Özel sektör bonolarının risklerine dair bir örnek:
Varyap Varlıbaşlar 30 milyon TL'lik bononun ana para ödemesini yapamadı
Printable View
Özel sektör bonolarının risklerine dair bir örnek:
Varyap Varlıbaşlar 30 milyon TL'lik bononun ana para ödemesini yapamadı
Evet başka platform derken
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bloombergde bugün gene 15.5 -16 var swap dedi.mevduat rahat 15 dedi.
Swapta %10mevduatta15 vergi var.aradaki %5 kadar getiri farkı olmalı.mevduat 15 su anda.swap 16 değil nedense.anlamak zor.
Temdit..finans 14.50 düz .swap 14.70 ..yeni oran teb swap 14.75 ..vakıf 14.75 ..miktar 1 .1 odea 14.75 düz 14.85 swap
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Swap la normal mevduat arasındaki fark döviz hareketliliği ile ilgili .dövizde inişler çıkışlar hızlı değilse aradaki fark az oluyor
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Swaptaki efektif vergi oranı yaklaşık %12,1 = (%4 DTH x %18 + %11 swap x %10) / %15
Yani, klasik mevduata göre vergi avantajı 44 baz puan = [(15-12,1) x %15]
Bankalar birebir aynı getiriyi vermek isteseler %15 mevduat varken %15,44 swap verebilirler. Ancak bu avantajın tamamını müşteriye verseler; swaplının kağıt işiyle, risk onay formlarıyla, şubedeki iş yüküyle, altyapısıyla neden uğraşsınlar ki? Böyle bir ürün var olmazdı. Pratikte, swapa en fazla 0.25 daha fazla vermeleri gerekir. Bankaya da ek bir şey bırakacak ki, bu ürünü pazarlasınlar. %0,25 bile vermeyenler olması normal: mevduatta en yüksek oranı telaffuz etmeyip, "swaplı yaparsanız biraz daha arttırırız" demek iş yapan bir taktik.
Peki piyasada 16 varsa eğer biz neden 15 alabiliyoruz.nerede hata yapıyoruz.pazarliktami?yeni bankaya mı pazarlık la götürme?
Bence uzun bağlamak mantıklı 15 in üsüne gidemedi faiz
Bloomberg'teki iddia sahipleri biraz desteksiz atıyor gibi geliyor bana. Yükselmesini istiyorlardır, 1 puan da kalpten eklemişlerdir. Yoksa; portföy yönetim şirketi yetkilisiyle, rekabetçi mevduat oranı bilgisi? Alakasız, bağlantı yok. Bu oran bir bankada bir müşteriye verilmiştir, onu duymuşlardır. O banka o oranı neden verdi? Kur tarafında 1.5 puan cebe mi indirdi? Bilgi yok. Desteksiz. Masanın 2 tarafından birinde oturmayan kişinin iddiasına pek itibar etmem. Ekonomi TV'lerindeki iddia ve beklentilerin en fazla %25'ine inanırım. O da iyi günümdeysem :ok:
Mevduatın ne olduğuna bağlı biraz .
bu oyak grubu mayıs vermesi temettü zorunluğu kalkınca parayı mevduat yapıyordu .
Piyasanın 1 -1,5 puan üstü bağlıyordu .
O zamanlar oranlarda 10 civarında idi
Tabi mevduatı 200 milyon lardı hep :kahkah:
Dediğim olay 3 sene önce falandı sanırım ama değişen bir şey yoktur sanırım
Atlamışım bu oranlar var diye piyasa bu demek bana da mantıksız geliyor .
kinaye yapmak istemiştim sadece ama gerçek bu
200 milyon TL'nin alacağı oranı "piyasada %16 var" diye tüm sisteme örnek teşkil edecek şekilde belirten bir yorumun değeri var mıdır? Bu işin standardı 1-5 milyon TL arası paraya verilen orandır.
Haklısın kinaye yapmak için yazdım modum
Bankalararası Takas Odalarına İbraz Edilip Karşılıksız Kalan Çek adedi geçen ay arttı
Merkez Bankası, Bankalararası Takas Odaları Merkezinde (BTOM) işlem gören
çeklerin ve bu çeklerden karşılıksız kalanların adet ve tutarlarına ilişkin
oranlarına iliskin Mayıs ayı istatistiklerini yayınladı.
Nisan ayında 777 bin 833 olan Toplam İbraz Edilen Çek Adedi Mayıs ayında
1 milyon 779 bin 718 olurken, Toplam İbraz Edilen Çek Tutarı 32 milyar 502 milyon tl'den
54 milyar 344 milyon tl'ye çıktı.
İbrazında Karşılıksız Kalan Çek Adedi ise 14 bin 954'den 38 bin 680'e
İbrazında Karşılıksız Kalan Çek Tutarı 605 milyon tl'den 1 milyar 251 milyon
tl'ye çıktı.
120.000 kişinin 1mTL üstü mevduatı var. Ancak bu kişiler toplam mevduatların yarısından fazlasına sahipmiş. Böyle bir durumda da kabaca tahminim 5 milyon TL üzeri mevduata sahip olanlar en az sistemin toplam mevduatlarının 1/3 üne sahip demektir. (120.000 kişinin ilk 100.000 kişisinin ortalamasını 1.5 mTL alırsak).
Yani ilk 120.000 kişi 1.5 trilyonluk mevduatın yarısına sahipse 750 milyar TL yapar.
son 100.000 in ortalaması 1.5 mTL ise, geriye kalanların toplam mevduatı = 750 milyar TL - 100.000x1.5mTL = 600 milyar TL
İşte bu en zengin 20.000 kişi 600 milyar TL yi taşıyorsa %16 oranını alan bunlar olabilir.
Böyle bir durumda neden sistemin 1/3 üne sahip olan belkide 15-20.000 mudinin %16 aldığını ve diğerlerinin %15 te takıldığını anlamak mümkün olabilir. Zira ilk 20.000 kişinin mevduatı meblağ olarak o kadar fazla ki orada %16 oran oluştuğunda alt gruba sirayet etmesi zorlaşıyor.
Unutmayalım ki gini katsayısının epey bozuk olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali bir yorum oldu ama bu %16 mevzunu ancak böyle bir dinamik açıklayabilir.
%15 ten hangi bankadan kacgun vadeyle baglanabilir?
.bankalarda keriz degilki dusucekse hangi banka 3-6 ay vadeye %15 verirki haziran sonu dusunebilir ama banka vermeyince zorla alamazsinki.
Sn.JonDowes, Moody's Burgan Bank A.S.'ye verdiği tüm notları geri çekmiş; bunu nasıl yorumlarsınız?
Burgan temdit => 14.75
Ben ise değil 600, 6 milyar TL'ye bile %16 verilmediğini düşünüyorum. TCMB'nin açıkladığı "yeni açılan mevduatlara verilen oran ortalaması" şu an %12.73. Bu kadar yoğun %16 alan varsa, geri kalan herkes %8-9 alıyor olmalıydı. Bana göre: %14 ve üstü "cazip" oranları alanlar tüm mevduatçının %10'u. Kalan %90 ise %8-%14 bandından bağlıyor (buna emeklisi de dahil, e-turuncu sahibi de, ufak-orta boy firmalar da). Bu başlıkta oran paylaşanlar tepe %5 içerisinde genel olarak.
Unutmadan; swaplı mevduatta verilen oranlar resmi TL mevduat gibi istatistiklere girmez. Orada mevduat rakamlarını tek etkileyen oran DTH'a verilendir.
Moodys'e ödedikleri komisyonları kesmişlerdir. Veya, Kuveyt merkezin notuna konsolide edeceklerdir. "Kredi notunu düşürdü" anlamına gelmez.
evet arkadaşlar bir süredir foruma saçmasapan troller nedeniyle ara verdim ve yine bu durum düzelene kadar buraya sadece gerçek mevduatçı dostlarım için oran yazmaya geleceğim. iki ay sonra görüşmek üzere... powerpc
bugün,
burgan 250k $ 60 gün %4,5'dan bağlanmıştır.(eski para)
Benim (90 yaşında .) anneannem: 200 BİN TL olup bir Kamu Bankasının şubesi üzerinden brüt %4,5 yıllık bazda faize bağladığını Mevduat cüzdanını okumam neticesinde fark ettim. Tüm şifahi uyarılarıma rağmen halen 32 gün devretmeli olmak üzere brüt %4.50 bağlıyor.
Saygılarımı sunarım.
toplam mevduatın büyük bir oranına sahip en zenginler 15-16 alsa.. mb'nin ortalaması 12.73 çıkamaz..
geri kalan kesim 6-7 alsa bile ortamalayı 12.73 e düşüremezler.. çünkü toplam mevduataki oranları az..
bence 1 milyon üstü parası olup 10 -11 arası alan büyük bir kesim var..
herkes buradaki gibi piyasayı takip edip pazarlık yapmıyor.. banka ne veriyorsa o..
sabah sabah tum banka internet sitelerine baktım oranlar aynı sanki bankalar arlarında anlasmıs gibi oynama yok haralde kgf kredileri yavasladı..neyse sunun surasında ne kaldı bilanco donemine 15 gun sonra senlenir buralar :) dolar al sat ta yapılmıyor artık para girisi var stabil gidiyor. reeel faiz olmamasına ragmen geliyor herifler. mesela brezilyada politika faizi 10.25 rusya da daha yuksek orolarda enflasyon dusuk oldugu icin reel faiz fazla orolara para akıyor gerci brezilya son donemde 400 baz puan dusurdugu icin oroya akım durdu su an en cok rusya faydalanıyor...ucundan dan turkiye ..bide burda reel faiz onlar gibi 4-5 dolayında olsaydı haralde tl mevduat oranı 17-18 dolar 3.2 lerde borsa 120 000 lerde olurdu
4M paraya oran 15 gördüm. Şehir Adana .
Esnaf arkadas Akbank bağladı.
Acaba 4M ye 15 veren banka sistemi.
200 M kadar çok değil.
10 M ve üzerine 16 neden vermesin ?
10M ve üzeride çok kişi olduğunu biliyorum. Sadece Adanada.
İstanbul ve diğer şehirlerde daha zenginleri vardır.
jondowes un verdiği 12.73 TL ortalama mevduat oranını baz alırsak, sanıyorum 5mTL üstü mevduatların çoğu belki %70 kadarı döviz mevduatı. Bunu çevremdeki iş adamlarından görebiliyorum. Bu durumda 5mTL üstü mevduatlarda TL mevduat azınlığa düşmüş olabilir, Bu kıtlık nedeniyle de %16 alıyor olabilirler. Sayıca ve meblağ olarak (dövize kaydıklarından dolayı) az olduklarından da ortalama değeri 12.73 gibi bir oranın üzerine çekememiş olabilirler. Uzun bir süredir varlıklı kesimin çoğunlukla dövizde olduğunu gözlemliyorum. Zira dertleri faiz gelirinden çok var olanı korumak.
Globalizasyonun verdiği avantajlarla ,okumuş ve zengin kesim için geçerli olarak, global para birimlerinde kendi varlıklarını hesaplıyorlar ve değerlendiriyorlar bu eski birşey değil son 4 senedir böyle. Son 3-4 yıldır Paris veya Amsterdan vb. yerlere gitmek ve yaşamak -
Ankara veya İzmir'e gitmek veya yaşamak arasında hiçbir fark kalmadı.
burgan usd 4.5% :evil:
200K Vakıfbank 98 gün %14.25 den bağladım
Çünkü banka bilanço yönetimleri "en büyük mevduatçıları bulup en yüksek oranı verelim" şeklinde çalışmaz. Bunu sadece zorda kalan bankalar yapar. Ne kadar az sayıdaki büyük mevduatı toplarsanız, likidite riskiniz o kadar artar. Maliyetiniz o kadar artar. Birim mevduat tutarı başına tahsil edebildiğiniz komisyonlar o kadar düşer. Risk yönetim birimleri tepenize biner. Ufak bankaların hepsinde bu olmayabilir ama büyükler bunu yapmaz. "Piyasada kesinlikle %16 yok" gibi bir iddiam yok. Ama sayılar ortada: mevduatların hepsini ortalayınca, %12.73 diye bir oran çıkıyor. Piyasanın %25'ine %16 oran verilse, böyle bir ortalama mümkün değil. Dayanağım bu.
