https://twitter.com/bbcturkce/status...482193408?s=19
Printable View
Öğrenci iken ankaradan istanbula otobüs seçerken (ki gece giderdik) "risk alarak" doğudan gelen arabaları tercih ederdik.
Çünkü bunlar, gecenin bir saatinde alt kattan istanbula o koltuklar boş olarak gitmek zorunda idi ve yarı fiyatına yolcu alırlardı.
Şimdi olsa binmem.
Şoför 12 saattir belki yorgun ve uykusuz. Kışın yollar buzlu olabiliyordu. (Bir de dayanılmaz ayak kokusu oluyordu. Hele bir de en arkaya düşmüşseniz, yol hiç bitmez)
Bu anı nereden aklıma geldi diye kendi kendime sordum.
Sonra buldum.
Hala TL deyim. Doğu arabasına binmiş gibi korkuyorum 2. devalüasyondan.
Otobüs şarampole ne zaman uçacak diye uyumadan camdan dışarı bakıyorum...
Herkes İstanbul'u İmamoğlu alacak diye bekliyor.
Ya "aldırmazlarsa"...
O vakit, Dolar TL ne olur?
BBC News: Adalet Bakanı Gül: Abdullah Öcalan’ın görüş yasağı kaldırıldı...
Hücuuuuum Esenler'e, Bağcılara, Sultangaziye, K.Çekmeceye....
BBC News..... Moody’s: Türkiye’de bu yıl da 2018’deki gibi bir kur krizi yaşanma riski var.
Biz de ondan korkuyoruz ya.
Hükümete şahsi tavsiyem...
Dövize veya enflasyona endeksli bono çıkarsın. Hangisi yüksekse vade sonunda onu seçelim. Var mısın Berat?
Dolar 3,80 lerden hareketlenmeye başlayınca 4,20 den dolar alımı için çok kararsız kalmış, sizin öneriniz gibi en azından yüzde 50 ile pozisyon yapayım diye karar vermiştim. Ancak belki de günlük gitmediğimden yapamadım.
Bir de 2001 den sonra 0,80 lerden 1,60 lara dolar tırmandığında 1,60 dan alıp çoooook uzun yıllar aynı seviyede kalınca benim bilinçaltımda bir tortu bırakmış olabilir.
Tabii o zaman ABD de parasal genişleme vardı. Bizim ülkeye dolar yağıyordu.
Şimdi durum farklı...
Para değerli, TC gelişmekte olan ülkelerden bile negatif ayrışıyor.
ABD ile papaz olmuşuz.
Hukuk, demokrasinin rafa kalktığı söyleniyor.
Çoğunluk (yüzde 55 oranında-tarihi rekoru yüzde 60 mış) yüksek faizi elinin tersiyle itip (taksi plakası satıp ayda 26 bin TL kazanmak yerine 4 bine evet diyenler gibi) dolar alıyorlar.
Bak şimdi başka bir anım aklıma geldi...
Yıl 1980 ler.
Her yerde tefeci (banker) reklamları var. Ünlü sanatçı-futbolcular reklamlarında oynuyor.
Hele biri Banker Kastelli...Sanırsınki MB gibi herkes güveniyor. Ankaragücüne sponsor olmuş.
Ben de 18 yaşındayım. 5-6 ay çalıştığımla aldığım 5-6 cumhuriyet altınım var.
Adamlar her ay net yüzde 10 faiz veriyor.
Toyuz ya. Kandık.
Altınları bozdurup, "borsa" ismindeki bir bankere paramı yatırdım.
Güya ne generaller, yüksek düzeyde bürokratlar paralarını bu bankere yatırıyormuş.
İlk ay yüzde onluk faizi almışken bankerler bir bir battılar ve tüm para gitti.
Şimdi bu yüzde 25 yıllıkla aynı şeyi yaşayacak olmayalım?
3,80 lerdeyken aynını yaşamadık mı?
Tüm servetimizi bir ayda yarıya düşürmediler mi?
Haram zıkkım olsun...
Döviz alımında KGV vergisini de ödedim bugün
Vadesiz TL hesabından indiriliyor
Ankara odea kurumsal şubeyle görüştüm, sözleşmede stopajın 0% olacağı belirtiliyormuş. Enflasyon 21.25 üstünde olursa enflasyon + 3.75, aynı ve altında kalırsa 25%.
