Bu saatten sonra bu hisseti övene söverşm
Printable View
Bu saatten sonra bu hisseti övene söverşm
Şerefsizler insan hissesine az destek çıkar. Yüzde 100 yapan hisseler ile aynı oranda düşüyor
Oldu olacak taban olsunda bari ekranı kapatıp rahat edelim......
Alt kanal desteği 11,54 dü amma velakin bununda oldukca altina geldik,bunu kanal ihlali olarak görürsek,burdan daha aşağısı zor gibi (emin olmamakla birlikte) ,burdan maliyetlenenler 2-3 hafta içerisinde güzel para kazanır.......
8 gündür düşen ama tepki vermeyen lanet bir Endeks hissesi
Küfür yemek istiyorsan sansar
10 altına ben de alıcıyım... Düşerse alırım çıkarsa satarım kural bu... Çok basit
YAL-L21 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Herkes sövüyor ama doğru kuruma değil..
Sent from my MI 5 using Tapatalk
Benim kordsa dan yana şüphem yok. İçinde bulunulan bu ortamda süper kahramanlık yapmasını falan da beklemiyorum.. Hisse fiyatı düşer çıkar kısa vadede stres yapıp sağlıktan olmanın anlamı yok. Yıllardır bu düzen böyle sabrı olan kazanır. Düşerse alırız karı görünce satarız. Alamazsak elimizdekilerin hedef fiyatına kadar üstüne yatarız..
VOG-L29 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kompozit isindeki en buyuk rakiplerinden birisi olan Amerikan sirketi Hexcel de bugun 6-7% asagida ve Subata gore %55 civari asagida. Kordsa pratikte sadece Istanbulda halka acilmis bir yabanci sirket o yuzden hem TL olarak konusmak hem de TR ozelindeki gelismelere gore degerlendirmek yanlis bence. Tabi piyasa da bunu bircok sefer atlayip TR konjonkturune sokabiliyor ve firsat taniyor. Ama gorulen o ki bugun o gunlerden degildi.
Enayilik bende bilanço kötü bekleniyor. Sat gitsin haftasonu beklentilere göre bilanço iyi gelecek hisselerseb sayfa oluşturdum.
Froto yatas ttrak arclk. Sabah açılışta geçmeye niyetlehdşm froto vazgeçtim
Kardeş benim zararım yok mu sanıyorsun... Fakat bu hisse uzun vadeli bir hisse ve geleceğin sektörlerinden biri olan kompozit işine girmiş durumda. Küresel riskler bittiğinde işlerin yoluna gireceğini ve şirketin büyüyeceğini düşünerek yatırım yapıyorum... Yoksa neden sevinelim bizde isteriz dandik firmalar gibi hergün tavan yapmasını. YAL-L21 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bugün 10 kuruş çıkar,yarın 50 kuruş iner.....istikrarlı bir yükseliş yok son zamanlarda...
O kadar güven kaybına uğramışki 10-12 kuruş karı gören satıyor,alttan geri alıyor.
Bilanço eli kulağında,inşallah beklenenden iyi gelir......
5 senede doların o fiyatlarda olması biraz abartı bana göre. Mesela 10 senede o rakamın 2 katı olması bana göre abartı değil, çünkü bileşik olarak katladığında olabilir. Ama 5 sene yakın bir vade. 5 seneye en fazla bugünkü fiyatın 5-6 katı olabilir diye düşünürüm. Ama buradaki hatalardan biri şu; Kordsa'nın değerini tahta değeri üzerinden hesaplamamalıyız.
Kordsa, doların o rakamlara geldiği zamanlarda (bana göre 8 yıl civarı makul olabilir) 2 milyar usd ciroya sahip olacaktır. Belki daha fazla ama ben makul gitmek istiyorum. Bu, yıllıkta 200 milyar tl civarı ciro demektir. Bu ciro dahilinde 15 milyar lira kar açıklayabilir. F/K 8 civarından 120 milyar tl pd yapar. Bugünkü ödenmiş sermaye üzerinden bu rakam 600-650 lira civarına denk gelir. O da 6-7 usd arası yapar o dönemde. Doların fiyatı kaç olursa olsun, uzun yıllar sonra dolar bazlı fiyatı birkaça katlamak, üzerine temettü almak iyidir. Usd'yi daha makul bir rakamda tutup, mesela bahsedilen rakamın yarısı gibi, ona göre de hesap yapabiliriz.
