Benim cebimde 40.000 tl vardı. Yaklaşık 400.000 tl lik ev satın aldım göçecegim. Ben bu evi aslında yatırım amaçlı almıştım. Şimdiki evimde kendimin ondan büyük ve daha iyi olunca buraya göçmeye karar verdim. Bu ev için aylık 4500 civarı ödemeli, 120 ay vadeli kredi ödemesi yapacagım.
Eski oturduğum ev yatırım amaçlı ev olmuş oluyor. Yatırımdan kasıt evin yıllar içinde prim yapması, birazda getiri getirmesi. Şöyle söyleyim 300.000 tl degerindeki ev yılda ortalama %10 deger artışı, yıllık 10.000 tl kira getirisi olacak. Yıllık 40.000 getiri yapar hesabım var.
Ben 2. evi almayıp sadece para biriktirmek isteseydim yılda anca 40.000 tl anca biriktirebilirdim.
Aslında bulunduğum şehir itibariyle yıllar içinde evin getirisi aslında bir çok yatırım aracının gerisinde kalmış.
Oturdugum eski evi aldıgımda ozamanki dolar, altın kurlarını kaydetmiştim.
Ev 10 yılda 2.5 artmış. (120 den 300 e çıkmış)
10 yıllık kira getirisinide dahil etsem 3 kat artış 360.000 tl
Bu evi 81000 dolara , ( Bugünkü degeri 540.000 tl)
Yine bu ev altına göre 1280 gr altın yapıyormuş. ( Bugünkü değeri 480.000 tl yapıyor.
Dolar, altın getirisine göre evin getirisi epey bir aşagıda kalıyor, hatta evin getirisine 10 yıllık kira getirisinide dahil etsen yine de düşük kalıyor.
Bunca şeyi neden yazdım. Şeytan dürtüyor. Eski evi sat, tamda satma zamanı ( mal çoşkuda verilir). Elime geçecek nakiti riski düşük ( altın, döviz, endeks fonları, temettü hisseleri) gibi yatırım araçlarında sepet mantığı ile degerlendir diyor.
Sadece düşükken al, yükselince sat stratejisi ile, Yılda 3-4 defa böyle güzel bir fırsat gelince portföy değişimi yaparak evin getirisini geçebilecegimi düşünüyorum.
Kiracıylada uğraşmak istemiyorum.
Mantıklı bir iş yaparım bilmiyorum.
SM-A105F cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.