Debt clock dan ABD nin rakamlarının ekran görüntüsü. Biz daha iyi durumdayız. Bütçe açığı borç oranı vs. Hangi rakam kötü ? Eksi rezerv yazmayın lütfen.
https://resimag.com/p1/4fffaed9503a.jpeg
Printable View
Debt clock dan ABD nin rakamlarının ekran görüntüsü. Biz daha iyi durumdayız. Bütçe açığı borç oranı vs. Hangi rakam kötü ? Eksi rezerv yazmayın lütfen.
https://resimag.com/p1/4fffaed9503a.jpeg
https://resimag.com/p1/571b60873ed1.jpeg
Buda diğer ülkelerle
Buradan bakınca japonya batmış görülüyor bence orayada bir forum açalım
Tüm dünyayı mukayese edersek. Bizde olmayanlar. Adalet, liyakat, güven, rezerv, demokrasi. Şimdi biz yeni iş gücüne katılım, büyüme için. Dünya sıfır faiz verirken. %17 faiz ile. İstihdam, üretim, yatırım nasıl olacak. Sadece enflasyonu düşürmek amacıyla için rezerv bitti eksiye geçti. Şimdi yüksek faiz verip kuru ve enflasyonu düşürmek için büyüme üretim ve istihdam dan feragat ediyoruz. Bu Pandemi sürecinde bu yanlış bir hamle. S400 vs gibi süreç zaten etkileyecek. Firavun'un Kızıldenizi geçerken tövbesi gibi fayda etmez.
Syn Deniz 43 gecen gün tv de Asaf Savaş Akat ve Ege Cansen konuşma arasında bir ifadede bulundular kafam karıştı. Enag enflasyonu ölçmuyor, Enag satın alma gücündeki değişimi ölçüyor dedi. Hatta Veysel Ulusoy da aynı şeyleri söyledi gibi birşeyler mirildandilar. Tüik ortalama enflasyonu ölçüyor ve bunu dünya standartlarında yapıyolar dedi. Size 2 sorum olacak enflasyonu ölçmek ile satın alma gücündeki değişimi ölçmek arasında fark nedir? Enflasyonu ölçmenin yada tekniginin bir standardı varmıdır?
Yani bu noktada 0.64 ile neden kredi verildigini sorgulamak lazim bence ... dolar rekor kirarken bu krediler muteahhitlerin cebine gitti yani burada halk deyip masumlastirmayalim halka para gitmedi... zaten parasi olan ödeme gucu olan kredi cekti bunu muteahhitlere verdi ... altin-dolar alimi olmussa bizim korona ortaminda isleri bozulmasın diye para sagladiklarimiz almistir.. yaz aylarinda ayni arabalar herhafta satila satila fiyati arttirildi....herkes alsatçı oldu
.burada enflasyon rekor kirarken neden faizlerin dusuruldu diye sormamiz gerekiyor.... Deniz bey gibi ekonomistleri gece günduz bizi bilgilendirmek icin ugrasan insanlari suçlamayalim... ekonomi matematik gibidir ne yaparsan onu cıkar... millet aycicek yagiyla video ceker olmuş.. cok uzulüyorum...
. diger ulkelerden israil pandemi doneminde rezervini arttirdi... yabanci ulkeler asi vurulmaya iyilesmeye coktan basladi... boyle gidersek turizm yehlikeye girecek diye korkuyorum... abd nin borcu yukardaki resimde 28.000.000.000.000 dolar diyelim sadece tesla olmus 450.000.000.000 yani borcun 60ta biri...bu demek oluyor ki bu ulkeler borcunu cevirecek sirketlere kaynaklara gelirlere sahipler... odeme imkanına sahipler... bizim uretimimizin yuzde 70i ithalata bagimli once onu duzeltmemiz gerekiyor ...bu konu bence cok onemli daha uretimimizin basinda 10 liramizin 7si gidiyor
cözum belli ...demokrasi adalet liyakat verimlilik cogulculuk temel hakların korunmasi... turkiye ye milyarlarca dolar yabancı kaynak geldi... dogruları yapalim yine gelir bu durumdan da çıkarız
... birbirimizi kırmayalim suclamayalim lutfen bu forumda abd yi elestirdigimiz cok yorum yapildi
Enflasyon demisken. 31 Aralık günü 6.25 ten aldigim litrelik Pınar Süt 7.45 olmus az önce aldım. Zalım misiniz oğlum siz. Nasıl bir artış bu.
Tam bir fiyasko evet. Ucuz kredi dağıtıp döviz ve tüketime para gitmesi. Üstelik bizim kamu bankaları ucuza kredi dağıttı. Çok yazık gerçekten yatırımcısına.
Üstelik tahsisli sermaye artışı yapıldı borsa fiyatından. Yatırımcınin parası pul oldu. Fiyasko üzerine fiyasko.
Kredi çekip doviz araba ev alan kazandı. Bu kadar fiyaskoyu görüyoruz ve mağduruz zaten.
Fakat rakamlar sürekli kötü ortaya konuyor bizde battik sağolsun ama diğer ülkelerde de durum ortada.
Yoksa durumumuz yaş. Bişey dediğimiz yok yani...
Dövize çıkmasın diye rezerv satmak ayrı bir fiyasko.. nereden tutsan elinde kalıyor.
Sonuç çözüm ne reformlar neler. Yurtdışı kaynak geliyor mu ?
Olan oldu benim takıldığim husus hayat devam ediyor ne çözüm buldular..
Pes yani.. Bula bula ekonomimizin daha iyi olduğu ülke olarak ABD ekonomisini mi buldunuz.ABD ekonomisi 21.1 trilyon dolar büyüklüğü ile bizim ekonomimizin 30 katı büyüklüğünde dünyanın en büyük ekonomisi,kişi başı milli geliri 63 900 usd, Türkiye gsyih 702 milyar dolar(YEP 2020 tahmini),kişi başı gelir 8 350 usd,ABD'de yıllık enflasyon %1.2,Türkiye'de %14.6(ENAG enflasyonu %36.72),ABD'de işsizlik %6.7,Türkiye'de işsizlik %12.7(geniş işsizlik oranı %28.4)
https://www.bloomberght.com/eylul-do...klandi-2270329
Gelelim ABD'nin borç ve cari açık rakamlarına.ABD doları dünyanın rezerv parasıdır.Parası ,gücünü dünyanın en büyük ekonomisi,en büyük askeri gücü,bilim ve teknolojide dünyanın en ileri ülkesi olması ve dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olmasından alır.
ABD tüm ihracatını ve ithalatını ve borçlanmasını sadece kendi parasıyla yapar ,bundan dolayı pratikte ne cari açığı ne dış borcu vardır.Bir ülkenin iç borcu ise son tahlilde vergi politikası veya diğer yollarla milli gelirin yeniden dağıtılması olayıdır.
Türkiyenin borcunun yarıdan fazlası ise yabancı para iledir ve dış borç/gsyih olarak Arjantinden sonra dünyada ikinci,kısa vadeli dış borç/gsyih olarak ise dünyada açık ara birincidir.Dış ticaret açığımız ise bu sene 50 milyar dolar olmuştur.
https://www.google.com.tr/amp/s/www....ka-890766/amp/
Ege cansen 2015’te cevaplamış
Türkiye'nin “Kamu Borcu/Milli Gelir” oranı yüzde 35'dir. Japonya'dan çok, çok iyidir. Almanya'dan (yüzde 80) da çok iyidir. Ama Türkiye'nin mali durumu iyi değildir. Çünkü Türkiye'nin “ülke borcu” yani Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, yaklaşık eksi 400 milyar dolar veya milli gelirinin yüzde 50'dir. Almanya'da ise bu, artı 1.5 trilyon dolar veya milli gelirin yüzde 39'udur.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hayır ENAG ,TUİK gibi enflasyonu ölçüyor.
