Sayfa 959/1252 İlkİlk ... 45985990994995795895996096196910091059 ... SonSon
Arama sonucu : 10014 madde; 7,665 - 7,672 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

  1. #7665
     Alıntı Originally Posted by r.lucas Yazıyı Oku
    Sn purple , tr.mal ve hizmetler acısından çok ucuz bir ülke ..bu bir gerçek ..şimdi enflasyon vardır .yüzde 20 yüzde 30 yüzde 10 ..yüzdeseldir..doğrumu ...dogru ..oran konuşursun vs.vs .birde gerçekler vardır ..yahu hasladigin zaman 4 kişiyi doyuracak olan bir paket makarna 2 lira .muz 11 lira dediniz ..muz bu vitamin deposu enerji kaynağı dünya kupası finallerinde mac uzamaya gittiğinde futbolcular 1 er muz yer hemen neden çünkü çok besleyici ..tanesi kaça gelir 2 lira ..eskiden muzu zenginler yerdi ..şimdi öyle mi ...valla ben şu an yaşanılan durumun ne olduğunu kestirmekte zorlaniyorum ...sayin rxpu bana bilgi verirse memnun olacağım ....misal babam beni dedemin mezarına götürürdü ..1.000 kişinin yattığı mezarlıkta 3 mezarlık mermerdi .oda kasabanın en zenginleri diğerleri tuğladan vs ...şimdi ilçemizdeki yeni mezarlıkta %yüzde 80 mermer ...bu iş nedir...çok mu zenginledik ülke olarak .yoksa mermerin işgücünün fiyatlarımi çok düştü üretimi vs si çok diye ...
    Başka bir bakış açısıyla;

    Dünyada 2000 yılında 2 trilyon dolar civarında olan Merkez bankaları rezervleri, parasal tabanın genişlemesi sonucu 2016 sonu itibariyle 11 trilyon dolar civarına erişti..

    Bir tahmin olarak 2017 yılında MB'larının 2 trilyon dolar civarında tahvil alıp, para çoğalttıkları düşünülürse en azından şu sıralar global rezervlerin 12 trilyon dolar olduğu veya yaklaştığı söylenebilir..

    Bu arada 2000 yılında TCMB'sı rezervlerinin ort. 26 milyar dolar olduğu düşünülürse, bugünkü rezervlerin basit bir orantıyla 2000 yılına kıyasla ne kadar olması gerektiği ortaya çıkar..

    Birde bir tesbit olarak içeride faizlerin yeterince arttırılmaması/arttırılamaması yada rahip krizi vb. bir kenara bırakırsak, bu GLOBAL SANAL ORTAMDA paranın(daha doğrusu doların) sıkılaşmaya başladığı zamanda mevduatcılar yanlış yerde durdular/duruyorlar bana göre, naçizane..YTD..

  2.  Alıntı Originally Posted by TOPRAK-SERDAR Yazıyı Oku
    Mevduatçılar,
    dolarcılar
    bonocular

    2 puan faiz artacak diye yormayın kafanızı
    dolar 7-8 olacak diye stress yapmayın,

    gidin ceviz,badem bahçesi kurun,
    uzun vadeli tarımsal üretim yaparak çoçuklarınızın geleceğini garantiye alın
    evlatlarınıza torunlarınıza uzun vadeli düşünmeyi öğretin

    hem üretin hem kazanın
    birikimlerinizi soyguncuların kurduğu sistemden çıkarın,
    oyun kurucu siz olmadığınız sistemde kaybetmeye mahkumsunuz

    oyunu siz kurun
    üretin
    kazanın
    Yıllardır bu işi yapanlar bile bu işten para kazanamadığını söylüyorken
    Bizim gibi beyaz yakaların tarıma girişmesi çok büyük risk
    Emeklilikte hobi amaçlı yapılır sadece

    https://youtu.be/WgB6piAVkU8?t=315

  3.  Alıntı Originally Posted by yuji Yazıyı Oku
    Yıllardır bu işi yapanlar bile bu işten para kazanamadığını söylüyorken
    Bizim gibi beyaz yakaların tarıma girişmesi çok büyük risk
    Emeklilikte hobi amaçlı yapılır sadece

    https://youtu.be/WgB6piAVkU8?t=315


    Sayın yuji,
    beyaz yakalıların işleri halihazırda devam ediyor,
    benim bahsettiğim ve örnek vererek bahsettiğim
    badem ve ceviz gibi uzun vadeli bir yatırım.
    yoksa hayvancılık ve tarım çok meşakkatli ve emek yoğun işler
    ne zaman nede emek ayırabilirsiniz.

    ceviz ve badem
    bahçesini kur,
    2 yılda bir budama ve ilaçlamasını yap,
    9-10 yıl sonra %80-90 randımanlı hasadını yap,

    meyvelerin dayanıklı olması depolama imkanı veriyor
    pazarlamada sorun olmayan gıdalar...
    Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.

