buralarda biraz yataya (üç aþaðý beþ yukarý) baðlayacaktýr diye tahmin ediyorum.. macd düzeltmesi biraz daha devam edebilir..
https://i.resm.im/QOGmfmK.JPG
Printable View
buralarda biraz yataya (üç aþaðý beþ yukarý) baðlayacaktýr diye tahmin ediyorum.. macd düzeltmesi biraz daha devam edebilir..
https://i.resm.im/QOGmfmK.JPG
USD hafta.. fibolar da güzel çalýþýyor haftalýkta..
üstü olursa baþýndayýz, olmaz ise sonundayýz.. nasýl ama..:)
https://i.resm.im/anJpjZD.JPG
Birkaç gündür ayný sektörde olan Brsan ýn hareketlerinden de sektörün
bilançolarýnýn durumu az çok anlaþýlabiliyor.
zaten ikici çeyrek de birinci çeyrek gibi özellikle yassý çelik üreten veya hammaddesini kullananlar için
olumlu geçti fiyat artýþlarý yüzünden,satýþlarýn biraz düþtüðü söyleniyor ancak maliyetler düþük.
Sakarya gaz yakma töreni neticesinde bizim boru Erbosan yarýn tavan olmalý. Bakalým Mr Spak nasýl bir tepki verdirecek ytd
Eskiden beri elimde olan bir hisse, önceleri yazardým haftalýk ve aylýklar olumlu
oldukca pek takip etmiyorum beklediðim hedefe gelinceye dek.Ben de haftalýk veya aylýk bakýyorum almadan önce,özellikle macd pozitif tarafa geçen veya düþen trendini kýrmýþ hisseler genelde üzmüyor.
Öncelikle herkese merhaba, uzun uzun zamandýr takip ediyorum, sonunda bende yazayým dedim dostlar,
Doðalgaz ateþi yakýlýrken yapýlan konuþmada:
Gerekli malzemeler belirlendi,
Doðalgaz çýkarma çalýþmalarý için 2021 yýlýnda Denize 161 km boru döþenecek denildi.
Bu konuyla ilgili yýl sonuna kadar ihale yapýlýr, tedarikçi firma ile anlaþmalar imzalanýr tahminimce.
Erbosan bu konuda önemli bir þirket kanaatimce,
Peki bir sorum olacak ben bulamadým
Erbosanýn ihracat yaptýðý 80 ülkede doðalgaz borusu anlaþmasý oldu mu hiç? Ya da Türk akýmý vs gibi projelerde Erbosan oldu mu?
Erbosan ýn ürettiði çaplar bu tür projeler için uygun deðil
örneðin Tanap projesine katýlamadý,çünkü ürettiði ebatlar
bu projede kullanýlacak büyük çaplý ebatlara uygun deðildi
Erciyas çelik boru katýlýyor genelde ancak bu firma Erciyas holding'e
ait bir þirket ve Erbosan ile ayrý þirketler,zaman zaman karýþtýrýlabiliyor.
Erbosan max 219 mm çapýnda üretebiliyor,örneðin evlerin
içine döþenen borular gibi, diðer projeler genelde spiral boru türleri
ve 3 metreye varan çaplarda oluyor.
Sondaj borularý
Petrol ve Doðalgaz hattý borularý da üretiyor
Sn;Sevenhill bahsetmiþti, günlük macd satýþdayken yükseliþler olsa da kalýcý
olmuyor,sanýrým bilançoya yakýn dönmeye baþlar o zamana kadar üç aþaðý beþ yukarý
129 ile 140 lý rakamlar arasý þahsi fikrimce ,ta ki macd dönene kadar,pozitif bölgede iken yaptýðý dönüþlerde
bir önceki tepesini de geçiyor genelde.
[IMG]https://i.hizliresim.com/ibqxhnl.png[/IMG]
ArcelorMittal, the world’s largest steelmaker, reported on Thursday higher than expected second quarter earnings and said it would start a new $2.2 bln share buy-back program.
The Luxembourg-based company said second-quarter core profit (EBITDA), the figure most watched by the market, was $5.1 billion, almost seven times higher than the year-ago figure of $0.7 bln and far higher than the average forecast in a company poll of $4.67 billion.
Reuters da geçmiþ haber, Dünyanýn en büyük çelik üreticisi ikinci çeyrek kar ýný 7 kat arttýrmýþ ve hisse geri alým programý açýklamýþ.
Erbosan'ýn hammaddesini üreten þirketlerden biri.Çelik firmalarýna etkisi olur.
Bu arada kardemirlerle karýþtýran arkadaþlar oluyor kardemir gibi þirketler uzun demir denen ürünleri üretiyorlar
ve bunlarda fiyat artýþý en fazla % 20 oldu ,yükselen fiyatlar Yassý çelik fiyatlarý ,nerdeyse % 100 ü geçti usd bazýnda .
Sakarya doðalgaz yakma töreni iki boruya da bir fayda saðlamadý o zaman Sakarya nýn borularý yurtdýþýndan gelecek demek ki terki joe nin neden borularla ilgilenmediði belli oldu ytd
Brsan Tanap projesini konsorsiyumla almýþtý haberi düþtüðünde % 4 prim yaptý,
acizana görüþüm bu tür ihaleler de kar marjlarý düþük üstelik örneðin fiyatlar yükseldiðinde
þartname de özel bir madde yoksa ki olma þansý yok gibi ,anlaþýlan fiyattan vermek zorundasýnýz.
Kolay kolay çoðu firma þimdiden hammaddesini alýp koyayým demez,örneðin ocak ayýnda anlaþmýþ
olsa hammadde 800 $ mamul fiyatý 880 diyelim hammadde oldu 1200 $ mamul 880 de kalacak.
Ancak fiyatlarýn yatay olduðu durumlarda bu tür ihaleler faydalý olabilir.
al at bekle.. orta, uzun vade ekmek yedirir..
hafta fibo, bunda da fibo düzgün çalýþmýþ.. 20.36 dönmüþ öncesinde..
bende yok.. hafta sonu orta-uzun takip listesi yapacaðým sana da gönderirim, bu kadar tüyo yeter..:hah:
https://i.resm.im/CGddCvh.JPG
Çoðu tahtada bilançoya yakýn Citi alýmlarý hayra alametti eskiden...
[IMG]https://i.hizliresim.com/7ufhx3q.png[/IMG]
Erbos þimdilik çapsýz olabilir, Sakarya dan baþka gaz yakma törenlerine kadar çapýný büyüteceðine inanýyorum ancak Özbal iþleri sýký tutup çap büyütme çalýþmalarýna hemen mi baþladý ki birden alevlendi %6.5 ile ytd
özbal 15 üstü kalýcý olmalý ki vites yükseltsin..
Özbal zaten çaplarý uygun hocam, yani 2700 mm çapýnda üretebiliyor,
bu ayrý büyük bir yatýrým makinalarý farklý ve yýllardýr var bu borular
Erbosan girmedi bu iþe.Erbosan ihracatlarýný bile bayiler aracýlýðýyla yapýyor,
ihaleleri seven bir yapýsý yok anladýðým kadarýyla,tanap oldu þu oldu bu oldu
ama yatýrým yapmadý bu konuda ve Özbal ile Erbosan ýn hitap ettiði iþkollarý farklý
Erbosan ýn ürettiði ürünleri de Özbal üretmiyor.Ayrýca Sakarya meselesi ile ilgili
Brsan daha avantajlý ama o kadar primlenmedi hikayesi bilanço ile ilgili.
Özbal ý Erciyas holding almýþtý hareketler ondan da olabilir ama tabi
spekülatif olarak bu ihalelerden de olabilir.
Teþekkürler;
Borusan ýnda çap konusunda ileri seviyede olmasýna sevindim þahsen Erbos özbal ve Borusan’ý takip listemde ilk üç sýraya aldým . Eðer Türkiye kendi doðalgazýný kendi bulma ve taþýma konusunda ciddi atak ve yatýrýmlar yapacaksa (ki ben siyasi parti ayrýmý yapmaksýzýn onu bunu karalamadan Osmanlý dahil yüz yýldan fazla sürede siyasi partilerin birinin ak dediðine öbürü kara demek zorundaymýþ gibi karþýlýklý tepiþmelerden uzak duramamasýnýn sýkýntýsýný hala çekmekte olan bu milletin yüzünün bir nebze gülmesi feraha çýkmasý için gelen bu fýrsatýn doðru olduðuna inanmak istiyorum) boru üreten fabrikalarýn çaplarýný büyütmesini ve yurt dýþýna kuruþ kaptýrmamalarýný dolayýsýyla boru þirketlerinin de halk ettikleri seviyelere çýkmasýný diliyorum. Ytd
Yeteri kadar kapasitemiz var Sn Demlikeyf ,borsaya açýk olmayan Ümran boru,Emek boru
Tosyalý ,Erciyas çelik gibi birçok firma var kapasiteleri de ürün özellikleri de yeterli
ancak örneðin baðýmlý krediler var özellikle belediyelere eskiden çok olurdu
örneðin italya kredi saðlayacaksa boruyu benden alacaksýnýz diyordu,bu halen
çoðu sektörde oluyor krediyi veririm makinayý benden alýrsýnýz gibi.
Elbette doðalgaz elektrik hatta petrol gibi dýþa baðýmlý giderlerin ülkemizden
temin edilmesi herkesin arzusudur, inþallah.
Demir çelik konusunda Ereðli gibi yassý çelik üreten 4-5 fabrikamýz var,
bunlar büyük tesisler eskiden Rusya dan Ukrayna da ithal edilirdi
þu anda kaç yýldýr fiyatýyla kalitesiyle iç piyasaya ithal girmiyor ,
özellikli ürünler hariç ,hakeza boru profil uzun mamuller dahil
dünyanýn heryerine ihrac eder durumda ve epey sözsahibi konumdayýz.
Kendi görüþüm olarak odaklanýlmasý gereken bu dönemde çelik fiyatlarý,
2008 lerde Lehman brothers batmak üzere iken çelik fiyatlarýnda spekülasyon
yapmýþtý 500 $ dan 1200 $ lara çýktý ve bir ayda geri 500 $ a düþtü.
Sektör bu sene yine ayný duruma gelir diye düþündüðünden temkinli davrandý,
ancak bu dönem daha çok enflasyon vardý,araba,ev fiyatlarý iki katý yükseldi,
çelik de % 100 yükseldi usd bazýnda ama beklenen düþüþ olmadý.
Fabrikalar üretim yapmak zorunda olduðundan her fiyattan aldý almak zorunda,
þayet düþüþ olursa ayný yükselirken baðladýðý gibi bu kez yüksek fiyattan maliyetlenmiþ
olacak ama hammadde geldiðinde düþmüþ olacak bu sektörde maliyetim bu bundan aþaðý
satmam diyemiyosunuz güncel ne ise o þekilde.
örneðin birinci çeyrek bilançosunda Erbosanîn hammadde ilk madde ve mamul stoklarý 192.260.797 ek olarak örneðin Ocak fiyatýndan,þubat mart hatta mayýs ayýna kadar baðladýðý ama bilançoda görünmeyen
baðlantýlar var onlarda örneðin fiyatlar ortalama 700-800 $ ,þu anda 1100 $ larda haziran bile 940 $ lardaydý belli kalýnlýklar için.Zaten diðer yýllarda hasýlat ile satýlan malýn maliyeti farký % 18 lerdeyken mart ayýnda % 30 lardaydý
yani karlýlýk açýsýnda extradan bir deðerleme var.Sanýrým haziran baðlantýlarý daha yeni giriyordur stoklara bu açýdan bakýlmasý daha faydalý olur,Çelik fiyatlarýnda anormal düþüþler olsa bile bu yýlý baþarýlý kapatacak diye düþünüyorum sektör için.Hasýlatlar da düþüþ olur mu çünkü genelde düþtüðü söyleniyor, müþteri fiyat yükseldiði için beklemye geçti Erbosan etkilendi etkilenmedi bilanço geldiðinde belli olacak.
Bazý arkadaþlarýn hissede 100 usd beklentisi varsa mutlaka bildikleri bir þey vardýr tabi 1 yýllýk zamanda beklenti 100 usd ha bu arada egeen konya bryat alcar otkar eggüb bütün sermayesi düþük olan hisselerde bedelsiz furyalarý baþlarsa örneðin egeen konya yüklü bedelsiz açýklayýp fiyatý karton gibi 3000, belki 5000 daha üzeri fiyatlanmalar olursa ki ihtimal dahilinde erbosta bilanço kar olarak benim neyim eksik deyip bahsedilen rakamlara zaman içinde ulaþabilir,ulaþamayabilirde sadece tahmindir yatýrým tavsiyesi deðildir zarar oluþabilir. ytd.
Tam rakam için tahmini hasýlat vs . hesaplamak gerekli,
bir kere oran olarak hem geçen yýldan hem bir önceki çeyrekten yüksek olacaðýný düþünüyorum,
rakam olarak da yüksek olacaktýr.Hasýlat olarak zaten geçen sene 600 $ a satýlan ürün 1200 $
olmuþ ayný tonaj olsa rakam yine yüksek çýkar,ancak ton olarak hesaplanmasý lazým düþük demek için.
Bu hisse de bilinen sýkýntý A grubu imtiyazlý hisseler meselesi yabancýlar da sevmez bu durumlarý
bir de bedelsiz konusunda yönetim kurulu çok sýcak olmuyor bilanço dönemlerinde bu tartýþmalar notlarda
görülüyor ,zaten sanýrým tarihin de 2 kez bedelsiz vermiþ biri 2002 de diðeri de en son 2019 da.
Oysa yedek akçeler de var bilançosunda görünen.Yabancý gözüyle boþta parasý var sermaye düþük
bu parayý deðerlendirmiyor diye bakýlabilir.Ancak zaten bilançodan da anlaþýlýr muhafazakar bir firma
kredi ile falan iþleri yok parasý döviz de ve hammadde de
riskten korunmak için türev iþlemlerini bile çok fazla yapmýyor, böyle þeylerle pek ilgilenmiyor.