Originally Posted by
hkm
Matematiksel olarak hangisi karlıdır konusunda yazdığım tek kelime yok,gram gümüş veya altın almak daha karlıdır genelde.Ama güvence konusunda kesinlikle size katılmıyorum ,gerekli görüldüğünde acil durumda bankadan altınlarımı gümüşümü kolayca tahsil ederim diyorsanız yanılırsınız.Bankada hesaptan kaos durumunda değil altını, gümüşü,dolarınızı bile zor tahsil edersiniz.Bankada bunların karşılığı olmaz,malum bunların karşılığı eksi rezervde olması nedeniyle merkez bankasında bile yok.Benim gmstr ve gldtr ye sıcak bakma nedenim özel bir fon olması devletle alakası olmaması.GMSTR örneğinden gidelim ,bu fonda bir lot 6.5 gr gümüşe tekabül eder,1 lot aldığınızda yaklaşık 6.5 gr gümüşünüz olur,gram gümüş fiyatını 6.5 la çarpınca 1 lotun fiyatı ortaya çıkar,fon 15 saniyede bir bu fiyatı ilan eder,borsada da üç aşağı beş yukarı bu fiyattan alınır satılır.Fon fiziki teslimat yapmaz,ama borsada misal atakule gayrımenkule yatırım yaptınız ,elinde de sadece atakule olsun ,tüm lotları toplasanız atakulenin şu kadarı halka açık bana verin yüzde şu kadarını da diyemezsiniz.Atakule fiziken varoldukça ortaklığınız devam eder.Gmstrde fon kendini tasfiye etmedikçe o kadar gümüşe ortaksınız demektir.Bankada ise 1000 gr gümüş aldım teb e gidip benim gümüşlerimi verin diyemezsiniz,katılım bankalarında bu mümkün,ama teb vermez.Zaten 1 kilo gümüş cuma günkü gram gümüş fiyatına göre 6560 tl banka 6620 tl den falan size satar ama nadir gold dan şimdi baktım fiyat 7049 lira, banka size ucuza sattığı 6620 den gümüş teslimatı yapamaz,nedeni ise gmstr yi aradığım zaman artık rafineri en az yüzde 4 marjla fiziki gümüş teslimatı yapıyor dedi,banka size yüzde 1 veya yüzde 2 marjla sattığı gümüşleri teslim edemez.Aslında bankaların döviz bürosundan daha ucuza dolar euro satıp alabilmeleri de teslimat genelde çok olmadığından mümkün,ama hesaplardaki doların yüzde 20 si çekilmeye kalkılsa banka batar.Kaos durumundan bahsettiğimize göre bunlar göz önüne alınmalıdır.Bankadan fiziki teslimat işine gelince altın için ben zamanında sorduğumda garanti bankası sadece istanbulda tek şubeden teslimat var dediler,işbank 5 kilo üstü altın teslimatına izin var dedi,az bişi millet yüklense teslimat yapamıyacakları bence kesin.