Ev fiyatlarının artması bu gibi durumlara yol açabiliyor:
Printable View
Şimdi asıl soru şu benim merak ettiğim :
Malum kredi faizleri düştü ( sıfır konutta 0.64 , 2. El konutta 0.74 ve 12 ay geri ödemesiz.)
Tabi buna oranla ev fiyatlarida %10 ila %30 arasinda arttı.
Soru : şu an da ev almak mantiklimi (kirada oturan biri için) ?
SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İşsizlik ev fiyatından çok kirayı etkiler bence. Kirada oturanların büyük kısmı çalışan kesim öğrenci vsdir. Emekli patron esnaf kirada oturan yüzdesel olarak çok azdır.
Bu nedenle Ev satışında sıkışan kişi piyasanın 1-2tık düşüğe yazsa satış gerçekleşir
Genel yargı ev sahipleri işsiz adama pek kiralamalık ev vermek istemezler. Çalışan sayısı da azalıp ev sayısı artınca kiralar çalışan için cazip kalmaya devam edebilir.
CdS gibi düşününce
İşsiz adama 1500se kira(çoğu yerde işlem geçmeyedebilir)
Öğrenciye 1400
Özel sektör çalışana 1300
Memura 1200 dür heralde
Çalışan sayısı zaten 5 yıl önceye gitmiş neredeyse nüfüsda 5Milyon artmıştır bu süre zarfında,
YTD
kardeşim kentsel dönüşüm sebebi ile kiralık ev arıyor, ilçe Güngören.
depremden sonra yapılma nispeten yeni evler (5-10 yıllık) bildiğin kara borsa.
azıcık fiyatı uygun yapan ki 2000 tl civarı oluyor aynı gün evini kiraya verebiliyor. hatta üç beş birikimi olanlar senelik ödeme teklif ediyormuş kirada indirim almak için.
beklenen oluyor kiralar artıyor ve maalesef bu artışlar kalıcı ama ev satış fiyatları halen suni.
Ev satış fiyatları suni derken ? Kiralar artıyorsa, ev fiyatlarının da artması gerekiyor : D
Son 3-4 yıldır inanılmaz arz arttı Istanbulda. O arz erimeye devam ediyor. Istanbuldan ev almak kolay olmucak bundan sonra. Bundan sonraki yıllar burası aglama duvarı olacak. Bu kadar fiyatı nasıl betona veriyor insanlar diye : )
Istanbul'un alternatifi mi var allah aşkına. Eğitim, saglık, hizmet, sanayi, turizm ve finans...Herşey burda..Ukraynada evler daha pahalı Istanbul'dan..Sacmalık...
eyyy umutabi nerdesin :)) resmen ev alamıyoruz, fiyatlar uçtu gidiyor.
Umutabinin meşhur DAP projelerini özledik [emoji41][emoji23]
ev satış fiyatları suni çünkü devlet zararına kredi veriyor, yapay faiz düşüşü yapıyor dolar/altına vergi koyuyor kısaca tüm yolları tıkayıp insanları zorluyor.
hepsini geçtim son iki aydaki fiyat artışlarını ne ile açıklayabilirsiniz, son bir ayda arz/talep deprem siyasi vb. alanlarda elle tutulur en ufak bir iyileşme yok ama fiyatlar arttı. faiz düşüşünden önce günde 5000 yeni ev arzı vardı da faizler düşünce ev arzı mı düştü :) veya şirketler çalışan maaşına zam yapmak için sıraya mı girdi ?
kiralar ise farklı bir kulvar, şehir merkezinde yeni ev arzı çok sınırlı. bahsettiğim evlerde aidat yok, tramway evin 20 adım önünden geçiyor.
Benim en sevdigim DAP şikayeti,
Dap in, sırasiyla satip-yapip-yonettigi sitenin birinde yonetimden-aidatlardan-hizmetlerden memnun olmayan site sakinlerinin yonetimi ele gecirmek icin yaptiklari yonetim kurulu toplantisinda Dap in adamlari tarafindan dovülüp evlerinin yolunu tutmasiydi :))
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sitelerin yüzde 90'i üc kagıtcılar tarafından yönetiliyor.
Ev alınırken dikkat edilmesi gerekenler:
1- Yeni projeden ev alma..Hepsi fahiş fiyatta.
2- Aidati yüksek sitelerden kesinlikle ev alma.
3- 250 kira carpanının üstündeyse ev alma.
4- C-D segment bölgelerden ev alma, kiracının kanser etme riski var.
5- A segment bölgelerden ev alma, cünkü kira carpanları cok yüksek.
6- Gelişme potansiyeli olmayan, nufusu artmayan illerden ev alma.
'Fiyat artışları emlak sektörünü durduruyor' uyarısı
17.06.2020 13:48TAKİP ET
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konutlardaki fiyat artışlarının emlak sektörünün durmasına neden olduğunu belirterek, "İnşallah gayrimenkul satacak mal sahipleri, duyarlılıkla hareket edip alıcılara yardımcı olurlarsa sektör çok daha hareketli olacaktır." dedi.
Altınay, AA muhabirine, destek paketinin kendilerini mutlu ettiğini, emlak piyasasının hareketliliği için ev sahiplerinden de özel bankalardan da duyarlı bir duruş beklediklerini söyledi.
Destek paketiyle, uzun süredir ev almak isteyip de maddi zorluklar nedeniyle alamayanların ev sahibi olmasının önünün açıldığını kaydeden Altınay, "Hükümetimizin aldığı son kararlarla birlikte gayrimenkul sektörünün canlanması için sıfır olan konutlarda yüzde 0,64, ikinci el konutlarda da yüzde 0,74 faiz oranlarını devlet bankaları uygulamaya başladı. Bizler emlakçılar olarak, yüzde 0,64 olan birinci el konutlardaki faiz oranının ikinci el konutlarda da uygulanmasını istiyoruz. Bu hem vatandaşlarımızın menfaatine hem de emlakçılarımızın daha hareketli günler yaşamasına vesile olacaktır." diye konuştu.
Hükümetin oldukça olumlu adımlar attığına işaret eden Altınay, "Hareketlilik piyasaya canlılık getiriyor. İnşallah temennimiz bundan sonra çok daha hareketli olması fakat talep edilen kredi miktarlarıyla, kamu bankalarında çok fazla karşılık bulamıyoruz. İstenilen miktarda kredi onaylanmadığı için işlerimiz zaman zaman bozulma aşamasına geliyor. Diğer bankalarımız var, özel bankalar. Hükümetimizin onları da ikna ederek bu düşük faiz oranlı kredilerin tüm bankalarımızdan halkımıza yansıtılmasını ve alım satımların hareketlenmesini Konya Emlakçılar Odası olarak canıgönülden destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
KISA SÜREDE BÜYÜK FİYAT ARTIŞLARI
Faiz oranlarının düşmesiyle ani fiyat artışlarına giden fırsatçıların da piyasayı durağanlaştırdığına dikkati çeken Altınay, şöyle devam etti:
"Gayrimenkul sahiplerinin fiyat artışında bulunmalarından dolayı piyasada bir durağanlık söz konusu. Konut satın almak isteyen vatandaşlar da şu anda biraz bekleme kararı aldı. Şu ara kredi faizleri düştüğünden dolayı ev sahipleri rakamları bir miktar yukarı doğru tırmandırdı. Bu kişiler, yüzde 10'luk, yüzde 15'lik oranlarda fiyat artışları yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız en son almış olduğu bir karar doğrultusunda fırsatçılara fırsat verilmeyeceğini, bu tür fırsatçılık yapanların ihbar edileceğini, gereken cezai şartların uygulanacağını açıkladı. Bu da önemli bir karar. İnşallah arz ve talep dengesi bir arada tutularak, vatandaş mağdur edilmeden, gerçek piyasa değerinden gayrimenkulün satışı sağlanacaktır."
