Zaman yine seni haklı çıkardı üstadım..
Printable View
Tahta operasyonlari tamamlamadan iyi bilancolar gelmez. Şaibeli kötü bir bilançonun dizayn edilmesi tahta operasyonuna son bir destek hamlesidir. Buda sürecinin sonuna yaklaştığımızı düşünüyorum.
Bu işlerin içinden şirket patronların onayı olmadğına yönlik hiç bir açıklama beni ikna edemez.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Ha gayret defter değerinin de altına düş..
stokları , maddi olan olmayan duran varlıkları artmış
maddi duran varlık 1.7 milyardan den 7 milyara
maddi olmayan varlık 600 milyon 4 milyara
stok 2 milyardan 4 milyara
ticari alacak 2.4 milyardan 4.6 milyar
EM li bilanço şirketin işine gelmiş görünüyor. kv ciyi üzer, uzun vadeciyi mutlu edecek bilanço.
Tamamen pis işlerin döndüğü tahta haline geldi kurumsallıktan uzak bildiğin spek kağıdı hareketleri
Ne kadar süredir bekliyorum başladığım yere geri döndüm, o kadar büyüme, ihracat artışı, yatırım vs boşmuş. Para eridi gitti. Yönetime patrona da yazıklar olsun.
Geçen seferki 87-106 zıplamasının tadı damaklarında kaldı anlaşılan.Şimdi bakalım nereye zıpatacaklar.Yakışmıyor DEVA ya.
Değerli paydaslarim. İkinci çeyrek ile ilgili beklentiniz nedir. Özellikle Maslak ve country den öngörülerini duymak isterim.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
13 Haziran akşamı İsmen bilanço geldi 38 küsürdü 34.5 tl kadar düştü bu gün tekrar 39 tl gördü hafta sonuna kadar deva ya izleyelim
şurdaki "sağlık istatistikleri" butonundan bakarsanız, göreceğiz ki bu senenin ilk 2 ayında (mevcut en güncel veri budur); bu senenin reçete sayısı geçen seneye göre %14.8 artmıştır. ieis sendika verisinden de devanın Q1 faaliyet raporundna da gördük ki iqvia satış kutu adetleri ise düşmüştür.. bu 2 verisnin bize söylediği (2 varasayım: 1-reçetedeki trend mart ayında da devam etti, 2-reçete başına kutu sayısı önemli ölçüde 2 periyotta değpişmedi ki mevsimsel etkiler hariç önemli değişmeler olmaz) şudur: eczanelerde stok azaltması var..
benim şifai edindiğim bilgi de bu yöndedir. o nedenle sektördeki cirolar bakımından Q1 iyi geçmedi. deva ise kutu bazında payını artırmıştı (q1 faaliyet raporu) ve fakat tahmin ederim rivelimede pay kaybettiğimiz için, kutuda kazanılan pay TL kısma yansımadı (rivelime adette az ama fiyatta çok yüksek olduğu için)..
bunu akılda da tutarak;
1-sektörlerdeki stok azaltmları ebedi devam edemez.. burdan da yola çıkarak; Q2deki kutu rakmamlarının Q1deki kadar küçülmeyeceğini TAHMİN ediyorum.. bunun için ieis sendika verilerini takip etmeyi öneririm.. düşme devam ediyor gibi görünüyor ama daha az oranlı bir düşüş olabilir.
neden stok düşüşüşü oldu?
a-hemen acilen beklenen bir ilaç zammı yoktu,
b-yüksek finansman maliyeti dolaysıyla eczacı stok taşımak istemedi.
duyumum bu şekildedir.
deva için kritik konu:
1-pazar payını koruması değerli (rivalime hariç sorunlu bir durum görmüyorum). pazar büyüyünce herkes eski yerine yakın bir yere geri döner.. belki nefesi bol olanlar kazançlı da çıkar..
hem sektör hem de deva için Q2de mucizevi bir büyüme beklemiyorum ama rahatlama olacaktır (özellikle zam haberi geldiğinde.. bu arada; zam haberi sürpriz olarak da geliyor..)
