Bugun FFH talep etmedim ama KT nin diger iki fonunu aldim..
Belki bunu da alabilirim...
Printable View
EIC günlerdir saçma sapan eksi yazıyordu, baya bir sinirimiz bozmuştu kiiiii bugün arayı kapatmış, %+1,5 ile kapatmış haftayı. (pazartesi yansıyacak olan fiyat yani)
Çok hisse de taşımıyor nasıl oldu bu volatilite anlamadım valla.
Merhaba. ZDZ takibimde olan başarılı bir fon. Artırarak alıyorum borsanın yüzde 3 üstünde sert düştüğü gün 1.78 artı yazan 3 aylıkta yüzde 70 üstü iyi yinetilen bir fon. Ama yüzde 10 stopaj olduğunu bilmiyordum. yüzde 60 hisse senedi geri kalanda yabancı hisse v.s yok . Bu stopaj neden var? paylaşırsanız memnun olurum. Bereketli bir ay dileğiyle.
İlkesel olarak stopaj olan fonlardan almıyorudum.O nedenle agresif değişken olaral HSA/TGA alıyorum.Bunlar minumum %51 hisse tutma sözünden dolayı 1 yıl üstü tutanlara stopaj yok.Ama geçen gün ZDZ ve GZN için bu prensibimi bozdum.Tam düşüşte giriş yaptım ama ZDZ arttı, bugün yine artmış.Sihirbaz mı yönetiyor anlamadım.Nazar değmesin, çok iyi gidiyor.
evet hiç dikkat etmemiştim hissesel bazda ağırlıklarına. Gerçekten çok çok fazla.
Edit : EIC ve arase hissesi ağırlığı konusunda.
Borsa yatırımcılarının önemli bir kısmının bilmediği bir konuda Borsa toplamının %16 sı gibi bir oranı Sasa,Hektaş oluşturuyor. Bunun yanına böyle iki hisse daha olduğunda eğer bunlar taban düşerse endekste sert düşüyor ve bu kağıtlara özellikle yeni giren panikliyor. En son yaşanan düşüşte tam böyle oldu. Oysaki MAC,AHI,ZDZ gibi fonlar hem bu hisseleri yoğun tutmayıp genele yaydıklarından hem de iyi yönetildiklerinden performans getirisi iyi olduğu gibi panik olmayıda engelliyor. Tabi bir segment var '' ben yüzde 10 yüzde 10 kazanmazsam işime gelmez'' diyen. Ama burasıda Borsa nerede o yoğurdun bolluğu. Özetle doğru yerde olmak hayal kovalamaktan iyidir . Yeter ki artık Borsayı insanların kandırırılıp küstürüldüğü yer yapmasınlar.
Ben de portföyde borsayla korelasyonu düşük, "güvenli fon" düşüncesiyle tutuyordum ama bu artış da dahil hareketler hoşuma gitmedi. Bu hafta da bir kaç gün izleyip, volatilite devam ederse olmadı ya EKF ya da RPD'ye ek yapacağım.
Bir de not : EIB var, bir tık daha düşük risklisi. İnanılacak gibi değil, onda da %10 hisse var, ve bilin bakalım tek başına hangi hisse? Nedir bu arase sevdası acaba, tek hisse alıp %8-10 tutacak kadar koca fona..
Merhaba Forumdaş arkadaşlar. İlk önce bereketli ve kazançlı bir hafta diliyorum. Uzun süredir Borsada fon alıp satarak işlem yapıyorum hisse senedi aldığım dönemler oldukça geride kaldı. Şimdi fonların yanına hisse senedi alarak giriş yapmak istiyorum. Bu konuda aracı kurum olarak hem ciddi hem makul oranlarla işlem yapan çalıştığınız bildiğiniz kurumlar hakkında bilgi rica ediyorum paylaşımlar için şimdiden teşekkür ederim.
arkadaşlar yabancı fon alanında bir konu danışmak istiyorum. daha önce fazlaca yüklendiğim IPJ(elektrikli arabalar) ve AFT(internet teknolojileri) fonlarından bir kısmını satış yaparak son zamanlarda güzel yükseliş başlatan AOY(alternatif enerjiler) fonu alımı yapmayı düşünüyorum. savaş biter de işler normale dönmeye başlarsa hadi petrole ve gaza geri dönelim gibi bir hareket başlar mı sizce? seneye enflasyon düzelme yoluna girer de boğa piyasası başlarsa IPJ ve AFT yukarı hareket yaparken AOY'da bi geri geliş beklermisiniz?
