net %25 den aşağısında para erir zaten haklısınız. %13-14 ile elde bişey kalmaz. Ha mevduatta 10 milyon paran olur o zaman mantıklı olabilir.
GBC ler hesabıma düştü bakalım.
Printable View
Aslında şurada geçmiş dönem portföy getirilerinizi de paylaşsanız arada çok iyi olur. Az çok isimlerden kimin nereye yatırım yaptığını, risk tercihlerini biliyor gibi hissediyorum. :)
Ona göre hangi risk düzeyinin ne kadar getirdiğini de görmüş olurduk. Ben sadece 2 aydır fonlara geçtim o yüzden geriye dönük fazla data yok, ancak sizlerden gelecek oranlara hayır demem. :)
Arkadaşlar, fon portföyümü telefonumdan “google sheets” ile takip ediyordum ama birkaç gündür tefastan veri çekemiyor. Sorun bende mi yoksa tefas sisteminde mi bilemedim. Aynı sorunu yaşayan var mı?
Aslına bakarsan insanlar PPF leri maaştan arta kalan kısımlarnı boşta duracağı yerde bari burda tutayım niyeti ile alıyorlardı. Şahsen ben çalıştığım yıllarda hep böyle yaptım. PPF lerden mevduat getirisi kadar verim beklemek hata. Çünkü hem istediğin zamanda boz hem de mevduat kadar getirisi olsun. Böyle bir şey hiç olmadı olmaz da. Ama yatırım amaçlı olarak alınan SUA ve EIB gibi fonlar yatırım amacı ile alındığı için mevduatın önünde olmaları gerekir. Eğer olmaz ise kaybederler.
67 aydır fon yatırımındayım. Bütün verilerimi tutarım excelde gün gün. Aylık ortalama getirim 3.71%. Son iki yılın biraz daha yüksek
Mevduatın biraz üstünde getiri elde etmek için başlamıştım. Riskli fonların oranı %85'i de buldu, %15'e kadar düştüğü dönemlerde oldu. İdare eder. En azından benim amacım olan mevduatı geçmek hedefine uygun gidiyor şimdilik.
Genel olarak şu prensipleri izledim.
1. Her kategoride sadece en iyi fonları al.
2. Aldığın fon, kendi benchmarkı/kıyas kriterine göre muhakkak başarılı olsun. ( benim için hayati derecede en önemli madde )
İsterse bir yılda %500 getirsin kendi benchmarkı %550 getirmişse asla almam. Ama benchmark -%20 ise , -10% getirmiş fonu alırım.
3. Fonu al-sat/ trade yapma. Sadece fonun yatırım yaptıgı ürün ( endeks , dolar vs. her ne ise ) geriledikçe artır/biriktir.
4. Portföyü çeşitlendir. ( endeks/sabit getirililer/kur bazlılar mutlaka olsun)
5. Başarılı olduğunu düşünüp aldığın fon 3 ay başarısız olursa ( makul zaman ver, asla 4-5 gün değil ) aynı meblağ ile başka fon ile değiştir. ( satıp nakde geçme, nakitle başka fona geç aynı miktarda)
6. Aldığın kategoriyi en az 2 fonla , mümkünse 3-4 fonla sepet yap.
7. Fonu alırken getirisine değil, risk/getiri oranına, stabilitesine, volatilitesine, tüm periyotlarda başarısına, zor zamanlarda, iyi zamanlardaki durumuna vs. bak.
Bunların bir çoğu başkalarına göre yanlış olabilir, sadece kendi bakış açım bu idi, ve bu perspektifte davrandım.
Fonlar belli başlı zaten. Sn hellistheothers in da dediği gibi güzel fonlar bir elin parmağını geçmiyor. O yüzden fonlar konu başlığı biraz yavaşladı.
Son dönemde ipb ve gbc gündemde . Diğerleri aynı.
Aylık ortalama %3,71 çok iyiymiş hocam, tebrik ederim. Özellikle de portföyünüzün yarısını ppf'de tutarken. PPF ortalama getirisi ortalama 0,71 desek kalan yüzde ellilik kısımdan her ay %3 net gelmiş (ki bu da o yüzde ellilik kısımdan aslında kendi içinde her ay %6 gibi bir getiri oluyor).
Doğru mu hesaplıyorum acaba?
Doğru ama ppf'lik kısım 35% civarı şu an . ve ayrıca dönem dönem çok değişti bu oran gönderide yazdığım gibi. Hisse fonları corona gibi dönemlerde ya da daha önceki çöküşlerde endeks gerilemesinden dolayı fazla artırdığım için %75-80 'lere çıktığı oldu. Ayrıca ppf'lerin neredeyse 2%'ye yakın getirdiği uzun periyotlar oldu vs.