2-q1 ihracat rakamı rekor rakamdır.. eğer yeni trend bu ise, tahmin edecek veriye sahip değilim ama hissiyatım olumludur. hiç bu kadar büyük ihracat rakamını görmemiştik ilk çeyrekte.. umarım ABD pazarına satış artmaya başlamıştır ve o nedenle arkası da gelsin.. bu konu bize büyüme de yeni sayfalar açacak önemdedir.
3-vergideki yarım milyarlık yükün önemli ölçüde geri geleceğini (telafi olacağını) tahmin ediyorum (daha evvel yazdım.. sayılar10 da açıkladı.. paralel düşünüyoruz)
4-parasal kayıp satırında ise bence zarar durumu tekrarlanabilir.. tahmin etmek zorlaştı..
piyasadaki finansman masrafları düştüğünde ve/veya ilaç zam haberleri geldiğinde acaba , eczaneler azalttıkları stokları yerine koymak için ne yapacaklar; bunu da düşünmek lazım.
tahminlerime güvenerek pozisyon alımı yapmamanızı öneririm.. net kar tahmin etmek çok zorlaştı.. özellikle EM etkisini ve vergi etkisini içerdeki bilgiye sahip olmadan tahmin etmek çok zor..
deva bist dışı değerleme için:
1-defter değerinin 2-3 katı,
2-cironun 3 katı,
3-favök x 12-15 aralığı
favök hesabı için 2 ayrı segment hesabı iyi olur:
1-base business: şu anda devam eden konvansiyonel ilaç işinin değerlemesi
2-10-12 yılda yatırım yaptıkları ve henüz ucunu dahi görmediğimiz biyobenzer işi.. çok büyük paralar harcadık, favök rakamımızı ar-ge masrafı ile bozduk, finansman yüküne katlandık ama henüz bir ürün göremiyoruz ortada.. bu iş çok farklı ve değerleme çarpanı yüksek bir alandır. bu işe (ki henüz cirosu yok) ayrı değere tabi olur..
favök hesabı üzerinden olan bist dışı değerlemede elimizde şirketin dahili bilgiler olmadan doğru değerlendirme yapamayız.. fakat son 4-5 yılda anons ettiği karlar, cirolar, mevcut defter değerinin bize söylediği: aşırı iskontoluyuz..
zaten, eğer ki devanın yeni normal kar rakamı bu ise, PH acilen bir Katar ve BAE sermayadarı bulup şirketi devretsin.. 3-5 milyonluk imtiyazla uğraşmasın. elinin kiri olmaz o para..
benim devaya 2 sorum var:
1-finansman yükü bu kadar artıyorken, 200-250 mio temettüyü neden dağıtıyorsun?
2-finansman yükü bu kadar artmışken 800 milyonluk arazi, fabrika binası ve tesis yatırımı nedir?
yatırım konusuna geri dönmek isterim:
bu 2 rakam 1 milyardan büyük rakamdır. spot ve rotatif kredi faizleri uzun süre %50-60 aralığında olacak.. 1 milyarlık nakit azalması en az 500-600 milyonluk ek faiz masrafı yazdırır.. oysa ki "net nakit = sıfır" noktasına çok yaklaşmıştın..
izleyelim bakalım.. belki bildikleri vardır.. umarım acil ve mutlaka hemen olması gereken bir yatırım olmuş olsun...
Devre kestirmeden taban yaptırmak da ayrı bir başarı. Ekonomiler küçülürken f/k pd/dd si kara deliğe giden ülkenin önde gelen ilaç şirketi. Sanırsın ilaçları kısır yapıyor diye hakkında dava açılmış bonibon gibi hap atılan ülkemde.
iqvia verisine göre kutu bazında binde 2 küçülürken TL bazında %61 artış var diye belirtilmesine rağmen faal raporunda, herhalde enf dolayısıyla gelir tablosundaki meblağ önceki hasılatla başabaş.
Faal raporundaki yaklaşık iqvia 2200 mln + DMO 102 mln+ Hastaneler 70 mln+ İhracat 549 mln TL satış tutarları gelir tablosundaki meblağla da uyuşmuyor. Ben mi yanlış hesaplıyorum, raporu yazanlar mı hata yaptı?
iqvia verisine , iqvia firması enflasyon muhasebesi uygulamıyor.. verdiği tl rakamlar nominaldir (olduğu gibidir).. özetle: farkın sebebi belirttiğiniz konudur: firma, EM uyguluyor ama iqvia uygulamıyor.
bir de şu fark var (görece minimal): iqvia rakamı, depocudan eczaney olan satışlara göre oluşan rakamlardır. ilaç firmaları ise, satışlarını depoculara yapar.. eğer ki depocu stok azalt/artır hareketi yaptı ise, firma satışı ile iqvia satışı arasıdna ayrıca bir fark olur.
Yatirim tutarları çok yuksekken bunlar hakkında ketum olmaları çok sinir bozucu, tutar taraf dediğiniz gibi artan ihracat. bu bizi her koşulda tatmin edecek gibi duruyor: kurun enf altında kaldığı senaryoda ciro artışı olarak yurt içindeki neredeyse sbt olan hacme eklenecek ya da kur tutulamiyorken ilaca zam gelmeyecek ancak ihracat geliri katkısı çok olacak.
Zam geçmiş 2 yılda temmuza girmeden duyurulmuştu sanırım. Bu haftasonu zam olacaksa açıklaması gelir büyük ihtimal.
Eğer zam gelmezse %25 artış yıllık artış olmuş olur. Bence çok düşük ihtimal. Bu durumda çok ilaç firması zora girer. Üretip satmak saçmalık olur. Kar marjı düşük ilaçları kimse üretmez. Büyük bir ilaç krizi yaşanır.
https://eczacininsesi.com/gundemden-...elecek-mi.html
4 martta yayınlanmış
Bunu okuduk o zaman Biraz da buradan oluştu, bir şekilde ara zam gelmeli fikri. İşin tuhafı gazete haberi vs de çıkmıyor, normalde ilaç kıtlığı, halk sağlığı vs bir sürü haber çıkmalıydı. FOX bile haber yapmadı daha
Biraz tuhaf gelmiyor, zam gelmezse ilaç piyasası ne olur merak ediyorum.
İkinci çeyrek üçüncü çeyrek bilançolar iyi gelsin gelmesi biraz aşağı bira daha yukarıdan başka bir şey olmaz, yüklü miktar mal tutanların hisseleri piyasanın başrol oyuncuları veya patronlar toplamadan .
Adamlar imtiyazlı hisselerle her yıl yüzlerce milyon kar payını cuka ediyor ve yatırımcıyada göstermelik bir kaç kuruş bahşiş sallıyor. Adamlar imtiyazlı hisse sihriyle ihtiyacından fazla fayda sağlıyor, gerisi umurlarında değil gibi.
Yurdum borsasında bir başka marifetten de ; hisselerin en ucuzdan toplamaya işleri için herseye ayar vermek. Ve toplanmış radyoları en berbat olan şirketleri hisseleri alıp başını gidiyor, hissesi toplanmamış en iyi şirket yalpalayıp durur.
2.gün sonra temettü verecek şirket.
Düşürülen fiatlardan toplayabilirler artık. Borsadaki fiatlar nasılda uygun toplamaya../ytd..
en son parçayı 23 şubatta almıştım. önceside var. o günden bu güne an itibariyle sadaka minvalinde temettü aldım. aldığım temettünün 7 katı zarardayım(an itibariyle). Patron bi kaç yüz milyon temettü aldı. Şirket kötü durumda değilse niye düşüyor. Şirket kötü durumdaysa patronu neden bu kadar temettü alıyor?
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları açıklandı.
DEVa Holding 71 sıra yükselerek türkiyenin en büyük 160. sanayi kuruluşu oldu.
tam liste için link :https://www.iso500.org.tr/500-buyuk-...ulusu?yil=2023
hemen hemen gap kapandı, 80.50 tl de, artık yukarıdaki gap e odaklanmak lazım, spek amcagörevini iyi yapıyorsun, gap i kapattın, onaya geldin onu da hallettin.başka işin kalmadı.
