Sn cautionary,bir de hisselerde ve viopta takas analizi var. Bunlara guvenemiyorum ama merak ettigim takas incelemesi sizce temel analizin mi yoksa teknik analizin konusu içerisinde dusunulmelidir?
Printable View
Bence takas analizi ayrı bşr başlık..bunu yazmadım ama, bu da bir analiz türü.
Küçük hisselerde virmanlar, operasyon yapanların farklı kurumlar kullanması vs.. takas analizi fazla işe yaramayabilir...yabancının ağırlıkla işlem yaptığı, nispeten temeli sağlam ve görece piyasa değeri Yüksek hisselerde ise bence işe yarıyor.
Portföyümde olan hisselerin aydan aya yabancı pay değişimlerini takip ediyorum..Ayrıca gün içi ağırlıklı yabancılar adına işlem yapan kurumların net alım satım miktarları da kusa vade yön İçin sinyal verebiliyor.
Sahiplik OK, Temettüsü var ama düşük, Grafik merdiven misali ama genelde yukarii.
Gelir artisi ve karliligin artisi istikrarli >
https://i.hizliresim.com/kMNPQr.jpg
Hisse basi kar 2katina cikmis grafik 3.8ile 4.8 arasinda dalgalaniyor vardir bir sebebi:) >
Kesinlikle yatirim tavsiyesi degildir
https://i.hizliresim.com/nb8q3a.jpg
Vakıfyatırım 2020 strateji raporu güzel hazırlanmış.
Geçen seneki 2019 strateji raporunuda buldum, tahminlerini ne kadar tutturmuşlar görebilirsiniz
http://www.vkyanaliz.com/Files/docs/...1548136402.pdf
Arkadaşalr merhaba
Matriks veri terminalinde dolar bazlı grafiğe bakıyorum, büyük ihtimalle temettüden arındırılmış grafik değil. Temettüden arındırılmış hale nasıl getirebiliyoruz? Bilen var mı? Çok yanıltıcı oluyor böyle.
@Cautionary uçuyoz abi :halay:
Senin tahmine göre buralar max seviyeler ise şimdi çıkıp altın dolar degerlendirsem max kar mi elde edilir 7 dolar 120 endekse göre .
Suan ki endeks fiyatı dolar bazında zirvenin zirvesi doğru mudur (senin tahmine göre)?
Göstergeler değişir tahmin güncellemesi yaparsan bize haber ver lütfen :)
2020 için hareket beklentim 125-105 bindi...125 e kadar yolu var yani. Ayrıca beklentim böyle diye buraya yaklaşınca portföy boşaltalım demiyoruz. Aşırı primlenmiş, artık yukarı gitmekte zorlanan hisselerde bir miktar satış yapılabilir...ancak teknik olarak ema larla takip ettiğim sistem sat vermedikçe hisse oranımı %80 altına indirmem.
Yani...doğmamış çocuğa don biçmiyoruz.
Not: bu başlıkta yeni sayılırsın...lütfen bu ve önceki başlıkta yazılanları oku...çok öğretici paylaşımlar yapılmıştı...sorduğun soru, eğitim çalışmalarına ağırlık vermen gerektiğini gösteriyor..,bu konular daha önce de çok konuşuldu çünkü...hisse alım kriterleri, satış kriterleri vs..hepsi var gerilerde.
Selam,
Rapor icin tesekkurler. Benim dikkatimi ceken yatirimlarin daralmaya devam etmesi (7.sayfa). Bu siyah cubuk "surdurulebilir +" olmadigi surece bizim twitlere karsi olan hassasiyetimiz devam eder. Bacasiz sanayi turizm olmasa sifirlanicaz. Yatirim artmadan issizligi nasil azaltacaklar merak icerisindeyim.
sırf psiko-sosyal gözlem yapmak amacıyla çokça pazarlanan, uçacak kaçacak denilen hisselerin topiklerinde geziniyorum zaman zaman. borsada yatırım yapmaya karar vereli iki yılı geçti ve bu tür hisselerin sayfalarından çok şey öğrendim. coşkunun yerini kısa sürede hezimete bıraktığı yerler ibretlik. kendimi terbiye ettim diyebilirim bu tür sayfalarda. belki "ne yapmalı" dışında biraz da "ne yapmamalı" diye düşünmek de faydalı olabilir yeni başlayanlar için.
Aynısını ben de yaptım, ve çok güzel tespitler çıkardım. Genelde tarikatlara benzeyen bir oluşum oluyor, sadece hisseyi yüceltebilirsin, zayıf tarafını söyleyince ya spekin adamı oluyorsun ya da milleti sattırmaya çalışan algı kasan bir uyanık.
https://transportgeography.org/wp-co...ges_bubble.png
Adını vermeyeceğim, 2-3 ay öncesine kadar batar gözü ile baktığım, halka açıklık oranı neredeyse %100'e ulaşmış kağıtlar bile %300 kazandırmış. BIST'te balonlar oluşmaya başladı gibi. Olan bazı KY'lere olacak sanki.:wu:
Küçük kağıtların ralli yapıp büyük kağıtların izlemesi ilginç, biri yorum yapabilir mi bu konuda?
2 ihtimal geliyor aklıma
1. Manipulasyon var, yaşanan fiyatlamalar suni, büyük kağıtlarda maniplasyon daha zor o yüzden küçük kağıtlarda dönüyor oyun.
2. Fİyatlama doğru, büyük kağıtları götürecek kadar sermayesi olan kurumsal yatırımcılar artık BIST'e ilgi göstermiyor ülkedeki son 2-3 yılda yaşanan gelişmelerden ötürü. Hava normale dönünce büyük kağıtlarda ralli yapacaktır.
Benim aklıma gelen nedenler bunlar, siz ne diyorsunuz?
Evet bist 30 mevcut faiz ortamında oldukça ucuz kağıtlar barındırıyor. Kucuklerden parsayı toplayıp büyüklere geçen bir vatandaş olarak nacizane karlar bozmadığı, tahvil faizi artmadığı ve dolar düşmediği sürece maldayım. 5.5 dolarda, 13.5 kısa tahvilde, düşük karlar getiren bilançolarda stop olurum karda zararda mıyım bakmam.
Neden önce küçükler gitti? Bunun sebebi de yabancı nin ülkemize bakışı ile alakalı. Halk bank 250 tane fona konferans yapıyordu şu an 50 kişi zor geliyor. Ilgi yok adam uce bese bakmadan sattı gitti. Öyle büyük paralar olmadan da büyük paralarda kolay kolay hareket olmuyor. Belki iran gerginliği bize yaradı bilemiyoruz ama ben ucuz mali alırım kim almış kim almamış bakmam şunu düşünün atıyorum SODA yarın 2 lira temettü verecek konuma gelse 3 sene sonra banane yabancı alışından. Ha bunu temettu istemeyen büyüme isteyen bir yatırımcı olarak yazıyorum olay kar rakamları sadece bence.
Aselsan böyle mesela. 30 larda 40 larda başlığına 1 adet mesaj yazınca ne vatan hainligi ne manipülatif ligin kalırdı. Gördük kim manipülatif. Şimdi 2 sene düşüşün sonunda 19.15 aldım geri devam mis gibi 2 3 yıl ayrı kalmayı bilmek gerek temel değerlere göre pahalı ise bırak başkası kazansın bir bildiği vardır ben bilanço biliyorum ona göre alıp satıyorum.
Halkbank ibretlik bir durumda, dolar bazında %90 değer kaybı.
Devletin enflasyon indirme aracı olarak kullandığı halka açık bir banka, hangi akıllı gelir konferansa? Adama ne diceksin? Kardaş senin yatırdığın parayla piyasanın altında konut kredisi veriyorum, işte hissedarların çıkarlarını düşünen örnek yönetimmi? :D
Aynısı brezilyadada oldu, petrobras denilen şirket dilma roussefın oyuncağı oldu, populist politikalarla yönetildi. 70 doları gören şirket, olayların zirveisnde 3.5 dolara düştü, şu an 15 dolar.
Halkbankada aynısı olacak elbet bir gün, dibi kestirebilene çok güzel ekmek yedircek.
Burda hatırllarsınız devamlı adam gibi hedge enstrumanı bulamadığımı söylerdim portfoyum için.
Sanırım o enstrümanı buldum. Örnek aldığım jim rogers diye bi eski hedge fon cu var, belki bazıları bilir. Bu adam sorosun eski ortağı. 1990 larda Çin v eRusyada Long açarak parayı kırdı.
4 yıl önce tavsiyesiyle ABD borsasında işlem gören rus senetlerini alıp, ilk 2 yıl zarara girip, 3. yılda ciddi manada kar etmiştim dolar bazında.
Kendisi çok uzun süredir gıda emtialarını ve gübre şirketlerini öneriyor.
Iki tane fon buldum
Biri DBA, çeşitli gıda maddelerden oluşan bir tarım fonu.
https://finance.yahoo.com/quote/DBA/
Mısırdan tut, Kahve, kokoa, şekere kadar bir sürü gıda kontratı barındırıyor
Ikincisi SOİL diye bi fon, gübre şirketlerinden sepeti var. Türkiyede GUBRF de %2 civarında pozisyonu var. Israiliden tut şili, malezyaya kadar bir çok ülkede gübre firmasında poziyonu var.
https://finance.yahoo.com/quote/SOIL....tsrc=fin-srch
Benim aklıma yattı baya, iki fon da diplerde. İşyatırım aracılığı ile alım yapmayı düşünüyorum tabi önce babama danışcam.
yeni rapor
Ak yatırım 2020 strateji raporu
https://www.akyatirim.com.tr/apps/PD...d.aspx?ID=4622
Forum’da, dolayısıyla başlıkta yenisiniz sanırım. Üye olmadan önce başlığı okuyor muydunuz bilmiyorum. Ama başlığı açan kişi olarak 1 yıldan fazladır Pegasus la ilgili olumlu yazıyorum ve benim de hedef fiyatım 100 lü fiyatlar.
Bu nedenle aksatırım ın 115 tl hedef fiyatı bence abartılı değil...zaten pek çok kurum 100 tl üzeri hedef fiyat veriyor...bu yıl çok yükseldiği için mevcut fiyatları sindirmesi gerekiyor,,bu edenle bilançoya kadar yatay takılabilir.
Şu ana kadar burada paylaşılan üçüncü rapordu...giriş kısmına raporun hazırlandığı tarihi yazmak bir bunların aklına gelmiş.
Hisse değerlemelerini pek beğenmedim ( Pegasus dışında:)) ama makro beklentileri güze...31 Aralık ta paylaştığım beklentilerle paralel ( büyüme, enflasyon, faiz).
En önemli ayrışmamız dolartl konusunda...ben 7 beklerken, ak yatırım 6,55 bekliyor yıl sonu( gerçi yıl içi 7 görüp yılı oralarda kapatabilir)...borsa hedef fiyatı olarak da ben en yüksek 125 bin derken, onlar 142 bin diyor...bakalım neler olacak:)
Pegasus Ali Sabancının olduğu için Akbankın Positive biası olabilir.
Bence en güzel yazıları kaçırmışsın...başlık içinde aratarak geçmiş yazılara ulaşılabilir...arşive kaldırılan önceki başlıkta pek çok yazı yazmıştık... enim dışımda Pegasus yazan pek olmadı zaten:)
Öte yandan, Ali Sabancı aileden biraz sorunlu ayrıldı...Akbank ya da Sabancı grubu diyelim, Ali Sabancı başarılı olsun diye çok can attıklarını düşünmüyorum...ölsün de istemezler, çok başarılı olsun da istemezler...bence tabi.
Hepsi bir yana, organik bir bağ olsa bile, kurum profesyonellerinin bilinçli şekilde rapor makyajı yaptığını düşünmem şahsen...parasal mevzular perde arkasında hallediliyordur.
Ben de makyaj yapacaklarını düşünmem kesinlikle, itibarını zedelemez. Sadece raporu yazan adam ali sabancının şirketine endeks altı getiri ya da nötr diye yazmaya korkabilir diye düşünüyorum , burası Türkiye. Ali sabancının kişiliğini bilmiyorum ama bu ülkede bir sürü kişi sen benim şirketim hakkında ne biliyon laaa diye o raporu yazan adama telefon açıp haşlar eğer onun üstünde otoriter gücü varsa : )
Amerikada aranızda çıkar ilişki ya da yakınlık varsa raporun dipnotunda disclosure olarak belirtmek zorundasın. Atıyorum mesela raporun altında yazar, the founder of pegasus is a member of the influential sabancı family which has a controlling stake in Akbank diye : ))
Ha bir de, endeksde pozitif performans bekledikleri bir yılda, koç holdingin bütün şirketleri YKBNK hariç endekse paralel nötr getiri yazılmış : ) Sabancıların hepsi uçuyor maşallah pozitif diye.
Ata yatırım da strateji raporunu yayınladı...endeks hedefi 155 bin...Pegasus hedefi de 155:)
Ata yatırım hep boğa olmuştur...endeks hedefi piyasadaki en yüksek hedef sanırım...ama Pegasus da uçmuşlar resmen...bu kadarını ben bile beklemiyorum...eğer yıl içinde 120 leri geçerse ata yı, gerçekten tebrik etmek lazım.
Sabanci diyince,
Akbnk market cap 45.7B %40.8 sahole ait= 18.6B
Sahol 21.3B fiyatlanmakta.
Diger halkaacikSA ları da eklesen 30B u geciyor.
Bir de halkanacik olmayanSAlar var. Philsa vs.
yatirim tavsiyesi değildir
Her sene ortalama ettiği karın %15 ini dağıtıp, %3 temettü verimine sahip olduğu içindir.
Microsoft, Aselsan, Amazon, Tesla vb katma değerrli büyüme hikayesi olmadıkça eğer o hisse temettü vermiyorsa, gitmezzzzzz.
Ha katma değerli büyümesi varsa temettü vermesi çok aleyhine olur, adam karı içerde tutup, yatırım yapıp her sene %30 büyütebiliyorsa buyursun temettü dağıtmasın. TR de yakın zamana kadar aselsan dışında bu özelliğe sahip bir şirket yoktu.
Akbank demişken...aile 100 milyon lot Akbank satacakmış...%3-5 aşağıdan...demek ki mal sahibi de bu fiyatları Akbank satışı İçin fırsat olarak görüyor...holdingin net varlık değerinden ciddi iskonto ile fiyatlanması için bir sebep olabilir bu hisse satışları.