Originally Posted by
TRENDHOUND
environmet, sana yakın geçmişte başımdan geçen bir olayı anlatayım: 2015-2016 yıllarında EEX borsasında işlem gören CO2 emisyon sertifikalarının taban yapmış olduğunu gördüm ve bu sertifikaların roketlemeye hazır olduğuna inandım. Asgari 50 milyon euroluk bir CO2 emisyon sertifikası (EUA Spot = free to hold allowances) yatırım fonu kurmaya karar verdim ancak etrafımda beni destekleyen hiç olmadı. Bu fona para koyacak yatırımcı bulmakta müthiş zorluk çektim, hiç kimse bana inanmadı. Maslak'taki bürosuna gittiğim BİST'e kote bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının müdürü benimle dalgasını bile geçti. 50 milyon euroluk hedefim yerine sadece 10 milyon euro bulabildim ki bunun yarısı benim kendi sermayem idi. 2016 yılında 4-5 euro aralığından 10 milyon euorluk CO2 sertifikası satın aldım Lüksemburg menşeli yatırım fonum kanalıyla (vergiden muaftır). Ben aldıktan sonra 1-2 sene daha sertifikalar 4-6 euro aralığında seyretti ancak gelgelelim şu anda fiyat 56.5 euro. Euro bazında son 5 yılda 1 e 12 kazandım. Benim kendi sermayem olan 5 milyon euro şu anda 60 milyon euro oldu. Sözün özü, önümüzdeki yıllarda hangi sektörlerin ön plana çıkacağı sorusunun cevabını bulmak hiç de zor değil.