Ogrenmek isterim, segment ne demek.?
Sizin ev 340 carpan demek icin, once satmak gerekmiyor mu ?
Printable View
Niye bir evin fiyatını niye dolara endeksleriz onu da anlamıyorum dolar bir yatırım aracı değildir yapılmış bir evin fiyatını dolara endekslemek yanlıştır inşaat yapılmış bitmiş yapılan bir inşaatın fiyatını kullanılan malzemeye göre maliyeti artış veya azalış gösterebilir zaten bakmayın bu hükumet döneminde yabancılara konut satışı patladı daha önceleri yabancılara konut satışı çok ama çok kısıtlı idi 2008 yılında tapuda çalışırken yapılan mevzuat değişikliği ile yabancılara konut satışı arttı eh niyahetinde inşaat sektörü de fiyat lar dövizin seyrine göre değil arsa fiyatı kullanılan malzeme kalitesi işçilik bulunduğu konum a göre değişiklik gösterebilir Hee oldu siz ısrar edersiniz dersiniz ki ben dolara endeksleyecem o zaman buyurun derim sizin kafanızda ki dolar endeksine göre bir talep oluşabilecek mi merak ediyorum
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim evim yok hocam. 20 yildir kiraciyim.
Benim ev derken kirada kaldigim evi kastediyorum.
Aylik 1600 e kaldigim evi neden 550bine alayim.Onu anlatmaya calisiyorum.
Segment olayi ise konutta;
Bölge- yapi malzeme kalitesi ve bulundurdugu ozelliklere gore siniflandirma oluyor heralde.Ekonomistlerin ve emlakcilarin 1 harfle birsuru sey anlatma cabasi sonucu ortaya cikmiş galiba.
Arabalarda da ayni durum gecerli.
Reno Clio ile BMW nin arabalari ayni segmentte degil mesela.
Ev carpanlarini istenen fiyata gore yaziyorum ve bu carpandan almam diyorum, ev sahibide asagidan satmam diyor :) Onun icin 5 6 yildir satilmiyor ev.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
son durum ne ? bilmem kaç yıl ödemesiz aylık taksitli ev mi alıyoruz , kiraya mı gidiyoruz ?
cunku mersin in dibinde nukleer santral yapiliyor.
Orada bedavaya verseler gidip oturmam. Dikkatinizi cekerim o nukleer santral insaatinin en tepesindeki gorevli insaatin yeterince guvenli olmadigini ileri surerek bu sorumlulugu uzerine almak istemedigi icin istifa etti. Akli olan mersin civarinda yasamaz
Eger bir evi yatirim icin aliyorsaniz elbetteki dolar cinsinden getirisi cok onemlidir. Cunku dolar Turkiyede bir yatirim aracidir uzerine faiz de alabilirsiniz.
Ayrica insaatta hemen herseyin girdisi dolar cinsinden hesaplanir. Eger sen cimento ureten bir fabrikaysan yurtdisinda 100 dolar olan cimentoyu neden ic piyasaya 50 dolara veresin? O yuzden yurtdisinda fiyat neyse istisnalar haric fiyatlar Turkiyede de ayni olmak zorundadir. Hickimse aptal degil. yurtdisina 100 dolara satacagi mali sana neden 50 dolara versin?
O yuzden insaat maliyetleri dolarla ayni sekilde artar. Kaldiki bir cok malzemede ithal ediliyordur diye tahmin ediyorum
Bunun uzerine Konyaalti gibi turisti bol ve evlerin alicilarinin bir kisminin yabanci oldugu bir bolgede dolarin artisi ev fiyatlarinida direk etkileyecektir. Buna ragmen Konyaaltindaki ev fiyatlari dolar cinsinden hafiften dusmus.
Bizim averaj egitimli insanimiz herseyin fiyati %50 artarken kendi evi %40 arttiginda kar ettigini zannediyor. Sacmalik burada. Oysaki zarar etmis haberi yok. Ustune emlak vergisi DASK apartman aidati kiraya verilemeyen aylar ustune evin tadilati kiracinin taktigi su elektrik borclar kirayi veremedegi aylar kiraciyla cebellesme
Yatirim icin ev almak delilik ustu bir sey. saplanti resmen.
