Sayfa 575/708 İlkİlk ... 75475525565573574575576577585625675 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 4,593 - 4,600 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Yıllardır süper bilançolar açıkladı bir halt olmadı. Allaha şükür kötü bir bilanço geldi. Merak etmeyin artık yön yukarı..

2.  Alıntı Originally Posted by Sayilar10 Yazıyı Oku
    Sayın Maslak'a paralel özet görüşlerim. Daha detaylı incelemeyi yapmadım. İlk öne çıkan tespitlerim

1- Ciro beklentimin altında kaldı. VUK sonucunun sadece %5 üstünde endeksli satışlar. %10'a yakın olmasını beklerdim, enflasyon ve iştiraklerden ek ciro ile

2- Brüt kar marjı %50 üzeri beklerdim. Yıllık birikmiş Tüfe-üfe farkı nedeniyle VUK'taki satılan malın maliyetinde daha yüksek bir tutar olduğunu tahmin etmiştim. Her ne kadar bu çeyrek VUK'ta ciro ve smm endekslenmediyse de 31.12.2023'teki oluşan smm tutarından olumlu etkileneceğimizden brüt marjın görece yüksek geleceği düşüncesi doğru olmamış anlaşılan. %42,5'lik brüt kar marjı VUK'un işaret ettiği %45,8'den bile daha düşük. Bu dönem stoklara girişlerin yavaşlamış olması ve stok tüketmiş olmamız da etkili olmuş olabilir marj düşüşünde.

3- Faaliyet giderlerinde endeksleme sonucu VUK'tan daha yüksek tutarlar görmemiz mantıklı. Ancak genel yönetim giderleri VUK'taki tutardan %50 daha fazla. Amortisman giderlerinde büyük artış mevcut. Keza tüm giderlerde personel gider artışları enflasyonun bariz üstünde. Bunun dışında ar-ge giderleri çok yüksek seyrediyor. Hem VUK'taki tutarın 3 katından fazla hem de genel trendin üstünde. Geliştirme maliyetlerinden bir çeyrekte 450 milyonun üstünde çıkış var. Bu çeyrek hem başarılı hem başarısız proje sayısı fazla anlaşılan (Lisanslara aktarılan da var 500 milyon civarında). Tabi bir olasılık da eldeki tüm geliştirmelerin potansiyel gelir hesaplarında düşüş olmasıyla ayarlama yapılmış olması

4- Finans tarafında strateji değişikliği yok, TL borçlar devam. Elde edilen nakit akımları bu alanda kullanılmıyor. 2. çeyrek bu stratejiden daha büyük gol yenmesi olası. Finans nette 400-450 milyon TL yük getirebilir ikinci çeyrekte

5- Aslında bu dönem faaliyetlerden çok ciddi bir nakit akışı yaratılmış. 1,3 milyar TL işletme faaliyetlerinden nakit akışı mevcut. Ancak ilginç şekilde serbest nakit akımına yansımamış. Yatırımda kullanılmış bu tutar. 763 milyon TL maddi, 454 milyon TL maddi olmayan duran varlık alımına gitmiş bu tutarlar. Yapılmakta olan yatırımlar kalemi oldukça düşmüştü son çeyreklerde. Yani birikmiş bir harcama yokken birden binalara 192 milyon TL, tesislere 478 milyon TL eklenmiş. Daha önceki yatırımlarda bu tutarlar yapılmakta olan yatırımlarda birikip aktarılıyordu. Acaba hazır bir bina mı alındı diye düşünmedim değil. Faaliyet raporuna göz gezdiremedim henüz belki oradan bir ipucu yakalarım.

6- En büyük şaşkınlıklarımdan biri de parasal kayıp yaşamış olmamız. 31.12.2023'te dengeli bir parasal olmayan varlık yükümlülük tablosu mevcutken 214 milyon TL bu kalemden gol yemişiz.

7- Şirketin zarar etmesindeki en önemli faktörlerden biri de vergi kalemi. Toplamda 558 milyon TL vergi yükü oluşmuş bu çeyrekte. Bunun 490 milyonu ertelenmiş vergi gelirindeki iptalden geliyor. VUK tablosunda EM uygulanması ile telafisi mümkün olduğundan çok endişelendirmedi.
    5 numarada önemli (en azından tablodaki verilerde boşluk olması bakımından önemlidir ki firmanın ne yapmaya çalıştığına dair ayrıca bir ipucudur) bir ayrıntı yakalamışsınız. tebrikler!.. mutlaka firmaya sormakta fayda var..

