Hocam hoşgeldin de yanılıyorsun anz geçen yıl Vesteli Şenol Mutlu ya toplattı ve Samsung tazminat haberiyle 100 liradan milletin eline verdi şimdi hepsi sürünüyor paralar pul değil çöp oldu ky nin
Printable View
Zoren onun icin baska anlamlar ifade ediyor . Bunlarinyapacak olsa 2022 2023 de yapar geride donmezdi. Yine soyluyorum pandemi zamaninin %20 altinda usd bazli baska bir kagit yoktur.
Zorende boyle birseye ihtiyaci yok . Piyasa degeri geri kaldigi zaman bedelli yapip yukseltiyor . Parayida yatirim yapiyoruz borc oduyoruz diyor.
En buyuk belirtiside borcun usd bazinda %60 erutmissin ozkaynak usd bazinda %500 artirmissin ama fiyat usd bazinda %50 geride tarihi dibinde.
Bu zaten en buyuk gosterge ve hic kimse bilmiyor bu niye boyle .
Paravan olarak yuklu eurobond cekmeye yarayan tahvil borclanmasina yarayan holdinge borc veren , ve canı sıkıldıkca yatirim yapan karsiligi olmayan yatirimlar , boyle bir yapı bu
Kredi derecelendirme kurulusunun zorenin zaaflarindan biri iliskili taraf alacaklari diyor. Yaklasik 300 milyon usd holdingin zorene borcu var. Belkide piyasa bunu alamayacak diye tedirgin . Bunun 200 unu odese rahatlar belki .
Zorlu avm nin getirisini ipotek ettirseydi zoren direk kendine aktarip borcundan dusseydi.
Yenilenebilir enerji haziranda rekor kirmis. Tuketim olarak tarihi zirvesinde . En cok pay hes de sonra gunes ruzgar %1.4 ilede jes de .
Nisanda elektirige zam geldi . Elektrik dagitima %38 zam geldi .
Bilancoyu gorecegiz diyecegm ama herkesin uctugu yerde tahtada olanlar zaten belli ediyor . Yazık
Diger enerjilere uysa suan 4 lira uzerinde olmasi gerekirdi . Hicbirseyle alakasi yok bu hisenn sansa prim yaparsa ilk ayrilacak kiside benim . 4 ay bosa ziyan oldu
125 milyon usd elektrk dagitima para yatiracak . Bu 5 milyar tl tahvil borclanması ile eşit.
%60 bilesik faizden borclanip duruyor yillik . 5 milyarin 1 yillik faizi 2.5 milyar tl .
Elektrk dagitima yaptigin 5 milyar yatirim sana 2.5 milyar karmı getiriyor ??? Acelesimi var zaten 2 milyar usd civari para gomussun ne kazanmissin ne kar var ??
Bunun adı parayi yok etmektir. Sonrada bedelli diye kapiya dayanmaktır.
Halbuki tahvil borclarini kapasa . Odeyecegi 2.5 milyar tl faizi yatirima soksa. Hem kendi kazanir hem biz.
Ama o sadece tulum parayu cekip derdini bize odettirmeye calisiyor.
Ve bunu soran hayırdır diyen kimse yok.
Sonuc 5 milyar tl lik yatirim adi altinda giden paranin hicbir katkisi olmayacak . Ustune yilda 2.5 milyar tl faiz odemeye devam edecek . 1 yillik bu isten zarari 7.5 milyar tl .
Doradı sattigi fiyat koskoca santral bitti gitti
Sen zaten faaliyetten para kazanamıyorsun. %5 brut yapmıssın ılk ceyrek yıllık en iyi %10 yapıyorsun
Bugune kdr yaptığın yatırımların karşılığı 30 milyar ciro %10 dan 3 milyar faaliyrt karı.
2 milyar yönetim gideri 200 m arge parada bitti zaten .
Senin 5 milyar tl ye 2.5 milyar faiz öderken kalkıpda 3 ayda 5 milyar yatırım yapacagım deme lüksün yok .
Varsa bu lüksün art niyetlisindir herşey ortada
Adam 25 senede faaiyetten görmediği parayı 3 ayda koskoca santrali satıp çarçur ediyor.
%60 küsür bileşik faiz öderken yapıyor bunu
Ve hiçbir büyük yatırımcı ses çıkarmıyor.
Değişik işler
https://youtu.be/qq9QH8Q-OM0?feature=shared
Sahtecilik ülkenin milli sporu olmuş :)
Beklemeye devam, beklemek bizim işimiz... :evil:
2021 ben Vakıfbank aldım, JP Morgan Vakıfbank için 2 TL Halkbank için 2.5 TL hedef fiyat verdi, 2022 yılında Vakıfbank 15.66 TL yi gördü, bu da böyle bir anı işte...
Hahahaha yaşım 44 şuan, ama dediğiniz biraz doğru, maaşlı çalışan biriyseniz sizde zamanınızı satıp para kazanıyor olabilirsiniz, hatta ülkenin büyük çoğunluğu zamanı karşılığı para kazanıyor olabilir,
Borsada çok hareket ederek çok para kazanan var mı bilmiyorum ama ben zamanında çok hareket edip çok iyi paralar kaybettim, o yüzden çok hareket etmeden para kazanmayı deniyorum, bir süredir iyi gidiyor,
Parayı kazanınca harcayacak bir yer şimdilik yok, parayı harcama konusunda acelemde yok, parasızda kaldım o yüzden paranın değerinide bilmeye çalışıyorum,
Merakınızı cezbeden konulara yeterli cevap olmuştur umarım.
Yaş konusu açılmışken bunu paylaşmadan olmaz :)
https://youtube.com/shorts/SaBvsYrnqfk?feature=shared
Merak değil , ben hayatımda hiç çalışmadım , 20 senedir borsadayım . Universite zamanından beri . Geçen günde ben beklerim sorun yok vs dediğiniz için yazdım .
Birazda şirket önemli sanırım . Mesela 2021 de vakıf yerine zoren alsaydınız 1 lira dan. Şuan başka şeyler konusuyorduk. Bankada olmanız iyi olmuş . Çünkü endeksde 10 kat yaptı zaten.
Siz trade amaçlı girip çıkamayınca nasıl olsa beklerim buda gider diye düşünüyorsunuz. Buda bir bakış açısı tabi ki .
Burada ki durum şans ve merhamete bağlı. Şirkettekilerle konusuyorum onlarda çaresiz .
Umarım uğurlu gelirsiniz
Anladım,
Tabiki borsada bir çok faktör var, şirket önemli, yatırımcının tarzı önemli, para miktarı önemli, ülkenin geçtiği dönem önemli, global piyasa önemli, şans ve daha bir sürü faktör önemli...
Ben 2021 de Vakıfbank aldığımda 4.5 milyar hissesi vardı 2 kez tahsisli yaparak etli kuru fasulye yemeğine su kattılar, diğer siyasi konulara hiç girmeye bile gerek yok beklentilerimin hiçbiri gerçekleşmedi, en fazla 2 yıl tutarım diye almıştım 4 yıl dolmak üzere, arada işlem yaptığım zamanlarda oldu... Ayrıntılı yazmak zaman kaybı olacak diye uzun yazmıyorum :)
Zorene kenarda nakit tuttuğum parayla girdim ama elimde kaldı, şimdi bana beklediğim sürenin karşılığını borçlandı...
Belki uğursuz geldiğim için hisse 2.80 kadar düştü kim bilir :) ama bir şekilde burdayım, sonuç nasıl olur hep beraber göreceğiz, iddialı değilim ama sabırlıyım...
Sadece burda yazmıyorum. Dikkat çekici finansal işleri yazıyorum . Şirketle konusuyorum . Sürekli .
Bazı birimlerde çalışan arkadaşlarla görüştüm . Onlarada hep söyledim bu şirketin hissenin kaderi şansa ve merhamete bağlı diye.
Yaptığı işle hiçbir alakası olmadığını sürekli paranın yok edilmeye çalışıldığını konuşuyoruz. Ses yok ..
Genel kurulda ki hazirun listesine bakın. Bunlar nasıl razı bu işlere bu büyük yatırımcılar nasıl sessiz anlamak güç .
Zaten yazdıklarınızdan ne kadar bilgili olduğunuz belli oluyor, belki kızacaksınız ama bilançonun tek satırını okumadım, okumayı da düşünmüyorum, borsa tam bir illüzyon, vakti gelince şapkaya ne koydularsa o çıkar bazen tavşan bazen çiçek bazende içecek,
50 kuruşa kimsenin almadığı hisse 50-55 TL bandına vakti gelince gidiyor gitti, bir sürü dandik hisse BIST 30 a girdi, yada MsCI endeksine dahil oldu, Hektş gibi sümüklü hissenin piyasa değeri Vakıfbanktan bile pahalıydı, daha bunun gibi bir sürü sümüklü hisse hala çok pahalı,
Neyse son olarak taşımaktan zul duyacağım hissede trade yapmayı denemiyorum, o yüzden zoren taşımak bana ağır gelmiyor, belki bu vesileyle uzun vade yatırımcısı bile olurum belki belli mi olur...
Milletin şuan 100 TL civarına övdüğü hisseye 2 TL de nasıl sövdüklerinide gördüm fiyat fikirleri de değiştiriyor...
Daha dün yazdım valla bunlardan bir halt olmaz . 520 milyom tahvil borclanmıs bir kupon 6 aylık tek ödeme %25 fazilerden diğeri 1 yıllık %52 faizden.
Doradı niye sattın ozaman. Parada yok borçlanma devam . Soran olursa acayip yatırım yapıyordur.
Şimdide 400 milyon usd ye res yapıp bu millete kitleyecek paramız yok borcumuz çok ödeyin diye.
Kelimeler anlamsız . Alışmış kudurmuştan beterdir. Ses çıkaran yok nasıl olsa. Bu düzen böyle gider.
Derdim kar etmek para kazanmann ötesinde zaten maliyetim düşük ama art niyetli .
5 milyar yatırım yap getirisi ne ?? Faizde kalsa gelen parayla yatırıma dön elinden kaçıranmı var. Üstünede bu paraya 2.5 milyar faiz öde.
Sen faaliyet karın 2.5 milyar olmadı ki.
Gerizekalı olmadıklarına göre siz anlayın artık. Res ide ödetirler . Anz de ulan ne zekiyim 44 kat bedelli yaptım bütün santralleri bunlara ödettim der. Bereketi bile yok bu adamın ,
Sonuc ortada zaten
%11 faizle kupon ödemeli 1.1 milyar usd kredi ödüyor. 6 ayda bir 60 milyon usd faiz ödüyor.
%50 60 faizle tahvil borçlanıyor. Zaten kar ettiği yok. Satıştan gelen parayıda yok ediyor .
Soran olursa acaip işler yapıyoruz yatırım yapıyoruz 🤣🤣🤣 çok komik gerçekten
Keşke dorad dn gelen parayı holdınge %10 faizle borç verseydi. Bunu söyletecek hale getiriyor . Hem para kalırdı 20 milyon usd 1 milyar yapar sene sonu. Bir işe yarardı .
Parada gitti üstüne faizde biniyor yetmiyor tekrar borçlanıypr ek faiz bindiriyor
Bir spekulasyon olsa ilk atakda gideceğim. Belki kağıt şans ve merhametle 30 olur inş olur. Piyasa değeri 170 milyar olur. Bunun içinde 30 milyar kar lazım .
Bunlar zaten %10 marjla calısıyor . 30 milyar ciro 300 milyar olsa yine 30 milyar kar edemez. Yönetim gideri 20 milyar olur bu kez.
Çıkmazda hele üzerine bir iki bedelli daha sokarsa iyice piyasa değeri durduğu yerde 30 milyarı bulur zaten.
Rahat can vermez bu. Bunun işi zor . Hayatı burdan ibaret sanıyor.
*ZOREN-Zorlu Enerji 2025 yılı 6 aylık konsolide net dönem zararı -8.354.703.000 TL (Önceki 3.375.159.000 TL)
Breh. breh breh Bir hışımla geldi geçirdi Kiziroğlu peruklu bey bir beyin oğlu breh breh breh
%7 brutle ne olabilir ??? Diğer enerji şirketleri yenilebilirler genelde %50 marjla calısıyor.
Elektrk dagıtımı santrali elektrklı şarj olayı olam enjsa %25 ile calısıyor.