Diyelim ki A fonu almaya karar verdiniz. Biriktiriyorsunuz sürekli. Her şey yolunda. Bir süre sonra elinizde A fonu 20 bin tl.lik oldu. O sırada A fonu performans kaybetmeye başladı. 3 aydır zayıfladı, performansı düştü, benchmarkına göre geride kaldı epeyce. B fonu ile değiştireceksiniz. B fonunu sıfırdan biriktirmeyin, 20 bin tl.lik alarak başlayın anlamında söyledim.
Kentuz böyle deyince, futbol ile ilgilenir misin bilmiyorum? Dün bütün aracı kurum ve banka fonlarının getirilerine kısaca baktım. %99 unda bir ya da iki fon ön planda diğerleri hikaye. Niye futbol dedim? İspanya da Barcelona, Real madrid, Almanya da B. Münih, İtalya da juventus gibi hep bilindik takımlar şampiyon olur ya onun gibi bir şey. Diğerleri sanki figuran gibi. yani dediğinize katlııyorum.
MAC ın az eksi yemesini dün borusanın tavanı sayesinde olmuştu.
Bugün %6 civarı ekside ama bist30 ve bankalar yemyeşil
böyle giderse dünün acısını çıkaracak gibi..
Sn juji nin fon tablosu yeni stopaja gore
Guncellenecekmi
ASUS_X007D cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Fon fiyatlarının içeriği görülebiliyor mu? İçeriğinde hisse senedi olan fonda hangi hisseler var? (30 endeks, bankacılık endeksi gibi açıklama olmayan fonları kastediyorum) Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Daha iyisini yapana kadar en iyisi bu: https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
*KAP'a her ay başında yapılan bildirimlerden oluştulmuş verilerdir
Bende yaklaşık 8 aydır fonları biriktiriyorum.
Bir ara eurobond fonlarından çıkmıştım, koruma sağlamıyor diye, fakat yanılmışım.
Sonra tekrar girdim.
Genel alım prensibim ise, eksi yazanı biriktirmek.
Fonların aylık ortalama getirisi %2.4
Fonlar ise şu şekilde; TKF(Favorim)- IPV,TDG - FIB - GBC - EIB,SUA
Ayrıca 3 yıldır biriktirdiğim hisseler var.
Tavsiye olmamakla birlikte; Ford(Favorim), Ereğli, Hektaş, Anadolu hayat ve Aksigorta.
Hisseleri gittiği yere kadar tutmayı düşünüyorum.
Saygılar.
Mac bugün yine harikalar yaratıyor.En yakın zamanda elden çıkeracağım bunu zaman kaybı
Şöyle bir formül var (hazırlayanı ben değilim). Çalışıyordu bu formül ama bu ara çalışmıyor.
=QUERY(SPLIT(QUERY(IMPORTHTML("https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod="&$C2; "list"; 4); "SELECT * LIMIT 1 OFFSET 1");"(%)");"SELECT Col3")
Sent from my iPhone using Tapatalk
benim hedef günlük % 0,25 getiri
250 iş gününden yaklaşık %60 yapar yıllık.
ben 50 k ve katları alıyorum minimum
o şekilde hesabım daha kolay oluyor.
benim için tek fonun getirisi de önemli ancak genelde toplam miktara odaklandım.
fonun periyodik performanslar önemli elbette, günlük değil de en az aylık bakıyorum.
mac, nnf, tkf, tte, mps, gma, (gma sattım yerine ne alacağım karar veremedim henüz)
yabancı fon olarak tff ve ytd var.
az tzl var kara gün ve acil ihtiyaç için.
hisse senedi var.
aft, yay ve guh vardı onların ekmeğini çok yedim dolarda düşüş moduna gireceğini düşündüğüm için sattım, bir süre izlerim.
tff,ytd ve ipv yi de de dolarda fazla düşüş olmaz yada sabit kalır diye tutuyorum hedge amaçlı.
aman yatırım tavsiyesi olmasın!
Benimde fon portföyü şuan için böyle. Hisse senedi piyasasında yukarı hareket beklediğim için hisse fonlarımın portföy içindeki oranı şuan %57 olmuş.
