Bankacılıkta 8-10 yıllık bir iniş trendi pandemi etkisiyle de dipleri görmüş. Dönüş başlayalı henüz 2 yıl olmuş. 5 dolardan başlayan düşüş 0,5 dolarda dip demiş. Şu anda 1,8 dolar henüz. Tekrar 5 doları bekleme cahilliğimiz yok. Ama 3 yıl bekleyip 2 dolardan da verecek değiliz. 3 dolar kabulümdür. Yani bedelsiz dikkate alınmadan 100 TL, bedelsiz fiyatıyla 45 TL. Hedef tutmazsa devlete çalışmış oluruz. Malum KKM miktarı azaldıktan sonra devalüasyon olması kesin gibi öngörülüyor ya. Biz saflar dolara girmeyerek devlete çalışmış olacağız. Ola ki borsa kazandırırsa hem biz kazanacağız hem devlet. Bizim gibi cahil, bilinçsiz yatırımcının teknik analizle para kazanması çok zordur. Büyük zamanlı döngüler de pozisyon almakla ancak kendini koruyabilir.Ben bu kadar bilirim. Üstadlar daha iyi bilir elbette.
Sonuçta sövüşlenecek adam bulmakta zorlaştı. Adamlar korkusuz. Yatarak Dolar bazında %340 kazanmış. Testere hareketlerinde kılını kıpırdatmıyor. Sabır desen taşa dönmüş. Hazlar denetim altında. Bu da söğüşçülere dokunuyor. Para da toplanmış bu grupların elinde. Pazara kontrol etme güçleri var. SPK sağ olsun, görmedim,duymadım bilmiyorum modunda. Ama sağ cepten, sol cebe aktarmayla nereye kadar. Sıkıldı adamlar. Kukla gibi yatırımcı oynattıkları günleri özlüyorlar.
Sonuç; 2024 yılında borsa da olacaksa bir kazanç; Bist30 hisselerinde olacaktır. Bu bir.
Eurobond ihracına gelen talep büyüklüğüne bakarsanız, yabancı garantisini alırsa gelecek. Memlekette bu yabancı kaynağa mutlak muhtaç duruma geldi. Ya da içerideki döviz ve altınlardan rica(!) edilecek. Yabancı kaynak gelirse, testerecilerin miyadı dolar. Bu iki.
Vergi hep orta gelir grubuna yüklenecek değil ya. Özellikle dövizde yatarak para kazananları da bu kadar kurum kontrolünün olduğu yerde afiyet olsun demeyeceklerdir. % 40 ne ola ki. KKM'cilere tavsiyem fırsat varken Bist30'da pozisyon almaları. Şartlar mecburi kılarsa kalp kırılır demezler. Öyle 1994 yılında ki gibi akşam fakir yatıp, sabah zengin kaldırmazlar. Koşullar aynı değil
.