31.12.2023te rapor edilen devam eden yatırım rakamı kapanışı 174 mio tldir. Q 2024teki açılış ise 201 mio tldir. normalde aradaki rakam EMli sistemde 3 aylık enflasyon kadar olmalıdır. olmuyor.. ilginç.. (EMsiz raporda, geçen senenin kapanışı ile bu senein açılışı zaten tamamen aynı olmalıdır)..

devam eden yatırım (13 nolu not) rakamının izini sabit kıymet hareket tablosunda takip edersek; bu bina yatırımına dair bir iz yok..

normal koşullarda bina inşası 3 ayda olabilen bir konu olmayacağına göre, devam eden yatırımdan da bir aktarma olmadığına göre, yeni alım olma ihtimli var (belirttiğinzi olasılık). diğer ihtimal de "biz bina yatırımlarını, devam eden yatırım hesabından aktarmadan gösteriyoruz" olabilir ki yanlış gösterimdir eğer öyle ise.. sonucu etkilemez tabi ki.. sadece masum bir gösterim hatası yapmış olurlar..

bir de şöyle bir konu var (dün farketmiştim); devasa bir yatırım yapmış olmalarına rağmen kullandıkları teşvik rakamları çok mütevazi kalıyor (doğru baktıysam). Çerkezköy Organizeye verilen vergi indirimi yatırım teşviki oranı %40tır.. bu kadar büyük bir menfaati göz ardı etmeleri düşünülemez.. bu durumda akla gelen ihtimal: tesis yatırımları da bir başka firmadan satınalınmadır (mı????).. zira ikinci el tesis ve makina yatırımlarına vergi teşviki yoktur..

"teşviki geçen yıl kullandık ama yatırımın aktifleştirmesini bu yıl yaptık" da diyebilirler ama yine takıldıkları nokta sabit kıymet hareket tablsonunun bu argümanı desteklemeyeceğidir.

bir diğer izahat, "teşvike henüz başvurduk, bu alımları teşvikten faydalandırağız.. teşvik belgesi onaylanınca da hem rapor dipnotunda hem de KAPla bildirim yapacağız" olabilir..

izleyelim..

firmaya sormakta fayda var:

1-bina yatırımı ne içindir?
    2-yüklü miktarda tesis ve makina yatırımı var, ne içindir? kapasitesinizi hangi ürünlerde ne kadar etkileyecek?
    3-bu yatırımlar için yatırım teşvik belgesi kullanımınız söz konusu mudur?

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Ana ortağın 200 tl den bile hisse satacağını düşünmem, hatta tek lot bile satmaz bence. Zaten hissenin şu an ederi 200 tl, ama bu borsa değeri açısından. Eğer biraz allayıp pullasa 10 usd den başkasına satacağı şirketi neden 5 usd den borsada satsın.
    İmtiyazlı hisseyi elinde tutarken çoğunluk hşssesini ,%51diyelim, tutarak halka açıklık oramını arttırması şirketin komle satış değerini fazla düşürmez,tersine işlem hacmini arttıracağı için komple devrini daha kolaylaştırır.Şimdiki hisse oranı ile komple devrinden eline geçecek birkaç milyar doları
    yurtdışı eastpharma hesabına aktarmaya çalışmak yerine bunu küçük parçalar halinde

nakite çevirmek daha kolay olur diye düşünüyorum

5. 5 noya ekleme yapayım:

https://cosb.org.tr/firmalar/

(sol üst köşeye deva yazıp aratalım).. bilgime göre 4 nolu üretim tesisi lojistik merkezidir. yanılıyor da olabilirim.. takip eden arkadaşlar burdan bilgi verirse memnun oluruz..

öyle ise, ÇOSBda yeni bir alım yok gibi görünüyor.. tabi bir de Kartepe tesisimiz var.. belki orda genişleme yapmışlardır.

devanın ürün yatırımlarını düşündüğümde ise, acaba biotech için tesis genişlemesi ve yeni makinlar mı almışlardır, diye de düşünmekteyim.

her halükarda;

Sevgili Deva,

Yeni yatırımların hayırlı olsun.. Yarın bize konu hakkında bilgi ver lütfen..

6. mevcut adresleri

https://www.deva.com.tr/tr/bize_ulasin

ÇOSB+Kartepe verileri ile uyumlu

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    fk, favök çarpanlarına bakıyorum basitçe...arge yapan bir ilaç firması için 10 fk altı işlem görmesi ayıptır..normalde 15 olması lazım, hadi imtiyaz vs desek fk en az 10 olmalı. favök üzerinden gidince de aynı yere çıkıyoruz.
    Teşekkürler. Acaba İNA ile içsel değer hesabı mı yaptınız diye merak etmiştim.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

8. zaman haklıyı haksızı gösteriyor.

Sayfa 575/708 İlkİlk ... 75475525565573574575576577585625675 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •