ya atmasaydık dolar şimdi 10 nilyon tl. idi, telaffuzu bile zor
sıfırları yazarken kalemlerde mürekkep bile yetmezdi, ne öngörülü bir hükümetimiz varmış..!!
Printable View
Acile gider. Zamanlaması ise politikacının ne zaman ve ne sürede ikna edilebileceği ile ilgili.
Bu sefer politikacıyı ikna etmesi gereken ekonomi bürokrasi kadroları da değiştirildiği için şöyle bir gecikme olacak:
İlk önce değiştirilen bu kadrolar olayı kavrayıp risklerini görecekler. Henüz görmediler.
Bu noktadan sonra bir süre çelişkiye düştükten sonra kendi kendilerini ikna etmeye çalışacaklar.
Kendilerini ikna ettikten sonra ise politikacıyı ikna etme aşamasına geçilecek.
Bu noktada bir yönetim krizi çıkmaz ise belirli temaslar kurulacak.
Tüm bu süreç geçmişe göre daha uzun sürebileceği için tahribatı biraz daha yüksek olabilir.
Kamusal tercihler içinde yer alan bürokratik davranış analizlerinde klasik iktisadi düşüncenin iki temel varsayımından hareket edilmektedir. Bu iki temel varsayım rasyonellik ve bireyselliktir. Bu varsayımlar ışığında kamusal tercihler taraftarları bürokratları özel çıkarları peşinde koşan insanlar varsayımı ile incelemektedirler.
Dolayısıyla çalışmalarda da bürokratların neyi maksimize etmeye çalıştıkları İncelenmektedir (TULLOCK and MCKEINZE, 1978:411).
Yapılan çalışmalarda bürokratik davranışı kolaylaştıran dört unsur belirtilmektedir.
Bunlar;
ı) Açıkça taraflı davranan bürokratlar, genellikle işletmelerinin sahip olduğu etkinliği ve yaptığı işlemlerin önem derecesini politikacı veya üst düzey yetkililere abartarak aktarır ve böylece bilgi aktarımında sapmalar meydana getirirler.
ii) Bürokratlar politikacı veya üst düzey yetkililerin verdiği kararlara uygun olacak biçimde, isteğe bağlı olarak, çıkarları yönünde kararlar verilmesi için çalışırlar.
iii) Bürokratlar eşit tercihler arasında genellikle çıkarları için faydalı sonuç verenleri tercih ederler.
iv) Yeni politik çözümler için yapılan araştırmalar bürokratların davranışları ve çıkarları tarafından engellenmektedir.
Kaynak: BÜROKRASİNİN EKONOMİK ANALİZİ (Kavramlar, Modeller, Sorunlar ve Çözüm Önerileri)
Prof. Dr. Ahmet KARAASLAN* Arş. Grv. İbrahim BAKIRTAŞ**
Muhalefet acı reçete ile birlikte seçilmemek pahasına kemer mi sıkacak .
Yoksa populist yaklaşımlarla genişleyici politika bir izleyecek .
Eğer ikincisi ise dolar düşmez yükselir sadece ilkinde düşer kendinizi kandırmayınız lütfen
Vatandaş her geçen gün cebindeki parasının değer kaybettiğinin farkına vardı.!!
Sürekli ne alırsam karlı çıkarım diye düşünüyor.!!!
Sürekli Stok yapıyor.!!
Zamların yağmur gibi geleceğinin farkında.!!
Tüketimde son dönemde görünen görüntü budur.!!
Bu tüketim çılgınlığı sürekli olmayacak.!!
Gelirler sınırlı.!!
Temel giderler sürekli zamlanıyor.!!
Toplumun büyük kesimi sürekli fakirleşiyor.!!
Bireyler karamsar.!!
Kimse geleceğe güvenle bakamıyor.!!
Kendime masallar.!!
Yatırım tavsiyesi değildir.!!!
Dolar gayme 3 liralara çıkmaya başladığında kayış kopmaya başlamıştı, imzamda ki 5 gaymeye çıktığında ise kayış kopmuştu zaten.
+ Suriyeli ve pandemi ise ortalığın ... koydu...
2001 deki borç yükünden çok daha fazlası var .
Fiyatlar anormal artıyor .
Dışarıda 20 tl ye kapanmadan önce antrekot yerdim şimdi 40 tl oldu .
Yemek ticketı ne oldu 20 tl ye balık yerdim 70 tl oldu .
Açıktın bir tost yiyin dedim 15 Den 30 oldu tost bu ya karın doyurmaz .
Bir çorba 13 tl pilav 8 lira
İnsanlara verilen ticket ne 400 tl .
eskiden yarısı artar markette alışveriş yapardım diye biliyorum üste bir o kadar daha koyacak veya evden sandöviç getirecek .
Tahmini 1-1.5 yil once gorulmesi gereken psikolojik bir deger goruldu aslinda. Nerede oldugu sorulagelen meblagin kabaca 3 te 2 si ile talep karsilanip zoraki tutulmustu. Ne gunlerdi ama. Arka kapilardan USD yagiyor, Swap musluklari sonuna kadar kisilip aciliyor, foreksci gevur itneler terbiye ediliyordu.
Tospik ağam zate foreks e tele yi sokmak
Zate başlı başına ayrı bi hata
Şimdi aç bah hele
Forekste iran riyali var mı ? Yok
E daha ne - girdin gi bele sistemin içine bi
Sistemde tabi sana giriyo (refleksif yani karşılıklı)
Ve çıhaman sonra döngüden
Ondan
Sanki mark yen yuan la kapışçaz da? Ralli şeysine pistine foreks e giriyok
Madeni paranın hurdası, kendisinden kat kat değerli oldu. Türk Lirası’nın geldiği son noktada 17,25 TL tutarındaki, bir kilo ağırlığındaki 5 kuruşluk madeni paranın hurdacıda alış fiyatı 40 liraya kadar çıkabiliyor
4 ay önceki fiyatı.!!!
Yatırım tavsiyesi değildir.!!
Kendime masallar.!!
Yeni bir hükümet gelirse ilk yapacağı bu garantili proje sahiplerini çağırmak olmalı, bu işi tatlılıkla mı bağlayalım yoksa s.ke s.ke mi diye sormak olmalı.
Efendim Londra mahkemeleri, devlet adamın a. bir korki Londradan alacağı para ona sadaka gelir.
Merak ediyorum dunyadaki en dusuk asgari ucret bizdeki oldumu?
Yoksa bizden daha kotuleri varmi?
Parayı pulu sktir et
Bu finansal dayaklarla
batı bizi yandaşı yapınca
Gelmekte olan üçüncü dünyevi savaşta tabi
Can kaybı
Atıyom Ama makul tabi
5oo milyon yerine , 5 milyar olucak
Batının eli güçleniyo böylece tabi
Şeyinin pardon elinin altında
Coğrafi olarak stratejik dünyanın en değerli toprak parçası
Bunun yanında
Para pul un esamesi okunmaz
Onlar detay
Tabi hayırlısı diyek
Göreceğuk
2001-2008-2012 arası (2008 de bir virgül dönemi var) hep üst üste yaşanan olumlu, olumlu, bi daha olumlu gelişmeler zinciri, tersine döndü, olumsuz olumsuz hep olumsuz. 2008 i hafif atlatmamızın sebebi Derviş le başlayan mali disiplin ve bankacılık sektörünün zaten güçlendirilmiş olmasıydı.
2001 den itibaren, DXY sürekli düşüşte, AB birliği muhabbetine sıcak para akını, uzun süren koalisyonlar döneminden sonra etkin bir ekonomi yönetimi, büyüme, kısacası dipten zıplama aşırı kötü den normalleşmeydi.
Özelleştirme gelirleri ile inşaat sektörü dinamo olarak kullanıldı, düşen faizlerle birlikte ülke konut kredisiyle tanıştı, bu da türev genişlemeye katkı sağladı.
Sonra, dış politikada yalpalamalar başladı, sıcak para kaçtı, küresel piyasalar dibe vurdu, FED bütün finansal satın alma gücü yaratacak ne varsa devreye soktu, V tipi dönüş sıcak para orda kaldı hatta buradan oraya aktı, normalde onlarda da enflasyonun patlaması kura olumlu katkı sağlaması gerekir iken, pandemi üretimi vurduğundan emtia ve gıda fiyatları arttı, bu tam tersine dışa bağımlı ülkelerde kuru daha da hoplattı.
Rezervler etkin kullanılamadı, gelişmeler ön görülemedi, özel sektör kurtarma harekatına kurban gitti, 2001-2012 arası yaşananlar bir başarı sayıldı ve aşırı öz güven yarattığından gerçeklikten kopuldu, son dönem otoriterleşmeyle liyakat da kaybolunca, çaresizce bu günlere gelindi, 2018 den bu yana kimin ne yaptığı belli değil. FED bir faiz arttırırsa üstüne tüy dikeceğiz.
Hikaye bu. Tarih oldu artık, tarihte öyle olsaydı böyle olsaydının önemi yok, şu an ne yapılabilir. Belli o da, ama kısır bir otoriterleşme, hikmetinden sual olunamama döneminde, daha da doğrusu tahtın dört ayağını tutan kliklere rağmen bunu yapmak imkansız. Bir devir kapanacak, yeni bir devir açılacak. Sonrası çok mu aydınlık, en azından zifiri karanlık değildir loştur diye ümit ediyoruz.
Londra mahkemeleri hesabı ayrı abi onlar 5 Li Karadeniz mütaaahhitçileri grubu
London school of ecönömikus çular ise, Bunlar uzun dönem devlet ve paranın idaresindeki kişiler - ordaki o okuldan mezuniyet - Ekol yani
Onlarda kendilerini biliyolar Tekrar zikretmekle uğraşamam
Az sonda ehonomi nası kurtulura bi ek yapıcam inş.
Neyse fazla kaçırdım galiba Yarın devam ederik herkeşe eyi geceler olsun
Brezilya bildiğim kadarı ile dış ticaret fazlası veriyor, hatırladığım kadarı ile çok büyük bir petrol rezervi bulmuşlardı Atlantikte, akibeti ne oldu bilmiyorum.
Bizim eski cami imamı, aç insan çok gaz çıkartır demişti vaktiylen, sondaj yapılacak yer milyonlarca var.:oleyo:
gemiye doldurup antartikaya göndersek
penguenlere yazık..
adamın analizi üstüne, ana muhalefetin pozitifliğine gıptayla bakıyorum... :he:
kılcal damarın ucu bu...
Komik bir ülkeyiz aslında, traji-komik ama...
Habertürk'te tartışma programı var. Yunanistan'daki askeri üsler ve Suriye meselesi...
Akademisyenler, 'nihayet', Esat'la işbirliği yapmamız lazım, diyebilmeye başladılar.
Hadi hayırlısı...
Esat'la anlaş, HTŞ' nin pozisyonunu ayarla, ÖSO' yu Suriye Ordusuna katıştır, PYD' yi göm gitsin.
Orada söylenmedi ama, Rusya' ya üs liman veremeyiz doğru, ama KKTC' de verebiliriz, ve bunu yapınca da NATO' ya halel gelmemiş olur, yen mi, yen...sittin sene tek devlet olamaz..
KKTC' yi silahlandır, GKRY' yi tehdit et..
Limni, Midilli, Sisam, Rodos derhal askerden arındırılmazsa savaş sebebi sayacağını ilan et..
Sisi' yle görüş..
İsrail' le ilişkileri düzelt..
Barzani' yi baskıla..
Dostluk başka, alışveriş başka, herkes işine baksın..
Fulaar hala fiat olarak kelepir bugün deniz balık yaparsa pazartesi 50 dolar 10 dem allacağım yime derin su mercanı avlayacağım iyi para ediyor son yıllarda 4:30 da kalkmaya başladım genç iken 3:30 da kalkardım yaşlanınca 1 saat fazladan uyuyorum çok uyuduğum için bazen kendine kızıyorrım bu arada geçen 3 adet rapala aldım 300 TL ödedim tanesini 30 biledin 40 TL den alıyordum ebesinin a. olmuş .100 TL olmuş adet fiyatı 100 olmuş iğneler Japon olmayınca iş görmüyor birde Japonlar bu konuda tek . Neyse ben çay yanında barbun ile kahvaltımı yapayım sabah balık yemediğim gün ölü gibi halsiz oluyorum balık zinde ve enerjili olmamı sağlıyor ekonomi mekonomi kafa akıl makıl bende yok çok akıllı adam da kafayı sıyırır az deli dolu olmak iyi birde benzin 10 olunca araba fiyatlları düşer deniyor ikinci el hep düşer denediğinde 2 ktı oldu i3 ay önceye gire bile 2 katımı artış
var fiyatlar uçtu gitti reno Toros düşünüyorum taş gibi araç temizi yok olunca dtemüzü iyi para ediyorr satan da fiyat dikiyor
Arap Baharı - Işıd la tetiklenen ve skyot picot antlaşması temelleri sarsılıp yeni bir yapılaşmanın önü açılırken bundan en büyük faydayı sağlayacak Turkiye , yanlış insanların olayları yanlış okumasından en büyük zararı görerek yanlızlaştı ve itibarsızlaştı...Sonuç Ekonomik kriz ; tıpkı 1990 larda ki gibi...Aynı zihniyetin eseridir....
Biz altyapısızlık kurbanı olduk ta
Neyse
Bu hacı dayı
Halleder
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ab...bilir-41938272
Gözümüz arkada kalmasın yiğidim
Halletmişken tüm evropayı halledeceğn
Tabi inş.
Dik dur diklenme hahaha
Bir ülkenin ekonomisinin geldiği nokta ekonomi sayfalarında yazmaz, üçüncü sayfalarda yazar. Türkiye de son bir haftada sekiz kişi intihar etti. Türkiye kadına şiddet konusunda dünya birincisi. Kadına yönelik şiddetin çok önemli bir sebebi ekonomi. Dünyada antidepresan kullanma oranında rekor kırmışız. Her hükümet değiştiğinde, Enkaz devraldık edebiyatı yapılıyor. Bu hükümet değiştiğinde enkaz değil, insani molozla karşı karşıya kalınacak.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...ir-be-6765754/
Önerge sahibi Gürer, AKP li bazı isimler Emeklilikte Yaşa Takılanlar için belli aralıklarla çözüme yönelik umutlandırıcı açıklamalar yapıp, sonra geri çark ediyor.
AKP liler emekçilerin mağduriyeti yanında umutları ile de oynuyorlar. Emeklilikte Yaşa TakılanIar hak ettikleri emeklilik haklarını istiyor. İşe başladıkları koşullarda emekli olmayı bekliyor.
İşsiz olduğunda SGK primi ödemediği içinde sağlık hizmeti dahi alamıyorlar. EYT sorunu Cumhur ittifakı aralıklı olarak gündeme getirip çözümünde ise mevcuttu sahiplenerek çözümsüzlüğü sürdürüyorlar.
https://www.karar.com/guncel-haberle...4-sart-1639292