bir finansal varlıkta fiyatlar sağlıklı oluşmadağı zamanlarda dezenformasyon oluşur tıpkı şu an devada olduğu gibi
Printable View
bir finansal varlıkta fiyatlar sağlıklı oluşmadağı zamanlarda dezenformasyon oluşur tıpkı şu an devada olduğu gibi
https://www.linkedin.com/company/dev....google.com%2F
sayın deva holding;
bu 2 yönetici arayış ilanındaki ilaç işinizi biliyoruz da; "property development ve farming"le ilginiz nedir?
Patronun(ların) diğer işlerini ilaç işi ile karıştırmasanız iyi olur..
üstadlara sorumdur. 106dan 66 ya geldi de bir dur noktası yokmu ? hedef 56 46 bu şekilde mi ilerliyor.
we are a diverse group active in property development , farming and pharmacetuials . :)
Abi niye öyle diyorsun adamların işte Yeni Zelenda da ilaç faaliyetleri dışında gayrimenkul geliştirme ve çiftçilik faaliyetleri varmış , çeşitliliğe (diverse ) sahip bir şirket :)
Patron çiftçilik tarafı olduğunu daha önce söyleşilerinde söylemişti :)
Sevgilerimle
bazı ilaç şirketleri ve yılbaşından bu yana gösterdikleri performanslar.
turk ilaç ve serum sanayi a.ş. +110.47%
gen ilaç ve sağlık ürünleri sanayi ve ticaret a.ş. +75.45%
oncosem onkolojik sistemler sanayi ve ticaret a.ş. +38.28
eis eczacıbaşı ilaç sınai ve finansal yatırımlar sanayi ve ticaret a.ş. +10.68
deva holding a.ş. -12.63%
xu100 +27.64%
diğer firmalarında ilaçlarına zam gelmedi. Diğer firmalarda enflasyon muhasebesi yapıyor. şartlar eşit.
kaynak: https://tr.tradingview.com/markets/s...uticals-major/
Deva , şahsına münhasır bir şirket .. Hiçbir benchmark ölçütü yok .. 2023 yıl sonu finansallarının ertesinde gap bırakarak tavanda 1 mia tl nin üzerinde bir hacim gerçekleşmişti , ertesi gün hareket devam etmişti. 2023 yıl sonu finansallar kullanılarak güzel mal verildi. Fırsat maliyeti diye bir kavram var ,paranın maliyeti var .
Bu şirket açık ara ticari faaliyetleri ve potansiyeli açısından borsanın sayılı en iyi şirketlerinden biri . Ama diğer taraftan ise , patron ve yönetimi , yatırımcı faaliyetleri ( sunum , rapor , bilgilendirme vs. ) açısından borsanın açık ara en kötü şirketlerinden biridir.
Sevgilerimle
Şirket 2023 bilançosu öncesinde ucuzdu, sonrasında kısa yükseliş ve şimdi yıllık en düşük fiyatlarda ve ucuz kelimesi hafif kalır.
Peki şirkette faaliyetini zora sokan bir olay mı yaşandı ya da sektöründe büyük bir daralma mı oldu veya bir çığır açan gelişme oldu da bildik ilaç kullanımı mı bırakıldı, AR GE yapılan harcamalar çöp oldu da şirketi batıracak hale mi geldi? Bilgi akışı cevabın hayır olduğunu söylüyor. O zaman benim yorumum, kendimi bağlar, şirket kelepir hale gelmiş; tahtada yaşananlar büyüklerin savaşı ve artan hacim, teknik uyumsuzluk trend değişiminin alametleri.
Temmuz büyüme verisi.. miktarsal büyüme de pozitif..
https://www.ieis.org.tr/static/share...emmuz-2024.pdf
eylül başı bir zam haberi bizi rahatlatabilir, baya bir dillendirildi sanırım bakanlık ilaç yoklarının artacağından çekindi, zama yeşil ışık yakacak. eczaeninsesi sitesinin son 10 adet haberinin 3 ü zam ile ilgili. yüzde 100 yap 1 sene zam yapma daha. ama konuşulan oranlar çok komik . bu kadar baskılanan bir sektör eskiden beklenen zam oluyordu mehmet şimşek bu sektöre yaramadı.
bana pek DEV gibi gelmedi ama yine de. Aynı haberin farklı kaynaklarını da ekledim.
İlaca Dev Zam Geliyor!
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ilaca yüzde 17 ila yüzde 35 oranları arasında zam yapılacağını belirterek bunun vatandaşın ödeyeceği katkı payını da artıracağına dikkat çekti.
https://halktv.com.tr/ekonomi/ilaca-...eliyor-865048h
https://eczacidergisi.com.tr/haberle...v-zam-geliyor/
https://www.evrensel.net/haber/52663...lik-karsilasin
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/i...ak-834399h.htm
Gen ilaç bilanço gümledi, ona bunu yapan bize ne yapar.
