Bence dolar enflasyonun yuksekligi ve kur degerinin enflasyonu menfi etkilemesiyle yukseliyor.
Bir tur vicious cycle.
MB 'nin guvenilirligine ve enflasyonun dusmeyecegine duyulan inanc degismedikce, bu enflasyon dusmez, dolayisiyle dolarda dusmez.
Printable View
Bence dolar enflasyonun yuksekligi ve kur degerinin enflasyonu menfi etkilemesiyle yukseliyor.
Bir tur vicious cycle.
MB 'nin guvenilirligine ve enflasyonun dusmeyecegine duyulan inanc degismedikce, bu enflasyon dusmez, dolayisiyle dolarda dusmez.
Dünya üzerindeki 50 popüler şehir arasında yapılan araştırmaya göre, kişi başına 410.8 metrekare yeşil alan düşen İzlanda'nın başkenti Reykjavik birinci sıraya yerleşirken, İstanbul listenin 49. sırasında.
https://tr.sputniknews.com/cevre/201...ul-yesil-alan/
Cehaletle savaş için...
http://www.sehitkutuphaneleri.com
[QUOTE=cevdet _060;2089875]Aynen; bu saatten sonra kambiyo rejimi üzerinden piyasaya ayar çekmeye kalkışan bunun bedelini çok ağır öder. Ortaya çıkacak tabloyu en cahil kesime bile pazarlayamazlar.
Küresel piyasalara yüzde yüz entegre olup yıllarca kaymağını yiyeceksin sonra işler tersine dönünce topumu verin ben oynamıyorum artık diyeceksin. Yok öyle.. adamın topunu keserler..
Goldman Sachs geçtiğimiz haftalarda yayınladığı emtialara yönelik hedge raporunda özellikle Türkiye gibi enflasyon ile başı dertte olan bir ülke için önemli bir sonuçtan bahsetti: Emtialar özellikle manşet enflasyon verileri ele alındığında hala en iyi hedge yöntemi olarak görülüyor.
Yatırımcıların portföylerinde emtiaya yer vermesinin başlıca nedenlerinden biri enflasyon çünkü ekonomi ısındığında otomobilden ev aletlerine kadar birçok ürünün tüketiminde artış yaşanıyor.
Analistlerin Türkiye gibi bir enflasyon geçmişi olan ve inatçı bir enflasyonla uğraşan bir ülkede korumasız bir portföyün enflasyondan sert bir darbe yiyebileceği uyarısını yenilemene gerek bile yok. Zaten yatırımcıların büyük kısmı bunun farkında. Peki bu anlamda enflasyonist ortamda diğer araçlardansa neden emtialar özellikle de enerji alanındaki emtialar bir hedge enstrümanı olarak kullanılabilir sorusuna Goldman Sachs’ın analizi cevap olmaya çalışıyor.
Raporun detaylarını sizlerle paylaşıyoruz:
Kriz sonrası toparlanmaların çoğunda enflasyon riski bastırılmış durumdadır.
Ancak, güçlü küresel büyüme ve azalan ekonomik gevşeklik, istihdam piyasasında artan sıkılaşma, genişlemeci maliye politikasına karşılık ABD’deki para politikasının kademeli olarak normalleştirilmesi, ticari korumacılık, misilleme olasılıkları ve stokların azalmaya devam etmesiyle beraber spot emtia fiyatlarının daha da yükselmesi potansiyelinden kaynaklanan risklerin bir araya gelmesiyle “aşırı ısınma” ve daha yüksek enflasyon ile ilgili endişeler daha çok dile getirilir oldu.
Yatırımcının bakış açısından, özellikle orta ve uzun vadeli düşünenler için, esas odak noktası bu enflasyon risklerinin nasıl yönetilebileceğine doğru kaymaktadır.
Goldman Sachs da bu durumdan yola çıkarak hazırladığı araştırmasında hem manşet hem de çekirdek ABD enflasyon verilerine bakarak kısa ve orta vadeye odaklanıp emtiaların hala iyi birer enflasyon hedge aracı olup olmadıklarını analiz etmiştir.
Bu sorunun yanıtının manşet enflasyon için kesinlikle hala ‘EVET’ olduğunu belirten dünyaca ünlü global yatırım kurumu çekirdek enflasyon için hesaplamada kullanılan varlıkların farklılaşması nedeniyle yanıtın daha çetrefilli olduğunu belirtiyor. Ama kurum şu konuda da net: Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çekirdek enflasyonu hedge etme konusunda emtialar iyi performans gösteriyor.
