Zoren onun icin baska anlamlar ifade ediyor . Bunlarinyapacak olsa 2022 2023 de yapar geride donmezdi. Yine soyluyorum pandemi zamaninin %20 altinda usd bazli baska bir kagit yoktur.
Zorende boyle birseye ihtiyaci yok . Piyasa degeri geri kaldigi zaman bedelli yapip yukseltiyor . Parayida yatirim yapiyoruz borc oduyoruz diyor.
En buyuk belirtiside borcun usd bazinda %60 erutmissin ozkaynak usd bazinda %500 artirmissin ama fiyat usd bazinda %50 geride tarihi dibinde.
Bu zaten en buyuk gosterge ve hic kimse bilmiyor bu niye boyle .
Paravan olarak yuklu eurobond cekmeye yarayan tahvil borclanmasina yarayan holdinge borc veren , ve canı sıkıldıkca yatirim yapan karsiligi olmayan yatirimlar , boyle bir yapı bu
Kredi derecelendirme kurulusunun zorenin zaaflarindan biri iliskili taraf alacaklari diyor. Yaklasik 300 milyon usd holdingin zorene borcu var. Belkide piyasa bunu alamayacak diye tedirgin . Bunun 200 unu odese rahatlar belki .
Zorlu avm nin getirisini ipotek ettirseydi zoren direk kendine aktarip borcundan dusseydi.
Yenilenebilir enerji haziranda rekor kirmis. Tuketim olarak tarihi zirvesinde . En cok pay hes de sonra gunes ruzgar %1.4 ilede jes de .
Nisanda elektirige zam geldi . Elektrik dagitima %38 zam geldi .
Bilancoyu gorecegiz diyecegm ama herkesin uctugu yerde tahtada olanlar zaten belli ediyor . Yazık
Diger enerjilere uysa suan 4 lira uzerinde olmasi gerekirdi . Hicbirseyle alakasi yok bu hisenn sansa prim yaparsa ilk ayrilacak kiside benim . 4 ay bosa ziyan oldu
125 milyon usd elektrk dagitima para yatiracak . Bu 5 milyar tl tahvil borclanması ile eşit.
%60 bilesik faizden borclanip duruyor yillik . 5 milyarin 1 yillik faizi 2.5 milyar tl .
Elektrk dagitima yaptigin 5 milyar yatirim sana 2.5 milyar karmı getiriyor ??? Acelesimi var zaten 2 milyar usd civari para gomussun ne kazanmissin ne kar var ??
Bunun adı parayi yok etmektir. Sonrada bedelli diye kapiya dayanmaktır.
Halbuki tahvil borclarini kapasa . Odeyecegi 2.5 milyar tl faizi yatirima soksa. Hem kendi kazanir hem biz.
Ama o sadece tulum parayu cekip derdini bize odettirmeye calisiyor.
Ve bunu soran hayırdır diyen kimse yok.
Sonuc 5 milyar tl lik yatirim adi altinda giden paranin hicbir katkisi olmayacak . Ustune yilda 2.5 milyar tl faiz odemeye devam edecek . 1 yillik bu isten zarari 7.5 milyar tl .
Doradı sattigi fiyat koskoca santral bitti gitti
Sen zaten faaliyetten para kazanamıyorsun. %5 brut yapmıssın ılk ceyrek yıllık en iyi %10 yapıyorsun
Bugune kdr yaptığın yatırımların karşılığı 30 milyar ciro %10 dan 3 milyar faaliyrt karı.
2 milyar yönetim gideri 200 m arge parada bitti zaten .
Senin 5 milyar tl ye 2.5 milyar faiz öderken kalkıpda 3 ayda 5 milyar yatırım yapacagım deme lüksün yok .
Varsa bu lüksün art niyetlisindir herşey ortada
Adam 25 senede faaiyetten görmediği parayı 3 ayda koskoca santrali satıp çarçur ediyor.
%60 küsür bileşik faiz öderken yapıyor bunu
Ve hiçbir büyük yatırımcı ses çıkarmıyor.
Değişik işler
Yer İmleri