Mersin Akkuyu nun haline bakin. Mahvetmisler guzelim koyu.
https://sol.org.tr/haber/akkuyu-cenn...eme-dondu-7679
https://twitter.com/solhaberportali/...49552235216903
Açıkçası bu detayı ben de bilmiyordum.
Borsadaki yatırımlarından az da olsa kar elde ederek iyi kötü bir birikime erişmiş ve düşen faizler nedeniyle hayatında ilk defa gayrimenkul almayı düşünen bir beyaz yakayım :)
Ev bedelinin belli bir kısmı (%5), konut kredi faizi ve amortisman gibi gider kalemlerinin gelir vergisi için bildirilebileceğini görünce aklıma farklı bir nokta geldi. Belki çok saçmadır ama sormak istedim.
İstanbul'da yaşıyorum. İleride evlendiğimde oturmak istediğim ilçe ve semtlerde kira çarpanı burada birçok kişinin söylediği gibi 350-400'lerde seyir ediyor. Oturmayı isteyeceğim evlerin fiyatı dolayısıyla şuan bana çok uzak.
Ama kira çarpanlarının daha düşük olduğu şehir merkezinde bir kaç nokta buldum.
Konut kredisi kullanarak o bölgelerde 200-250 çarpanlı bir ev satın alıp, elde edeceğim kira geliriyle o oturmak istediğim semtlerdeki 350-400 çarpanlı evlerin kirasını karşılayabiliyorum.
(Örnek: A ilçesinde 1Mio TL'ye satın alınan bir evin kira geliriyle B ilçesinde 1,8-2 Mio TL'lik evde oturmak)
Tabi burada aldığım evin belirli dönemlerde boş kalması, kiracıyla uğraşma, mal sahibiyle uğraşma ve şuan hiç aklıma gelmeyen birçok farklı handikap vardır muhtemelen. Şuan sadece fikir aşamasında bu konu.
Sormak istediğim nokta şu, ikametgahımın olduğu eve ödediğim kira tutarını da, gider gösterebiliyor muyum? Sonuçta aslında tek bir mülküm olacak. O evden elde ettiğim gelirin bir kısmını barınmak için yine harcamış oluyorum.
Dediğim gibi saçma olabilir, ama sormak istedim :)
Teşekkürler..
[QUOTE=feray007;4540436]Yanlış yere bakmışsınız. Konyaatı ilçesi için asıl gürsü,uluç,arapsuyu olarak bakın.Siteler çok katlı ve kolay kolay değerlenmeyen bölgedir.[/Q
Geçenlerde ben de malum sitede deniz manzaralı geniş bir daireye baktım, Arapsuyundaymış, gerçektende fiyatlar İstanbul'u aratıyor...
Sn. Diproyal,
Cevabınız için teşekkürler, net kira geliri üzerinden vergi ödediğimizi bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu, hesaplamalarıma olumlu etkisi olacak. Geri dönüş süresini daha kısaltacak. Ben vergiyi de düşünerek yıllık 10 kira bedeli ile hesap yapmıştım.
Bunca yıl emekle borsada yaptığım birikimi betona gömmek benim de içimden gelmiyor, kıyamıyorum.
O yüzden gitgellerdeyim :)
Ama 0,64/0,74 faizli 1 yıl ödemesiz 15 yıl kredi gibi reel piyasa koşullarının çok ötesinde bir fırsat varken, yakalayabilirsem maks 200 çarpanlı bir evde bunu kullanmak istiyorum.
Eğer bu ikisi örtüştürebilirsem, çok da kötü bir yatırım olmayacak kanaatindeyim.
Portföyümün maks %30-35'lik bölümünü bu işe ayıracağım. Geri kalanla borsada devam..