Dün benim de incelediklerim arasındaydı ama son bir aylık getirisini görünce acaba geç mi kaldık dedim. Tabi genele bakınca 3 aylık ve yıllık getirisi düşük kalmış, aynı zamanda dolara da bağlı, tabi doların durumu ne olur onu da kestiremiyoruz kararsız kaldığım fonlardan biri oldu.
ya ben alternatif enerji için erken olduğunu düşünüyorum aslında. bizim yaşam süremizde petrol ve gaz hiçbiryere gitmiyor bence. ama radyoda o kadar çok reklamını yapıyor ki akbank..aklımı çelmeye başladı. bir de yükseliş başlayınca..bist için de ıcz teknoloji fonu aynı şekilde ama geçmişine bakarsan bi oph bir tcd olamamış. dönemsel bi hareket mi yoksa bi ralli başlangıcı mı kestiremiyor insan. dolarda geri gidiş olacağını hiç sanmıyorum sanayi partonları lira enflasyona kıyasla değerli diye ağlıyor zaten.
Aldığımız borsa fonlarının yarinki getirilerini o günkü borsanın durumuna göre ön gorebilirken, eurobond fonları için bunu nasıl yapabiliriz
Kafamdaki soruları sesli paylaşarak yazıyorum. Bilgi ve yaklaşım olarak katkıda bulunan olursa genele yönelikte faydalı olacaktır. Yurtdışı fonlar ,emtia ve petrol kumara dönünce bunlardan çıkıp tamamını Bist fonlarına girdim. Şimdi Kara harekatı kaçınılmaz bilgisi geliyor. İkinci olarak Bankaların aracı kurumları ile (4 banka) Sasa ve Hektaşın yarıya yakın hissesine sahip olduğu hem bu hisseleri hemde bu tarz hisseleri satarak buralardan nakite dönüp Ocak başında aşağıdan alma planları olabileceği. Üçüncüsü endeksin bir düzeltme göreceği yerlere 4650-4700 gibi gelineceği düşünceleri.
Bu anlamda tekrar Bist hisse fonlara ilave yapmak benim için riski tek sepete koymak olacağından şu kısmı sormak istiyorum bilenler için. ZDZ Borsanın düştüğü günlerde bile artı getirerek bir iyi gidişatı var. Bu fon hisse dışında başka hangi ürünlerle hedge ediyor? Değişken olmasının avantajı başka benzer hangi fonlarda var? paylaşımlar için şimdiden teşekkürler. Bereketli ve kazançlı bir ay dilerim.
Hektaşın ilk taban olayı , patronun 30 milyon lotu yatırım fonlarına tepeden satmasıyla başlıyor ,daha doğrusu satınca değil de ,haberi KAP a düşünce yani ertesi gün taban oluyor ve taban serisi devam ediyor
Patron 30 milyon lotu, hisse yıkılmasın diye piyasaya vermiyor ,yatırım fonuna veya fonlarına veriyor ,hangi fiyattan verildiği belli değil
Asıl soru tepeden bu 30 milyon lot hisseyi hangi yatırım fonu veya fonları aldı ,Bilen var mıdır?
Fon o tarihten beri düşüyor
https://twitter.com/halilergull/stat...75738506678273
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=OYS
Artık hangi fonlara ağırlık vermeli, hangilerini yavaş yavaş almaya başlamalı, hangilerini satmalı ben de bir türlü çözemedim, emtia ve abd borsa fonları diyorum orası da bir iniyor bir çıkıyor, yükseliş ne zaman başlar belli değil, bist fonlarına fazla yüklenmek istemiyorum, hatta artık bir miktar satayım diyorum, eurobond fonlarını bir türlü anlayamadım, diğerlerinde durunca da para iyice eriyor.
Hepsinden biraz alıp düşüşlerde ilave mi yapmalı, yoksa çoğunlukla bir taraf mı yüklenmeli nasıl olacak bilemedim, fonlar al sat yapmaya da uygun değil, zaten onu da becerebilmek kolay değil, elimdekilerin bazıları aylardır yerinde sayıyor, boşa çıkan parayı ne yapayım şaşırıyorum, yani nakiti olan için saçma sapan bir durum.
aynen fon trade etme taraklarında benim de hiç bezim yoktur, stresli zor iş artı her halkukarda uzun vadede zarar ediyorsun. aoy'u dün uzunca abd endeksleriyle karşılaştırmalı inceledim vazgeçtim, abd yükselirken bile düşüş trendleri yaşamış uzun vadeli getiri kesinlikle düşük.