https://enagrup.org/bulten/aralik2020.pdf
Metodoloji olarak:
Fiyat endekslerinin elde edilmesinde ülkelerin benimsediği ortak standart enflasyon hesaplama yöntemi kullanılmıştır. Alt kalemler bazında sistem Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü'nün "Classification of Individual Consumption According to Purpose"(COICOP) standartları gözetilerek oluşturulmuştur.
https://enagrup.org/?p=metodoloji
Fiyat endekslerinin oluşturulmasında ENAG Laspeyres Endeksi'ni kullanmaktadır. Günlük veri analizinde bulunan endeks serisi ise ay sonunda gün serilerinin endekslenmesi ile enflasyon oranına dönüştürülmektedir. Kullanılan tüm madde ağırlığı, Pandemi Endeksi dışında, TÜİK'in kullandığının aynısıdır.
Temel Veri Kaynağı
ENAG oluşturduğu sistem ile Türkiye genelinde ulaşılan tüm tüketim verilerini toplamayı amaç edinmiştir.
ENAG fiyat verilerinin alındığı kaynakların özellikle popülasyonun tamamını ve gelir dağılımı bölümlerini temsil edebilmesini önemsemektedir. Grubumuz, aylık 100 bin üzerinde kira, yaklaşık 250 bin günlük (aylık ise 7 milyonun üzerinde) fiyat verisi ile hesaplanan fiyat endeksi ve sonrasında enflasyon oranları, Türkiye enflasyonunu sıklık serileri kapsamında en iyi şekilde temsil etmeyi amaçlamaktadır.
Üstad resmen iktisat giriş dersi veriyor. Çok yararlı ama kişi anlamak için olaya nötrden bakması lazım. Kafanın bir taraflarında birileri için şartlanma olmamalı.
Dünyanın durumu bizden kötü diyen arkadaş. Kardeşim biz sebze meyve satarken onlar minnacık çip, elektronik parça, saat, otomobil satıyor. Ürettiğimiz elektrik elektronik otomobil de ithalata dayalı. Bizde olan jeotermali Osmanlı bugün ku teknoloji ile doğalgaz kömür yerine kullanırdi. Avrupa ABD Japonya daki markaların bir tanesinin değeri bizim ülkeden fazla. Bizim en iyi olduğumuz ürünler soframızda giyimde mobilya da. Bu iyi olduğumuz ürünler de bile ithalata bağımlılığı mız var.
adamın borcu bizden çok olsa ne olur matbaayı çalıştırdımı bastığı kağıdı dünya kapıyor
biz matbaayı çalıştıtınca ne oluyor gördük
İşin nihai çözümü dış finansmana dayalı mevcut ekonomik büyüme modelinin değişmesidir. Ancak iktidarın bu değişimi yapabilecek iradesi ve kudreti yoktur. Esasında tabandan halktan gelecek kuvvetli bir değişim talebi olmadıkça, hiç bir iktidar böylesi büyük bir işe kalkışmaz. Çünkü bu yıllar sürecek sancılı bir ekonomik ve sosyal süreç olacaktır.
İşin palyatif çözümlerine gelirsek, faizleri yükselterek kısa vadede ya da bir takım yapısal reformlarla uzun vadede rahatlama sağlanabilir ki, bunlar zaten yapılageliyor. Ancak bu yöntemler, ekonomik modelin bir sonucu olan ülkenin bilançosundaki kronik bozulmayı kayıtsız şartsız durdurmaz.
Ben de kimsenin acı receteyi kabul edecegini sanmiyorum
.. adalet istedigini de sanmiyorum.. herkes kendinin derdinde ... bu tum parti tabanlari icin boyle bence. O yuzden boyle geldi boyle gider zaten kac senelik ömrümuz var cok da sey yapmamak lazim diye düşünüyorum :D
Mevcut iktidar bugüne fakire vererek geldi. Yer yer iyi şeyler de yaptı. Bundan sonra da vererek ülke bir yere gelemez. Şimdi geri vites uçurumdan aşağı giderken yapsan fayda etmez. Bundan sonra yapılacak profesyonel düzeyde hamleler bize fayda eder. Bakın ab yi topla bütün makam arabası ne kadar bizde ne kadar. Adam arabanin membasi altında bu kadar makam arabası yok.
Buna katılıyorum. Ve eklemek istiyorum. Turkiyede demokrasi tam anlamı ile tecelli etmiştir. Halk iktidardır. Halk ne isterse yapılmaktadır.
Sorun şu, halka ne istersen yapılacak demekle benim 4 yaşındaki çocuğumu sokağa bırakıp her istediğini yapmakta özgürsün demem arasında hiç bir fark yoktur.
Particilik, siyaset yapıp da siyasetten para kazanmayan insanlar bana göre aptaldır. Para kazanmayan adam siyaset konuşmasın hiç birinin diğerinden farkı yoktur. Toplumsal değişim, dönüşüm olmadan ister yeşil ister kırmızı ister de mor partiyi seç hiç bir halt olmaz.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Biz Türkiye’de yaşadığımız için ülkemizin rakamları konuşuyor olabilir miyiz?
Her koyun kendi bacağından asılır.
XXX ülkesinde durum çok kötü diye kendi halimize sevinelim mi diyorsunuz.
O zaman YYY ve ZZZ ülkeleri bizden iyi diye üzülelim mi yani.
Rakamları konuşmayalım her şey toz pembe diyelim o zaman.
Bu şuna benzer; Sağlam dayak yiyen birinin acımadı ki acımadı ki demesi gibi.
İyi bir haberim var size. MB rezervleri eksi 57 milyar dolar değil. An itibariyle 150 milyar dolar rezervimiz var.
Almanya da bizi kıskanıyor.
Valla hükümet çok insaflı abi. Ben olsam rezervi -250 ye dayarım sonra bir karar alırım 3 de bir fiyattan bozarım. Devletin size sağladığı imkanla ahkam kesip alay ediyorsunuz.
Kimseye bı faydaniz yok. Kusura bakmayın..
Kabahat hükümette abi bu kadar herşeye yüz göz olup herkese her imkanı vermesinde. Tam convertible dünyanın hangi ülkesinde var. Git Brezilya da 100 dolar bozdur 3 realdan bozuyor bir dünya vergi var.
Siz abi devletin size sağladığı imkanla alay ediyorsunuz çok yazık gerçekten..
Imsanlari suclamanın herhangi bir anlami yok... tartismaya devam etmenin de... burada sadece rakamları yorumluyoruz... herhangi bir partiye veya kuruma dusmanlik kesinlikle bulunmuyor....
... abd de issizligin patladigi donemler bu istatistikler de hafta hafta yazildi... hatta daha bir iki gun once abd nin sirletlerinin cok verimsiz oldugunu batmasi gerekenlerin batmasi ve paranin verimli kullanilmasi gerektigini belirttik...
Ben bu basligin yorumlarin ve burada paylasilan bilgilerin cok degerli olduguna ulke ekonomisinin ve dunya ekonomisinin gidisati hakkinda degerli verilere yorumlara yer verildigine inanıyorum..
Kaldi ki binlerce site onlarca forum sayfasi var eger yazilanlarin mantiksiz oldugunu dusunursem takip etmem olur biter
Dedigim gibi tartismaya devam etmenin anlami olmadigini dusunuyorum
Büyük "reset" başlıyor olabilir mi?
Cici bebe , yaş ve tahsiliniz nedir ? Böyle gizli kalmış bir teknik bilgi , tecrübe ve üst seviye bilgilerin paylaşıdığı bir topiği nasıl keşf ettiniz ? Berat keşf etteydi Deniz hocamızı , faizin sebep enflasyonun netice olduğuna inanmaz ve sonumuz hayr olsun deyip gitmezdi vesselam...
Burada , Deniz hocam sadece rakamları konuşturur, kendisi konuşmaz, ...
Geçen bir başlığa bununla ilgili bir yazı yazdım
Bir forumda algıyı ölçmek ve sabote etmek için mikserler salabilirler diye .
Tıpkı çoğu yerde bunlar var şu anda ironik ve manidar şekilde
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Şant Manukyan
@SantManukyan
·
2h
Günaydın, ABD'de kaos devam ederken bu hafta Merkel'in yerine kimin geçeceği de belli olacak.
Bakalım AB’de yeni dengeler nasıl oluşacak. Merkel gibi sağduyulu bir liderin gidişi Almanya için kayıp olacaktır.
Türkiye'nin Kasım ayı cari açığı 4.063 milyar dolar,Ocak-Kasım 11 aylık cari açığı 35.249 milyar dolar oldu.
Muhtemelen yılı 39-40 milyar dolar civarında bir cari açık ile kapatacağız.
TUİK'e göre:
Türkiye'de Ekim ayında işsizlik oranı %12.7 oldu.
Detaylar:
Çalışabilir nüfus:62.935 milyon
İstihdam:27.447 milyon
Ev işiyle meşgul olan+eğitimde olan
emekli+çalışamaz halde:24.202 milyon*
Çalışabilir nüfus(net):38.733 milyon
Geniş işsiz sayısı:11.286 milyon
Geniş işsizlik oranı;(11.286/38733)=%29.14
Not:Emekliler içinde çalışmaya hazır olanlar olduğu,ev işleriyle uğraşıyorum diyenler içinde iş bulursa çalışmaya hazır olanlar ve eğitimde olanlar içinde hizmet sektöründe çalışmaya hazır olanlar olduğu dikkate alınırsa,aslında geniş işsizlik oranının %30'un epeyce üzerinde olduğunu söylemek mümkün.
*Ev işiyle meşgul:10.002 milyon
Emekli:4.752 milyon
Eğitimde olan:4.432 milyon
Çalışamaz halde:5.016 milyon
Toplam 24.202 milyon
Kayıtdışı çalışan sayısı tahmininiz nedir ?
İsmi üzerinde " kayıt dışı" olduğu için bir rakam verebilmek zor ama Türkiye ' de kayıt dışı çalışanların önemli bir kısmını başta suriyeliler olmak üzere, ülkemizde kaçak çalışan ıraklı, pakistanlı, afganistanlı, afrikalı, orta asyalı gibi 7-8 milyonu bulan ucuz işgücü yabancılar oluşturuyor.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Psndemi dönemi özellikle bayanları vurdu. İşyerlerinde bürolarda evlerde temizlik ve getir götür çay demle yemek yap şeklinde çalışan bayanların çoğu ev hanımı pozisyonuna döndü. Bunların çoğuda kayıt dışı olduğundan ve yerine kimse çalışyırılmadığından hanelere giren gelir de çok düştü.
https://m.youtube.com/watch?v=lqBXx7...ature=youtu.be
Şant manukyandan altın yorumu
Sanırım önümüzdeki dönemde tüm analizler bu eksende olacak. Ama unutmadan ekleyelim. Zamanlama meçhul belki yarın belki 2 sene sonra
- Biriken borçlar özellikle devletlerin borçları
- Enflasyon
Deniz hocam. YouTube de Turhan bozkurt bankadaki TL ve yp için bir gün BDDK kararıyla hisse senedine çevrildi diyebilir diye bir şey söyledi. Böyle bir şey olabilir mi. Bu adam bunu neye istinaden söylemiş olabilir. Kargaşa amaçlı mi bu.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...-altin-satisi/
Merkez Bankası'ndan 20.9 tonluk altın satışı
Merkez Bankası eylül ayında gerçekleştirdiği 45.5 tonluk altın satışının ardından kasımda 20.9 ton altın sattı. Uzmanlar, TCMB'nin döviz rezervi ihtiyacını karşılamak için satış yapmış olabileceğine işaret etti.