Yatirimcilarin cok oldugu sitelerde kiraci cok olur. Kiracinin cok oldugu yerde hayat kalitesi cok dusuk oluyor. Kimin girip ciktigi belli degil evini gunluk (!) kiraya verenler cok olur. Aile az olur bekar cok olur. Bunu goren parasi olan aileler ev alip oturmak istedikleri zaman boyle sitelerden uzak duruyorlar o yuzden bu tur sitelerde fiyat artisi dusuk oluyor ve enflasyonun gerisinde kaliyor.
Arkadaşlar atakoy marmarayım hemen yanı. İyi bir devlet ilkokulu ve ortaokulunun yanında. 35 senelik 8 katlı binanın 7.katı manzaralı ve 105m2 3+1. Kirası 2500 civarı. Bu ev 750.000 verilir mi.
Evet gider gosterebilirsiniz, bu sekilde yapmak finansal acidan cok mantikli fakat kafa rahatligi acisindan pek degil.
Yani siz kiranizi tikir tikir oderken, kiraci riski hep olacaktir.
Ayrica kirada oturdugunuz evde icinize sinerek esya bile alamayacaksiniz veya istediginiz bir degisikligi/tadilati yapamayacaksiniz.
Gun gelecek ev sahibi hadi cik ben satiyorum burayi diyecek.
Yani hayata bir kere geliyoruz, sirf finansal anlamda mantikli diye bu tarz alengirli islere bence gerek yok.
Bu kredi oranlari ile gerekirse daha yuksek kredi daha uzun vade secerek oturulacak ev alinmali.
Kirada oturmanin bence tek avantaji, bulundugunuz durum, sehir vs degisecegini biliyor/ planliyorsaniz hareket kabiliyetiniz daha kolay oluyor.
İki eksisi var
1- Havalimanı taşındı
2- Deprem korkusu sebebiyle eski evlere talep gün gectikce azalıyor. Bu da uzun vadede evin değerlenmesini baskılar.
Ataköyde 4 katlı apartmanlardan daire bulursanız, belki depremden korkusundan fiyatları daha az etkilenir.
Artısı ise fazlaca var geniş ferah düzenli, eğitimli insanların yaşadığı, ulaşımı kolay bir ilçe.
Ayrica bu sitelerdeki aidat yükünüde hesaba katmak lazim.
Kendi evinde adami kiracı yapiyorlar.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOTE]
Ben de İstanbul /Başakşehir ' de TOKİ Konutları ' nda 67 M2 dairede ( alt gelir grubu ) oturuyorum . Yıllık enflasyonun % 11,39 olduğu şu dönemde öyle site yönetimleri varki Aidata % 36 yakın zam geldi . ( 118 M2 )
Site yönetimine sordum. % 25-30 arasında zam geleceğini söyledi . Şu an 67 M2 daireye 160 TL ödüyorum. ( Zamsız hali )
Zam da gelirse en az 200 TL olacak. (En son ödediğim TOKİ taksidi 346 TL idi . 1 sene önce - Çok şükür daire borcunu kapattım . ) Kısacası Site aidatı TOKİ taksidinin neredeyse yarısı .
Özellikle dikkatimi çekti. Site aidatları konusunda çok dengesizlik var . Arnavutköy / Ömerli Kiptaş Konutları ' nda 135 M2 dairede oturan arkadaşım 132 TL aidat ödüyor . Şaka gibi .
Bundan 1 sene önce Başakşehir ' in merkezinde 3+1 dairede oturan arkadaşım 80 TL aidat ödüyor.
Kısacası %25 ve üzeri zam yapılması çok abartılı değil mi ? Hani yıllık enflasyon % 11,39 ' du . Şaka gibi !
Bizim sitede yakıt dahil 400 olan aidat yüzde 32 artışla 525 TL oldu. Özellikle doğalgaz fiyatındaki artış aidat artışını yükseltti.
Sizin bu kaybınız yatırım olarak vermiş olduğunuz karar dan ibaret
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ek 25336
İlan serüveni bu şekilde .