Bu arada başka arkadaşlar bu hesaplara bakmasın. Anlam çıkarmasın. Bunlar tamamen her şeyin değişken olduğu bir ülkede yatırımcının kendini korumak için yaptığı olasılık hesaplarıdır. Doları 2030 yılında güçlü ve dünyanın tek ülkesi olan Türkiye'de 5 liradan hesaplamak isteyen arkadaşlarımız da olabilir. Onlar da bu usd bazlı ciro ve kar tahminlerini 5 lira üzerinden yapabilirler. Zaten yatırım budur; tahmininizi yapar, pozisyonunuzu alır, beklersiniz.
Ben siyasete girmeden kısaca bahsedersem, ülkede önümüzdeki uzun yıllar boyunca (bizim göremeyeceğimiz kadar uzun; ortalama 1 asır) yönetim biçiminin değişeceğini düşünmüyorum. Azerbaycan, Suriye benzeri bir yönetimde kalacağız. Tek bir hane söz sahibi ve sahip olacak. Bu tür bir yönetimde düşük faiz, düzenli yükselen kur isterler. Günümüzde olduğu gibi. Aksi bir şey beklemiyorum. O nedenle, ağırlığı ihracat olan veya Kords gibi dünyada usd-eur bazlı iş yapan şirketler önem kazanacaktır.
1983 yılı sonrası yani rahmetli özal zamanı..?
TV.de ÖZAL çıkıp şöyle söylüyordu 100 yıl sonra almanya gibi olacagız..?
bizde o zamanlar patron,la birlikte avrupada makina alımı için bazı ülkeleri geziyorduk almanya italya fransa ve ispanya birgün yemekte konuşuyorduk ve özalın söyledigi söze geldi ..bizim patronda rahmetli oldu bizim yaşımızda berkemal yani..
neyse konuya dönelim patron söyle diyordu ..elimizde hayatı donduracak bir alet veya şua tabancası olsa gidip almanya,yı havadan sıkıp hayatı dondursak ve biz ülkemize dönüp bırak yürümeyi gece gündüz koşarak çalışsak ve aradan geçen zamanı görebilmek için tekrar almanyayı uykudan uyandırıp kıyaslama yapsak yine 100 yıl gerideyiz..nasıl olur öyle seymi olur diye sordugumda olur olur önemli olan bizdeki zihniyetin degişmesi lazım liderler bugun var yarın yoklardır halk ve sivil toplum örgütleri ve başta adalet olmaz ise ne yaparsan yap birtürlü halkını refaha kavuşturamaz ve kendi kendisiyle kavga eden bir gurubun elinde herşey bozulur bozuk olan ülkede ne yaparsan yap ..ve aradan geçen 35 yıl sonra fakir yine fakir hep tasaruf babamda tasaruf etmeye çalışıyordu dedemde ve bizden sonrakilerde tasaruf diyecekler ::wave:
Söyledikleriniz çok doğru. Daha doğru bir bakış açısı olamaz. Almanya'yı yakalama gibi bir şansımız da olamaz. Bunu dile getirenler dünyadan kopuk olan, dünyayı kendi köyünden ibaret zanneden insanlardır.
Karınca karıncadır, kaplan kaplan, insan insan. Bunlardan biri diğeriyle kıyaslanamaz. Benim için ülkedeki insanların %90'ı okuma-yazma-konuşma bilmiyor. Daha ötesi yok.
Kurlarla ilgili pozisyonlarımızı, her daim, geçmişte ne olduysa gelecekte de öyle olacak düşüncesiyle oluşturmalıyız. Bu ülke ve kafa yapısı değişmez. İmkansız bile değil. Ve biz bu durumu doğru yorumlayıp, önce kendimizi bu duruma karşı korumak, daha sonra bu durumu lehimize çevirmek zorundayız.
Orası hiç belli olmaz... Zenginlik güç her zaman yer değiştirmiştir bu doğal bir kanun güney Kore Çin nasıl yükseliyorsa bir bakmışsın bizim memlekette yakalayamaz dediklerini geçmiş... Zaten arada ki farkı kapatıyoruz fakat bu bir süreç ve daha yolumuz uzun... YAL-L21 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bist'e 667 bin yeni yatirimcı geldi,lakin bu yeni yatırımcıların çoğu pd/dd nin çok üstünde fiyatlanan kağıtları tercih etti,kimisi iyi kazandı,ki çevremde 1 ayda %150 kazanç sağlayan arkadaşım var,kimisi 70 TL den eminiş ambalaj gibi kağıdı alıp uzuuuuun vadeci oldu ya da kol kesip zarar etti.Gelelim kordsa ya,pd/dd 0,90 f/k oranı 10......Eğer mantık galip gelecekse önümüzdeki dönemde kordsa hakettiği seviyeyi mutlaka görecektir,10 gündür hisseye yabancı girişi var.....
2020 9 aylık net kar 220m gelir mi nedersiniz. bu civarlarda kar bekliyorum.. sizlerin tahmini var mı.?
Yok yakalayamazsın. Eğitimin buna izin vermez. Ülkeye para girişini de güzel yerlere yönlendirirler, ondan da haberin olmaz. Yapılacak on milyarlarca dolar vergi affı var daha, bir iki kişiye yarar. Ortadoğu ülkesisin. Geleceğini merak ediyorsan, o örneklere bakabilirsin. Orada öyle diğer medeniyetleri yakalayıp uçmak diye bir şey yok. O nedenle hayalleri bırakalım.
Bu konu da bizi ilgilendirmez. Hiçbir şeyin kilosuna para vermedik. Bizi ilgilendiren tek şey kendimiz. Konjonktürü doğru okumalıyız ki kendimizi koruyalım, sonrasında da imkanlar ölçüsünde kazanç elde edelim.
İlgili sektörlerin zayıflamasından ötürü çok düşük bir kar bekliyorlardı tahminlerde. Birkaç rapor okudum, 3. çeyrek karını 20 milyonlarda bekliyorlardı. O bahsettiğiniz karlar gelir ama önümüzdeki sene pandeminin etkisini azaltmasıyla bekleyebiliriz bu tür rakamları. Eğer pandeminin etkisi azalmazsa, 2023-2024 yıllarını da bulabilir. Bu bize fırsat sunar. Daha çok toplama imkanı.
Brisa ile kordsa finansal verilerine baktığımızda piyasa değerleri arasındaki bu uçurumun açıklamasını yapabilecek arkadaş var mı?
20m analiz yapan fon yöneticisi varsa bence işten atarlar. Goody ve brisa nın üretimlerine karlarına bakın. Dünyadaki her 3 lastinden 1 i kordsa malzemesi kullanır. Gelirlerin çoğu Döviz... 6 ayda pandemi kaynaklı düşen üretim bu çeyrekte patlama yaptı. Korsada rekor kar gelmeli. ANE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben tavsiye veremem ama Korsa toplarken artık Petkim toplamıyorum. O sabit duracak. Görmem lazım, 2 milyar tl kara çıkabilecek mi, ne zaman çıkacak, yoksa saçmalayacak mı.
Diğer sevdiklerim ve düzenli gözü kapalı toplanabilir olarak gördüklerim (kendi adıma), Froto, Toaso, Eregl. Tabii benim için vade 3-5 ay veya yıl değil. Devamlı bekliyoruz.
Bana göre en büyük neden Kordsa'nın holding benzeri iştirak yapısı. Mesela o kompozit şirketleri direkt Kordsa'ya tabi değil, arada başka şirket var. Esas faaliyet karı gelemez oradan. Onlar temettü dağıtmadan Kordsa'ya para giremez. Para uzakta. Para ne kadar uzaktaysa, iskonto o kadar fazla. Kordsa f/k 8'den işlem görürken, Brisa 15 f/k'dan işlem görecektir.
Örnek vereyim, aşağı yukarı rakamlarla.. Brisa 400 milyon kar açıkladığında, isterse 370 milyonunu dağıtır. Kordsa, 400 milyon kar açıkladığında 50-100 milyonunu dağıtabilir, hepsini dağıtamaz. Sadece kağıt üzerinde gösterir.
