Ktm %-0,177
mac %-0,249
opb %-0,319
sua %+0,150
nnf %+0,633
Printable View
Ktm %-0,177
mac %-0,249
opb %-0,319
sua %+0,150
nnf %+0,633
Nacizane yanitlamak isterim sn tradestop.
Tahvil vadesi uzadıkça risk primi de daha etkili oluyor. Yani bir nevi betası. Bizim gibi yüksek riskli ve kredi notu düşük ülkeleri hazine ve şirketlerinde daha hissedilir oluyor.
Kupon gelirinden kayip olmaz. Çünkü "kirli fiyat" ile ikincil piyasada satılır. Yani son donem birikmis kupon faiz bakiyesi matematiksel olarak fiyatın içine yansıtılır.
Ama likidite sıkıntısı yüzünden ucuza satma gibi bir durum olabilir mi? Olabilir ama bunlarin çoğu bankalarin şirketleri olduğu için alıcı bulmakta sıkıntı yaşama durumu olacağını sanmıyorum. Likidite riskini bir sekilde yönetiyorlardir NŞA'da.
Teşekkür ederim bilgilendirmeler için sn hellistheothers ve sn matac.
Bu arada Kırmızı bankanın Değişken bir Eurobond fonu var türünün tek örneği basarili mi tartışılır
AGC
MKK e-yatırımcı verilerine göre:
EIB 0,074615 0,09%
SUC 2,499089 -0,01%
OPH 1,930859 0,07%
AFO 0,097227 -1,14%
FIB 0,036135 -1,19%
RBH 2,722738 0,28%
Öncelikle herkese merhaba. Uzun süredir bu başlığı takip ediyorum yaklaşık 1.5 ay önce fon yatırımına başladım. Burada paylaşılan bilgilerden bir çok kez faydalandım. Burada bilgi paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim.
Tefastaki ilk 6 eurobond fonunu inceledim. Uzun vadede (son 5 yıl) bakıldığında eurobond fonları dolara göre daha fazla kazandırmış gözüküyor.
Ek 26658
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/qGulmR8A
Grafiği yorumlarsak doların çok hızlı artış gösterdiği bi dönemde, 2018 dolar şoku, eurobond fonları doların arttığı kadar artamamış. Dolar düşerken de dolara kıyasla çok daha az değer kaybetmişler. Örneğin 1 ay önce alınan eurobond fonları dolara karşı %3-4 arası değer kazandı. Dolar yatay gittiğinde de değer kazanmaya devam ediyorlar.
2018 yılı hariç hepsi dolardan daha çok değer kazanmış. 2018 yılında performanslarının düşük olmasının nedeni dolar şoku ve doların çok fazla artmış olması. Eurobond fonların doların bu denli hızlı artışına ayak uydurmamamış.
Eurbond fonlarının da birer karakteristiği var. İçeriklerini detaylı incelemedim ama bunu içinde bulundurdukları eurbondların vadesinin belirlediğini düşünüyorum. DBH'ı örnek alırsak dolar yükselirken çok hızlı yükselmiyor fiyatı ama dolar düştüğünde de fiyatı çok düşmüyor.
Örnek olarak 8.5 zirvesinden günümüze kadar olan dönemi inceleyelim. Dolar ~%14 kadar değer kaybederken DBH yalnızca ~%2 kadar değer kaybetmiş, dolara karşı değer kazanmış.
Ek 26659
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/v1u4pY1X
Bir de 2018 başı ile 2018 dolar zirvesine kadar olan dönemi inceleyelim. Bu son 5 yıl içinde eurbond fonlarının en kötü performans gösterdiği aralık. Dolar zirvesi sonrası dolar düşüş trendine girdiğinde aradaki farkı yavaş yavaş kapatıyorlar.
Ek 26660
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/4guOBl5A
Son dönemdeki verileri incelediğinizde IPV ve TPE gibi eurobondların da DBH'ın tam tersi bi karakteristiğe sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Dolar artışına ve düşüşüne hızlı ayak uyduruyorlar.
Uzun vadeli özellikle pasif getirinin olduğu bir yatırım düşünüyorsanız CDS priminin yüksek olduğu dönemde eurobondun kendisini almak daha karlı olabilir.
Merhaba,
Geçmiş 5 yıl boyunca en iyi performans gösteren eurobond fonunun 5 yıl sonra en iyisi olacağını bilemeyeceğiz.
Dolayısıyla bu fonların geçmiş 5 yıllık primlerinin ortalamasını almak makul bir öngörü için daha mantıklı olabilir.