0.74 ü faiz indirimi süper değil mi
Kaçmaz bu fırsat
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de İstanbul /Başakşehir ' de TOKİ Konutları ' nda 67 M2 dairede ( alt gelir grubu ) oturuyorum . Yıllık enflasyonun % 11,39 olduğu şu dönemde öyle site yönetimleri varki Aidata % 36 yakın zam geldi . ( 118 M2 )
Site yönetimine sordum. % 25-30 arasında zam geleceğini söyledi . Şu an 67 M2 daireye 160 TL ödüyorum. ( Zamsız hali )
Zam da gelirse en az 200 TL olacak. (En son ödediğim TOKİ taksidi 346 TL idi . 1 sene önce - Çok şükür daire borcunu kapattım . ) Kısacası Site aidatı TOKİ taksidinin neredeyse yarısı .
Özellikle dikkatimi çekti. Site aidatları konusunda çok dengesizlik var . Arnavutköy / Ömerli Kiptaş Konutları ' nda 135 M2 dairede oturan arkadaşım 132 TL aidat ödüyor . Şaka gibi .
Bundan 1 sene önce Başakşehir ' in merkezinde 3+1 dairede oturan arkadaşım 80 TL aidat ödüyor.
Kısacası %25 ve üzeri zam yapılması çok abartılı değil mi ? Hani yıllık enflasyon % 11,39 ' du . Şaka gibi ![/QUOTE]
Bu site aidatı konusuna yasal bir çözüm getirilmeli,resmen zorunlu site yönetimi adını verebileceğimiz ballı bir iş kolu oluştu,4 birime mal edilecek hizmeti,fatura ayarlıyarak 10 birime mal et insanlara kendi evinde kira öder pozisyona sok...:vk:
Anlı şanlı binlerce daire yapmış müteahhitler site genel kurullarını bastı site sakinleri yasal haklarını kullanıp sahtekar yönetim çetelerini değiştirmek istedi diye,düşünün bu kadar karlı bir hırsızlık.....
NOT:Alıntı mesajın içinde gibi çıkmış,ilginç..
binanın beton çelik yapısına bakmak lazım... zemine bakmak lazım... daire içindeki kolonlarda dekorasyon tadilat tamirat yapılırken tahribat var mı tek tek daireleri gezmek lazım , kombi borusunu ana taşıyıcı kolonu delip dışarı çıkartan var mı bakmak lazım... binanın rutubet durumuna bakmak lazım... yaş 35 ...
yaş otuzbeş yolun yarısı eder
dante gibi ortasındayız ömrün
delikanlı çağımızdaki cevher
gözünün yaşına bakmadan gider
şakaklarıma kar mı yağdı, ne var
ya gözler altındaki mor halkalar
neden düşman görünürsünüz
yıllar yılı dost bildiğim aynalar
2018 Ağustos ayında 7.20 den dolar alanlar ile şuanda gayrimenkul alanlar aynı familyadan...
Her türlü enstrümanda kazanç da var kayip da var mesela 2011 de grafikte bile olmayan zirvenin zirvesi bir noktadan Yanılmıyorsam 112 liradan altın alan ve yıllarca bekleyen arkadaşım olmuştu adam resmen all time high dan aldı ve yıllarca zararda oturdu ki altın grafiği en düzgün zarar etmesi en zor enstrümanlardan birisidir...
Kredinin espirisi kalmadı evler 300-400 bin üstüne koydu giren yine ev almak isteyenlere giriyor
Sahibinden de ilanlar fiyat lar üstüne koydu ama satışta yok hep aynı ilanlar dönüyor ortalıkta canlı olarak mahalledeki 3 yıldır satılık olan ilanlar halen satışta fiyatta %10 artış yapmış emlakçı. Bence piyasa ölü fırsat çılık çok emlakçılar paraya ihtiyacı olmayan ev sahipleri fiyatları artıyor ama satamiyor evini 3-5 yıldır.Kiralik ev yok çevremde olsa bile hemen tutuluyor bu şu demek evini satan kiraya geçmiş bu seferde kiralar artışta..