Ben olaya biraz farklı bakıyorum,İstanbul u muhalefet alsa ne yapabilirki?meclis çoğunluğu iktidarda,İçişleri bakanı bile görevden alabılır ve birçok yerde uygulandı,Rant derseniz hazine ,merkez bankası matbaa ellerinde.Bana göre bunlar merdivenin basamakları,bakınız orduya ne yapıldı,önce emekli albay,amiral,sonra görevdeki teğmen ve genel krb.bşk.Önce mühürsüz oylar,saat 23 de değişen Ankara seçimleri,atın Üsküdar ı geçmesi,sonuç ne olur bakınız tarihe hepsini görürüsünüz.Beim anlamadığım muhalefet buz gibi kazandığı seçim iptal ediliyor,herkes tepkisiz hatta mutlu ve umutlu.
stopajı onlar 0 olarak düşünüp yazabilirler ama Maliye bu sabit faiz dolayısıyla %10 stopaj uygulanmalı derse, ki bence yüksek ihtimal, o zaman nasıl uygulanacak? Sözleşmede stopaj düşülmüş olarak net 25 faiz ibaresi varsa müşteri için güvenilir olur.Ama brüt faiz 25 ve stopaj 0 yazarsa, ve de stopajın 10% uygulanması konusunda Maliye önümüzdeki günlerde görüş verirse o zaman müşterinin hak iddia edebileceği bir durum kalmaz.
16.5.2019 Tcmb fonlama verisi:
Likidite Açığı: 67.1 milyar TL
Fonlama vadesi : 1 gün
1 haftalık repo : tümü sonlandırıldı
Kanun degisken faize 0 stopaj diyor.ben söyle anladım .diyelim 1 yillik 25 le baglandi +3.75..sene sonu misal enf.22 oldu ..banka sana 25.75 verecek ve 0 stopaj....ama enflasyon 16 oldu diyelim ...16+3.75 heh burda film kopuyor...ya 19.75 0 stopajli al..yada sabit olan oran 25 i alirsin lakin stopaj 10 kesilir...benim dusumcem su bu kanun cikarken gercek amac enflasyon + 4-5 neyse..oran moran yok..ama mudilerin talepleri dogrultusumda .hep bir orani bilmek istemesinden kaynakli olarak bir takim hullelerle is yapilmaya calisiliyor..cunku mevduatci ne oran almak istedigini bilmek ister....bu durumda bence odeanin 0 stopajli garanti 25 faizi
Muallakta gibi gözukuyor..oyle kagida falan yazmakla olmaz ..maliye cart diye keser 10 stopaji ..bugun finansa ugradim onlarda baslamislar ..mt nin bana dedigi 0 stopaj yok ..yani is netlesene kadar yok ..su an mali ile yazismalar cizismeler oluyormus .
Dediğim gibi Odea’nın stopaj düşülmüş net 25 faiz ibaresi olursa müşteri adına garantili. Aksi takdirde sözleşmede brüt faiz 25 ibaresi olduğu anda müşteri stopaj neyse ödemekle yükümlü olur ki, mantık olarak %10 stopaj uygulanır diye düşünüyorum. Kamu bankaları bile Maliye’den cevap alamadılar henüz. Bu arada aynı üründe her iki senaryo için farklı stopaj uygulaması da pek mümkün değil. Zaten enflasyona ilave sabit 25’ten biraz daha düşük olsa bile eğer birbirlerine yakınsa oranlar, müşteri açısından daha düşük faiz stopaj avantajından dolayı tercih edilebilir yani bankaya sen yüksek oranı uygulama ben zarar ederim o durumda stopajdan dolayı denir ki, olay daha da karışmış olur...
Gösterge de 26 yi kıramıyor .
Malesef imamoğlu 23 nisan çocuğu misali koltuğu bir süre işgal ettiğiyle kalacak, neden mi 1.5 milyon oy kullanmayan seçmen olduğu söyleniyor, hic katakulliye ihtiyacı yok akp nin, oy kullanmayanlarin kimler olduğu listelerde belli, bunlara bir miktar teşvik primi verilir ve secim kotarilir, imamoglu en az yüzde 7 fark atar diyen arkadaşlardan burda da varsa söylesin, secim sonucunda hasbihal edelim
Açıkçası ben yıl sonuna kadar 30 ve üstü faiz beklediğim için bu oranlar beni çok cezbetmiyor. Borsada 1 yıl içinde bunun 2 katı getiri elde edilebilecek bist 30 hisseleri varken, iki kere düşünürüm.
diğer sebebi ise tüik'in açıkladığı enflasyon oranlarına güvenmemem.
Eyvallah. Siz bağlayacak mısınız? MK %27.77'ye geliyor .Toplam portföyün %15-20-25'si bağlanabilir mi diye düşünüyorum.
Enflasyon düşük gelirse %25 garanti mi ? O kısmından tam emin olamadım.
Bağlayan varsa cüzdanda tam olarak nasıl formüle ettiklerini öğrenebilir miyiz?