ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ?
https://i.hizliresim.com/Brk15G.jpg
Banka verdiği TL için 12.25% faiz alırken;
TCMB ise verdiği dolar için 1% faiz alıyor.
Printable View
ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ?
https://i.hizliresim.com/Brk15G.jpg
Banka verdiği TL için 12.25% faiz alırken;
TCMB ise verdiği dolar için 1% faiz alıyor.
Değerli Arkadaşlar verdiğiniz çok önemli bilgilerden elden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum;belki konuyla ilgisi yok gibi görünse de hukuk un anlamını yitirdiği ülkelerde mali politikalar ne denli inandırıcı olabilir veya toplum bu politikaların doğru ve adil uygulandığına nasıl inanır?Son iki günde internet haber sitelerinde gördüğüm iki üzücü olay:1-Konya da bisikletliye arkadan çarpıp ölümüne neden olan şahıs arabasındaki hasarı tazmin için 50 bin tl lik tazminat davası açmış..2-Afyon da kavşağa 100 km ile girip kavşak çıkışında 14 yaşında bir çocuğa çarpıp ölümüne neden olan şahıs,acılı aileyi arayıp:siz benden özür dilemelisiniz aracım hasarlandı diyecek kadar da yüzsüz.Bu 2 kazanında kamera kayıtları var ancak tutulan komik kaza tutanaklarından bahsetmiyorum bile,tahmin edin bu iki şahsın ortak noktası ne?Özellikle hukuk gerçek anlamda adalet dağıtan kurum hüviyetine geri dönmedikçe,uygulanmaya çalışılan hiçbir mali ve iktisadi politikanın başarılı olmayacağını düşünüyorum.
merkez bankasının ödediği 12.25 faizin kendine bir maliyeti yoksa % 14'ten ödemeye başlasın
nasıl olsa havadan gelen para, bu arada banka bilançoları da güçlenmiş olur..?
Burada faiz oranının yanında tcmb'nin toplam piyasanın ne kadarına hitap edebildiği de önemli. Zira tcmb miktarı piyasanın çoğunluğuna hakim olacak kadar arttırmadıkça ki verebileceği miktarın da bir sınırı var, piyasadaki 2. oyuncu tcmb'nin miktar limitini bildiği için tcmb'nin miktarı dolduğu zaman piyasadaki kalan miktar için daha düşük faiz teklif edebilir. Bu da arbitraj oluşmasına ve uzun bir süre kapanamamasına neden olabilir. Sonuçta efektif olarak faizi %14 e çıkartamayabilirsiniz. Çıkartsanızda maliyeti ve külfeti fazla olur.
Evet TL bacağındaki faizi arttırmak tcmb için daha az külfetli (veya maliyetsiz) çünkü TL nin sahibi tcmb. Ama miktarı arttırmak o denli kolay değil. Zira miktarı arttırmak için çok daha fazla döviz vermesi gerekli, dediğim gibi bunun da bir sınırı var.
http://www.paraanaliz.com/2017/yazar...-olacak-11035/
Yeni Türkiye’de ilk elden giden bankacılık olacak
FÖŞ olarak çok geniş bir çevrem var doğal olarak. Bir anlamda masadan masaya, kokteylden-suare-kahvaltıya uçarım, sohbetime doyum olmaz, iki mimoza üstüne tadımdan yenmez. Referandumdan bu yana Beyaz Türkler’i derin bir umutsuzluk sardığının farkındayım. Çok ironik değil mi, uzun zamandır kendini soyu tükenmekte olan bir azınlık sanan, ama hile-hurda çıktıktan sonra kemiksiz %48.5’la çoğunluğa çok yakın olduğunu keşfeden bir güruhun geleceğe bu kadar kötümser bakması? Barcelona’dan Selanik’e kadar her ecnebi mekanda ev alması, hafiften Caymanlar’da hesap açtırması? Sakın enseyi karartmayın, Türkiye iyiye gidecek, tabii önce çok kötüye gidecek, ama sonra iyiye gidecek. Zaten sizin sıkıntınız da siyasi bulutlanma değil, Bodrum ve Bozcaada’yı özlediniz, teniniz güneş ve kumla buluşmak istiyor. Size hemen yakın geleceğin hikayesin anlativereyim de, biraz afakanlarınızı atın içinizden.