Bu sonuç, merkez bankası enflasyon hedeflemesinin yaygın bir şekilde benimsenmesinden bu yana, çekirdek enflasyon volatilitesindeki önemli düşüşten kaynaklanmakta ve enerji fiyatlarındaki değişikliklerden ziyade temel ürün fiyatlarındaki değişikliklerin zaman içinde daha önemli hale gelmesine yol açmaktadır.
Goldman Sachs sadece ABD için değil diğer ülkeleri de analizine dahil ederek duruma bakıyor. Özellikle manşet enflasyon açısından bakıldığında resim daha net görülüyor.
Enerji alanındaki emtiaların güçlü finansal riskten korunma yeteneğinin ABD’ye özgü bir fenomen olup olmadığını belirlemek için, analizleri Ocak 1990’dan bu güne aynı dönemlerini kullanarak tüm OECD + BRIC ekonomilerine bakacak biçimde genişletiyor.
Sonuç: Tüm ekonomilerin ABD gibi güçlü bir yanıta sahip olmadığını görüyoruz. Bununla birlikte, genel olarak, liberal enerji politikalarına sahip üretici olmayan gelişmiş ülke ekonomileri (yani sınırlı veya hiç sübvansiyonlar), enerji endeksi ve enflasyon arasında daha güçlü ilişkiler görmeye eğilimlidir. Enerji emtiaları ve manşet enflasyon arasında nispeten zayıf bağlara sahip olan birçok EM ekonomisinde, manşet enflasyona karşı en güçlü tepkilerden birini hayvancılık veya tarımsal emtiaların verdiği görülmektedir (örneğin, Hindistan ve Çin, tam sonuçlar için Ek’e bakınız).
Amerika’nın enerji emtiaları ile manşet enflasyon arasındaki betası 22.5 iken, Amerika’yı takip eden Danimarka, Kanada ve İsviçre’den sonra 5. sırada Türkiye gelmektedir. Türkiye gelişmekte olan ülkeler içerisinde enerji emtia fiyatları ile manşet enflasyon arasında en yüksek betaya sahip ülke olarak görülüyor.
Son olarak, Goldman Sachs “Yapılan analizlerde yüksek volatilite dönemlerinde, emtiaların riskten korunma performansının önceki tahminlerimizden çok daha yüksek olduğuna dair kanıtlar buluyoruz” diyor.
Örneğin, daha önceki ortalama petrol ve enflasyon arasındaki ilişkiyi gösteren beta tahminlerimiz 15 – 20 iken, emtialarına portföyde %6,6 – %5,0 arasında bir yer ayırmasını önermektedir.
Bununla birlikte, yüksek enflasyon oynaklığı dönemleriyle daha çok ilgilenirsek, o zaman beta tahminlerimiz 30 – 40’a yaklaşır, ve enerji ürünlerine sadece %3,3 – %2,5’luk optimal bir tahsisat için yer açılmasını önerdiğini gösterir.
Başka bir deyişle, emtiaların daha önemli durumlarda daha fazla riskten korunma kabiliyeti sağladığını ve bunu portföy içerisinde daha önce tahmin ettiğimizden daha küçük bir pay kullanarak gerçekleştirdiğini görüyoruz.
“Özetle, merkez bankası enflasyon hedeflemesi ABD’de genel enflasyon oynaklığının düşmesine yardımcı oldu, bu anlamda enflasyon volatilitesinin tek ana etmeni kaldı o da enerji fiyatları. Bu riskten korunmanın en iyi yolu da bu tip emtialara yatırım yapmaktır” tavsiyesine yer verilirken, analizde ortaya çıkan noktalardan birini yeniden vurguluyor: “Enflasyon volatilitesinin yüksek olduğu dönemlerde ortalama emtia hedge hareketleri daha fazla pozitif etki yaratabilir. Portföyde küçük bir yer ayırılsa bile enflasyon riskine karşı koruma anlamında belirgin bir farklılık yaratabilirler.”
Japonlar bizi kiskaniyor.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Usd/try 4,1030 +0,0406 +1,00%
gau/try 172,472 +0,692 +0,40%
usd/zar 12,6527 +0,1853 +1,49%
eur/try 4,9315 +0,0249 +0,51%
eur/usd 1,2015 -0,0056 -0,46%
gbp/try 5,5894 -0,0018 -0,03%
gbp/usd 1,3620 -0,0144 -1,05%
usd/jpy 109,54 +0,24 +0,22%
Yani şu yorumunuza neresinden tutup da cevap yazılır epey düşünmen gerekti.
Devlet USD sabit yapacak ve siz gidip bankadan dolar alıp karaborsa da satacaksınız öyle mi ?
Yani atıyorum bundan böyle USD 3.50 kardeşim diyen devlet, sıradan vatandaşın döviz erişimine müdahale etmeyecek bizler de döviz bürosundan bankadan gidip dolar alabileceğiz..
Beyefendi öyle bir durumda bırakın sıradan
vatandaşı ithalat//ihracat yapan firmalara dahi öyle sıkı kural ve düzen gelirki onlar dahi aldığı/verdiği dövizi sadece bir dekont da rakamlardan ibaret görür. Banka hesabında ise karşılığı gelen TL 'yi...
@sevilince1982 adlı kişinin Tweetine göz at: https://twitter.com/sevilince1982/st...965931520?s=01
Sanıyorum doctor ve sizin yaşlar epey genç. Aslında ikinizinde söylemek istediği aynı ama kısa yazıyla yanlış anlaşılmaya yol açıyor. Tahtakale de döviz işleri, karaköy de borsa işlerini bilmez veya hatırlamazsınız. Bunu şunun için söylüyorum ; Bizim millet yasak delme konusunda bir dahidir. Yabancılar dürüstlük üzerine eğitim görürler biz ise daha ilkokuldan itibaren kopya çekmeyi öğreniriz. Profösörümüz bile intihal yazılarla yücelir. Sözün özü, ne yapılırsa yapılsın şahsen hiç dert etmiyorum. Zira hiç bir partiye veya topluluğa minnet borcum yok. İşimi de biliyorum. Tedbirimi de alırım. Köydeki okuma yazma bilmeyen ismet dayı bile et daha çok zamlanacakmış diye elindeki koyunları satmıyor. İnsanlar çile çeke çeke , aldatıla aldatıla tecrübe kazanmışlar.
valla artık tüm komplo teorilerini değerlendiriyorum.
sabit kur, varlık vergisi...
bu ulke artık mantık sınırını aştı herşey olabilir
başdaki adam faiz enflasyonun sebebidir diyor
ben batılılar gibi düşünmüyorum diyor
200 yıl once yazılmış ekonomi kuralları yanlış ben başka yollar deniyecem diyo
ARTIK PARA KAZANMA OLAYINI GEÇTİM
elimdeki parayı koruyim diyorum
seçeneklere ve ihtimallere bakıyorum
1) mevduatta kalmak
ihtimal : her ne kadar doviz uçtuysada dahada uçmayacağının garantisi yok. dolar 2,3 ken arkadaşım yıl sonunda 3 olacak dediğinde ÇUŞŞŞ demiştim. Biri çıksa yıl sonunda dolar 6-7-10 olacak dese olmaz diyemem.
2) Döviz almak
ihtimal: sabit kura geri donuş yapılabilir. Kimse olmaz falan demesin. Bu ülkede olmaz denen neler oldu.
Sabit kura geçilmese bile inşaat ekonomisinden ümidi kesen hukumet en azından dovizi frenliyim diye faiz arttırırsa terse kalmakta var.
3) altın almak
ihtimal: dünyada altın fiyatları 10 yılda inanılmaz arttı ve şuan düşüş trendinde. Ülkemizde artıyor çunku dolar artıyor yani ons fiyatı artıyor. 2.ihtimal yaşanırsa altında düşebilir.
4)gayrimenkul ev,arsa almak
bunu zaten direk geçiyorum :)
yani forumdaşlar inanılmaz kararsızım bu ara
ve gerçekten gelecek konusunda inanılmazkaygılıyım
kapıya çoktan dayanan krizi en az hasarla atlatmak için parayı nasıl korumalı
eminim birçok kişinin bu aralar en çok sorduğu soru bu
Parite 1.20 nin altında
Dolar/tl
Pariteye mi bakıyor?
Yoksa DXY mi?
Yada ABD 10 yıllıklara mı?
saygılar/başarılar
Doğal olarak kimse size şunu yap bunu yap diyemez..ama bir iki tesbitimi paylaşırsam belki daha aydınlatıcı olur..sonuçta herkesin kendi kararı..YTD..
1) Epeydir aklıma geliyor ama altın konusunda yazınız bahanesi ile bir eklemede bulunayım..altın fiyatları son 10 yılda inanılmaz arttı demişsiniz..ifadeniz öyle olmasada, öncelikle ONS açısından muhtemelen 2002-2011 yıllarını kastetiğinizi düşünüyorum..
Şimdi burada genelde doğru bilinen bir yanlış var..ONS fiyatları o dönemde arttı ama artmasının en güçlü sebeplerinden birisi doların o yıllarda sizin deyişinize bakaraktan inanılmaz düşüşü olmuştur diyebiliriz..
Ters olarak dxy artıyorsa (ve dolayısıyla içeridede dolar artıyorsa) o yüzden ONS tabiki düşecektir..bundan daha doğal bir şey olmaz..
Kısaca altın fiyatına sadece dolar açısından yada sadece ons açısından bakmayın hatalı olur..ha hem doların hemde ons'un arttğı Şam'da kayısı durumları vardır ki, çok nadir olarak görülür..
Yok yanlış anlayıp sadece dolar çok yükseldi o yüzden altında çok yükseldi diyorsanız, zaten onun cevabıda 1. şıkkınızda olabilir..neyse umarım yazdıklarınızı yanlış yorumlamamışımdır..
2) Bildiğim bu ülkenin cari açığı GDP'ye oranı %6 civarında..tabiki bu rakam bana göre revizyonlu rakam..muhtemelen eski verilerle bu açık bence %8'in üzerinde..neyse diyeceğim o ki, oldu ya MB dövizi baskılamak için ciddi faiz arttırdı..ne olacak cari açık %10 mı ulaşacak..olsa olsa bu dakikadan sonra faiz artışınında bir seviyesi olmalı değil mi?
Diğer taraftan bu dövizin yükselişi yanılmıyorsam Mart ayında başladı..bugüne kadar olan yükselişin cari açığı kapamada ne kadar etkisi olacak..bundan sonraki bir kaç ay için incelenelenbilirse yada tahmin edilebilirse daha iyi olur kanaatindeyim..selamlar..
Hedef 4,37 - 4,40
Bir teknik analiz sorusu olarak değerlendirdiğim için nacizane cevap vereyim.
Dolar ı etkileyen her şey dolares i (dolar/tl) etkiler.
Parite(eurusd) eğer dolar nedeniyle hareketlenmiş ise bu yine dolaresi etkiler. Eur nedeniyle olan hareketlilikler dolaresi etkilemez ancak piyasa tarafından kullanılabilir.
sn. m.demir , sizin de yazdığınız bu rakamlar meşhur stratejistler tarafından da grafiklerle sıkça yazılıyor. Ancak bu durum beni korkutuyor. Malum, yerlinin para kazanması hiç bir zaman istenmiyor. Bizim gibi bilgiye zor ulaşan hatta bilgiden ziyade algı dedikodularıyla yönlendirilen kitle daima yolunacak kaz oluyor.
Bu yüzden şahsen 4,20 lerde satmayı düşünürüm. Bir kaç kez daha da gidecek diye satmadık. Adamlar 2-3 kez post çıkarırken benim gibiler zarar etmediğimize sevindi. Şimdilik keyifle izliyoruz bakalım.
Öncelikle katkılarınız için tşk ederim...
"USD/ZAR" da %1,29 arttığına göre global bir etki konusu gibi gibi...
Muhtemelen "DXY" in değerlenmesinden dayak yiyor gelişen ülke paraları...(DXY ile EUR/USD zaten birbirinin tersi göstergeler diyebiliriz...)
saygılar/başarılar
Yine bize ahada gidiyor, kaçırmayalım alalım havası vererek kendilerinin 2 haftadır 4,03 lerden topladığı malı yıkmasınlar da. Böylece hem eyyy finans çevreleri denilmesinden yırtarlar hem de tatlı kar yaparlar.
Bende naçizane şöyle cevap vereyim..
Hepsine bakıyor diyeyim..
Hatta ekleyeyim..
Libor'a..
Londra'ya verdiğimiz faize..
ECB ve BOJ'un gelecekteki gevşeme/sıkılaştırma durumlarına..
Nihayetinde acının büyüklüğüne..Pain trade..:evil:
O yüzden vadeyi sormuştum;
Bundan 3 ay kadar önce Bloomberg de karşılaştığım ekonomist/stratejistlerin borsa-dolar tahminlerini not ediyordum...(not etmeyi/istatistik için veri tabanı oluşturmayı seviyorum)
İstemeden silindi dosyam...
Ez cümle:Bu sene başında 4,40 hedefi veren bir hatun vardı..Oda dolar düşerken 2 kere aşağı revize etmişti tahminini.....
Onun dışında yıl sonu 4,40 hedefi veren yoktu...
Yıl sonu için 4,10 üzeri hedef veren yoktu...
4,10 üzeri tahmin yapana üfürükçü gözü ile bakıyorlardı..
saygılar/başarılar
Turkiye piyasalari kapali, bu Londra merkezli bir operasyon olabilirmi ?
Son dakika :
S&P Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB-‘ye indirdi. Görünüm durağan.
Libor (London Interbank Offered Rate), Londra'daki kredibilitesi yüksek bankaların, bankalar arası ABD doları üzerinden borç verme işlemlerinde uyguladıkları ortalama faiz oranına dayanır.
Bu bankalar TL.satiyor olmali.
32 gün dolar faizi 3,80 verdiler. finansbank
Altin 1.304 dolar seviyesinde, ciddi bir dusus gostermiyor.