Ne kadar dağıtabileceklerini anlamak için konsolide ufrs'lere değil, VUK'lara bakmalısınız. Brisa gibi esas faaliyetlerinden direkt kar elde eden şirketlerin konsolidesi ile VUK tablolarındaki karlar birbirlerine yakın gelir. Kordsa'da ise konsolideye bakarsın, oo dersin, 450 milyon kar var, güzel.. Sonra VUK'a bir bakarsın, 90 milyon kar.. Onun da 60 milyonunu dağıtır genelde.
Mesele bu.
Ha burada ne olabilir ama.. Avrupa'da birkaç şirket daha alırız Kordsa Inc. çatısı altında. Bunların çok borçları olur, 5 yıl boyunca ödenir bu borçlar. Kordsa Inc.'den para gelmez, hatta belki bedelli açıklar, bizim Kordsa onun kasasına para koyar. Ama bu borçlar bitince, Kordsa Inc.'in kasasına dolarlar dolmaya başlar 2025 sonrası. Eğer Sabancı dürüst davranırsa, Kordsa Inc. bu karları dağıtır, %100'ü bizim Kordsa'ya ait olduğu için bu paralar bizim Kordsa'nın kasasına girer. Bizim Kordsa da bize dağıtır.
Paravanları sevmem genelde, çünkü araya başka masraf yaratan şirketler koyarlar.
Mesela Kozal vardır, sözde İpek Kozal'a ortak. Ama nasıl? İpek, Kozaa'ya ortak, o Atp'ye.. O Kozal'a ortak. Peki Kozal'ın karı Atp'ye girince ne oluyordu? Hoop medya şirketlerine, uçak şirketlerine, otellere. Kar buhar. Bu durum şu an o şirketlerde nasıl bilmiyorum.
Mesela Petkim.. Star'a ortak değil mi? Evet. Oradan para gelecek mi? Göreceğiz. Neden? Çünkü Petkim direkt Star'a ortak değil. Rafineri Holding'e ortak. O Star'a ortak. Star'dan gelen para Rafineri Holding'e girer. Sen eğer Rafineri Holding'e masraf yaratan şirketler eklersen, o kar buhar olur. Bu durumlarda dürüstlük çok önemli.
Bizim için en önemli şirket Kordsa Inc. Ne gelirse oradan gelecek. Direkt bizim Kordsa'ya girecek bir para yok kompozitten. Kompozitler yoksa sen nesin? İplikçisin.
3Ç 1.5 milyar ciro %10 net kar marjı kısaca 3ç 150m çivarı kar 9 aylıkta 220 civarı net kar. 2018 de dövizin artığı 3 aylıklarda hep %10 net kar marjıyla çalışmış.
Yıllıklarda hep %7 civarı olmuş net kar. Bu yılın çeyreklerinde ise daha da düşmüş.
Sebebi şu; şirketin kendi ana iş kolu olsaydı, yatırımlar sindirilmiş, borçlar ödenmiş, kar marjı %10'a yakın olurdu. Ama öyle değil. Büyük yatırımlar var. O karı onun faizlerine aktarıyoruz. Ne bekliyoruz? O yatırımların kazandırmasını. İşte tam şu anda gerileme var, elbette geçici. O nedenle kar marjı %3-5 aralığına kadar düşmüş durumda.
Tahminim, yatırımlar 2025 gibi sindirildiğinde.. 20 milyar tl ciro, %8 kar marjı.. 8 f/k.. Fena olmaz sanki :)
O toplam rakamdı çevremden bildiğim.
Ben olumsuz ortaklık yapısı demiyorum. Kesin konuşamam. Olası riskleri dile getirdim. Bir de neden daha iskontolu fiyatlandığını. İskonto konusunu bilerek buraya geldim. Çünkü iskonto konusu olmasa 7-10 arasından değil, 30-40 liradan alabilirdim. Bu iskonto burada hep olacak.
Ortaklık yapısında oluşabilecek bir art niyete gelirsek.. O bizim elimizde değil, zaman gösterecek. Şu ana kadar zamanı geldiğinde güzel karlar açıklandığını gördüm. Geleceği göreceğiz. Sabredeceğiz.