AKP’den sağlam tüyo alan değerli abilerim Abdülkerim Selvi ve Okan Müderrisoğlu gibi köşe kadıları müjdeyi veriyor. Yeni başkanımız Erdoğan 21 Mayıs’da partiyi devraldıktan sonra siyaset ve ekonomide dev bir açılıma hazırlanıyor. Nasıl bir açılım? Hemen Sayın Selvi’ye dönelim:
“Darbeyle mücadele açısından OHAL bir gereklilik olarak doğdu. Seçim kampanyalarında OHAL’i kaldırmakla övünen bir parti için, bu iyi bir durum değil. O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık bir normalleşme sinyalini vermesi bekleniyor. Normalleşme süreci, FETÖ’yle ve PKK ile mücadeleye engel değil. Erdoğan, 2018 yılını kalkınma yılı ilan etti. Türkiye’nin görünümü düzelmeden, ekonominin görünümü düzelmiyor. AK Parti yeniden reformlara dönen, “sessiz devrim”lerin partisi olduğu zaman, Türkiye normalleşme sürecine girebilecek. Buna hem Türkiye’nin hem de AK Parti’nin ihtiyacı var.
AK Parti, 1. Erdoğan döneminde Türkiye’ye büyük hizmetler yaptı. 2. Erdoğan döneminde ise Türkiye’nin sıçrama yapması hedefleniyor. ‘Çare Drogba’ değil, ileri demokrasi…”
İnanalım mı? Valla, çıkmamış candan ümit kesilmez de eğer ileri demokrasi gelecekse, 21 Mayıs’ı beklemeye gerek yok. Gazeteci gözaltıları durdurulur, yavrular panzer altında ezilmez, HDP ve CHP MV için fezleke düzenlenmez, her ihbar üstüne FETÖ-PKK’lı diye gariban kapı önüne konmaz. AKP’liler yargıç ve HSYK üye adayı yapılmaz.
Yani ileri demokrasi vaadi bana muhalefetin biraz daha gırtlağına basılmasını anımsatıyor, ama kasmayın. Biraz AKP’ye yakın duran basını okuyun. Artık onlar da bu gidişattan korkuyorlar, çünkü bir kez kıyma makinasını fişe taktınız mı, hep yutacak bir et parçası ister. Muhalefet bitti, sırada “bizim mahalle” var. AKP kendi içindeki didişmeyi gözlerden saklamak için CHP içindeki fikir ayrılığını vitrine çıkarmayı denedi, ama o ne? Ne oldu? Kılıçdaroğlu’na muhalif sesler sustu galiba? Belki de tabandan çok sert ihtarlar geldi kervanı bozmayın diye.
İleri demokrasi zor, çünkü şurda seçimlere 2 yıl kalmış, AKP’ye faydası yok. Hele ekonomide bizim gibi ekonomistler, ya da herhangi bir Batı üniversitesinden diploma almış bir ekonomist, ya da IMF, Dünya Bankası, OECD, IIF gibi kurumların anladığı manada bir reforma hiç imkan yok. Sebebi de basit. AKP’nin içinde bazı kesimler artık rant lobileri şekline evrildi. Bunlar yargı, polis ve bürokrasi ile işbirliği yaparak Türkiye’yi parsel parsel kapatmakla meşgul.
AKP büyümeyi sürdürmek için Çin yöntemine başvuracak, yani kredi pompalayacak. Kredi Garanti Fonu uygulamasından fevkalade neticeler alındı onların stratejistlerine göre. Breh, breh, dört ayda 160 milyar kredi dağıtmış sistem, yani toplam stok %8 büyümüş nerdeyse.
Şimdi hesap şöyle yapılıyor: Ulan, bu KGF işini sürekli kılsak? Şirketlere hep ucuz ve uzun vadeli kredi pompalasak? Eşşek değiler ya, herhalde onlar da F/X borçlarını kapatırlar, istihdam, üretim ve sabit sermaye yatırımı yaparlar. Büyüme yine %6’ya fırlar, 2019’da halkın karşısına zafer kazanmış komutan edasıyla çıkarız. Birkaç zırıldayan gazeteciyi kodese tıkmışız, bizim millet aldırmaz, basar EVET’i Ampülün üstüne.
Doğrudur, becerirlerse, basar. Çünkü yalnız Türkiye’de değil, her yerde ekmek ideolojiden önce gelir. Gelir gelmesine de bu plan öyle bir elde patlar ki, sesi Beijing’den duyulur. Bankacılık sektörünün anasını ağlatacaklar Sevgili ve Kanıma Susamış Okurlarım.
Mesele şu: Bankaların kredi verecek kaynağı kalmadı. Artık dışardan borçlanmak istemiyorlar. Son 12 ayda F/X borç çevirme rasyosu %104, yani olanı yeniliyorlar, gayet makul. Çünkü F/X borçlanma maliyetleri artarken asıl darlık F/X de değil TL’de.
İkinci sorun KGF kredilerini bir kısmı geri dönmeyecek, çünkü bir bölümü batık şirketlerin vade uzatması, bir ikinci bölümü de patronların şahsi hesabına yat-kat alması. Ben yazdım, inanmadınız sonra BBDK da soruşturma başlattı.
