hadde :D yazıyı sımdı gordum.
valla polemık yapma pesınde degılım bir iddamda yok bunu yapın kesın kazanırsınızda dıyemem onu yapın kesın kaybedersınızde dıyemem.
Hangi tür size uyuyorsa onu yapın.
Ama mantıklı olanı yapın size uygun olanı yapın getirileri karsılastırıp analız edın. SOnra karar verin benim derdim bu ne benim dediğimi yapın ne ctugrulun dediğini kendi dogrularınız olsun ıksınıde bakın analız edın olcun tartın istediğinizi seçin bizler illa benimkini seç veya ctugrul hoca illa benimkini seçin diye yazmıyor.
Biz fikileri paylasırız mantık suzgeçinden geçiren sizler olmalısınız. Biz farklı bakış acıları katarız kararı sızler verırsınız.
O yüzden kimse kimseye bir strateji pazarlıgı pesınde olmadıgını bılmenızı ısterım.
Gayet samımı bir biçimde farklı bakış açılarını kendı tecrübelerimizi aktarıyoruz okadar.
gelelim ctugrul bakış acısına.
ctugrul hocam dogru bır noktaya parmak basmıs kaldıraçlı turev pıyasalarda kazanma kaybetme ihtimali muhtemelen düşüktür yani kaybeden kısı fazladır. kazanan azdır. BU bir tahmın viopta bu oran hıc acıklanmadı ama forekste acıklanmıstı. bu arada foreksle viop arasında daglar kadar fark var. aynı sekılde borsada da bu oran muhtemelen boyledır kaybeden daha cok kazanan azınlıktır.
gelelim UVY olayına şimdi Riske girmeyeyim aman 1000 Tlm cebimde kalsında 50 bın TL kazanmayıvereyım diyorsanız karsınızda faiz var. Öyle değilmi hisse senedi her ne kadar uvy de cogunlukla kazandırıyor olsada. Bir riskide üstlenmiş oluyorsunuz. Borsada kimse kaybettiğini samimi bir biçimde söylemez. Söylemek istemez egosuna yediremez. BU yuzden BİMEKS'ı uzun vadeli yatırım yapmış bir tane allahın kulu yoktur. BİMEKS güzel bir şikrlet değilmiydi DUKKANINDAN alıs veriş yapmadınızmı teknoloji sektöründe değilmi teknoloji ise geleceğin trendı değilmi. karlarıda iyiydi. Ne oldu UVYCI varsa onları batırdı. Sizin aranızda BİMEKS almamıs olabilir ama hisse netı hiç takıp etmemiş ama bu hisseyi biriktiren mutlaka uvyciler vardır. Onlar battı.
Şimdi her şirketin batma ihtimali vardır doğrumu kimse bu şirket asla batmaz diyemez en büyük bankalar dahi battı türkiyeyi geçtim abd bankaları dahi battı. o yüzden hiçbir şirket için kesin batmaz diyemeyiz.
O halde bir hisseyi 10 yıl elınde tutan birisi ile 1 yıl elinde tutan birisi aynı riski üstlenmiş olur mu sizce ?
Ctugrul hocamın verdiği örnekten gidelim. kaldıraçlı piyasalarda varacagın yola ölmeden götme ihtimalin %20 diyelim. ama o yoldan bir kere geçecek ve 50,000 TL nı alacaksın.
UVYci ise ölme riski %20 olan bir yoldan her geçişinde 2000 TL kazanacak fakat diğer adamın kar potansıyelıne ulasabilmesi için %20 ölme riski olan bu yolda tam 25 kere geçmesi gerekecek.
Büyük soru şu.
%80 ihtimalle ölme oranı olan yolda 50,000 TL için sadece 1 kere geçermisiniz.
Yoksa
%20 ihtimalle ölme oranı olan yolda 50,000 Tl için 25 kere mi geçmelisiniz.
Burada kastetiğim şey şu uvycı 50,000 TL ye ulasması için 25 yıl boyunca hisse senedini elinde tutugu varsayılıyor buradakı %20 ihtimalli olan ölme riski 25 yıl içinde bir gün şirketinizin batması fetöcü ilan edilmesi kapanıp gitmesi gibi risklerin ihtimalini gösteriyor.
Diğer tarafta ise 1 yıl gibi kısa bir sürede ya batarsınız yada 50 bın TL ye ulasırsınız.
ben olsam önce 2. yöntemi denerım yani 1 yılda %80 lık bir risk alıp 50 bın TL ye için giderim bu yolda neden derseniz ?
Diğerini yapmam için hala vaktim var önümde koskaca bir 24 yıl var. :D 1 yılını diğerinde öldürdüm param batmıs olsa bile en fazla 1 sene kaybedeceğim kalan 24 yılımı hisse biriktirmekle geçirebilirim.
Fakat direk hisse biriktirmekle başlarsam 25 yıl boyunca hisse biriktirdikten sonra ölüp ölmediğimi göreceğim. 25 yılım heba olacak 24. yılında şirket fetöcü cıkarsa battım. koskoca 24 yılın boşa gitti 25. Yılında UVY olmadı bari viop deneyeyım dediğinde artık bu işin cazibesi kalmayacak 25.'nci yılında vioptan 50 bın kazansan ne yazar zaten ömür bitmiş.
yani diyeceğim o ki 30 yaşıdasınız ortalama diyelim.
senaryo-1
31 yaşınıza kadar viop denediniz kazandınız 50 bın TL paranız oldu. 31 yaşınızdan ıtıbaren emeklisiniz.
senaryo-2
31 yaşınıza kadar viop denedınız ve paranızı batırdınız 32 yaşınızdan itibaren hisse biriktirdiniz 56 yaşınızda emekli oldunuz.
senaryo-3
30 yaşınızdan itibaren 55 yaşınıza kadar hisse biriktirdiniz 55 yaşında emekli oldunuz.
senaryo-4
30 yaşınızdan itibaren 53 yaşınıza kadar hisse biriktirip battınız 54 yaşınızda viop girdiniz 55 yaşınızda emekli oldunuz.
sernayo-5
30 yaşınızdan itibaren 53 yaşınıza kadar hisse biriktirip battınız 54 yaşınızda viop girdiniz 55 yaşınızda ondanda battınız emeklı olamadınız.
Hangi sernayo size daha mantıklı ise o senaryoyu seçin.
RİSK ANALİZİ BENCE BUDUR TEK TARAFLI YAPILMAZ YANİ BEN SADECE KAYIP VE KAZANMA İHTİMALİME BAKAYIM KAZANMA İHTİMALİ DÜŞÜKSE TAMAM GİRMEYEYİM. BU RISK ANALİZİ DEĞİL Kİ.
RİSKİ ÖLÇERKEN HERŞEYİYLE ÖLÇÜN 25 yıl içinde kriz cıkma ihtimali ile 1 yıl içinde kriz cıkma ihtimali aynı değildir.
GİDİN kriz dönemlerinin öncesine bakın. 2000 yılında hisse almış birisi 2009 başında %0 getiri elde etmiştir. 9 yıl emek emek biriktirirsiniz 1 yıl içinde 9 yıllık emek %0 eder.
UVYYI DENEMEK İÇİN YETERLI VAKTINIZ VAR. FKAAT dırek UVYden basladıgınızda ulan acaba viopta 1 senede parayı kırmış olsaydım hayatımda ne değişirdi diye düşünebilirsiniz.
Viop yüksek sermaye gerektirmez. küçük paranızı kaldıraçla büyütülür. o yuzden 1 yılla örnek verim.
ancak hişsse tarafı büyük para ister küçük parlarla ne ben nede siz emekli olursunuz bu yuzden sureklı olarak biriktirmek durumunda kalıyorsunuz.
2000 yılında hisse biriktiren vatandaş 2008 krizi sonrası 9 yılda %0 kazandı üstelik bu sure zarfında tahtası kapanan hisseleri bir araştırın kaç tane baba şirketin tahtası kapanmış ?
VİOP KURTLAR SOFRASIDIR MANUELDE ÇOK ZORDUR KAZANMAK, OKADAR BİLDİĞİNİ SANAN BEN BİLE VİOP MANUEL KISA VADE BULASMAM. HA ORTA VADE DENEMEYE DEGER BENCE. SİSTEMLE KAZANMAK KOLAYDIR AMA KURALLARI HARFİYEN UYGULAYABİLMENİZ COK ZORDUR.
Şunu unutmayın UVY büyük ihtimallerle sizi uzun bir zaman sonra emekli eder hep biriktirirseniz. ancak ufakta olsa risk barındırıyor. bunu geçmişe bakarak anlayabilirsiniz.
Yaa geçmiş şöyleydi böyledi demeyin bugun uvyciliği tercih ediyorsanız bunun sebebi geçmişte kazanç sagladıgını görmenizdir.
Fakat unutmayın japonlar 32 yıldır sizin gibi düşünmüyor.
https://i.hizliresim.com/WGnjl4.png