buna karşın viop30 5000'lere ulaştığı ve trade etmek iyice zorlaştığı için ordaki parayı dhj(deniz portföy bist teknoloji fonu) na kaydırdım. şahsen abd enflasyonu yüzünden bizdeki teknoloji kağıtları da uzun süredir uykudaydı önümüzdeki yıl ciddi kar bekliyorum o tarafta.
valla hiçbir sorumluluk almamak kaydıyla belirteyim ki bistte yükseliş modası olması bunun sonsuza dek süreceğini göstermez. eskiler bilir biz nice alternatif yok lafları duyduk 20 senedir. bir gün geldi ortada hiçbir sebep yokken şok edici şekilde cayır cayır sattı herkes. dahası paranın yarısını döviz bazlı bir enstrumanda tutmayan kişinin net hata yaptığını düşünüyorum. allah korusun misal bir gece ansızın savaş bişey oldu oluşacak süratli döviz yükselişinde paranızın yarısı bari hec görevi görür bistteki yıkım karşısında. hep söylerim burası türkiye abi olmaz olmaz demeyeceksin.
burdan şu sonuç çıkıyor, iktidarın yaydığı bakın size bistte paranızı enflasyondan koruma fırsatı tanıyoruz türünden propoganda yalan. paranın yarısını enflasyondan koruyabilirsin bistte ancak, mantıklı olgun bir yatırımcıysan. burası almanya değil ki, heriflerin ekonomisi ww2 sonrası en kötü zamanında ama borsaları nerdeyse tekrar rekora gidiyor. çünkü liderleri bir gece ansızın türünden abuk subuk konuşmuyor. kanuşması düşünülmüyor bile.
Arkadaşlar kurşun, bakır, aluminyum, vs. emtiaları nasıl görüyorsunuz?
Savaş bitine kadar gün yüzü göstermeyecek sanırım.
Öte yanda da şöyle bir haber var
https://www.bloomberght.com/2023-te-...anacak-2319676
Pek çok kurumda günlük verilebilirken, Osmanlı'da 1 aya kadar zincir emir verilebiliyor.
https://www.osmanlimenkul.com.tr/91/...l-emirler-algo
https://www.osmanlimenkul.com.tr/Upl...irler_2019.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=umPy0GDd7t8
https://www.youtube.com/watch?v=hq4k6Qhc9YA
AktifTrader ve Osmanlı Trader den 3 emire kadar zincir yapıyorsun. sitesinden veremiyorsun. ben osmanlı da kullanıyorum. eğer osmanlı bu sorunu çözseydi, komple oraya geçerdim.
örnek vereyimde diğer leri ile karışmasın:
TSKB AL 3,00 DEN
ZİNCİR 300 ALINIRSA 3,50 DEN SAT
ZİNCİR 3,50 SAYILIRSA 3,00 DEN
4 TEKRAR BUNU YAZACAKSIN BU
BİR EMİR
Ve bu emir türünü sadece günlük verebilirsin aylık değil.
Kapanmalarda petrol düşmüştü. Bakır nikel de dusmusmuydu
Söylediklerinize bende katılıyorum. Bu 2022 senesi öyle bir sene oldu ki rahmetli Nasrullah Ayan'ın yeri geldiğinde söylediği'' Peynir büyük yol kısa'' sözü vardı tam ona benzedi. Hangi enstrüman olursa olsun bekletip süründürüp olmadık zamanlarda ciddi karlar yapıp arkadan baktırdı kendi adıma. Bizde doların çıpalanması Amerikanın tüm Dünyaya sonuçları olan faiz süreci her seyi daha çok zorlaştırıyor.
Bende doların belki bir gecede bile 22-23 olabileceğine inanıyorum. Şu an fare kapanından peynir almaya çalışıyor gibi küçük yatırımcılar. Değişken fonların pozisyon alma imkanı mantıklı geliyor ama orada da güçlü seçenek çok fazla değil.
Söylediklerinize bende katılıyorum. Bu 2022 senesi öyle bir sene oldu ki rahmetli Nasrullah Ayan'ın yeri geldiğinde söylediği'' Peynir büyük yol kısa'' sözü vardı tam ona benzedi. Hangi enstrüman olursa olsun bekletip süründürüp olmadık zamanlarda ciddi karlar yapıp arkadan baktırdı kendi adıma. Bizde doların çıpalanması Amerikanın tüm Dünyaya sonuçları olan faiz süreci her seyi daha çok zorlaştırıyor.
Bende doların belki bir gecede bile 22-23 olabileceğine inanıyorum. Şu an fare kapanından peynir almaya çalışıyor gibi küçük yatırımcılar. Değişken fonların pozisyon alma imkanı mantıklı geliyor ama orada da güçlü seçenek çok fazla değil