Bu değer 5 yıllıkta %175-180 civarında.. Bundan stopaj çıkıldığında %160 gibi bir net getiri var. Aynı dönemde usdtry artışı %150 civarında. Aradaki fark 5 yılda %10, yıllığa vuruldğunda %2 gibi anlamsız bir rakama dönüşüyor. ( 5 yıl önce 2016 başındaki cds 320, hemen hemen şu andaki 324 ile aynı ) Dolayısıyla, cds'ten arındırılmış bir getiri gibi düşünebiliriz.
Elbette eurobondlar yapısı gereği dolar bazlı faiz kazanmakta ve usdtry'yi geçmeli. Ancak bu fonların bir çoğu portföyün zaman zaman %10'una kadar likit enstrüman taşıdığı , yönetim ücretleri, ve muhtemelen başka giderleri yüzünden bunu pratik getiriye yansıtamıyor.
Bahsettiğiniz fonlardaki reaksiyon farklılığı, ellerinden ortalama bond vadesinden kaynaklanıyor. Elbette vadeleri uzadıkça beta ve volatiliteleri artıyor. Ancak bu eurobond fonların tümü elindeki bondları çoğunlukla hatta neredeyse her zaman itfaya kadar taşıdığı için, bu fonların hepsinin getirisi bir vadede medyana yakınsıyor.
Sadece bir kere dbh, ( o da kendi beyanlarına göre bir youtube kanalında ) aktif bir trade ile dolar pahalı iken eurobondları satıp ucuz fiyattan tekrar girmiş. Bu 5 yıllık sürede aktif takip etmeme rağmen bu tür başka bir aksiyona rastlamadım ben bu fonlarda.
Aktivite eksikliğini eleştiri anlamında söylemiyorum, bu içerikte fonlarda bu durum oldukça zor. Hisse fonalr gibi bir aktivite beklemek anlamsız olabilir.
Aslen bu kategorideki fonların kısa periyotta getirileri arasındaki ayrışma artarken vade uzadıkça getirilerinin birbirine yakınsaması da bunu gösteriyor.
hellistheothers teşekküler paylaşımınız için, size katılıyorum.
Yaptığınız hesaplamalar ile benim paylaştığım oranlar arasında farklar var. Benim elimdeki veriler 6 ocak 2016'ya kadar uzanmakta (Bazı fonların bu kadar uzun verisi yok). Bu veriler ışığında ortalama eurobond fonu getirisi %200, stopaj düşüldüğünde ise %180. Doların 6 ocak 2016 dan bu yana artışı ise %145 kadar. Aradaki farkın yıllık birleşik faiz karşılığı ise %6.2.
Güncelleme:
Sizin de dediğiniz gibi en iyi getiri sağlayan fonları alıp bi oran çıkartmak ta sağlıklı bi öngörü olmuyor. Oranlar birbirine yakın olduğu için tüm eurobondları paylaşmadım. Şuan Tefas'ta bulunan 9 eurbond fonunun 2016 yılından bu yana olan başarıların ortalamasını aldığımızda artış %192, stopaj düşülmesi halide getiri %172 yapıyor. Bunun da dolara karşı yıllık birleşik faiz oranı ~%5 civarında.
Rakamları bir hesap yapmadan kabaca bakarak söyledim. Hesap yapıldığında, 6 eurobond fonunun 5 yıllık getirisi var. Bunlar 202,232,186,192,186,173 % Ortalama 195 ; stopaj düşüldüğünde 175.
Tefaş sisteminde 5 yıllık usd 146 imiş. Fark kabaca 30 % , 5 yılda.
Burada basitten bileşiğe değil, bileşikten basite gideceğiz yıllıklandırmak için. Bu da 30/5 = yıllık 6 çıkmaz. Bir miktar daha altında bir değer çıkar . Ancak yine de 6 diyelim.
Bu bahsettiğim reel getiri oranı ufak bir cds artışı ihtimali ile gider. Ayrıca ortalamasını aldığım 6 fondan 4'ü yani %66'sı bu değeri dahi sağlayamamış. Yani hala seçtiğininiz bir fon ile bu getiriyi sağlama ihtimaliniz yarıdan az. Bir fondaki standart dışı olumlu sapma bu sonucu vermiş. Diğer ikisinin daha iyi yönetildiği için böyle olmadığını biliyorum.
Bütün bu ihtimaller düşünüldüğünde, rakamsal bakıldığında eurobond fonları anlamlı bir usd reel getiri sağlaması zor ürünler hala kanımca.
Eurobond iyi bir yatırım, ama eurobond fonları değil benim gözümde.
https://youtu.be/OmCvbefod34
9. Dakikadan sonra nnf den bahşediyor.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Altına biden in 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi çıkaracağını söylemesi bile etki etmedi.bu sene geçen seneki gibi kaymaklı getiri olmayacak gibi gözüküyor.altın ağırlığını bir kademe daha azaltacağım
Azimut GBC'de bundan sonra portföyü nasıl şekillendirecek acaba. Sürekli zarar yazıyor. Böyle gitmez diye umuyorum.
İncelemeniz ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Tespitlerinize genel olarak katılıyorum. Eurobond fonları doların 2018 yılındaki gibi fırladığı zamanlar dışında yıl bazında bakıldığında dolardan bir tık daha fazla getirdiği görülüyor. Stopajı düştüğünüzde ise bu bir tık yarıma düşüyor. :) En önemli dezavantajları ise al sat işlemlerinin zor olması ve satışta valörün T3 olması.
Getirileri hem dolara hem cds e bağlı olduğundan ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Uzun vadede kendini topluyor ve ortada buluşuyor. Ancak dolar çıktığında fonun değerleneceği düşünülürken cds de yükselip doların getirisini düşürebiliyor ya da yok edebiliyor. Aynı duruma benzer durum cds düşmeye başladığında dolarında düşmesi sonucu olabiliyor. Ayrıca zamanlama da çok önemli oluyor. Dolar ve cds durumlarına ve beklentilerine göre hareket etmek gerekiyor. Mesela 2020 Kasım ayı ilk haftasına kadar bu fonlardan alanlar 2,5 aylık zaman zarfında cds in ciddi düşüşüne rağmen yaklaşık % 7 civarında zarar ettiler.
Sonuç olarak eğer paramızı 3-5 yıl ve daha fazla süre için uzun vadeli değerlendirmeyi düşünüyorsak fon yerine eurobond un kendisini almak daha mantıklı gibi duruyor.
Ayrıca ekran görüntüsünü paylaştığınız kıyaslamaları hangi site üzerinden yaptınız merak ettim.
ARM ve ARL fonlara yatırım yapan var mı ?
Fon sepeti olduğu için stopaj 0 mı uygulanıyor ? Son zamanlarda bu fonlara para girişinin yüksek olduğunu gördüm. Hoş Ak fonlar pek sevilmiyor ancak stopaj da sıfırsa defansif değişken üstü bir getiri elde etmek için düşünülebilir sanki.
Fon piyasasında asıl devrim BES fonlarının da tefas'ta işlem görmeye başlaması ile olacaktır.
O zaman tüm fon yöneticileri kendine iyice çeki düzen verip en iyi getiriye ulaşma çabası içine girecektir. Aksi takdirde yatırımcı kaçacağından hem gelirleri düşecek hem de fon yöneticisi kendini baskı altında hissetmeyecektir.
Benim iki farklı kurumda BES hesabım var. Birisi Garanti . Fon yönetimleri Allaha emanet. Getirileri çok kötü. Diğeri Avivasa. O bir tık daha iyisi. Ama yine de BES de el mecbur aviva fonları arasında tercih yapmak zorunda olduğunuzdan kafa olarak rahatlar.
BES Fonları TEFAS ta işlem ne zaman görürse Türkiye'de FON pazarı bir adım yukarıya çıkıp kalitesi artacaktır.
Bir ara Eral Karayazıcı bu yönde çalışmalar var demişti. Ama bir gelişme olmadı uzun zamandır.
dogru ,ancak bu fonlarda bir sekilde borsa ya baglı,bu seviyelerden giriş ne kadar dogru iyi dusunulmeli
Forumu ilgi ile takip ediyorum. Borsada beklenen düzeltme geldi mi acep? Derin bir düzeltme olur mu? Tekrar hsyf lara giriş için % kaçlık bir düşüş olmalı? Aklımda deli sorular. Tekrar girişte Mac,tkf,gmr,nnf,oph ve tcd fonlarına dağılım düşünüyorum.Hsyf candır gerisi heyecandır. Kalın sağlıcakla!
arkadaşlar bu eurobond fonları 3 aydır çok geride kaldı... sebebi hakkında fikri olan yazarsa sevinirim... ve bundan sonrası için eurobond fonlarında ne düşünüyorsunuz? selamlar...
Bugün sabahtan +3 valörlü bir fondan bir miktar satmak istediğimde bana +4 valör gibi 21 i Perşembe gününü gösterdi.
Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalarda tatil olan bir gün var mı.
eurobond fonları ile ilgili birkaç sayfa önce yazılan geniş yorumları okudum... katılır mısınız bilemem ama benim şahsen vardığım sonuç şu: Eurobond fonları, riskli yatırımlar olsa da, uzun vadede (en az 5 yıl) banka faizinden daha fazla kazandırıyor. Doları ise bir iki tık ancak geçebiliyor...
amacı enflasyona yenilmemek, doları da azıcık da olsa geçebilmek olan biri için bu bana kafi gibi geliyor... Bu fonlar anlaşılan TKF ve AFT gibi yılda yüzde 100'den fazla getiremiyor. ve getirmemesi ve istikrarlı gitmeleri belki daha da iyi... ben bu sonuca vardım...