Gap 78.95 Te hisse oraya gelmeden gap kapanmış olmaz ki orayı kaçış gapı saymazsak
Deva gibi kontrol tamamen tahtacının elindeyken teknik çok anlamlı değildir tahta o kadar kontrol altındaki isterse 1 dakikada tavana isterse tabana kitler çünkü karşısında rakip olabilecek hiçkimse yok
Pd/dd 0,98 oldu daha aşağısını görecekmiyiz bakalım bankalar bile 1,5-2 civarı bir çok Gyo dan bile düşük
Dolaşımdaki lot 30 bunun 16 sı diğer kısmında diğerinde ne kadar ky bilmesin ama şu netki 30 milyon lot pd 2.4 milyon yapıyor yani devaya 2. 4 milyar koyarsan dolaşımdaki tüm lotları alırsın sizce devanın 2.büyük ortağı olmak için büyük paramı değil hatta deva gibi şirket için bedava ama işte bunu alacak by gelmez bu tahtaya çünkü danışıklı dövüş vardır tahtalara ne zaman gerçek yabancı gelir ve tahtaya dadanırs seyret curcunayı hisse sadece yatırım için 1.2 milyar borçlanmış bu aslında ne kadar bedavaya satıldığını gösteriyor yani demem o ki şirket ucuzmuş ucuz ama fiyatlama işte bunla ilgili değil tamamen tahtacının elinde ki bundada patronun onayı olmadan bu kadar at koşturamazssın
Aynısını yıllarca ulker yaşattılar sonra bir kopardı 1 yılda 40 dan 170 e attılar ki 250 den tut 400 e kadar hedef veren var tcel yaptılar 20 den koptu 100 e dayadılar mgrosta yaptılar 20 den kop 2 yılda 540 dayadılar yani demem o ki bu tahtada beklemek ama zamanı belli olmayan beklemek sadece kazandırır gerisi hikaye tahtacı hareketi başlattığı da içinde olabilmek ne teknikle nede temelle anlaşılıyor 4 ile 5 yıl önce 2 lira idi bir kopardı 20 ye daya sonra 40 kadar getirdi ve burda durdurdu yıllardır borsa ve hisse nerelere dayandı ama hala geçen senenin fiyatında var sen gör zararı
em den dolayı net karar zarar önemi kalmadı, hasılat, dönen duran varlık, vergi konuları daha önemli konumda, önceki yıl ile sadece bunları karşılaştırmak daha önemli.
geri alım yapmak gibi bir adetleri yok sanırım bunların ? Daha önce geri alım yaptılar mı?
Ben varken yapmadılar.
UOTE=kazanmaliyim;6840282]geri alım yapmak gibi bir adetleri yok sanırım bunların ? Daha önce geri alım yaptılar mı?[/QUOTE]
An itibariyle
Piyasa Değeri / Toplam Varlıklar 0,67
Piyasa Değeri / Öz Kaynaklar 1,00
Bana göre bir üretim şirketinin Piyasa Değeri / Toplam Varlıklar rasyosu en düşük 1,00 olmalı.. EM nedeniyle tüm varlıkların yeniden değerlendiğini ve olması gereken değerlerine yakınsadığını varsayarsak, şu anki toplam varlık değeri bu şirketi yeniden yerine koyma değeri ile üç aşağı beş yukarı aynı seviyededir. Buna know-how ve marka değeri filan dahil değil elbette, ona reel anlamda paha biçmek imkansız. Zaten bu sebeple minimum rasyo 1,00 olmalı diyorum, maksimumuna satın alacak olanlar genel piyasa şartlarına ve muadillerinin fiyatlamalarına göre karar verir. An itibariyle en kötü o rasyonun 1,00 olması gerekiyorsa, fiyatın da an itibariyle en kötü 122,60 seviyelerinde seyrediyor olması gerekir benim mantığıma göre. Ama Bay Piyasa bazen çok cömert, bazen çok cimri davranabiliyor. Bugünlerde cimrilik damarı ağır basmış demek ki.
Benim henüz DEVA'da açık pozisyonum yok, Ağustos sonlarına doğru piyasa döngüleri ve şartları uygun olursa ve 2Ç bilançoda çok fazla bir tuhaflık olmazsa pozisyon açmayı planlıyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.