Konutlardaki fiyat artışlarının emlak sektörünün durmasına neden olduğunu vurgulayan Altınay, "İnşallah gayrimenkul satacak mal sahipleri, duyarlılıkla hareket edip alıcılara yardımcı olurlarsa sektör çok daha hareketli olacaktır. Ülkemiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Tüm dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Biz hep birlikte el ele vererek, hem emlakçılar hem satıcı vatandaşlar hem yapıcı firmalar olarak bu sıkıntılı günleri el birliğiyle aşmaya çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Benim tercih ettiğim şehir.
Nüfus oranı orta, göç ve nufus artış oranı %5
Sanayisi ve iş alanları kurulu, hayvancılığı ve tarımı olan
Yeşil alanları bol ve doğal su kaynakları olan ve bu kaynakları çeşitli sebeplerle tüketmeyen bilinçli halk ve yoneticilerin yaşadığı şehirler tercihim.
Ama bakiyorum saydiklarimin hiç birine uyan şehir yok.
Gonya betoncular odası ağlamaya baslamis.
Yazıda can alıcı noktalar var.
1. Talep edilen kredilere kamu bankalarindan cevap alamiyorlarmiş.
2. Ev sahiplerinin fiyat artışı.
Burdan cikan sonuc şu. İnsanlar ev almak istiyor. Ama peşinatlardan sonra kalan krediyle ödenecek bölüm çok fazla oldugu icin bankalar kredi vermiyor. Belkide ev sahipleri bu zamlari yapmamiş olsa, miktar daha az olacagi icin krediler kullandirilacak.
emlak fiyatlarındaki bu anormalliklerin yegane sebebi faizlerin haddinden fazla düşürülmesi oldu suni olarak düşürülen faiz varlık balonlarına sebebiyet verir burada satıcıları da fazla suçlamamak lazım tl nin cazibesinin bu kadar düştüğü ortamda evini satmak isteyen kişi de haklı olarak bari yüksek fiyattan satayım ki negatif reel faiz ortamında kendimi korumuş olayım diye düşünüyor faizler suni olarak düştüğü müddetçe sadece ev arabada değil yaşamımızı ilgilendiren her alanda özellikle gıda da bu fiyat anormalliklerini göreceğiz
30 yaşinda deniz kumuyla yapilmiş binalara en az 500 600 bin isteyip kendilerinimi koruyacaklar :))
Kusura bakmayinda buna kendi kafasina sikmak denir.
3 5 yil daha satamazsan evler yaklasacak 40 yaşina... Ondan sonra ne isteyecekler bu evlere.
Evler uçarken satmayıp bu ölü zamanda panikle satmak bana mantıklı gelmiyor.
Şu zamanda ev satıp ne alacağım ki?
Dolar mı? Altın mı?
Ucuz olan bir şey yok ki alayım.
Ucuz olan tek şey ev.
Oyle kurguladilar da ondan, vadeliye negatif faiz verince, dolar ve altindan baska alternatif birakmadilar.
Altin iki yonlu oldugu icin saniyorum cogunluk dolar topluyor.
Carsi pazar bu kadar pahaliyken, kim inanir bu enflasyon oranina.
Yakinda altin'a da bir ayar cekerlerse hic sasirmam.
enflasyon düşmeden faiz düşürürsen bu tarz saçmalıklar görülmeye mahkumdur acil satma ihtiyacı olmayan zammı koyar satar mı yoksa 10 sene daha mı bekler tartışılır 😃 3 senedir dairesini 250k ya satamayan adam fiyatı bugün baktım 340k yapmış satılıp satılmasa da adam kendini enflasyona karşı korumuş hissediyor ama faiz eski seviyesinde olsaydı belki 200k ya evet diyecekti
En iyisi kirada olmak şu dönemde.
Kirasini adam gibi ödeyen gayet iyi indirimli kiralik konut buluyor.
2019 da başlayan ve önümuzdeki dönemde de maaşlarin eridigi bir sürec gorecegiz. Ondan sonra ev sahipleri düşünsün.
Kirasini veremeyen, vermek istemeyen tonla insan olacak.
İlanlarda görüyorum kombiye 7 bin klimaya 5 bin isteyenler .
Al götür istemiyorum bir tarafına götür diyeceksin aslında
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi