2050-2060'a kadar buradayız.
Printable View
Bu tarihteki usd kuru beklentinizi merak ettim.. Çünkü şöyle bir durum var, pandemi öncesi 1 milyar usd'ye yakındık. 2028 yılında 40 liralık bir dolar kuruyla sadece 1 milyar usd ciro yapmış oluruz sizin hesaba göre. Oysa ki ben o yıllarda 2.5 milyar usd ciroya ulaşırız diye tahmin ediyorum. %8-10 net kar da olası. Asıl soru.. Dolar o yıllarda kaç lira olur..
Çünkü şirketin gelirlerinin %75 civarı direkt dolar, geri kalan %25 civarı euro. Dolar bazlı hedefleri ve rakamları şirket kendisi söylüyor zaten. TL olarak bakmıyorlar. O nedenle, Kordsa'nın gelecek yıllardaki cirosunu tahmin etmeye çalışırken, dolardan bağımsız bir tahmin yürütemeyiz. Çünkü cirosu dolarla olacak ve sonrasında tl'ye endekslenecek.
Burada da otomatikman şu tür sıkıntılar veya avantajlar ortaya çıkıyor.. Birincisi, şirketlerin usd bazlı büyümesi çok hızlı değildir. Diğer yandan, Kordsa'nın avantajı, içinde bulunduğu sektörün dolar bazlı hızlı büyüyor olması. Bunun yanında, inorganik büyüme de gerçekleştiriyor; yani doğrudan faaliyette olan bir şirketi alıyor ve hazır ciro söz konusu. Fakat tüm bunlar dahilinde hedef, mevcut Kordsa'nın yanına bir Kordsa daha koymak. Önceki Kordsa'nın cirosu + yeni alınan şirketlerin cirosu toplamda, pandemi öncesi 1 milyar usd'ye yaklaştı. Bu alınan şirketler büyütülüyor. Bununla beraber başka şirketler de satın alınacak. Bizim ele aldığımız perspektif uzun vadeli. 2028 diyelim. Bu tarihe kadar şirket hem organik, hem de inorganik büyümelerle cirosunu 2 milyar - 2.5 milyar usd aralığına çıkaracaktır. Bu tamam.
Bizim tahta bazlı hedef fiyat belirleme sürecimiz ise bu noktada başlıyor. Mesela, o tarihte dolar kaç tl olacak? Farazi konuşuyorum, 1 tl olursa, Kordsa'nın cirosu, iki kattan fazla büyümesine rağmen bugünküyle aynı kalacak, sadece 5 milyar tl civarında olacaktır. Ama.. 8-10 yıl sonraki dolar kuru, bugünkü kurun 5-10 katı olursa... (Ama bu hesaba girmeden önce Tr'de geçmiş yıllarda dolar nereden nereye gelmiş, ona da bakmalı, o zaman her şey daha net olacaktır.) İşte o zaman biz tl olarak çok farklı bir tahta fiyatından konuşuruz. Ha tabii, enflasyona karşı eriyecek belli oranda bu kazancımız. Ama sonuç olarak bir yükseliş söz konusu olacak. O nedenle, dolar kuru önemli. 2.5 milyar usd ciron varsa, dolar 8 liraysa, ona göre tl bazlı ciro ve kar açıklarsın. Dolar 50 liraysa, ona göre tl bazlı ciro ve kar açıklarsın. Tahta fiyatın da ona göre değişir.
Uzun lafın kısası, Kordsa'nın tl ile satışı yok. O nedenle, tl ile bakılamaz. Hatta tl'nin değer kazanması bize yaramaz. Elbette, ben bütün tl bazlı değer kazanımlarının, devletimizin çok uzun vadeli politikalarına bakarak geçici olduğunu biliyor, pek de görünmeyecek şekilde sırıtıyorum.
Aforizma no 1: Ürününü NASA ile uzaya yollayıp hisseleri magmayı arayan şirket domates kurutup fezaya uçanlarla bir olabilemez.
O kadarını bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla Türkiye içine yaptığı satışlar, toplam cirosunun sadece %14 civarını oluşturuyor. Bunların satış fiyatları da usd bazında. Malı satıp direkt usd mi alıyordur, yoksa usd'ye göre fiyatını belirleyip tl mi satıyordur, onu bilmiyorum. Ama usd bazlı satış olduğunu şirketin açıklamalarından ve tablolarından biliyorum. Hatta bilançoları psd'ye çevirmeyi düşünüyorlardı bir ara.
2 milyar usd beklentisi doğrudan paylaşılan bir beklenti değil. Şirketin dolaylı açıklamaları. Kompozit alanında, kompozit öncesi Kordsa'ya eşit olacak ölçüde, yani %100 oranında büyümeyi hedeflediklerini kendileri açıkladılar. Zaten bu açıklama dahilinde 1.5-2 milyar usd bir ciro hedefinden bahsedebiliriz. Buna ek olarak, şirket kompozitte de, kendi alanında da büyüyor. Bu beklentiler 2025'e kadar olan beklentilerdi. Biz 2028'den bahsediyoruz. Bu nedenle, 2-2.5 milyar usd'lik cirodan bahsetmek abartı olmaz. Şirketin hedefleri belirledikleri doğrultuda ilerlerse, aşağı yukarı bu cirolar gerçekleşecektir.
2028 civarı beklentiler bunlar olabilir. Ben, eğer şirkette ve sektördeki gelişmelerde çok ciddi etkilenmeler, negatif gelişmeler olmazsa, 2028 yılında Kordsa'dan 2-2.5 milyar usd ciro beklerim. Bu bağlamda, şirket yıllık 200-250 milyon usd kar açıklayacaktır tahminindeyim. Piyasa değeri ise 2 milyar - 2.5 milyar usd dolaylarında edebilir.
Ben kendi adıma, usd bazında hesabımı bu şekilde yapıyorum. USD o yıllara kadar hiç değer kazanmazsa (haha) ve bu rakamlarda durursa, şirketimiz 2 milyar usd civarında bir piyasa değerine ulaştığında, tahta değeri 80 tl edebilir. Bahsettiğimiz bu tahta değeri üzerine, dolar kurunun bugünkü fiyata göre değişimini de katmalıyız. (Şunları da hesaba katalım. Şu an birçok şirket satın almış durumdayız ve mevcut piyasa değerimiz neredeyse yeni aldığımız şirketler kadar ediyor. Önceki Kordsa neredeyse hesaba dahil bile değil. Çünkü o şirketlerin borcu var, kredi kullanımıyla alındılar. Daha kendimizi tam toparlayamadık, sistemi oturtamadık. O yıllara kadar bu şirketler hem büyüyecek, hem de borçları bitecek. Bu şekilde bir ivmelenme de yakalayacağız.)
Bu hisse ne iş yapıyor
Salca işi.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sadece salça mı? Domatesi kurutma, işleme, suyunu sıkma da yok mu?
Ve başka meyve yok mu işlediği? Bu arada, domates meyveymiş. Ve birkaç çeşidi var domatesin. Ben daha doğal diye cherry domates alıyorum ama belki de yanılıyorum, belki doğal değildir o da. Bu konuda fikri olan var mı?
Ben sirkeye de girdiklerini duydum :)))
Neşemiz daim olsun da hisse de uçsun..
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anlatayım. Dilim döndüğuncé. Klavyem yettiğince... Şirket normalde lastikçilere malzeme veriyor. Aslında iplikçi. Sonradan inşaat güçlendirme diye bir şey çıkardı. Betona katıyormuşsun ve Beton gibi oluyormuş. Yer mi Anadolu müteahhiti? Adam zaten malzemeden nasıl kırpayım diye uğraşıyor. Ama mühimsiz zira dünya şirketi. Amerika...Birkaç senedir de 8 harflik bir kelime doladılar ağızlarına. Kompozit Aşağı kompozit yukarı. İtalyancası Kompozittore. Bununlan dünyayı ele geçirip Kordsanın içinden yeni kordsa çıkaracakmış. Endonezya. Bana faydası 2060 ta olacakmış. Ümit insanı amansız derde giriftar eyler ki derdi derman sanarsın. Sanarsın. Brezilya. Borç konusunda, şirketi süründürmede, defter değerinin altında tutmada mahirdir ispeklarus kendileri. Global olarak çünkü. Eserleri fezada, gökyüzünde kendi hisse fiyatınca magma tabakasında. Daha birçok mahareti var. Ne gerek var anlatmaya?Hepsi buna benzer. Ah bu SA olmayaydı da malum şirkete ait olaydı.... Göreydin ne rahvan at olardı. Evet olardı.
Not: Borçlandığı birkaç ülke mesaja serpiş ti ril miş tir.
2028 için hedef rakamınızı yıllık %15 enflasyonla günümüze iskontaladığımda eğer yanılmıyor isem 36 tl rakamını buluyorum. %20 den kabul edersem de 30 tl. Dolar bazında hedefi 10 dolar kabul ediyorsak da bu değerler sırasıyla 4,5 ve 3,8 dolara geliyor. O halde ben şu lotlarımı biraz arttırayım müsadenle spek kardeş
ASLA YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR
Sadece geçtiğimiz birkaç yılda 2 liralardan 8 liralara geldi dolar kuru. Önümüzdeki 8 yıl boyunca sadece %300-400 artacağını varsaymak? Ben ülkenin yabancı kur ve yönetim politikalarına güvenmediğim için bunu iyimser buluyorum ama tabanı bu rakamlardan hesaplayabiliriz de. Mantıksız değil.
Sadece Kordsa için hisse başı 10 usd hesabını (4,5 ve 3,8 de demişsiniz) ve diğer hesapları neye göre yaptınız, onu bilmek isterim. Düşünceler konusunda tam senkronize olalım.
JoNaThAn üstad şöyle de bir durum var, dolar 2010' dan bugüne %400 artmış. (2010 ocakta 1,5 TL) Günümüzden 2030' a bu trendde giderse üç aşağı beş yukarı 40' a yakın bir kurdan fiyatlanır.
Piyasa ralli yaparken veya havayolları uçarken çıkmayan kağıdomoz en ufak düşüşte olumsuzlukta bayır aşağı. Çok büyük hisse şirket maşallah
Rezalet ötesi endeks kağıdı gelecek çağda kazandırır zaten 200 yıl yaşayacağını hesaplayanlar uzun vade almış
Nedenini açıkladım. Çok mal kaptırdı, götüremiyor. Olmaz. Zor. Şimdi endeksin düzeltmesi için fırsat bekliyor gibi hissediyorum. O düzeltmede yeniden 11'leri denemek isteyecek gibi. Oralarda takılacak belki biraz, gel-git yapacak, testere yapacak, toplamak isteyecek. Zaten bunun için fazlasıyla bahanesi de var. Geçtiğimiz yıl 400 milyona yakın gelen kar (bu kar sayesinde 15 ve üstünü denedi, bunu unutmayın, yoksa bugünkü karla pahalı bile sayılır ama piyasa, potansiyelini bildiği için buraları dip rakam olarak görerek burada tutuyor kağıdı) bu yıl 100 milyon civarı gelmiş olacak. Önümüzdeki yılın ilk çeyreklerinde yaşanacak düzelmelerin bilançolarda görülebilmesi için aşağı yukarı 1 yılı var tahta yapıcının. Süreyi o kadar uzatır mı bilmiyorum ama sonuçta verisel olarak imkanı var. Bilin bakalım ne olacak? Daha çok mal kaptıracak. Şimdiden ben ve inanırlarım hazırlanmış durumdayız.
Vademiz çok uzun. Sektörün önü 2100'e kadar açık. Benim vade 2025 yılından sonra başlıyor. O tarihte daha yeni başlamış kabul edeceğiz. Daha şu an bir şey yok. Fabrikalar alındı ama borçları ödenmedi. Bizim sıfır noktamız min. 2025 yılı. 2050-2060'a kadar da izleriz. Hem vakit geçer. Boş boş mu oturacağız o yıllara kadar?
Dayı sen git kendin gibi dinozorlara anlat bu hikayeleri. Ben senin gibi kazık çakmaya gelmedim dünyaya. Ölüm var , görürsün 2050-2060 çok beklersün
2025 -2050 -2060 ..........?:kahkah:
izliyorum hisseyi fakat elim gidip daha alamadım: şayet şu güzel şirket SA olmayıp başka birinin olsaydı çoktan farklı bir yerlerde idi.. birde verdiginiz bu yukarıdaki yıllar yerli yatırımcı için çok uzak yabancı bile en fazla 10 yıl düşünürken..
bende ise yaş 64 bu kadar zaman yaşayabilecegimi bilemiyorum fakat çok zor oldugunu biliyorum ..
onun içinde hisse alırken enaz 6 ay enfazla 2 yıl olarak bakıyorum..
şayet bahsedilen yılları bekleyecek olursa biraz daha yogurdu üfleyeyim..:whistling:
Bir insan mal olmasa mal kaptırmaz. Maldan spek olmaz. Olmadığı da tahtasından belli zaten...
Bezci, iplikçi, tekstilci (ama teknik), betoncu ha bi de kompozitçi kordSA kendine başka spek bulsun. Bu çorbacıyla şirketin adını daha batırmasın.
Sakin olun bence beyler en az 3 çeyrek görmek gerek diye düşünüyorum burda da yazmıştım.. 1 i geçti 2 si kaldı..
Aksa ya kıyasla çok ucuz kaldık buna üzülmemek gerek aksine potansiyel olarak bakmak gerek..
Hocam borç sorun değil. Kendini ödeyen stratejik fabrika alımı yapmış. Eyvallah ama... Kurnazlık yapıp bunu kullanması sorun. Dürüst olsun. Gerekirse hepimiz elimizi taşın altına kor öderiz. Ama bu nedir 12 ler 13 ler.... Millet diğer hisselerden 5 kere okeye dönmüş gelip bir de bunda tura dönecek. Bu spek de awel awel seyrediyor. Bu speke izin veren de şirket, ak yatırım, SA... her neyse....
Haklisiniz
Zaten bende bir problem görmüyorum şirkette. Hani gözünün üstün de kaşın var derlerse o da bu.
Sirketin değeri aldığı şirketler kadar . E kendi değeri hicmi yok. Yemiyor insanlar .
Aksa bildiğim kadarıyla direkt esas faaliyet karı. Bunda iştirak. Bu durum şöyle bir şeyi ortaya çıkarıyor; bütün karı kendisine ait olan şirket f/k 15 dolaylarından işlem görürken, karların önemli bir kısmı iştiraklerine ait olan şirketler f/k 7-8 aralığından işlem görüyor. Kordsa'nın durumu bu. Bunun ötesine geçmek zor. 400 milyona yakın kar açıkladığımızda 15 lira civarlarından işlem görmüştük, yani 3 milyar tl. Aynısını Aksa benzeri şirketler yapsaydı, 5-6 milyar tl dolaylarından işlem görebilirdi. Biz her daim ucuz olacağız, diğerleriyle kıyas yapmamız yanlış. Ama avantajımız şu; şu anda da ucuz olduğumuz için oransal olarak bir şey fark etmeyecek. Bugün f/k'sı 15 olan pahalı şirket, karını 3'e katladığında 3 kat gideceği gibi, biz de f/k'sı 8 olan bir şirket olarak (bugünü kastetmiyorum, kar düşükse f/k hesabı yapılmaz) karımızı 3'e katladığımızda 3 kat gideceğiz.
Valla kafasını sağa çeviriyor mal kaptırıyor, sola çeviriyor mal kaptırıyor. Geri de alamıyor. Artık ne yapacak bilmiyorum. Kar artmadıkça da buralarda oyalanmaya çalışacak gibi görünüyor elinden geldiğince :) Zaten 15'leri yeniden hak etmesi için (eğer özel bir durum yoksa), 400 milyona yaklaşmalı yıllık karımız. Bunun da anlamı, çeyrek başına 100 milyon civarı açıklamalıyız. Eğer bunun işaretini önümüzdeki çeyreklerden birinde görürsek, mesela 2021 ilk çeyrek 120 milyon kar açıkladık, piyasa düzeldi diyelim...O zaman spek bizi alır 15-17'ye doğru götürmek isteyebilir. Yani çok uzak ve zor bir şey değil bu rakamlar, tek çeyreğe bakar.
Ama orta vadeli (benim orta vadem 3-4 yıldan başlar) astronomik rakamlar için (bir önceki zirvemizin 2-3 katı için mesela) hem yıllar geçmeli, hem borçlar ödenmeli, hem şirket kendini kanıtlamalı. Daha var.
Aksa kordsa korelasyonunda aksa 20 yılda 2 defa toplamda 2 yıl daha iyi performans göstermiş bu 3. Oluyor..
kordsa geri kalan dönmede hep daha iyi olmuş aksa dan..
Bu sefer 13 üstü kapanacak inşallah
Dediklerinizde haklısınız Jonathan nick li arkadaşım ama hisseye sadece f/k olarak bakıyorsunuz pd/dd de sürekli düşüyor borcunu ödedikçe. Şirket bu kadar borca rağmen kendini çevirebiliyor o yüzden de özsermaye karlılığı yüksek olarak görüyorum ben. bu sene abd deki şirketlerden kaynaklanan borcun 32 milyon dolarını ödemiş 215 milyon dolar borcu kalmış o tarafta ama gel gör ki TL bazında borcu artmış. O da maalesef TL nin değer kaybetmesinden kaynaklanıyor
Bu yıl sağlamcılar çok kötü gol yedik. Şuçumuz iyi şirkete yatırım yapmak. Bana faydası olmadıktan ya da mezarda olduktan geri tüküreyim öyle işe.. Stres bu borsa. Pişmanlık.
Bu kadar mezarcının olduğu hisse gider mi. Mezarda para kazanma hesabı yapan Özde spek elemanları amaç çok uzun vade verip milleti bıktırıp sattırmak
Sanki garanti gibi tavan yaptı ondan çok düştü 2 gündür bankaya geçmedik buradaki mezarcı tayfası gitmedikçe ekmek yok anlaşılan
Mezarcı tanımı doğru. Ama spekle olan kısmı doğru değil. Ben zaten spek'in götürmesini istemiyorum. Ben hızlıcı değilim. Siz eğer 2-3 günlüğüne geldiyseniz, yanlış yer burası.
Bazı inanırlarım, yaptıkları alımların ömür boyu kalması gerektiği konusunda bana tam olarak hak veriyorlar. Bazıları, "biz de yaşayacağız, ömür boyu çok uzun bir vade" diyorlar. Artık buradayız. Fiyat önemli değil.