Bu neden %7 en iyi donemı %12.
Kar marjıda artırılamayacagına göre her sene birşey satıp bir bedelli yapacak gibi görünüyor. Sebebi jes den olabilir. Yani enayi hem en pahalı santrali yapmış en az kar ettiği yerde bu. Cunku res ges olanlar %50 ile calısıyor. Karısık olanlar %25 bu %7 😂😂😂😂
%100 yenilebilir dıyor luleburgazda termık santralı var 45mw seneyede onu satar 30 40 milyon dolara.
Elektrk dagıtımın ıhtıyacı var yatırım yapılmalı ki para yok olsun . Nakit akışı yokmuş %60 la tahvil borçlanmış 6 ayda 8 milyar zarar yazmış ne önemi var.
Paraları hazırlayın sömürmeye devam edeceğim diyor bedelli şart . Piyasa değeride artar şirket ederinde olur nereye artsın denir . durdugu yerde 😂😂😂
Bilanço güzel 1.çeyreğe göre. Ancak bu brut marj olayı can sıkıcı. Yılı karla kapatacak.
Satışlar bir yere kadar. Faaliyet önemli. 6 aylıkda elektrk dagıtım 1 milyar faiz geliri 2 milyarda imtiyazdan para getirmiş.
Santrallerde iş yok. Elektrk zammı bile etki etmiyor santrallere. Üretim azalmış. Jes ler yeraltı suya ulaşamıyor heralde.
Bana göre zoryen arzını yapıp. Sonrada bu paketi satmalı. Gelen parayla hidrojen enerjisine yönelmeli. Ve elektrk dagıtımdan devam etmeli.
En kötü geride kaldı rahat olun.
Ceo 2025 in 6. Ayında beklenti sundu , ozaman ne dedik 2025 yılı beklentisi yılın yarısındamı sunulur dedik.
Şimdi 10 gün önce yani yılın 8.ayında tv ye çıkıp beklenti durumumuz aynı dedi .
Beklentisi 34 38 milyar ciro
15 milyar favök faaliyrt raporunda yazıyor 😂😂😂 bu cesaretleride enteresan.
6 ayda yaptığı 13 milyar cironun 2 katını yapacak şirket. 6 aydır sakladıkları çalıştırmadıkları santralmi vardı ?? Ne olacakta ciro birden 2 ye katlayacak.
Yılın bitimine 4 ay kala bile paylaştığı hiçbirşey gerçekleşmezse içler acısı . Eğer gerçekleşirse durum daha da vahim . Ne olduda ilk 6 ay 13 milyar ciro ikinci 6 ayda 23 milyar ciro olacak .
Anlayacağınız milleti gerizekalı yerine koyuyorlar. Seni beni geçtim burda kurumsal yatırımcı yokmu dur diyen yokmu.
Ceo kendi adamlarını yerleştiriyor şirkete
Varlık satışını ciroya eklerlerse daha da komik olur. Daha vahim olur. Sizi nasıl kandıracağımızı şaşırdık anlamına gelir.
Şakir hocam Vestel de de en kötü geride kaldı diyebilir miyiz?
Tahminimde yanılabilirim . Çünkü ciro olarak düşündüm beklenen 34 38 milyar satış geliri yazmış kelime oyunu.
Elektrk satış ve ticari satış beklentisi ilk 6 ay ne ise ikinci 6 ay o olacak gibi . Bu durumda satış geliri dediği 34 38 milyar beklentiye dorad ın satışını ilave edecek.
Muhtemelen beklediği 11 milyar favök de doradın gelirini komple oraya yazacak .
Elektrk satış ticari satış hedef ve gerçekşeleşen ilk 6 ayda tam yarısı oldugu için faaliyet olarak değişen birşey olmayacak sanırım.
Satacak birşey kalmayınca 25 milyar ciro %7 10 brut marj 1.5 2 milyar arası yönetim gideri arge göreceğiz demek ki .
Bana 2000 yılının başın daki çeaş kepezi hatırlatıyor
Bilanço kötü ama o kadar da kötü değil aslında..Fiyatının tepki vereceğini düşünüyorum..