TKF Tacirler Portföy Hisse Senedi Yoğun Fon
NNF hedef portföy 1.Hisse senedi fonu
MPS MÜKAFAT PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ FONU
GBC AZİMUT PYŞ YABANCI BYF FON SEPETİ FONU
AES AK PORTFÖY PETROL YABANCI BYF FON SEPETİ FONU
EIB EIB - QİNVEST PORTFÖY DEĞİŞKEN FON
AGC AGC - AK PORTFÖY AGI DEĞİŞKEN FON
DBH DENİZ PORTFÖY EUROBOND (DÖVİZ) BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
AFS AK PORTFÖY GELİŞEN ÜLKELER YABANCI
Hisse senedi tarafında arbitraj karı elde ettikçe buraya aktarıyorum o tutarı. Son 2 ayda 140 k aktardım bu şekilde. Fon portföyü yönetimi en az hisse senedi portföyü yönetmek kadar zevkli geliyor bana :)
Bugün güncelleyince fon portföyümün eylül ayı %9 lara denk gelecek gibi. Tabi her zaman böyle performans olmaz. Ağustos ayı fon getiri oranım %3,5 du
Bugün MB kuru 5 kuruş aşağıda
Ama Türk eurobondlarının neredeyse tamamı artıda
Bakalım 5 kuruşu kapatabilecekmi yerli eurobond fonları
Piyasa ile fazla inaylaşıyor.İki aylık performansıyla bir zamanların meşhur gpg fonunu hatırlatıyor.Kurumun yönettiği tek bir fon olduğu için işlerine odaklanacaklarını düşünüyordum.Ama tam tersi oldu endeks düşerkende çıkarken de gözlerine far tutulmuş tavşan gibi izlemekle yetindiler.Endeks ve hisselerde oluşan fırsatları malesef değerlendiremiyorlar.Haydar bey iyi bir insan ama benim fonları tercih etmemin sebebi hisseye aşık olmadan profesyonel olarak birikimlerimi yönetmek.Mac fonununda aşık olduğu bazı hisseler pörtföyün getirilerini törpüledi ve fon yönetiminin bu durumu karşıdan izlemesi hiç hoşuma gitmiyor.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Büyük , hem de çok büyük haksızlık yapılıyor bence MAC'a gerçekten, 80-90 hisse fonun içinde düzenli olarak ( ara sıra değil bildiğin her ay ) endeksi geçebilen taş çatlasa 4 fon var. Bak yazıyla 'dört' , hep birlikte itelersek beşe çıkar. Gerisi çöp. Hele de haftalık hariç her vadede endeksi geçmişken. Hadi olsa 10 tane alternatifi, vuralım yerden yere ama yok, gerçekten yok muadili. Bir elin parmağı kadar yok. Bunu da 3-5 gündür değil yıllardır yapıyor. 1 ayda endeksin 2 puan gerisinde kaldıgında öbür ay 10 puan fazla yaparak aldıgı öyle çok dönem gördüm ki. Yani gerçekten bu 4-5 fon , öyle 1 haftalık falan performansları ile ölçülecek fonlar değil. Nacizane daha insaf ile değerlendirilmesinde şahsen yarar görüyorum.
Üstüne bir de bu fon türev kullanmıyor, sadece temel bazlı uzun vadeli değer yatırımı yapıyor. İnat ettiğinden değil, bu fonun 5 yıldır tarzı bu. Bu tarzla inandığı hisseleri periyotlu, orta vadeli tutarak geçti endeksi.
O bahsedilen diğer fonlar hep saman alevi gibi bir ay iyi olup unutulup gittiler .
En küçük periyota bile bakıldığında, aylık 4.14 endekste , 6.47 yapmış bir fon. Aylıkta iki buçuk puan fark kabaca yıllıkta 30 puan yapar. Sırf endekse attığı fark bu, getirisi bile değil. Bunun üçte birine millet mevduat bağlıyor. Ben anlamıyorum gerçekten ne bekleniyor.
En çok korktuğum bu adamlar da bezecek , kalacağız büyük bankaların endeksi kopyala yapıştır dandik fonlarına.
Ben de 20 gün önce başladım. Amacım mevduat üstü getiri elde etmek. %20 hisse fonlardayım (mps, nnf, tkf, mac, tte ve aft - yaklaşık %5 getirmiş), %20 eib aldım ama mevduatla kafa kafaya gidiyor, % 25 mevduatta ne olur ne olmaz tutmak istiyorum. Kalan %35 dövizden TLye döndüm, bu kısmı tekrar dövize dönebilirim, istediğim rakama inerse.
Riskli fonlara pek bakmadım, bir süre öğrenmek istiyorum. Yavaş yavaş tcd gibi fonlara da girmek istiyorum ama gördüğüm borsa düzeltmelerinde almak mantıklı, tkf gibi değil.
Hellistheothers beye maşallah, ayda 3,7 görsem işi bırakır, bu işe yönelirim. 39 yaşında geç keşfettik ama herkesin desteğiyle öğrenmeye devam.
Sayın yuji, emekleriniz için tekrar çok teşekkür ediyorum. Birde bireysel olarak elimizdeki fonları takip edebildiğimiz Ve paylaşabileceğiniz bir çalışmanız varmı acaba. Hani benim gibi Google sheets kurabilme özürlüleri için.
Ayrıca bu fon takip için büyük emekleri olan tüm yoldaşlara sonsuz teşekkür...