Bugun aciga satişlari nerden gorebiliyoruz
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bugun aciga satişlari nerden gorebiliyoruz
Ya birde devre kesici yemiyor mu deli ediyor beni... Düşerken ses seda yok..
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kardeş, yazım tarzına kızıyordum. Son yazıların daha olgun. Ayrıca şu an zararda olmana üzüldüm. Biz de insan evladıyız sonuçta. Belki üzerine fazla gittim. Benden büyük müsündür, küçük müsündür bilmiyorum ama hakkını helal et. Etmesen de benden yana helal olsun. Zaten şu dünyada yeterince sıkıntı içindeyiz. Hiç tanımadığım birini dünyevi meseleler için üzmeyi yakıştıramadım kendime. Münakaşayı ben başlattım. Haklı haksız aramıyorum. Yazdıklarımı geri alıyorum. Kusura bakma...
önemli değil dostum bende hakkımı helal ediyorum...biz ky lar hepimiz aynı gemideyiz...ancak birlik olunca spekten kazanabiliyoruz..bu borsa aleminde ne yazık ki spekler kurtlar oluyor biz ky lar ise ancak çakal veya tilki olabiliyoruz...onların avından ne kadar koparırsak kardır diyorum...
bu arada geçen gün mısır ve soya hammadesinden söz etmiştin onlara baktım onlarda hafif bir yükseliş var ama yaklaşık olarak son iki yıldır yataydadırlar...ondan önceki yıllarda şimdiki fiyatının neredeyse %50 üzerindeymiş...geçen gün baktım ama rakamları pek aklımda kalmadı...
ama genelikle hammadde ,işçilik,elektirik gibi maliyetleri üreticiler üstleniyor...banvit üreticilerden tavukları belli bir fiyattan alıyor...en son zaten üç ay kadar önce üreticilerine %20 lik zam yapmışlardı..o yüzden de geçen yılki kardan o maliyeti çıkarırsak az çok yapacağı karı bu yıl tahmin edebiliriz...
bende kazandığımda da kayıp ettiğimde de söylüyordum...son 15 günde 20-25 bin tl kayıbım var...ama artık bu miktarları söylemek istemiyorum çünkü insanlar yanlış anlayabiliyor...ama söylüyorsam bilinki doğru söylüyorumdur...geçmişte talep olunca hesap ekstremi bir kaç defa paylaşmış idim...
neyse dostlar ben hepimize başarılar diliyorum...
geçen gün banvitti alırken stratejim yüksek oranlı çıkışlarda trade yapıp hisseyi bilançoya kadar tutmak idi...olası tradelerden mümkün olduğunca riskimi azaltacaktım....o şekliye bilançoları bekleyecektim..ama ben sattıktan bir iki gün sonra banvit tahmin ettiğim şeyleri yaptı..%14 lere varan bir tepki verdi dün...değerlendirebilenler için çok güzel oldu...
banvite 21,11,2017 tarihinde ilk 20,22 fiyatı ile girdiğimde bilançoya kadar tam 4-5 defa bu tür yüksek oranlı tepkiler vermişti...ben o tepkilerden ancak iki tanesinden faydalanabildim...diğerlerinden hisseye olan aşkımızdan dolayı yararlanamadım...
ama bu sefer arkadaşların aşık olmamasını tavsiye ediyorum...umarım tüm arkadaşlar bu hisseden kazanırlar...
Ne ********miş dünden bugüne yaklaşık 1000 TL zarar ettim bu hissede
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Carsamba gunu yatirim finansin topladigi mali citi ye virmanlamiş. 90 bin lot. Dünün takasi önemli. Pazartesi belli olur
Bu hissede alırken hareketli olduğu vakitti değil ,hareketsiz ve oturmuş olduğu bir vakitte alım yapmanız lazım...bir ky nın en iyi taktiği şu anda bu olmalıdır...bu hissede trade şart görünüyor...yoksa gelecek olası kötü bir bilançoda sıkıntı yaşanabilir...
banvitte 30-37 milyon tl aralığındaki karlar olumludur...ama 30 un altı çok kötü algıya neden olur ki o vakit bir çok kişiyi dökmek için aşağıya doğru hisseyi salınıma koyabilirler...öyle bir ihtimalde 12-13 tl ler dahi görülebilir...ama o düşüşler dökme amaçlı olacaktır...,
ikinci ve üçüncü çeyrekler her halükarda iyi gelecektir...çünkü daha bu ayın başında %12 lik ürünlerine zam yaptılar ve daha piknik dönemlerinin başındayız...genelde mayıs ayına kadar bir zam daha yapma ihtimalleri var...
"Kümes Hayvancılığı Üretimi, Şubat 2018
Tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti
Tavuk yumurtası üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre %8,4 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 arttı.
Kesilen tavuk sayısı 94 milyon, kesilen hindi sayısı ise 439 bin adet oldu
Kesilen tavuk sayısı Şubat ayında bir önceki aya göre %9,5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 arttı. Şubat ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %5,3 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %74,3 arttı.
Tavuk eti üretimi 166 590 ton, hindi eti üretimi ise 4 647 ton olarak gerçekleşti
Tavuk eti üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre %8,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 arttı. Şubat ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre %11,1 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %91,9 arttı.
Tavuk eti üretim miktarı, Şubat 2018
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre %0,02 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,9 arttı.
Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 14 Mayıs 2018’dir."
ocak ayı 31 gün şubat ise 28 gün olduğu için üretimde bir sıkıntı yok kaldıki bu rakamlar Banvitin değil türkiyenin.
Ayrıca Banvit daha fazla zam yaptığı için yeni kümescilerle anlaşarak kümes sayısınıve üretimi artırmış olabilir.
ssss
üretim hemen hemen aynı civarlarda olduğunu tahmin ediyorum...sektör kendi arasında anlaşıp tavuk üretimlerini kısıtlarsa bu durum tavuk ettinin zamlanmasına ve dolayısı ile kar marjının artmasını sağlar...aşırı üretim fiyatları olumsuz baskılar...
fiyatları arz ve talep belirliyor...talebi karşılayamayacak bir üretim fiyatın yükselmesine neden olur...talebi aşan üretimler de fiyatı düşürür...
bu arz ve talebin durumu biz ky lar en güzel market fiyatlarından fiyatları takip ederek anlayabiliriz...spekler zaten şirketten doğrudan bilgi almaktadırlar....
Bim, Banvit veriyordu hem kırmızı hem beyaz et ama artık sadece hindi görüyorum. Bim e gider varsa bakabilirse sevinirim.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
18TL den aldigim goz bebegim KOZAL'larimi satip, bugun itibariyle BANVT ile araniza katildim dostlar. Umud ediyorum KOZALdaki gibi bir %100 yapma firsatini burada da buluruz. Sirket 2017 yilsonu rakamlarina gore muaazzam derecede ucuz gozukuyor (uretim anlaminda bilmedigimiz bir terslik yok ise). Satin alma sonrasi evet suni bir yukselis yasandi ancak suan ederinin cok altinda islem gordugunu dusunuyorum, bu sacma dusus hareketlerine ise inanmiyorum - dustukce toplamaya devam elbet sonunda yukselecek :)
arkadaşlar şu çakal iş yatırım ne alemde bilen var mı ?? kimler alıyor kimler satıyor ??
Ben temelciyim vadem ise 10-12 ay arasindadir. Sevmez ise kendi bilir vaktimiz bol, zamanla birbirimize alisiriz :D
Fiili dolaşımdaki pay oranı yaklasik 8,29% seviyesinde ve hakikaten cok ucuz. Bir kotta cikma durumu olabilir mi acaba diye dusunmuyor degilim, siz ne dersinzi buna? Bu dusus ne yalan soyleyeyelim bana biraz oyle geldi ancak sizler tahtayi daha yakindan takip eden kisilersiniz, daha dogrusunu bilirsiniz.
kozaldan geldiğinize göre uzun vadeci birisinizdir sayın niyazimisri....kottan çıkacağına pek ihtimal vermiyoruz...bu güne kadar bu konuya ihtimal vermedik....bu son düşüşleri biz hep bilançoya bağladık...çünkü 2017 son çeyrekte bizim beklentimiz 60-90 milyon aralığında bir kar idi ama gelen kar 37 milyon olunca hepimiz hisseyi sattık...zaten iş yatırım denilen bir aracı kurumumuz var hisse aylardır onun satışları ile buralara indi...
son iki gündür bu aracı kurum ne yapıyor doğrusu bilemiyorum..???
Bol Şanslar.......:kalp:.......iyi hafta sonları olsun.:cck:.....:wave:
şu yazıların üzerine tıklayın linkler var :
buradan formu doldurun :
YARIŞMA >>> KATILIM LİNKi
buradan da doldurulan form sonucu liste var hem sizin hem de rakiplerinizin.