Eski eşşek ama bilanço sunu merak etmiyor değilim
İlginç olan satışları artıyor adamların ama.nasil.zarar yazıyorlar. bilanço kalemlerinde şişirme yaparak vergiden kaçıyor olabilirler.
QUOTE=işçi74;6881836]Eski eşşek ama bilanço sunu merak etmiyor değilim[/QUOTE]
% 5.9 kutu bazında
% 87.9 TL ''
2023 Temmuz ayına göre artış
Haziran ayı ilaç ihracatında % 17.3 artış
bu yıl alışık olmadığımız son iki veri
ili yarı satıldı hem de fazlasıyla
en kötü gelecek bilanço bu fiyatlamayı
yapardı
selec ikinci çeyrek vergi öncesi zarar yaptı
dün % 8 yükseldi
tepeden 40 TL aşağı geldi ve de defter değeri
4/5 e indi
daha da iner mi
inerse de iyi olur
buralar değer analizi yapanlar
için güzel
seviyeler
olumsuz yazan gediklimiz var
söylemeye dilim de varmıyor
geçmiş dönem için o haklı çıktı
üfürenler uçanlar müdavimler
ne yazık ki fena yanıldılar
ilk çeyrek vergi dairesine açıklanan kar
çok belirgin ipucuydu
yani 2. çeyrek bitti
önümüze 3 ve 4 e bakacağız
veya bakacağım
ben yeniden buradayım
O adamı bende tanıyorum. Nasıl oluyorsa hep haklı çıkıyor. Onun karşısına aldığı kişilere yalakalık yapanları çok üzdü. Kendisine sin kaflı hakaret edenlere de haklılığını ispatladı. İyi forumlar değerli üstadım. Sizden çok şey öğrendik. Sizde iyiki varsınız. Ters indikatör olarak değerlendirmeye aldığım 3 kişiden birisin.
yakında eczanelerde greve gider, şu zammı yapsınlarda herkes bir rahatlasın. umarım eylül başı yapılır biter, sonraki de 2025 şubatta olur eski düzende gider.
zam konusu:
27 Ağustostan geçerli olmak üzere, ürün bazlı olarak (genel değil) kimi ilaçlara zam yapıldı. devanın da 10 civarı ürünü zam aldı (örn cefaks bazı formları.. tümü değil).. fakat bu zamlar firmaların dişinin kovuğuna dahi sığmaz..
genel zam yapılması konusunda aciliyet bunun ötesindedir.
şöyle de bir şey vardır; diyelim ki zam konusunda bir umut yok ve firmanın zarar eden ürünleri var.. bu durumda, hammade alımı yapmıyor. sonra son dakikada MŞ isterse %500 zam yapsın, hammadede yoksa, ilaç da yoktur.. bu hammaddeler ürün süreli terminlerle (lead time) geliyor ve gelince de 1 gecede mamüle dönüşmüyor.. gelen malın malzeme kalite kontrolünden, üretim planına alınması, üretim sonraki kalite gücencilerin pazara verilmsi için onay vb toplamda 5-6 ayı bulan süreler olabilir (uç noktaları saymıyorum)..
üstelik de stratejik olarak devletin bizzat kendisinin belirlediği 5 sektörden biridir. kar etmesine müsade etmediğin bir sektör nasıl stratejik olur ki.. capital birikimi yapamayan sektör nasıl ar-ge ve yatırım için fon biriktirsin??
sektör temsicileri hiç de utangaç ve çekingen olmayan bir içerikte taleplerini ilettiler. sonrası; devleti yöneten ekibin tercihidir. hiç zam da yapmayabilirler. nasıl ki eğitim konusuna yeterli yatırım yapılmadı ve uygun olmayan vizyonla; kalite her yıl geriye gittiyse (bkz PISA skorlarımız, lgs ve üniversite giriş net ortalamaları, üniversitede eğitim aldığı ders konularında yazılan konuların temellerine dahi iş mülakatında cevap veremeyen mezunlar vs vs vs ), sağlık alanında da kaliteyi düşürmek için politika tercihleri yapabilirler... zam yapmamak da bir tercihtir ama sonuçları tabi ki olur: üretim kısıtlanması, mal yokluğu, uzun vadede bu alana daha az yatırım yapılması, çok iyi büyümekte olan ihr/ith dengesinin bozulmaya başlaması, hasta memnuniyetsizliği, tedavi edilmeyen hastalıklar dolayısyal üşgücü kayıpları vb vb.. ölçülen ve ölçülmeyen bir sürü yan etki olur..
bu tablonun sorumlusu ilaca zam yapılmaması ise şayet, ilaç zammı tabloyu tersine çevirebilir. Fakat böyle bir saçmalık olur mu zam gelmediyse diğerlerine de gelmedi, ''diğerleri nasıl böyle performans gösterdi'' diyorsan evet ilaç zammının etkisi konusunda da kuruntu yapılıyor demektir. Bunu bir olumsuz eleştiri olarak addetmeyin. aksi yönde bir fikri olan varsa dinlemek isteriz.
bist fiyatlaması:
çok uzun zamanadır ilk kez 2 USD aldına düştük, diye biliyorum.. çöp fiyatlamasıdır. defter değerinin de gerisindedir. üstelik, bir de expertiz değeri ile net varlık değeri hesabı (arsa, arqazi, ruhsat vs ) yapsak, onunda 1/3ü bile olmaz..
adil fiyattan fiyatlanamasındaki en temel konu bence, PR (tanıtım) eksikliğidir. bunu da besleyen temel konu şirketin bizzat kendisini anlatmaktan imtina etmesidir. selec hk bu sabah 4 tane değerleme (aracı kurum hedef fiyat fiyat) gördüm.. bizim firma olarak önemimiz sektörde ondan geri değildir. sektörün kutu bazında 2. büyük firmasıyız.. yakında tl olarak da 1-2 kademe yukarı çıkabiliriz ama bize değerleme yapan, rapro yazan bir aracı kurum YOK..
aracı kurumlar bence firmaya yaklaşamıyor ki bırakın firmanın bloombergde falan kendisini anlatmasını..
spec'imiz varsa, o belki de PH ve ekibidir. eğer SPECimiz yoksa, PH ve ekibinden korktuklaırndan dolayı yoktur (Eastpharmanın serbest dolaşımda olmayan miktarı alelacele dolaşıma sokma korkusu) .. bu kısım tamamen tahmindir. bildiğim bir konu değildir.
bist dışı satışta olası değeri hakkındaki görüşümü tecrübeme göre daha evvel yazmıştım.. bist fiyatı ise onun açık ara gerisindedir.
yakında TR pazarında ilaç firma satışları olabilir (belki.. piyasa aktif).. olursa; bir emsal de görmüş oluruz..
İlaca zam gelmesinin hisse fiyatına etkisi sınırlı olur geçmişte ilaca zam geldiği gün hisse eksi kapatmıştı(tam komedi) ilaç zammının şirketin karlılığına pozitif etkisi olur Philip ve arkadaşları kar payı ve primlerini alıp yoluna devam eder. Hisse fiyatını buradaki hakim grup belirliyor (buna yönetimin dahli olabilir) yukarı sür gelenin eline ver sonra aşağı çek yukarıdan alanları bezdir aşağılardan yerine koy böyle devam eder gider.
PR (tanıtım) eksikliği konusunda bir ek bilgi paylaşayım. aslında bu konuyu direkt özetliyor. Holding websitesi'nde ''Basın'' sekmesi var. Basın sekmesine tıkladığınızda içerik yok. Anasayfaya yönlendiriyor. Hem türkçe hem ingilizce versiyonda. Sanırım bir hata değildir. Kasıtlı yapıldığına inanıyorum. Yok hataysa burdan duyurmuş olalım. sitenizde basın sekmesi deaktif. Hoş son 3 4 yıldır basında bir habere de konu olmadınız da...
Çok önceleri portföyümün en büyük hissesi olup 1-2 sene tuttuğum dönemler oldu. Neyse ki bir yerde kol kestim. Şimdi aşırı düştü mü alıp %8-10 + yla satıyorum. Bugün 66 dan aldım. Önümüzdeki hafta 72 den veririm inş. Bu kağıt daha fazlasını haketmiyor. Burada halen sabırla temel analiz yapanaları da saygı ve hayretle izliyorum.
Devlet vergi kaybına uğradığı için yıllık cirosu 50milyon u geçemeyen sirketlere enf.muh. zorunluluğu kaldırdı. İlginç bir dönem .
UOTE=Tesla136;6882591]Çok önceleri portföyümün en büyük hissesi olup 1-2 sene tuttuğum dönemler oldu. Neyse ki bir yerde kol kestim. Şimdi aşırı düştü mü alıp %8-10 + yla satıyorum. Bugün 66 dan aldım. Önümüzdeki hafta 72 den veririm inş. Bu kağıt daha fazlasını haketmiyor. Burada halen sabırla temel analiz yapanaları da saygı ve hayretle izliyorum.[/QUOTE]
Böyle Bir günde eksi olmaz diye umuyorum, sonra diyorum ki bu deva herşey beklenir. Devada değişen sadece bizleriz kağıt aynı kağıt.
Bilançolara tekrar göz gezdirirken şunu fark ettim ve garipsedim. 2023yıl sonu ve 2024mart ayı bilançosu farkı
437 değişik formda 219 ilaç -> 433 değişik formda 219 ilaç
128 değişik formda ve 87 ilaç -> 111 değişik formda ve 79 ilaç
Genelde hep artış olurdu. Bu azalışın sebebi nedir acaba(muhtemelen uğraşmaya değmez diyedir) ve hangi ilaçlar çıktı acaba?
2023 bu aylarda 100 TL üstüne geçmişti
ve sonra % 51.97 enflasyon yaşanmış...........
ikinci çeyrek kötü gelecek evet kötü gelecek
bu satıldı mı ?
hem de nasıl
ikinci çeyrekte 400 MİLYON TL vergi öncesi
zarar yapan SELEC resmen uçuyor
bana göre kötüler yaşandı
buna ikinci çeyrekte dahil
sıra olumlu gelişmelerde
ben burada ilk yazımdan (2023 )
1-2 ay sonra DEVA % 100 ün
üzerinde getiri yapmıştı (indikatör muhabbeti)
bu seviyeler
maldan anlayanlar için kelepirdir
2024 ilk çeyrek vergi dairesine açıklanan
tablolardan sonra geçici ara verdim
yatırım tavsiyesi olarak düşünmeyin
pazarlamacı da değilim
fırsat gördüğüm yerde alırım ve paylaşırım
iyilerin kazanması dileğiyle
İspanya pazarı hk..
https://tr.linkedin.com/posts/profdr...277561345-uePZ
bilgiyi gönderen ortağımıza teşekkürler.
İspanyol hastalar ve Devatis için de hayırlı olsun..
cyclosphorin (depores; oftalmik solüsyonda ABDdeki 5 firmadan biri Devadır.... FDA onayını yakın zamanda almıştık..) USA sevkiyat.. hastalara şifa olsun..
https://www.importgenius.com/suppliers/deva-holding-a-s
bilgiyi gönderen değerli ortağa teşekkürler.
Deva yatırımcıları arasında Deva'nın işlem/eylem/ruhsat vbsini benden çok daha yakından takip eden ortaklar var.. bu durum uzun süredir böyledir.
kendilerine bilgi paylaşımı teşekkür ederim.
Ruhsat ilaç etken madde paylaşımları için tesekkurler kağıtta tek eglencemiz bu kaldı .
içerde adamı olanlarla mı paylaşıyolar bu bilgileri. çok garip. birilerine bilgi veriliyor ama nasıl hangi yöntemle belirsiz. bu kafayla daha çokkkk sürünür bu fiyat. değil USA sevkiyat, marsa sevkiyat yapsa yine değişmeyecek. Olaylara bak.
webden bilgi taranması:
1-hergün anahtar kelime ile tarama yapabilirsiniz,
2-google alert gibi uygulamalara anahtar kelimeyi kurgularsanız, düzenli ve güncel bilgi gönderir.
arkadaşların yaptığı da budur...
bana gelen bilgileri insider bir bilgi değildir; webde olan bilginin nesi insider olsun??
hangi bilgi ile ilgili kaynak soruyorsunuz.. postta bildirdiğim konuysa, zaten postun içindeki likn alanına tıklarsanız, bilgiler orada var..
yani;
1-https://tr.linkedin.com/posts/profdrbanucosar_devaholding-konjonktivit-blefarit-activity-7233879328277561345-uePZ
2-https://www.importgenius.com/suppliers/deva-holding-a-s
(sevkiyat detayı için sağ üst köşedeki "shipments" kısmına tıklayın. sevkiyat kg kısmına bakınız.. 10 Ağuustos 2024 tarihine bakınız)
zaten, bu gibi konuları kaynak vermeden beyan etmek hiç de inandıcı olmaz..
bu bilgilerin, finansal oalrka kısa vadede bir karşılığı var mı? o da ayrı konudur..
rica ederim..
yorumunuz doğrudur.. 20 ayrı paket/koli vb halinde 4.3 tondur.. net ve dara konusu var mı, bilmiyorum.. ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var..
ancak, cyclosporin (oftalmolojik/göz) için umutluyum (pazar hacimli ve sadece 5 tane tedarikçi var).. vade konusunu bilmiyorum. vergi bilançosunda Q3te anlarız.. konsoldede ise Q4ü beklemek gerekebilir.. çünkü, bu ürün şimdilik Devatise gitmiştir. devatis, zincir eczanelere/walmarta vs satılınca konsolide rakamlara dahil olacaktır..