NNF için çok iyi bir test günüydü dün. short çalışacak mı yoksa bizi mi yiyorlar diye merak etmiştim. mükemmel geçtiler testi güven tazelediler. Ayrıca ekoturk tv'de fon yöneticisinin (yaşar) yayınını vardı çok kendinden emin güven veren bir imajı var. Bugünkü endeks de tam NNF'lik oldu bakalım netice ne olacak? :)
Ben de yaptığım paylaşımda sizinle aynı görüşte olduğumu, cds priminin yüksek olduğu bi dönemde eurobond'un kendisini almayı uzun vade yatırım için daha mantıklı bulduğumu belirttim.
Amacım eurobond fonlarının burada bahsedildiği kadar kötü performans göstermediğini geçmiş veriler ile ispatlamaktı. Yıllık birleşik faizi oranı %5-%6 arasında. Ve bu veriler son 5 yıla dayanıyor bazı eurobond fonlarının 5 yıllık verisi dahi yok. Süre arttırkça getiri de artıyor eurobondların doğası gereği.
5 yıl vadeli eurobondun kendisi şu anda ortalama %4 kupon getirisi sağlıyor. Eurobond alabilmek için de doğru zamanı beklemek gerektiğini unutmayalım. Biz aynı zamanlayı eurobond fonlarında yaptığımızda https://share.getcloudapp.com/v1u4pY1X buradaki gibi bi tablo çıkıyor.
Bunun dışında her türlü eurobond alım-satım kazancı vergiye tabi. Yıllık ~50k tl kupon geliri aşımı sonrasında da yine gelir vergisine tabi oluyorsunuz.
Ekran görüntülerini paylaştığım web uygulaması bana ait. Malesef henüz bir web sayfası üzerinden yayınlanacak durumda değil. Vakit bulaiblirsem üzerinde çalışıp sizlerle paylaşmayı isterim.
akşam mert yılmazı dinledim. borsada yıl sonu beklentisi 1800 civarı ve faizleri de düşündüğümüzde pek cazip değil, bir düzeltme olması ve fiyatların biraz daha aşağıya çekilmesi durumunda daha cazip imkânlar olabilir diyor. sabah burak yılmazı dinliyorum, videosunun başlığında borsa yatırımcısı dikkat ifadesi var. kimse yatırım tavsiyesi yapamıyor ama ortalıkta borsayla alâkalı olarak:
"lütfen dikkat" sözleri dolaşmaya başladı. gerçi millet, bir aydır düzeltme bekliyor, gaybı Allah'tan başka kimse bilemez ama belgin maviş dahi üstü kapalı kârlı pozisyonlarda bir miktar pozisyon azaltılabilir mealinden bir şeyler söylemeye başladı. dün itibarıyla yüzde 70 hsyf pozisyonumun yarısı olanb tcd'yi bu sabahki fiyattan ve dünkü düşüşün aksine kârlı şekilde satarak yüzde 34 hsyf'ye düşmüş oldum. öğlen verdiğim satışla da inşallah fazla düşüş olmaz, yüzde 28 hsyf'ye düşeceğim. önemli olan sadece kazanmak değil, bazan da kazandıklarımızı kaybetmemek diye düşünüyorum. hakkımızda hayırlısı. yazdıklarım asla yatırım tavsiyesi olmayıp sesli düşüncelerimden ibarettir.
Bende de yüklü miktarda GBC var. Geçen gün Azimutu arayıp konuştum. Altından dolayı ciddi yazdıklarını söylediler, ama yakın zamanda fonda bir düzelme olacağı konusunda teminatta bulundular. Hali hazırda yüklü miktarda altın, gümüş ve bakır taşıdıklarını söylediler.
yeni gelen bir video
https://www.youtube.com/watch?v=8QbgMGV3b3U
Bunun dışında her türlü eurobond alım-satım kazancı vergiye tabi. Yıllık ~50k tl kupon geliri aşımı sonrasında da yine gelir vergisine tabi oluyorsunuz.
alım satımda ayrıca dovız kur degerlendirmesi var. dogrumu ?
Para dergisinin bu haftaki sayısının kapağında "Birçok borsa üstadı endeksin kısa sürede 2 bini bulacağını öngörüyor" yazıyor.
https://www.dr.com.tr/Kitap/Para-BBD...=000000000Y5D0
tcmb resmi kur -0.01 %