İZLEME >>> TAKİP LİNKi
aslında hissenin bu fiyatları kottan çıkma konusunda brf için muazzam fırsat. ama finansalları kötü olduklarından fırsatı kaçırıyorlar. çünkü kendileri de tarihlerinin en büyük zararlarını yazdılar geçen yıl, maddi olarak sıkıntıdalar ve geçirdikleri soruşturmalar çok ciddi basından izleyebildiğimiz kadarıyla, yoksa kağıdın buralara düşmesini en çok onlar isterlerdi ve işlerine gelirdi. yükselen piyasada istedikleri kadar toplayamazlar, düşerken daha kolay toplarlardı. ama demekki şu ana kadar 1 lot dahi almadılar, yoksa kapa açıklama yapmak zorundalar.
tarihi seviyelere gelince kağıt önce citi kaçtı bu tahtadan 800 bin civarı malını boşalttı, sonra iş yatırım 1,5 milyon civarı malını aylara yayarak verdi ve peyderpey vermeye devam ediyor, belki öngörüleri farklı. herkesin sandığı gibi ileride çok da süper bir kağıt olmayacağını ve kaçmak için fırsat olduğunu düşündüler. 6-7 ay önceki tahta yok artık ve tahtada bir spek olduğuna inanmıyorum.
niye düşüyor? çünkü bir beklenti yok, bir haber yok, en önemlisi talep yok. spek nasıl pazarlayacak ki bu kağıdı. ara ara niye mi parlıyor? eski günlere dönüyor beklentisiyle atlayanların hareketleriyle. umut yok mu? tabii ki var. gıda sektöründe, çünkü talep her daim var. ciddi beklenti ve haberlerle ayların kayıplarını çok çabuk telafi ettirebilir.
kağıdı almanız veya satmanız önerisiyle yazmadım, fikrimi paylaşmak için...
https://resmim.net/f/8j2UAh.png
Bu fk ya gıda hissesi olmaz fonlar bunu görüp fiatlayacaktır
https://resmim.net/f/ps8GqR.png
Hatta nisan ayı itibari ile tekrar almaya başladılar.
100 milyon sermaye yıl sonu kar beklentim.
300 350 milyon arası
fiili dolaşımdaki hisse azlığı
üzerindeki 6 adet bedelsiz potansiyeli
%75 ihracat %25 iç pazar (kurun artışından olumlu etkilenir.)
velhasıl akıllı adam hissesi.kıymetini bilen bilir.fazla
anlatmaya gerek yok:))))))))))
Dostum galiba başka hisseler ile karıştırdın (bende bazen hisseleri kafamda karıştırıyorum..:) ) banvitin 650 milyon çeyreklik cirosundan ihracat olan kısmı sadece 120 milyon tl dir (yaklaşık %20 ) ...bu yıl beklediğin 300-350 milyon kar çok çok iyimser bir miktardır...bunu bu şartlarda tuturması çok zor...ama yine de belli olmaz diyelim...
ocak ,şubat aylarında geçen yılın aynı aylarına göre üretimde artış var ama 2017 yılı son çeyrekteki aylara göre ise bir miktar azalma var...tabi bu veriler türkiye geneli olan verilerdir..üretimin azalması şirketlere ürünlere zam yapma imkanı tanır...sektör istese çok daha fazlasını üretebilir ama önemli olan üretilenlerin satılabilmesidir...
opec kuruluşu var bu kuruluş petrol üreten ülkelerin oluşturduğu bir örgüttür...bazen petrol üretimini kısarlar o vakit petrol fiyatları yukarı çıkar ...bazen de üretimi artırırlar buda petrol fiyatlarının azalmasına neden oluyor...
eğer türkiyedeki tavuk firmaları da kendi aralarında anlaşıp üretimlerini bir miktar kısmışsalar o vakit ürünleri pahalanacaktır..çünkü gerçekten de üretim maliyetleri gittikçe artmaktadır...tavuk hala bir çok gıdaya göre çok çok ucuzdur...kırmızı et fiyatı 30 tl iken de tavuk fiyatları 7-8 tl idi şu anda kırmızı et 40-45 tl aralıklarına gitmesine rağmen tavuk fiyatları neredeyse aynıdır...
her yıl nisan mayıs aylarında tavuğa bir zam daha yapılıyordu..eğer bu zam en kısa sürede yapılırsa ve fiyatı 7,5-8,00 tl aralıklarına giderse banvit ve diğer tavuk şirketleri rahat bir nefes alacaklardır.....
birinci çeyreklerden çok da umutlu değilim bana göre 30-37 milyon aralığında bir kar gelmesi bile iyidir..ama ikinci çeyreklerden ve takiben üçüncü çeyreklerden çok umutlu olacam...zaten bana göre d*****n kuyruğu o vakit kopacak..
banvit 2017 yılına paralel yıllıkta 254 milyon civarı kar getireceği aşikar olursa banvit tekrardan 20-25 tl aralıklarına çıkacaktır...
bizim batmanda alış veriş yaptığım markette zaman zaman fiyatlara bakıyorum...markette bir banvit bir de akpiliç denen hiç tanımadığım bir marka yan yana satılıyor...banvit neredeyse o tanımayan markanın azıcık üzerinde bir fiyata satılıyor...yani banvit fiyatını hep düşük tutuyor...bu belki de çok üretim yapabilme kapasitesinden ileri geliyor olabilir...bir de brezilya firmaları rekabetçilikleri ile meşhurdurlar zaten dünyada en çok üretim yapan ilk üç ülke arasındadırlar...muhakak bir bildikleri vardır diye düşünmek istiyorum...
Sn keko guzel paylasimlar icin tesekkurler. fener1907 arkadasimiza da cevaben yazmak istedim: yillara sair olarak y.ici ve y.disi satislar incelendiginda, 2017 yilinda iharacat bacaginda bir atak oldugu acik sekilde goruluyor ancak sizin bahsettiginiz %75 seviyelerinin maalesef cok altindayiz :) Ihracatta artis var, bu artis Brezilyali hakim ortagin katkisi midir yoksa sirketin buyume politikalari bu dogrulta midir onu bilmiyorum ancak 2015 yilinda %7 olan ihracat payi 2017 yilina gelindiginda yaklasik %12 seviyesine yukselmis. Bu cok onemli ve guzel.
Daha guzel olan ise satislarin dagilimindan ziyade ihracat bacagindaki cok guclu buyume, 2017 yilinda ihracat %82 oraninda artmis. Bu buyume orani y.ici satislarda %30 seviyesinde. Ihracatin onumuzdeki donemlerde agirliginin artmasi hem firmayi bolgesel bir oyuncu olma yolunda destekleyecek hem de doviz cinsinden olan hammadde fiyatlarina karsi dogal bir kalkan olusturmada yardimci olacaktir.
Sn. Keko bagimsiz denetim raporuna dun biraz daha ayrintili bakma firsatim oldu. Son ceyrekte aslinda uretimde bir dusus yok, SMM bacaginda ham madde maaliyeti tarafinda bir maliyet artisi var. Kurda 3.40'tan 3.85 seviyesine yaklasik %14luk bir hareket olmustu, ben dusuk brut karliligi bunun sonucu oldugunu dusunuyorum cunku ham madde ve malzeme giderlerinin buyuk cogunlugu dolar cinsinden. Dolarin %10 deger kazanmasi Banvitin net karinin 10 milyon TL erimesi demek. EURO'da %10luk deger kazanci ayni sekilde yaklasik 1 milyon TL'lik net kar kaybina neden oluyor. Bu rakamlar neden dorduncu ceyrekte dusuk kar geldigini acikliyor. 2018 ilk ceyreginin 2017 son ceyrege gore en az 4-5 milyon TL daha yukarda olacaktir diye bekliyorum.
ihracat la ilgili yazdıklarına katılıyorum.
Ancak 2018 karı konusunda ben BJK"lı olmama rağmen fener1907 ile aynı düşüncedeyim.
nedeni 2018 de en az %40 büyüme bekliyorum
Bir de mademki 2017 blançosuyla karşılaştırıyoruz . o zaman 2017 son çeyrekle değil de ilk çeyrekle mukayese etmeliyiz. ilk çeyrekle mukayese ettiğimizde büyümeyi görüyoruz.
Niyazimisri arkadaş da değerli yorumlar yapmış teşekkür ederiz.
ssss
2017 son çeyreklerde kasım -aralık aylarında yanlış hatırlamıyorsam banvit tavuk fiyatları bir ara 5,75-6,00 tl aralıklarına inmişti...o fiyatları görünce vede banvitin de önemli destek seviyesini kıracağını anladığımda stop olmuştum...o vakit banvitin fiyatı 21,30 civarı idi...hammadde fiyatları ne kadar artarsa artsın eğer siz onu fiyatlara zam olarak yansıtabilirseniz yine de sorun olmaz...
ama siz maliyet artışlarını fiyata yansıtamadığınız anda içeri giriyorsunuz ve o zaman karınızdan feragat ediyorsunuz...2017 son çeyrekte bana göre zam olarak yansıtamadığı için vede mevsimselliğin etkisi ile yeterince talep de olmadığı için bu şekilde karda bir düşüş oldu...zaten o çeyrekte mal iadesi de çok olmuştu...ticarette herşeyin başı taleptir...talep olursa her şekilde kar edersiniz..
2018 yılı ilk çeyrekte fiyat genelikle 6,25 tl civarı idi...nisan ayı başında ise 7 ,00 tl oldu...mayıs ayında da her yıl yaptığı gibi bir zam daha yaparsa o zaman yine geçmişteki gibi güzel karlar gelebilir...
2018 birinci çeyrekte 30-37 milyon tl aralığında ve ikinci çeyrekte de 70 milyon tl den aşağı karlar getirmezse iyi olur...bunu başarır ise o vakit piyasa 2017 yılı kar oranının yakalanacağına inanır ve hisseyi tekrardan 20-25 tl aralıklarına taşır...
bu arada banvitte 2017 ücüncü ve dördüncü çeyrek ihracat miktar aynı düzeydeydi ve miktar 90 milyon tl idi...benim o vakit beklentim 120 milyondu ama o vakit beklentimiz gerçekleşmemişti....nedense aklıma 120 milyonmuş gibi işlemiş...gerçekte 90 milyon tl olarak hatırlıyorum...
http://www.tmo.gov.tr/Upload/Documen...bulteni_tr.pdf
geçen yıla göre mısır ve soya fasulyesinde %20 oranında bir yükseliş var...ama hatırladığım kadarıyla 2015 yılına göre hala ucuz...son bir iki yıldır fiyatlar yataydaydı...
Gösterdiğimiz son iki grafik dolar bazındaki grafiktir malum dolar da yükseldiğine göre 2017 yılının son aylarına göre yüzde 10 yükselmiş ise dolar da aşağı yukarı bir yüzde 10 yükseldiğine göre toplam fark yüzde 20 lere varıyor...
yani tl bazında aşağı yukarı yem fiyatlarında yüzde 20 lik bir artış var diyebiliriz...şimdi banvitin bilançolarına gidip yemin toplam tutarını bulmak lazım sonra da toplamda maliyetlerin ne kadar artabileceğini hesaplamak lazım...bu hesap da yarına kalsın..şu anda çıkmam lazım...yarına kadar hesaplarsam burada yine paylaşırım...
Doğru yoldasınız. Geçenlerde sözünü ettiğim buydu. Bu piyasa tamamen talebe bağlı olduğundan maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma şansı yok. 2016daki krizden üretimi zorunlu kısan sektör 2017de piyasada bu nedenden olan mal azlığından ve yüksek talepten yüksek kar rakamlarına ulaştı diye düşünüyorum. Bunu gören sektör oyuncuları muhtemelen üretimi arttırmıştır. Bu sene arz, talebe daha yakın olabilir bu da fiyatları ve karlılığı olumsuz etkileyebilir. Olumsuz etkiler derken yüzdesel olarak ciddi kar ve satış artışlarından ziyade mevcut seviyeler korunabilir demek istiyorum.
Firmaların birlikte hareket edebileceklerini düşünmüyorum çünkü geçmişte Rekabet Kurumundan çok ciddi ceza yemişlerdi. Hatta yine bir soruşturma içindeler.
Neden düşüyoruz veya neden çıkamıyoruzun cevaplarını ararken bunlar geliyor aklıma...
E5803 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yazın otellerde turistlere öğlen akşam tavuk eti verirler.
ucuz ne kaldı
bide insan eti
arkadaşlar bir tavuk ve civciv yemindeki ürünlerin miktarını merak ettim...bir sitede bunları buldum
http://tarimsalbilgiler.blogspot.com...l-yapilir.html
https://i.hizliresim.com/rO7yJa.jpg
TAVUK YEMİ .................... CİVCİV YEMİ...........
%40 kırık buğday ............ .. %25 kırık buğday.............
%20 ayçiçeği ....................... %20 ayçiçeği........
%20 mısır ........................... %20 mısır........
%7,5 soya tohumu küspesi...... %15 soya tohumu küspesi......
%7,5 fulfet (yağlı soya)............. %15 fulfet (yağlı soya)....
%3 tuz ................................. %3 tuz......
%2 mermer tozu ..................... %2mermer tozu
Yem fiyatını yükselten 4 neden ve besicilerin yakınmaları/önerileri
Yılbaşından bu yana yem fiyatlarının yüzde 70 oranında artmasına neden olan dört unsuru yaptığım sohbetlerde öğrendim. Hayvan sayısını 50 bin baştan 12 bin başa kadar indiren bir dostumun hayvancılığın gelişmesi için süte destek verilmesi önerisini ve besicilerin taleplerini sizlerle paylaştım.
Türkiye Yem Sanayiçileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş'un söylediği, "Yılbaşından bu yana yemde hammadde maliyeti yüzde 70 arttı†bilgisini arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinde okuyunca, besicilikle uğraşan dostlarımla ve tarım yazarımız Ali Ekber Yıldırım’la bunun nedenlerini, sonuçlarını ve olması gerekenleri konuştum.
Önce Karakuşâ€™un haberde yer alan yem hammadde maliyetinin yüzde 70 artmasının neden kaynaklandığını belirten hesaplamasına bakalım:
“Yılbaşından bu yana dolar kuru yüzde 9.9 artarak 3.73’ten 4.10 liraya çıktı. Buna karşılık 1 ton soya fiyatı yüzde 54.6 artışla 375 dolardan 580 dolara yükseldi. Böylece yılbaşında 1 ton soyaya bin 400 lira ödeyen yem üreticisi şimdi yaklaşık 2 bin 400 lira ödüyor. Başka bir ifade ile maliyeti yılbaşından bu yana yüzde 70 artış gösterdi.â€
Peki , fiyat artışına neden olan 4 gelişme nedir ?
- En büyük soya üreticisi Arjantin’de soya üretimi azaldı.
- Türkiye’nin ithal ettiği yem amaçlı soyada GDO tartışması nedeniyle denetim arttı. Bu girişi azalttı.
- Yem için Rusya ve Ukrayna’dan aldığımız ayçiçeği küspesinin fiyatı da Çin’in alıcı olarak pazara girmesiyle yükseldi.
- Dolardaki artış da ithal fiyatını artıran bir başka unsur oldu.
Besici bir dostum kendi durumunu anlattı ve öneride de bulunurken şöyle dedi:
“20 yıldır hayvancılık yapıyorum. 40 bin dönüm arazide hayvancılığı 50 bin başa kadar çıkarmıştım. Sorunlar nedeniyle, karlılık azalınca 12 bin başa kadar düşürdüm. Kimse bana niye hayvan sayısını düşürdüğümü, derdimin ne olduğunu sormadı. Derdimi anlatmak istediğim yetkililer de randevu vermedi. Bu işin kökünde süt yatıyor. Süt para etmeyince, 5 kuruş kazanacağım diye hayvancılıktan vazgeçiliyor. Mazotta filan verilen destekler yerine, süte iyi fiyat vererek karlılık sağlayarak hayvancılık yapanlar desteklenmeli. Destek verilirken sorunlar, hastalıklar unutulmamalı. Hayvancılıktan vazgeçenlerin niye vazgeçtikleri araştırılıp, onları vazgeçiren sorunların halledilmesine çalışılmalı. Mera hayvancılığının geliştirilmesiyle, yem fiyatlarındaki bu hızlı artışların önüne geçilmeli.â€
Daha önce karkas et ithal ediliyordu. Sakatat fiyatları artıyordu. Şimdi 500 bin kasaplık hayvan ithal kararı alındı. Besiciler alınan her ithalat kararının kendilerini zora soktuğunu, ülkede besi hayvanı yetiştirilmesini amaçlayan desteklere ihtiyaç olduğunu bunun da ancak hayvancılık politikasının bütünsel olarak eli taşın altında olan hayvancılıkla uğraşanlarla hazırlanabileceğinin altını çiziyorlar. Yemdeki fiyat artışına yol açan sorun karşısında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını, biyogüvenlik ile ilgili kanunun AB’ye uyumlu hale getirilmesini talep ediyorlar. Bu yönde kararlar alınmazsa et, süt ve yumurta fiyatlarının artışının önlenemeyeceğini söylüyorlar.
Yem fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 70’lik fiyat artışı nedeniyle, zammın kapıda olduğu et ve süt fiyatları konusunda, fiyat artışına neden olan konuları ve ne yapılabileceğini besicilik yapanlarla konuştum. Görüşlerini sizinle de paylaşmak istedim.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ye...erileri/412066