Mps'de kan kaybı devam ediyor. Bende kademeli olarak Mps'den Rbh'a geçiyorum, bugün itibariyle portföyümdeki Mps'den son kalan parçaya da satış emri girdim.
Printable View
Aynı ekip tarafından yönetilseydi, konjünktürel der devam ederdim. Yönetim değişikliğinin üstüne, yaklaşık hisse değişim süresi koyunca, belli ki yeni ekip hisse seçiminde eskisi kadar iyi değil. 15 gün önce çıktım ben de. Belli bir sıkıntı var. 3-4 gün ile karar vermemek lazım , sabır lazım ama mps'de ki durum o değil artık. oph'ye girdim ben de onun yerine bakalım.
Rbh'yi de ilk yedeğime aldım.
Katılıyorum Sn hellistheothers, fon yatırımında acele karar vermemek gerekir. Mps'nin son 2-3 ay daki performans düşüklüğü kronikleşir gibi. Toplayabilir tabi ki eski günlerine de dönebilir, umarım döner de.
Rbh son zamanlardaki göz kamaştıran performansı dışında, 2008 çıkışlı bir fon olarak, katılım endeksi özelinde bakılınca, Mps'ye göre bir tık daha az volatil(Standart sapması düşük) ve istikrarlı. Rbh'a bakışım kalıcı değil, Qinvest'in katılım hisse fon çıkana kadar şans tanıyacağım.
Saygılar.
Mükafat ile görüştüm az önce mps ile ilgili bir hanımefendi ile..
''Ayrılan kişi genel müdürümüzdü aynı zamanda , elbette portföy yönetimine katılıyordu ancak asıl aktif yöneten Sinan Bey idi. Hala da o. Hatta yeni katılımlar oldu ''dedi.
Yoncalı bankadan geçen , katılan arkadaşlar olduğunu söyleyince, yoncalının fon piyasasının açık ara en kötü yönetilen fonlarına sahip olduğunu, bahsi geçen kurumun/bankanın adını duyduğumda koşarak kaçtığımı söylediğimde, geminin başında hala Sinan Bey olduğunu söyledi.
Özetle sıkıntının konjünktürel olduğunu belirtti. Aslında son zamanlarda bir sıkıntı olduğunu da çok kabul etmedi.
Hala taşıyanlar için faydalı olabilir diye paylaşayım dedim.
kasım başındaki 141m portföy büyüklüğü 109m'ye düşmüş bu arada. ( %25'e yakın havuz kaybı var )
Bir şekilde yatırımcı da tepkisini göstermiş aslında. Ki normalde endeks ne yaparsa yapsın, genelde bu tür fonların portföyü endeks artarken büyür, düşerken azalır. Ona ragmen bu değerler dikkat çekici.
Dediğiniz 2 kişilik portföy yönetiminden 1 kişi ayrıldı, ayrılan önemli bir isimdi, yoncalıdan da 2 kişi geldi. Gelenlerden biri Fon yönetimine Müdür yapıldı, diğeri'de fon yönetiminde araştırma departmanında sanırım.
Gemilerde Kaptan kadar mürettebatta önemlidir. Kaptansız mürettebat ile gemi yol alabilir. Ama mürettebatsız, sadece kaptanla da gemi hareket etmez.
Sn hellistheothers, Fon yöneticisinin farkı sürekli söylediğiniz gibi böyle zamanlarda ortaya çıkıyor demek ki. Özellikle de aktif yönetilen, kıstasını geçmeyi kendine hedef koyan fonlarda.
Endeks fonlarında yöneticilerin çok rolü yok. Ama aktif yönetildiği, baz aldığı kıstas'ı geçme hedefi olan fonlarda, fon yöneticisi iyi analiz edilmeli. Süreyi uzatmadan periyodik olarak bu durumda değişiklik olup olmadığı kontrol edilmeli, özellikle de aynı kategorideki aynı tip fonlardan performans farklılaşması olduğunda bu konu üzerine daha da yoğunlaşılmalı. Endeksi uzun vadede yenebilen fon yöneticisi sayısının azınlıkta olduğu tüm dünyada kabul edilen bir gerçek.