  4. Son aylardaki gelişmelerden ve bu süreçte okuduklarımdan izlediklerimden çıkarımlarda bulunmaya çalışarak, bugün için dolar kuru 5 olsa paramın %100'ünü dolara yatırırım, dolar kuru 7 olsa paramın %100'ünü TL'de tutarım gibi bir tablo çizdim kafamda. Buna göre kur 5.5 olursa paramın %75'inin dolarda tutmalıyım, kur 6 iken dolar TL %50-%50 bölmeliyim, kur 6.5 ise en fazla %25 dolarda kalmalıyım gibi kaba bir genelleme yaptım. Esasında bu rakamların hepsi birkaç ay önceki tahminlerin çok üzerinde, ama malum Cuma günü sonrasında son zamanlarda yazılanları çizilenleri dikkate alınca, ekonomistlerin siyasi analizcilerin teknik analizcilerin değerlendirmelerine bakınca, ben kendimce böyle bir fikre ulaştım kafamda.

    Paramın büyük çoğunluğu 11 Eylül'de dolacak vadelide. Son 2-3 haftadır (yani vadeyi bağladığımdan 1-2 hafta sonrasından beri) bu vadeyi bozup günlükte tutmam lazım diye düşündüm durdum ama günlükte tutsam o parayla ne yapmam gerektiğine kanaat getiremediğimden bozmadım bekledim. Bozup günlüğe almalıyım, en azından günlükte bir şeyler kazanmaya devam eder, ben de o süreçte fikirlerimi netleştirmeye çalışırım dedim, ama yine de elim gitmedi bozmadım bekledim. 1 aylık vadeli dediğin %1.5 getiriyor yaklaşık. Kur neredeyse her gün bundan fazla oynarken aslında vade bozmak mesele değil, ama kurun nereye gideceği belli olmadığı için yine de karar vermek zor çünkü işin ucunda hem faiz kaybı hem kur kaybı da var.

    Bu düşüncelerle 1-2 hafta geçtikten sonra bayram öncesi sembolik olarak %5 civarı dolara gireyim bari bir yerden başlangıç yapmış olayım dedim. Ben 5.90'dan (aslında makas nedeniyle 6'dan) gireyim diyene kadar o gün dolar yine çıktı bir şeyler oldu ben yine vaz geçtim. Bayramda yine düşündüm taşındım. Malum Cuma konuşmalarından bir iki gün öncesi aklıma geldi, o vakit geceyarısı dolar alasım gelmişti, mesai saati dışı, makas açık (ama kriz sonrası kadar da açık değil), 5.70 mi neydi yalan olmasın. Hani alış 5.60 satış 5.70 gibi bir şeydi herhalde. Makas falan umursamadan vade bozup almalı aslında diye düşünmüştüm ama yine almamıştım. Yani şu Ağustos ayında o kadar çok niyetlendim ve böyle yapsam daha doğru olabilir dedim ama yine de emin olamayıp harekete geçemedim bir türlü.

    Bu kadar kararsızlıktan ve git gelden sonra, hiçbir şey yapmayıp mal mal izlemekten fazlasıyla bıkmış olmanın da etkisiyle, artık doğru mudur yanlış mıdır bilmem ama kademeli olarak girmeye karar verdim. Az önce TEB Marifetli'de duran TL'leri dolara ve biraz da euroya çevirdim. Yaklaşık %5 civarı TL'den çıkmış oldum. Bu parayı da haftaiçi ilk iş bankadan çekip eve koyacağım. Bu arada bilgi için bugünkü güncel kur ve makas bilgilerini paylaşmış olayım. Rakamların ve makasların bankadan bankaya bu derece değişkenlik göstermesi dikkat çekici.

    TEB
    Alış 5,58480
    Satış 6,11650

    ODEABANK
    Alış 5,7915
    Satış 6,1975

    GARANTİ
    Alış 5,8000
    Satış 6,3000

    BURGAN
    Alış 5,68510
    Satış 7,02650

    Pazartesi kur çok az da olsa geri çekilirse (veya belki aynı seviyelerde olsa bile) 11 Eylül vadelerinden %12.5 veya %25 daha bozup dolara çevireceğim. 11 Eylül vade günü geldiğinde kur yükselmemiş olursa veya şansıma düşmüş olursa yine %12.5 veya %25 daha bozup dolara çevirebilirim diye düşünüyorum. 13 Eylül toplantısından sonra hani olur da olumlu bir hava eser de dolar daha da inerse yine benzer şekilde kademeli olarak girişe devam etmeyi planlıyorum. Sonuç olarak Eylül bitmeden toplamda en az %50 giresim var, kur yükselirse beklemede kalabilirim, ama kur aynı kalırsa veya düşerse Eylül bitmeden en az %50 girmiş olacağım sanırım, karar değiştirmezsem eğer.

    Kafam çok sıkıldı bu süreçte. Kur ne olur nereye gider bilmem ama eskiden yapmadığımı şimdi yapıp en azından makul bir oranda sepet yaparsam en azından düştü mü kalktı mı her Allah'ın günü bunu düşünmek takip etmek zorunda kalmam işime gücüme odaklanırım. Şu da bir gerçek ki böyle bir ortamda işe güce odaklanmaktansa birikimleri ne yapacağına odaklanmak işten daha kazançlı olabilir gibi de görünüyor, ama sonuçta ne kadar kafa yorarsan yor sonucun ne olacağını bilmek hiçbir zaman kesin mümkün değil ve dolayısıyla kumar atmosferi de hakim belli bir miktar, bu yüzden yine fon yöneticisi tribine girmeyip işine gücüne bakmak daha doğru bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Kaybediyor muyum kazanıyor muyum çilesinden kurtulup, ister çıksın ister düşsün, yarısı TL'de yarısı dolarda, ikisi birbirini dengeler demek de bir huzur verebilir hayatta. Ne de olsa her şeyin başı sağlık. Böyle düşünceler içerisinde böyle bir plan yaptım kendimce.

    Tavsiye vermek için değil sadece dertleşmek ve TL mevduatçısı birinin bakış açısını paylaşmak için yazmak istedim. Bu kararlarım neticesinde bir dayak daha yersem o da tecrübe olur bilgi olur geleceğe bir ışık olur. Ne de olsa tecrübe yediğin kazıkların toplamıymış. İnsan dayak yiye yiye dayak atmayı öğrenirmiş. Bir dayak da dolardan yiyeceğim varsa yiyeyim bakalım ne olacak.

    2001 krizinde üniversitede öğrenciydim, devalüasyon tenefüs arasında aldığım bir haberden öteye gitmemişti. 2008 krizinde iş hayatımın ilk yıllarındaydım, etkisini hiç hissetmedim, artık çalıştığım sektörden midir, zaten kıt kanaat geçinip ay sonunu ancak getirdiğimizden midir bilmiyorum. Gelgelelim son 10 yılda belimizi doğrulttuk çok şükür, borçlarımızı bitirdik, birikimlerimizi artırdık, rahata erdik, derken 2018 krizi tokat oldu. Tokatın etkisinden mütevellit şimdi ilk kez bu konulara bu kadar kafa yorar oldum. Finansal okur yazarlık sahibi olmamanın, ekonomiyi ve siyaseti hiç takip etmemenin, kendi mesleğini doğru bir şekilde yapıyor olmanın yeterli olacağını sanacak saflıkta olmanın faturasını bu krizde ziyadesiyle ödedim. Kaybettiğim paralar bana ders oluyor, tekrar aynı hatayı yapmamam ve çocuğumun aynı hatayı yapmaması için onu daha doğru eğitebilmem için bana yol gösteriyor. Tek tesellim bu.

  5. akbank alış 5,77 satış 6,27

    makas değil kıtalar arası yolculuk mubarek

  6.  Alıntı Originally Posted by bahri Yazıyı Oku
    akbank alış 5,77 satış 6,27

    makas değil kıtalar arası yolculuk mubarek
    Türk tl mevduatcisini miken bir sistem. Hem makas çok geniş. Hemde büyük bankalarda günlük mevduat için verilen oranlar 9.5 ila 11 arası. Resmen bankalardan paranızı çekip. Mal mülk alın diyor. Birikim ve tasarruf yapmayın diyen bir sistem. Haramzadeler i besleyen bir sistem. Maalesef...

  7. https://www.youtube.com/watch?v=6fgdUkBvZUc

    9:05,

    1 dolar 7 tl tekrar olma ihtimali kısa zamanda var diyor.
    Bu arada ayın 4'ünde enflasyon diyor Atilla bey. Günleri karıştırmış.

  8. @GE90

    piyasalar kapalıyken işlem yapman kötü olmuş panikle hareket etme.

    kademeli girersen ortalama kurdan zarara girme ihtimalin düşük.

    1 ay içinde tüm birikimin yüzde ellisini çevirmek zarar ettirebilir.

    yatırım tavsiyesi değildir.
    ?

Sayfa 959/1252 İlkİlk ... 45985990994995795895996096196910091059 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •