marmarada tutulan hariç ama herzaman için ankaralý istanbulludan ucuz ve erken yer balýðý
Printable View
Yeni güncelleme yurtdýþinda günlük 21 tl olan paketim 34 tl ye dayanmýþ
Saatlik grafikte son çýkýþýn trend desteði 6.56 da..
Düzeltmedeki çanaðýn aðzý 6.56 da..
Son dalganýn %38.2 lik çekilmesi 6.56 da..
Allah Allah napsak acaba..bi TEKNÝKÇÝ MEKNÝKÇÝ bulsak da sorsak mý? Ya da þöyle okumuþ üflemiþ iyi bir iktisatçý bulsak da ona mý sorsak? Alalým mý satalým mý yatalým mý yuvarlanalým mý?
http://m.internethaber.com/amp/bugda...i-1899567h.htm
Kesin ekmeðe zam gelecek..buðdaya girelim. :-)
Balýðýn eyisini Angaralý yermiþ,tecrübe edilmiþtir..
Sadece tarým deðil ki..
Nereden bakarsan bak, durum pek içaçýcý deðil..
Ýthal eti, samaný biliyordukta..içeride üretilen yemin hammaddesi de büyük oranda ithalmiþ..
Dolar dolsa da olur dolmasa da..:kahkah:Alýntý:
Çiftçi yemi dolarla alacak, sütü kuruþla satacak
Bazý yem üreticileri bayilere gönderdikleri yem satýþ fiyat listesini Türk Lirasý’ndan dolara çevirdi. Dövizdeki artýþ nedeniyle yýlbaþýndan bu yana yüzde 50’ye varan oranlarda zam yapan yem sanayicileri, çiftçiye dolarla yem satmaya baþladý.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ci...satacak/425271
Ha tatlý su balýkçýlýðýný unuttum ic anadolu ve doðu anadudan gelen tatlýsu balýklarýda ilk önce ankaraya ulaþýr
TCMB'nin kanunla verilen fiyat istikrarý görevini yerine getirdiðine halen inanan kaldý mý?
Kanunla verilmediði halde politikacýlarýn kontrolünde büyüme yanlý para politikalarda ýsrarla devam ettiklerine de inanmayan var mý?
Nadiren ve çok gecikmeli istisnai faiz arttýrýmlarý da aþýrý parasal geniþlemelerle hemen bertaraf ediliyor.
TCMB nin yapabileceði hiçbirþey yok. Sadece süre kazandýrýr.
Dolaylý vergiyi %50 altýna getirmezsen ENFLASYON asla düþmez. Enflasyon artarsa döviz artar. Döviz artarsa faiz artar. Sonra tekrar baþa sarýlýr.
Enflasyonu düþürmenin tek yolu Dolaylý Vergiyi makul seviyelere indirmektir. Aksini iddia eden ahlaksýzdýr, ayný Kemal Derviþ, Mehmet Þimþek, ve Ali Babacan gibi.
Zekeriya Temizel ahlaklý bir adamdý. Sistemi kurdurtmadýlar.
Osman Altuð ahlaklý bir adamdý. Sistemi kurdurtmadýlar.
Döviz asla kalýcý olarak düþmez, sürekli artar mevcut sistem ile. Çünkü üretemiyoruz dolaylý vergiden dolayý.
Aslýnda yanlýþ baþka bir algý daha var, yemin içindeki temel hammaddeler %100 Türkiye'de dahi imal edilse bu tür temel kimyasallar ve emtialar uluslararasý borsalarda alýnýp satýlýr ve deðerlenir. Böyle bir durumda da belirli istisnalar hariç (þeker kotasý v.b) bu tür hammaddelerin yerli üretilse de fiyatýnýn döviz bazýnda daha düþük olmasý pek mümkün deðildir. Üretici deli mi ? Piyasasý atýyorum 2 dolar olan bir hammaddeyi neden 1 dolardan satsýn, gider onun yerine ihrac eder.
Walla muhtemelen bu adamlarýn dünyadan haberi yoktur da, ondandýr..benim bulunduðum ilde de yem fabrikasý var..düz mantýkla oda yem üretiyor..ancak uzun yýllardýr memleket ithal cenneti haline geldiðinden, yemin hammaddesini dýþarýdan almak daha ucuza mal oluyordur sanýrým..benzer þekilde mesela saman..neden ithal edilir ki saman..:(
Neyse dolar zammýný yediklerinde akýllarý baþlarýna gelir diyeceðim de, pek geleceðinide sanmýyorum esasen..selamlar..
Forum müdavimleri siz de burayý millet kýraathanesine çevirmiþsiniz :)) bugün kipa kýrtasiye bölümünü gezdik, ne olmuþ fiyatlar öyle . 2 ay önce 9,5 tl. olan fotokopi kaðýdýnýn topu 18,5 tl. olmuþ. Sonra eþimden öðrendim ki, ülkede þu anda üretim yapan hiç kaðýt fabrikamýz yokmuþ. Nereden nereye ilerlemiþiz de ben uyumuþum !!
Bu dolar /tl için hedef 7,60 diye cývýtýrda grafik cývýttýrmýþlardý. Bugün bayaðý bir 6,80 þiddetinde sallayýp durdular. Bunun artçýsý mý gelir, daha þiddetlisi mi ? bu konuda jeolog kardeþler ne diyorlar ?
Bu arkadaþýn falý çýkar mý ? https://tr.tradingview.com/chart/USDTRY/A98lyHLg/
ne oldu dolarcýlar..? 6,65 e düþünce suspus oldunuz bir anda...
Bu forumda sadece goygoy üç kuruþ kazanma hesabý üzgünüm dolardan kazanabilirsiniz ama hepiniz loosersiniz
Tüm bunlar ihtimal dahilinde ama þartlar ve iþleyiþte genel oyun teorisi kurallarý da geçerli, þöyle basit bir örnek vereyim.
Yapýlan her yanlýþ, yanlýþý yapan üzerinde negatif bir etki ve zarar oluþturuyorsa buna negatif geri beslemeli bir sistem diyebiliriz.
Týpký bir domuz baðý gibi düþünün yanlýþ yönde her adým ipi misliyle bir kuvvetle sýkýyor.
Böyle bir koþulda dýþarýdan (bir politikacýdan) gelen bir uyarma ile dahi olsa negatif beslemeli bu döngüyü uzun ve istenilen kadar bir süre yanlýþ hamleler ile besleyemeyiz.
Bu baðlamda da aslýnda nihai etkide yukarýda sayýlan dezavantajlarýn nihai dengelenmede belirleyici etkisi olmayacaktýr, sadece overshoot oluþacaktýr. Yani nihai dengelenme noktasýna savrulurken ciddi yüksek bir volatilite oluþacaktýr.
Evet bu ciddi anlamda tahrip edicidir ve geniþ kitlelerin iþsiz kalmasýna ve fakirleþmesine yol açar, ama temelde nihai dengelenme noktasýna etki edemez.
not: Overshoot teriminin tam türkçesini bulamadým ama þurada bir açýklamasý var
https://eksisozluk.com/entry/4154634
Samimi duygularýmla ifade ediyorum üç kuruþluk insanlar her yerde
TORKU sorunu nasýl çözdü? Baþýndaki adam ahlaklý olduðu için sistemi düzgün kurdu.
Biz, Anadolu’nun verimli topraklarýný iþleyen, doðal üretim yapan 900 bin çiftçiyiz ve kendi ürettiðimizi yine kendi fabrikalarýmýzda iþleyerek kendi markamýzla sizlere ulaþtýrýyoruz. Markamýz Torku ile evlerinize ve sofralarýnýza geliyoruz.
Üreticimizin emeðini tarladan sofranýza getiriyoruz.
Tohumumuzu, gübremizi ve yemimizi kendimiz üretiyoruz. Güvenle tüketin diye araya kimseyi sokmadan kendi fabrikalarýmýzda doðallýðý, saðlýðý ve kaliteyi her þeyin üzerinde tutarak Anadolu topraðýnýn bereketini ve emeðimizi sizlere ulaþtýrýyoruz.
Bereketli topraðýmýz bizim en kýymetli hazinemiz. Sadece bugünü düþünerek hareket etmiyor, bu hazineyi yarýnlara, çocuklarýmýza daha da güzelleþtirerek býrakmayý amaçlýyoruz. Bu amaçla hem tohumumuzu hem topraðýmýzý koruyoruz. Yarýnýmýzý da düþünerek Konya Ovasý’na bugüne kadar 19 milyon aðaç diktik ve dikmeye de devam ediyoruz.
Biz, Torku’yuz, biz Konya Þeker’iz.
Torku, geniþ bir ürün yelpazesini tohumdan çatala Konya Þeker güvencesiyle sunuyor
Anadolu Ajansi’da doðruladý .
AA : TCMB Baþkan Yardýmcýsý Erkan Kilimci'nin, yeniden yapýlandýrýlan Kalkýnma Bankasý Yönetim Kurulu'nda yer almak üzere TCMB'deki görevinden istifa ettiði öðrenildi.
Bim ve þoktaki bakliyatlar fasulye hariç hepsi ithal. Çin meksika kanada italya ve baþka bir uzak doðu ülkesi ürünleri var. Nohut yerliside ithalide var. Bizim bir yada iki ürünümüz var. Sonra dýþ güçler derler. Harbi tarým ülkesini bile bitirdiler.
Türkiye’de kahvaltý 2 Euro döner Kebap 3 Euro sanýk sizindir hakim bey
Bu gibi trendler 500 TL lik lahmancun gibi matematiðin iþin içinde olmadýðý trendler.Yok efendim Alaçatýya havaalaný yapýlacakmýþ,Mordoðan uçacakmýþ veya Alaçatýda köylü barakasýný 1 milyona satmýþ vs. fantazi kýyaslamalarla fiyat belirliyorlar.Ýþin içinde mantýk olsa Ýstanbul'a 3. havalimaný yapýlýyor git o zaman Afyondan ev al.Bunlarýn pazarlama dehalarýnýn ve dedikodu mekanizmasýnýn baþarýlarý.Lahmacuna 500 TL veriyorsan bunun içinde kaç gram kýyma vardýr diye düþünmeyeceksin veya Karaburundan arsa aldýysan dolar bazýnda ne olur diye bakmayacaksýn,illa ki bir mantýk kuracaksan 50 sene sonra kimbilir buralar ne olur torunuma benden hediye olsun diye alacaksýn.
Þu anda piyasalarda morali bozuk olanlar hesap kitap yapanlar,ancak gidin örneðin Mordoðana,orada 500 bine köy evini,200 e 200m2 arsaya alýcý bekleyen kahvedeki köylünün mutluluðunu görün.Demek istediðim,toplumun halen büyük kesimine göre kriz ortamý yok.Aslýnda krizin idaresi için bu motivasyon olumlu ama öte taraftan evren matematik kurallarýna göre iþliyor
Döviz fiyatlarýný etkileyen çok fazla parametre var, cari açýk bunlardan en önemlisi, ancak benim söylemek istediðim genel anlamda borsasý bulunan temel hammaddelerin ve emtialarýn fiyatlarýnýn tamamen Türkiye'de üretilseler dahi döviz bazýnda uluslararasý fiyatlara göre çok fazla düþemeyeceði. TL'nin deðer kazanmasý da döviz bazýndaki fiyatý yine deðiþtiremeyecektir.
Artýk ucuz market algýsý yavaþ yavaþ yok olacak bim,a101 ve þok için.
Yerel üreticiye ulaþabilen yerel marketler ön plana çýkar umarým bu süreçte.
General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
evet bunu bende düþünüyordum,üretici ihraç þansý varsa burada malýný ucuza vermez. yani yerli malý ucuz olacak diye bir kaide yok.bunun tam terside mümkün mesela et fiyarlarý dýþarýda bizden daha ucuz.bu sefer ilk örneðin tam tersi yaþanýyor. ucuzlama için enflasyonun düþmeli ve TL nin deðerlenmesi gerekiyor. bu þu an ÝMKANSIZ. AKlar buna engel
Torku tamamen devletin oluþturduðu tekel ve regülasyonlar ile büyütülmüþ bir kamu kurumu idi, bildiðim kadarýya daha sonra kooperatifleþti. Baþarýsýný kýsmen kooperatifleþmeye kýsmen de ithalat kýsýtlamalarýna borçludur diye düþünüyorum.
Evet Torku bir baþarý hikayesidir ama serbest piyasa ekonomisinde sanayinin ve tarýmýn geneline örnek teþkil edecek bir yapý deðildir.
þu anda akp nn seçim kampanyalarýný finanse eden en büyük kurumlardan biridir.