Kesinlikle. Yurtdışındaki mutual fonlarda da kendi endeksleri geçebilenler çok az %5'ler civarında, hatta daha az ve inanılmaz ücretlerle transfer oluyorlar kurumdan kuruma. Bizde fon sayısının az olması, başarılı fon sayısını da çok minumuma indiriyor maalesef, bir elin parmağını geçmiyorlar.
Bizim fonlarla, yurtdışı fonların arasındaki en belirgin fark ise, yurtdışında performansın direk portföy büyüklüğünü etkilemesi. Bizde portföy büyüklüğü ile fon başarısı arasında henüz korelasyon yok diyebiliriz. Fon seçimi hala, hisse seçer gibi trende girme coşkusu ile yapılıyor. Fon mantalitesi çok anlaşılmış değil. Uzun perspektifli yatırım yok. Büyük özel bankaların fonlarına ilgi var sadece, muazzam başarısızlıklarına rağmen.
Ayrıca dediğiniz gibi, herkesin taşıdığı fonun KAP'tan yöneticilerini kaydedip, periyodik aralıklarla kontrol etmesinde büyük yarar var. Ben böyle yapıyorum en azından. Çünkü olası başarılar, kurumsal kimlik, ekip vs. den değil, pratikte aslında başarılı , öngörülü tek bir yöneticiden kaynaklanıyor çoğu zaman. Kulağa hoş gelmiyor ama böyle.
Kurum, ancak lojistik ve imkanlar ile bunu parlatabiliyor.
Merhabalar, konuyu bölmek istemem ama 12:40 civarı NNF satış talimatı verdim. Bugünkü kapanış fiyatından pazartesi mi elime geçer para? Ve saat kaçta geçer? Çok teşekkürler.
üstadlar aft gbc yay beni ters köşe yaptı. kötü zamanda girdiğim için muhtemelen. bu fonlar la devam edeyimmi satayımmı kararsız kaldım.
Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendiren Erdoğan, "Gerekirse şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız. Dünkü faiz artırımı kararını bu aşamada değerlendiriyoruz" dedi.
he ya aktif yönetiliyor.... böyle aktivite olmaz işte onu demek istiyorum ....6 aylıkda % 20.59 3 aylıkda 0,54 ... roller coaster ...
mesela 3 ay önce 24 eylül 2020 tarihinde heladaki aynanın karşısında iki elinin işaret parmaklarını şakaklarına götürüp kafamı kullanarak yatırım kararı alıyorum evet fikrim geldi diyerek her gün hiç aksatmadan aynı miktar TL ile düzenli ( muntazaman ) gebece biriktirme eylemini gerçekleştireceğim diyen ve bunu icra eyleyen bir yurttaşımızın yatırdığı X mangır değer kazanmış mıdır ?
Sadece 3 ay için helada parmaklarını şakaklarına götürüp yatırım kararı veren arkadaşın gbc almamasında yarar var. En az 5 yıllık perspektifi yoksa gbc ona pek uygun değil. Başka fonlar daha uygun yatırım olabilir. Dönem dönem emtia etf, ya da sektörel etfler taşır temel beklenti ile, bu da zaman alır. 5 yıl beklerse dolar bazında yaklaşık yıllık 20% reel getiri elde eder. 5 yıl sonra, aldıktan 3 ay sonra niye öyle telaş etmişim der. gbc kur düştükçe düşer, kura belinden bağlıdır ancak yavaş yavaş kuru geçer. yıllık kur +20 yapma ihtimali yüksektir.. En azından şimdiye kadar öyle yaptı. Bir yönetici değişikliği olmadıkça süreceği beklenir.
GBC de döviz bazlı fon olduğu için döviz artarken değil, düşerken artırmalı o arkadaş. her gün hiç aksatmadan değil.
Günlük, haftalık volatilitesini yönetemeyecekse, hiç girmemeli zaten.
Pek bilgim yok ama bu Gbc içeriğinde altın önemli sanırım.
Bendeki Tca ile kıyasladım tefas'ta, son 5 yıl Tca +318 , Gbc +274, son 3 yıl Tca +169, Gbc +161; Son 1 yıl Tca +64 , Gbc +69
Evet ama gbc'de şu fark var ve önemli bence. gbc altın fonu değil ve altın etflerini son 1-1 bucuk yılda ekleyerek cogalttı. 3-4 sene önce hiç altın etfsi taşımadığı dönemler de oldu. Yogun teknoloji oldugu dönem de oldu. Mesela son dönem altın oranını 85'lere çekip, medikal etfleri ekledi. Yani fırsat fonu. Aktiviteden kastım o biraz. Kafasına elma düşmüyor, elması iyi ağacı bulup elmayı topluyor. Diğer yabancı hisse fonlardan benim gözümde farkı o.
Tabi ki herkesin görüşüne saygım var, ama benim yatırım periyodum ve perspektifim açısından bana uygun tek yabancı hisse fon. Yöneticileri değişmedikçe döviz düştükçe biriktirmeye devam edeceğim.
Teşekkür ederim açıklama için.
Kıstas'ını buldum, kapsamlı ve çeşitlendirilmiş bir fon sepeti. Fon'un karşılaştırma ölçütü %70 MSCI ACWI + %30 Bloomberg Commodity Endeksi'dir
Alıntı:
MSCI ACWI endeksi, MSCI endekslerinde yer alan 23 gelişmiş ve 23 gelişmekte olan ülkenin endekslerinin bir arada ölçüldüğü endeks türüdür. Toplamda 2.400'den fazla menkul kıymet için performans verisi ölçer.
Bloomberg Commodity Index - Bloomberg Endeksleri tarafından dağıtılan geniş çeşitlendirilmiş bir emtia fiyat endeksidir.
GBC'yi zaten detaylı inceledik sayın hellistheothers.
Yıllar önceki ve şimdiki portföylerine baktık, ona göre alım kararı verdik.
En son açıklanan dağılımda Microsoft, MasterCard vb. gibi firmaları eklemişti.
İsteyen alır istemeyen almaz.
Dolar bazlı olduğu için TL'nin değer kazanması sonucu bu fonun zarar yazacağı apaçık ortada zaten.
Saygılar.
Sevgiler.
Yok hayır, aktivite anlamında teb'in tff o da kısmen aktif , başarı kısmı da muallak.
Ama ak portföy, ykb, garanti yabancı hisse fonlarında ben yıllardır hiç aktivite de , ya da benchmarklarını yendiğini de görmedim. Portföy dönüşüm oranları yıllık %3'lerde . Dayanak endeksleri kazanırsa kazanırlar. O da muhtemelen o dayanak varlık getirisinin tümü değil bir kısmı olur.
Tabii, asla yatırım tavsiyesi olmaz, ben de sıradan bir yatırımcıyım , alanlara bol kazançlar, ama benim asla almayacağım fonlar kişisel olarak.
Zaten büyük özel bankaların fonlarını almıyorum prensip olarak. Çünkü yönetildiklerini düşünmüyorum. Portföy raporlarından da anlaşılıyor.
Kişisel tercihim tabi yine söylüyorum, bir şey bildiğimden , anladığımdan değil, herkes kadar biliyorum.
Yok hocam vakıf değilim o derece, portföyümdeki fonlardan biri sadece. Elimde taşıdığım fonları da kim yönetiyor, nasıl yönetiyor biliyorum bir miktar. Dönem dönem çok sınırlı türev yaptıklarını biliyorum. Ancak dolar short muydu, hatırlamıyorum, yanlış bilgi vermek istemem.
yurt paydaşlarımıza şunu da hatırlatmak isteriz ki ( ben ve şahsım ) ; inek dar yerde sağılır... yani konfor alanından başarı hikayesi çıkmaz...