6 ayda 13 milyar hasılata karşılık, 13 milyar da finansman gideri yazmışsın ANZ efendi!.
Ne iş?
6 ayda ettiğin zararı, 6 ayda sayamazsın ANZ efendi!.
Ne iş?
Geçen yılın aynı döneminde 3 küsür milyar kar açıklayan şirket, nasıl oluyor da; aynı ülkede, aynı sektörde, aynı iktidar döneminde ve üstelik faiz oranlarının görece düştüğü bir dönemde 8 milyar 354 milyon TL zarar açıklar?
Tamam borçlar dövizle, değerledin kur farkı gideri oluştu da, borçların karşılığı da duran varlıklarda, onu da enflasyon düzeltmesine tabi tuttun?? Eeeeeee!.
Yaw bir şirketi,
Satışları kadar bir finansman yüküne nasıl maruz bırakırsınız ya!. Bu nasıl bir basiretsizliktir?
Ben patron olsam ve benim böyle bir genel müdürüm olsa derhal işten kovarım, hem de tek kuruş tazminat ödemeden.
Yazıklar olsun, aldığınız nefese, içtiğiniz suya, yediğiniz ekmeğe..
Yüklü miktarda maldayım ve halka arz kararı üzerine alım yapmıştım.
Hatırlatırım ANZ efendi!.
Al-sat tut değildir.
Sürekli yenilediği tahvillere yılda yaklaşık 2 ile 3 milyar arası sadece faiz ödüyor .
Eurbond için yılda 120 milyon dolar sadece faiz ödüyor . Yaklaşık 5 milyar civarı.
Her yıl sabit 7 8 milyar faiz ödüyor. %7 brut kar marjı var. Aynı işi yapan yüzlerce şirketten en az kar marjına sahip olan bu. Sebebi ne çok ilgilenen bilende yok.
Sürekli sarmalda faiz öde bedelli yap iştirak sat .
Bunun yerine yanına bir ortak alsa yönetimi bıraksa kendi gidip vestel ile ilgilense. Bür değişiklik olsa , yılda ödediği 200 milyon usd faiz yerine her sene bir santral yapar.
Şirket büyür. Gelen ortak içeride para sokacağına göre. Nakit akışı düzelir. Peşine zoryen arzı yaparsın. İnanılmaz nakit girdisi oluşur. Parayı ne yapacağını şaşırırsın.
Ortak gelse anz 1 yerine burdan 10 kazanır. Kendisi içinde sağlıklı olan bu.
Bu şekilde her sene iştirak sat parayı çarçur et yılda 200 milyon usd faiz öde. Sen bukdr para kazanmıyorsun. Borcu borçla çevir bedelli yap . Süreç bu olunca halka arzınıda yapamadın ikna edemezsin çünkü.
Çözüm basit ama yağmalama düşüncesi olduğu için bu anlattığım şekilde 1 milyar dolar cebine para koyacakken wrenhouse da gelmiş bunları bedelli işe çarpayım 100 milyon usd lerini alayım derdinde.
Matematik ortada.
Yıllık 200 milyon usd faiz ödemeyince bilançoda düzgün olacak. Öz sermayesi ile yatırım yapacak düzeye gelecek.
Ama bunların hiçbirini yapmayacak.
Sebebi eğtimsizlik . Ticareti farklı değerlendirme kültürü.
Bakalım seneye ne satacak.
Bir ara santrali ortak yapalım derdine düşmüşlerdi . Malezya ile anlaştık vs.
Ozaman da dedik elindeki 20 yıllık çöp santrallerine ortak bul. Yenisini ortak yapacağına. Zaten gelen adam yenisini yapar düşüncende gerçekleşir. %7 ile çalışan çöplerden kurtulmaya bak .
Şirket yapması gerekeni yapmıyor. Boş işler peşinde küçük hesaplar peşinde. Sonuç. Hergeçen gün geriye gidiş ömrü tükenen santraller. 600 mw kurulu güce sığlaşan 25 senelik şirket.
Neler oluyorre?
https://i.hizliresim.com/2ihkfrc.png
enerji hisselerinde zoren yükselişi başlatabilir. çok sert hacimli döndü, düzeltmesini yaptı orta desteğe ve dönüşler siyahlar olmalı..