Olur mu yavvv...
Biz ilkeli dış politika izliyoruz..
Tek ilkemiz var o da "kıvır"
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Olur mu yavvv...
Biz ilkeli dış politika izliyoruz..
Tek ilkemiz var o da "kıvır"
Derih Tarih denen rezil programda söylenenler ve Trump'ın açıklamaları çok net gerçekleri gün yüzüne cıkardı. Karışmadığı ve üzerinde yorum yapmadığı bir tuvalet saatlerimiz kalan asrın lideri 2 konuda da sessiz. Içeriden ve dışarıdan ülkenin boynuna ilmik geçirilmiş, bir tekmeye bakıyor artık. Burada haftalardır Dolar düşüyor deniyor - Ben de biraz birikim yapmıştım, hemen Dolar alayım dedim ama 3.6dan alabildim.
Turizm bu sene toplanır...
Kim gelecek ki bize laflarını bi yana bırakmak gerekir..
Almanlara nazi dedik..
Unutulur gider 1 sene içinde..
Turist bunlar ..Geliyor yiyor içiyor geziyor si. olup gidiyor..
Umurunda bile olmaz..1 sene gerilim olur sonra PARA kazanma kaygısı galip gelir..
YPG meselesine gelince..
Tam da bizim kilerin istediği gibi gelişmeler oluyor diyim..Bu gelişmeler sürpriz miş gibi yansıtılıyor ama değil..
Siyasilerin ne dediğine asla ama asla inanmayın..
Daha sormayın anlatmam..
Turizm o kadar kolay toplayamaz. Bu bir kişinin iradesi değil. İnsanların kafasında türkiye bomba patlayan bir yer. Bunun silinmesi kolay değil.
YPG meselesi de dediğiniz gibi danışıklı dövüş olabilir.
Son zamanlarda PKK güneydoğu da eylem yapmıyor. Bazı kaynaklar teröristlerinin çoğunun Suriye'ye geçtiğini söylüyor.
Belki de pkk Türkiye'den çekilecek ve "çözüm süreci" tekrar başlayacak. Pkk de ypg olarak görevine (!) Suriye'de devam edecek aynı Barzani ve peşmergeleri desteklediği gibi bunları da destekleyecek TR.
Ne zaman belleri kırılıyor gibi olsa aynı terane.
Çözüm süreci denen şey devleti ülkenin dörtte birinden çekmekti. Sonuçta askeri kışlanın içindeki bayrak indirildi bu ülkede.
Aynı bugünkü ekonomik durumumuz gibi sanaldı herşey.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...59b9eef407.jpg
Bütçe açığı böyle daha nereye kadar gidecek.
Tüm GOP borsalari durmadan ralli yapıyor! bakalım bereye kadar....
Eh borsalar zirveye giderken, Doların da değer kazanması beklenemez! Palanın borsada işi bitince Değerlenmiş olan TL'ye ihtiyaç duyacak....
Garip olan her şey o kadar müsait olmasına rağmen 3.50'nin altına gelemiyor olmamız! belki gelebilir keşke gelse:oleyo:
GLP sinin 50 baz ve mevduat faizlerinin 100 ıle 150 bazlık artışı doları 3 ay süre ile frenlemiştir. USD da bu şartlarda 3 aylık sürede üst bandı 3,71 TL ile alt bandı 3,5150 olarak değerlendiriyorum... Merkez Bankası politikaları asla siyasetten ayrı olmaz. Siyaset mekanizması güvenilirliliğini yitirirsen %30 faiz versen USD ı tutamazsın...
Bu 3 ay içerisende Akdeniz Bölgesinde iflas etmeye ramak kalmış şirketleri kurtarmaya yönelik işler yapılmalı. Turizm az da olsa kıpırdanıyor ama 2016 yılı ile aynı değerler...
Referandumda Hayır diyen %50 yi çok ciddiye almak gerekir. Çünkü Türk Ekonomisinin %75 i Hayır cılarda.. Eğer, ben yaptım oldu diye bir anlayış ki; şu an öyle gidiyor; ekonomi için çok tehlikelidir... Bu diğer yarım asla Türkiye'ye yatırım yapmaz, parasını USD olarak dışarıya yollar.. Aradaki farkı TCMB kapatamaz... Mesela 2017 yılı ilk 3 ayı Barcelona da alınan gayrimenkul adedi 9000 inin üzerinde ve mali değeri 2,000,000,000 USD üzerinde imiş... Herhalde bu insanlar TL ile İspanya'dan Mülk alamazlar... İş ciddi dir... Bu 3 ayda direkt ekonomi üzerine inilmelidir...
Suriye meselesine gelince; anlaşılan müttefiğimiz filan yok.. Derhal sağa sola Eyyy! Diye başlayan nutuklar yerine olayı derhal soğutmalı ve az da olsa dışarıdan olayları izleme moduna girmeliyiz. Yoksa hem Rusya hem ABD hem IŞID hem PYD hem YPG ile savaşıp içeride PKK ve FETÖ ile mücadele etmek çok maliyetli olucaktır...
İdamdan vazgeçilmelidir... AB ile yeniden müzakere başlıkları açılmalıdır... Müzakere olmaz ise gerilim inmez... Dolayısı ile USD da inmez...
Bunlar olursa USD da 3,35 TL yi 3 ay sonra görmek asla hayal olmaz...
Bunlar olmaz ise;
USD 1 ay sonra faiz artışı ile geçici 3,52 yş görür.. Ama sonra o yüksek TL faizi Tsunami gibi Ağustos da buradan bir fırlar 3 gün rally ile 4,25 TL yi tepe olarak görür.. Eylül ve Ekim de geri çekilir 3,75 TL ile yeniden dip yapar sonra yılı 3,95 TL ile kapar...
Ayrıca diğer saçma sapan zihni sinir siyasi işler USD lehine ivme şeklinde yansıyacağı da unutulmamalıdır...
Yatırım Tavsiyesi Değildir....
TÜRK LİRASININ DOLARLA YAPACAĞI MAÇ İÇİN ANTRANLARI DEVAM EDİYOR.
(Lütfen fare resim üzerinde iken sağ tuşa basıp, döngüyü seçin)
https://youtu.be/6e82RCDcSrA
Aşağıdaki grafiği görünce altına bulaşmamam gerektiğini anladım.
Niye bu kadar Petrol fiyatına bağımlı?
https://i.hizliresim.com/7qja7Y.png
GOP borsaları ralli yapıyorda..DOW, DAX bilumum borsalarda rekorlar kırıyorlar..
ECB, BOJ tek başlarına yetiyor şimdilik..
Bir biri, bir diğeri..veya ikisi..durmak yok tahvile devam..
BOJ'dan ümidi kesen Japonlar bitcoin'e yönelmiş..
Bende ümidi keseli çok oldu ama..altına yöneldim..
Teneke mübarek...:)
Neyse teselli edelim bakalım kendimizi..
Kontrolsüz güç, güç değildir..Bitcoin gibi..
O yüzden eyikide kontrol altında..:kahkah:
Petrol gibi..:)
Ha bir gün dolara bulaştığına pişman olmakta var...:)
Altın esasen petrol fiyatına bağımlı değil.
Enflasyonun etkisini grafikte görebiliyoruz, Sanırım 1970'li yılların ilk yarısında USD'nin belirli sabit kurdan altına dönüştürülmesi uygulamasından (altın standardı) çıkılması, USD'nin altın karşısında değerinin düşürülmesi ile birlikte petrol fiyatlarında da düzeltme yaşanmıştır.
Altın ve petrol, alternatif maliyeti faiz seviyesi ile ters ilişkili. 1981-1982 yıllarında Reagan döneminde ABD faizlerinde anormal yükselişler karşısında altın ve petrol fiyatlarının hemen düştüğünü görüyoruz. 2000'li yılların başlarından itibaren ABD faizlerinin düştüğü, parasal genişleme yaşandığı dönemde altın ve petrol fiyatlarının yükseliş seyrine girdiğini görebiliyoruz. 2013-2014 yıllarından itibaren parasal genişlemenin sonlandırılmaya başlanması, faizlerin yükseliş trendine girmesi ile birlikte altın ve petrol fiyatlarının düşüş trendine girdiğini görüyoruz. Elde altın tutmanın alternatif maliyeti faizler yükseldikçe altın fiyatlarında (USD olarak) düşüş kaçınılmaz olacaktır.
Sonuçta hepsinin gideceği yer belli.
https://i.hizliresim.com/ZZlnzG.jpg
Gerçek yaratıcılık budur : Başkalarının Sırtından Geçinerek Zengin Olmak.
https://i.hizliresim.com/Egj2Lg.jpg
günümüzde ülkemizin yaşadığı açmazların temelinde mevcut zihniyetin hayallere dayanan söylem ve eylemleri nedeniyle dış politikada yaşattıkları yenilgiler kesin bir gerçeklik olarak önümüzde.
suriye politikasından daha geniş anlamda ortadoğu politikasına, avrupa politikasından iç siyasette başarmak istedikleri gündem için dış politikada manasız adımları sonuna kadar zorlamalarına kadar geniş bir yelpazede başarısızlıklar görüyoruz. temelsiz özgüven nedeniyle başladıkları bu yolda artık iyice çaresizlikleri ortaya çıkıyor, bunu kendileri de farketmeye başlıyorlar. rusya, abd , ingiltere gibi ulusların kendi çıkarları penceresinden buyuk bir acımasızlıkla uygulamaya koydukları planların temelinde kendi guçlerini iyi tartmaları ve ortadoğu ülkelerinin hepsine göre asimetrik güce sahip olmaları yatıyor: askeri güç, ekonomik güç, entellektüel güç, rasyonel akla dayalı güç.
bu parametrelerin hepsinde bize göre daha hazırlıklılar. ayrıca bu yabancı güçlerin işini kolaylaştıran önemli konulardan birisi de ortadoğu ülkerinin hepsinin, ve özellikle Turkiye nin ( tarihsel iddiaları hep olmuş bir ülke olarak) son zamanlarda basiretsiz ve hayaller üzerinden ilerleyen politikaları. yabancı güçler bu zaafları çok iyi tahlil etmiş durumdalar, ve açıkça görülüyor ki her geçen gün kapanı daha da sıkılaştırıyorlar.
tüm bu noktalar bizim gibi ülkeler açısından zayıf bir ekonomi ile birleştiğinde hareket alanı daha da daralmış oluyor. oysa takip etmemiz gereken formül şu olmalıydı: sağlam ekonomi + rasyonel akıl = masada her zaman daha fazla seçenek.
Bunlar devlet yonetmediler, mali goturmek asli amac oldugu icin, yonetir gibi yapip dikkatleri baska noktalarda topladilar.
Yoksa kadinlarin ozel'ini bile neden konu etsinler.
Evet şu an para arzının daha baskın olduğu görünüyor..dolayısıyla ortalık hem yerel hemde global olarak acayipliklerden geçilmiyor.örneğin mevduat başlığında tartışılmış..faizler yükselirken borsa nasıl yükselir şeklinde..BIST'e yerli girişi olmadığına göre...
Görüyorum ki Bora abim tribünden izliyor..inşallah tez zamanda tekrar sahalarda görmek dileğiyle..selamlar..
O borsa garibanın avucundaki üç kuruşu da elinden alıncaya kadar şişecek. 1 milyona kadar yolu var.:evil:
Alibaba dışındakilerin hepsi ultra balon ve patlayacak. :) ilk faiz arttırımından sonra.
2000 dot.com burst...
bitcoin in ETF vs sanal bir türevi olmadığı için aldı başını gidiyor. en güzel örnek. yakında fiziksel emtia larda da aynı şey olursa şaşırmam. ver gümüşümü ver altınımı diyemedikleri için emtia lar 4.5trilyon$ basılmasına rağmen ralli yapamıyorlar. faizleride arttıramıyorlar. para sanal olarak basılıp hisse senetlerine akmaya devam ediyor.
ve buna benzer haberlerin sayısı artıyor.
Fidelity de hesap açılma rekoru kırılmış. ABD de bakkalı çakkalı taksicisi amelesi işçisi öğretmeni yani alt gelir grubu hisse senedi piyasasına girmişler. pasta büyüyor. bizde payımızı alalım.
genelde ABD de bu tür ahmaklar trene son binerler. :) akıllı para ise çoktan inmiştir trenden.
TRUMP bugün FBI başkanını görevden aldı. CIA başkanını da görevden alacak. ortalık daha da karışacak bu sene.
Borçlanarak hisse almak yeni zirveler yaptırıyor. Küçük yatırımcı trene binince hop aşağı.
http://www.elliottwave.com/Stocks/-/...hx?h=636&w=600
FAİZ SÖMÜRÜSÜ
http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarla...urusu-1842875/
Vah güzel ülkem vah günü kurtarmak için, ülke bile bile peşkeş geçilip iflasa sürükleniyor!
Eğer 10 yıl boyunca yıllık % 7 büyüyemezsek olacak olan bu....
Fakir daha da fakir Zengin daha da zengin.....YUHHHHH
Altın 2000 USD ye giderken durdurmak için Comex de komisyonları bile arttırmışlardı. O zamanlar Vix tavan yapmıştı. Basılan para emtealara altına gitmeye başladı.
Bu durum brezilya gibi emteadan para kazanan ülkeleri ve bizim gibi dış kaynağa ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkeleri uçurdu. Bu ülkelere mal satan gelişmiş ülkeler biraz kendini toplayınca bugünkü duruma geldik. Ekonomiler biraz toplandı ama borçluluk değişmedi. Şimdilik halı altına süpürdüler sorunları para basarak.
Bugünkü durumda iki ucu boklu değnek. Gelişmekte olan ülkeler büyüyemiyorlar eskisi gibi. ABD bastıkları paraları çekerlerse borsaları sıkıntılı olacak.buda zaten fakir olan ABD halkı dahada fakirleşecek. Üstüne dünya ekonomisine olumsuz etkileri olacak. Buda dönüp gelişmiş ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkileyecek.
Bu kısır döngü bir saadet zinciri oluşturdu dünyada.
Mecburlar borsaları yukarıda tutmaya. Piyasada aldıkça alıyor. Bende 3 yıldır bekliyorum düşecek diye.
Bugünkü düşüncem bir gün bir fırtına gelecek, ama bugün değil şeklinde.
Türkiye nin itibarı SIFIR.
abd, pyd yi silahlandırma kararı aldı.
hemde Türkiye mit bşk, gn.krm.bşk ve c.bşk.velili orada iken bu kararı imzalıyor.
1 hafta sonra da rte , abd de olacakken.
ileri demokrasi ve başkanlık sistemi ile Türkiye nin geldiği yer.
zaten memlekette üretim de SIFIR.
Devletin ekonomi yönetimine yüksek TL faizi veren adamları getirdiler.
Bunlar dolar$ ı aşağı çekmek için köpük var dediler, belini kıracağız dediler, 1 dolar$ = 1 tl olacak dediler.
Sonuç?
Hem TL faizi arttı.
Hem Dolar$ kuru arttı.
Uretimimiz ithalata bağımlı olduğu için Enflasyon aldı başını gidiyor.
Hem de işsizlikte Avrupa birincisi olmaya adayız! Hatta belki TUIK rakamlarla oynamazsa işsizlikte birinci bile olabiliriz.
TL faizini bu kadar yükseltirsen olacağı budur işte. STAGFLASYON.
TL faizinin yükseldiği bir dönemde işte bunlar oluyor. Ama dolar$ kurunda artış olmaz. Bir yere kadar... Sonra daha yüksek TL faizi vermek zorunda kalınır...
TL Faizleri böyle artmaya devam ederse cari açık tekrar zıplar. Zaten petrol en dipte olmasına rağmen buranın altına inemiyor. İşsizlik tavanda ama daha da artar.
intihar etmek isteyen TL Faizlerini yüksek tutmaya devam etsin! sonra ülkeyi, yapılan hava limanlarını, köprüleri, yolları ve bunların sahibi olan varlık fonunu özelleştirip yabancılara teslim ederiz! :)
sahi BIST30 un yüzde kaçı yabancılarındı? aynısı 3 üncü havalimanına ve kanal istanbula ve diğer büyük yatırımlara olacak.
borç yiyen kesesinden yer!
https://pbs.twimg.com/media/C_h1fEyXgAAh1IS.jpg
3.60 62 lere doğru mini ralli dedik idi..65 i geçerlerse ciddi olacaklardı..
Yaptı satış geldi anında.Fırsat olarak görüldü.
YPG falan hikaye..Bizim bütün üst kadro orada iken böyle bi karar alındı bu ne rezelat denmiş..
Tersten bakmasını öğrenmek gerek olaylara hele para piyasalarında..
Bir süre daha borsa canlı dolar gevşek kalmaya devam edecek gibi duruyor..
Tahminen beklenmedik birşeyler olmazsa borsa 100 ü devirir dolar da 3.50 3.65 arasında debelenir yaz boyunca..
3.50 nin altı olma ihtimali 3.80 ihtimalinden daha fazla şu anda.
Bankalarda döviz alış - satış makasları yüksek diye şikayet ediyorduk. Bugün bir döviz bürosunun önünden geçerken doları merak ettim, dolar alış 3,5580 satış 3,6150 yazıyordu. Bu adamlar bu makasla nasıl ayakta kalıyorlar piyasa da . İnsanlar hiç araştırma yapmadan buralardan al- sat yapıyorlar mı acaba ?
bugün yürürlüğe giren khk ile serbest bölgelerdeki firmaların, yurtiçinden yaptıkları mal ve hizmet alımlarında ve serbest bölge işletcilerine yapacakları ödemelerde TL kullanma zorunluluğu getirildi...
maksadı döviz talebini kısmak olsa da, serbest bölgelerdeki firmaların neredesye hepsi neredeyse tamamen döviz kazanç elde ettiği için bu ödemeler için döviz satın alması yapmıyorlardı (2012'den beri serbest bölge'de çalışıyorum)...
piyasadaki arz/talebe nasıl etkisi olacak acaba...
Bankaların aksine pek çok döviz bürosunun işlem yönü ağırlıklı bir taraftadır. Yüksek makasın nedeni budur. Mesela İstiklal caddesinde bütün bürolar %90 sadece döviz alırlar (talep o yönde) bu nedenle makasın açıklığı işlem hacmini pek etkilemez. Bürolar toptan olarak dövizleri bankalara - Kapalıçarşı'ya satarak para kazanırlar. Ara sıra tek tük döviz alan çıkarsa da o marja katlanmak zorunda kalır ama bürolar döviz alıcısını kaçırdım diye üzülmezler. 200-300 dolar işlemi yapsa veya kaçırsa, getirisini pek etkilemez. Türkiye geneli bu şekilde; turistler dövizi piyasaya bırakır, bürolar toplar bankalara satar. Bazı özel lokasyonlarda tersi de olabilir. Düzenli döviz efektif alım talebini karşılayan bürolar da tam tersini yapar. Bir diğer olasılık: işlem hacmi az olan, iş merkezlerinden uzaktaki mesken mahallelerdeki ufak tutarlı işlemleri geçiren bürolardır. Bunlar zaten az hacimle az para kazanabildiğinden, makası açık tutarlar. Rekabetçi makas olan yerlere uzaklığı sebebiyle de müşteri o makasa razı olarak işlemi yapar.
Gerçekten dar makas olan yer; her tür işlemin yüksek hacimle döndüğü Ayaklı Borsa gibi yerlerdir.
Tüm bunların sonucunda: büyük bankalarda haftada 5-20 milyon dolarlık efektif döviz birikir ve Almanya ya da Londra'ya uçakla yollanarak dijital paraya çevrilir.
İnsanların birçoğunun doların tam olarak fiyatını bildiğini mi sanıyorsun.
Dün bir arkadaşım yaa dolar düştü diyorlar doğru mu dedi.
Dedim evet 3.50 3.60 larda..
????
Şaşırdı..
Ben 3 ü altına geldi herhalde diye düşünmüştüm dedi..
O döviz büfelerindeki rakam 3-5 bin dolar alıp satanlar için..
O gibi adamlar da amannn uğraşamam banka ile falan diyor..Zaten 3-5K için banka da yüksek fiyat verebilir..
100K doları olan adamı arkaya alır farklı fiyat verirler..
Tabi yine de bankaların verdiği fiyatla yarışamaz diye düşünüyorum.
TAŞINA, TOPRAGINA BİR BAŞKAKADIR BENİM MEMELEKETİM.
KARA PARA CENNETİDİR BENİM MEMELEKETİM.
http://www.abcgazetesi.com/inanilmaz...ldi-52892h.htm
Bütün gelişmekte olan ülkelere var olan bir kara para trafiği bu.
Zaten üstü kapalı bu kara parayı çekebilmek için ne yapılıyorsa yapılıyor..
Ha usturuplu çekebilirsen çek kimsenin bişi dediği yok..
Ama ayarını kaçırırsan işin bazılarının düzenine çomak sokarsan terörist de olursun her bişi de olursun..
Daha da azıtırsan gelirler düzenini kafana yıkarlar giderler..
Bu adam kesinlikle kötü niyetli değilse ben hiç bir şey bilmiyorum. Ahlaklı hiçbir yönetici kur konusunda böyle net konuşmazdı. Ama hala ekonomi bakanı ve ülkeyi batırmaya devam ediyor.
Halkın elindeki fiziksel Dolar$ ve Altın a göz dikip kaynakların fiziksel kaynakların dışarı akmasına çanak tutuyordu o zaman. Hala aynı kafa. Kötü niyetli olduğuna kalıbımı basarım. Siyasi bir yorumum yok.
Ama finans literatüründe rakam telaffuz edenler kesinlikle birisinin adamıdır ve iyi niyetli değildir. Çünkü işi bilenler bilir ki geleceği kimse tahmin edemez. Bütün değerlemeler subjektiftir.
Tarih: 8 Haziran 2016
Zeybekci: Dolarda en az yüzde 10 köpük var
http://www.dunya.com/finans/haberler...-haberi-319109
Çok yakında ABD deki trene son binen ahmak küçük yatırımcıların nasıl trenden inemediğini görürsünüz.
https://pbs.twimg.com/media/C_i5wgOXkAIVpDU.jpg:large