Ek olarak, toplam mevduatın içinde TL'nin payı:
29.05.15 %59.5
27.05.16 %59.8
26.05.17 %57.4
Döviz kurlarının nereden nereye geldiğini düşünürsek; dövize kaymak bir yana, kur düzeltmesi yapılınca döviz mevduatçısı azalmış bile diyebiliriz.
Turuncu oranları takıldı kaldı.
14.14.50 vakıf bile veriyorken güncelleme gerek.
Merhaba,
Konut kredilerini şu anda gördüğüm kadarıyla kamu bankaları sübvanse ediyorlar, Yani %12-%14 arası mevduat toplayıp %10-%11 arası konut kredisi dağıtan kamu bankaları var. Bunu konut piyasasına destek olmak için yapıyorlar.
Diğer sorunuza şu şekilde cevap verebillirim, dar para arzında yani tcmb'nin piyasaya sürdüğü kalıcı (borç verdiği değil) para gelişmekte olan ülkelerin dinamiklerine göre 8 ila 10 katına kadar para çarpanı ile büyüyerek geniş para arzı oluşturabiliyor. Yani siz bankaya mevduat yatırdığınızda banka 100kTL lik mevduatı çevire çevire toplamda 800-900kTL lik kredi veriyor. Bu krediler ve sonuç mevduat geniş para arzını oluşturuyor. (m3) . Eğer tcmb piyasada likiditeyi kapatacak şekilde kalıcı olarak fazladan dar bir para arzı yaratırsa, bu 1 birimlik dar para arzı en az 8-9 birimlik bir nihai geniş para arzına dönüşebilir. Bu da hiper enflasyon demektir.
Amerika gibi gelişmiş ülkelerde para çarpanı bu kadar yüksek değil, o yüzden FED in yaratacağı dar para arzındaki genişleme bu denli büyük bir geniş para arzı yaratmayabiliyor. Bu nedenle de gelişmiş bir ülkede genişleme yapılmasına rağmen enflasyon artış şansı bulamayabiliyor. Bu bilgiler benimde buradaki ekonomist arkadaşlardan öğrendiklerim, ekonomist değilim yanlışım varsa düzeltirseniz faydalı olur.
Piyasada mevduattaki toplam para 70 X olsun.. Her 10 X mıktardaki mevduat sırasıyla şu oranları alır ise . Ortalama mevduat faizi 13 olur.
10 X : % 16
10 X : % 15
10 X : % 14
10 X : % 13
10 X : % 12
10 X : % 11
10 X : % 10
bu şekil dağılım çokda olmayacak değil. Tabiki 1/7 lik kısım alıyor % 16 ..
Ortalaması 12,73 olan piyasada . 1/4 lük mevduat büyüklüğünün % 16 alması için .
1/4 büyüklüğünde 9, 46 alması gerek. Kalan 2/4 kendi arası ortalama 12,73 olması gerekir.
Yani şu internet çağında. Alt % 25 mevduata sahip kitlenin 9,46 orandan yatıracağını hiç sanmam. Azınlık yatırabilir ama .
Birde alt % 25 lik kesim. Parası az olan. Çok sayıda kişiden oluşuyor. Tutar olarak % 25 i tutturuyorlar.
Buna göre bencede 16 oran alanlar vardır. Ama toplam mevduat içindeki payı 4 te 1 değildir .
Kişi olarak ise gerçekten az. Hesap bu. Ama bildiğim kişide çok.
Türkiyeye yayınca çok az sayı oluyormuş. Bende farkettim şimdi.
2.6.2017: bugün yeni bir rekor kırıldı.
tcmb sadece GLP üzerinden 104.5 milyar TL fonladı. Toplam fonlama 114.5 milyar TL oldu.
Bankaların Geç likidite penceresinden kullandıkları meblağda yeni bir cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı.
Ağırlıklı ortalama fonlama faizi %11.98 oldu.
MB bu 114.5 m veriyor bankalara.11.98 faizini alıp cebine koyuyor.bankalar bu 114.5 m ne yapıyor?neden borç alıyor?