Şimdi hükümet bu iki sorunu tek bir taşla çözmek için dahiyane bir çöz buldu. Banka kredileri paketleyip piyasaya şutlamak. Yani seküritizasyon. Bakanımız Canikli’nin açıkladığı plan mütevazi, bazı yabancı yatırımcılar Ziraat’ın Hazine garantili YİD kredilerine talip olmuş, bunlar satılacak. Gayet güzel, desteklerim. Bilançoda likidite artar, Ziraat daha fazla kredi verir. Ama diğer kredilerin geniş ölçekte paketlenip satılması mümkün değil, çünkü müşteri çıkmaz. Türkiye’nin kredi notu düşük, talep olsa DİBS’e olurdu. F/X kredileri paketleyip satsanız, işe yaramaz, çünkü bunların kredi riski yüksek ve piyasada kıt olan F/X değil, TL.
Üstelik piyasada dolaşan tevatür bu değil. KGF kredilerinin büyük kısmı paketlenip TCMB’ye çakılacak. Böylece batık özel sektörün riski bankalardan alınıp MB’nın bilançosuna gömülecek. Bankalara taze para girecek, onlar da yeniden kredi verecekler. Çark dönecek, TCMB iç varlıkları şişecek. Canikli’nin “TCMB bu senetleri likidite yönetimi amacıyla satın alabilir” açıklaması bu yönde bir takım girişimler olduğunun delili. Ama toplu halde riskin özel sektörden TCMB’ye transfer edileceğini ispat edemem.
Umarım piyasada dolaşan fısıltılar yanlıştır. Çünkü, TCMB bilançosunun böylesine şişirilmesi monetizasyondur. Halen enflasyonu baskılamak ve TL’yi savunmak için uygulanan sıkı para politikasını perişan eder. Piyasaya geri verilen likidite reel ekonomiye aktığı kadar, menkul kıymetlere yan Borsa ve dövize de gider. TCMB TL’yi savunamaz. Döviz yükselir, enflasyon patlama noktasına gelir.
Beki yapmazlar diyeceğim, de Cuma günü BloombergHT’de Odeabank %14.5 mevduat faizinin reklamını yapıyordu. Bankacı dostlarla konuşuyorum, büyük birikim sahipleri artık %15.5 mevduat faizi alıyor. Bu demektir ki kredi faizleri %18-20 bandına doğru tırmanır. Bir-iki ay içinde bu fiyatlar kredi talebini bıçak gibi keser ve ekonomi de duvara çarpar. AKP o zaman ne yapacak? Valla birşeyleri paketleyip bize şutlayacağı kesin. Bankacılar son bir yılda biriktirdikleri karın ceplerine kalacaklarını düşünüyorlarsa, çok aldanıyorlar. Rant ekonomisinde yalnız devlet ve yandaşlar kazanır.
İleri demokrasiye devam, Bodrum ve Bozcaada’ya selam.
Atilla Yeşilada
SON DAKİKA : KUZEY KORE DÜN AKŞAM YENİ BİR FÜZE DENEMESİ YAPTI.
Birisi şu geri zekalıya Nükleere gerek olmadığını; dünyanın ETF ve TÜREVLER ile yakında kıyameti yaşayacağını söylemeli.
https://i.hizliresim.com/37d0M2.jpg
Oldu...........:)
http://fs5.directupload.net/images/170514/hu3b8wuq.jpg
MERKEZ BANKASI YENİDEN PARA BASMAYA BAŞLIYOR.
Yeni Kemal Dervişimiz kim olacak?
Benim favorim: AHMET ÖZAL.
Ekonominin durumu vahim; göreve talibim demiş.
Gözüm bir yerden ısırdı; ama çıkartmadım.
https://i.hizliresim.com/W0d53m.jpg
TRUMP REİSİ KARŞILAMAK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR.
https://youtu.be/4F0FlxtzSe8
Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi planlanan teklifin yasalaşması halinde trafik ve karayollarındaki Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) cezaları gibi birçok idari para cezasını vatandaşlara artık elektronik ortamda göndereceklerini bildirdi.
http://www.hurriyet.com.tr/son-dakik...donem-40457365
Hizmette sınır tanımayan bir yönetim var başımızda.
Kıymetini bilelim.
Canikli ve Ağbal bürokraside yetişmiş pişmiş yöneticiler.
Bunlar rüyalarında bile halkı nasıl cezalandırırızı görürler.
Hoşgeldiniz Bora abi..:bravo:
..........
Aşağıdaki grafiğin aslı astarı nedir bilmiyorum ama G7'de oluşan/oluşacak likidite daralması EM borsalarını 3-4 aylık sürede aşağı çekebilir diyor..
Böyle bir durum oluşacaksa, doğal olarak EM'lerde doların yükselmeside mümkündür...
Ancak bu likidite daralması 12 aylık perspektifte yapılmış..neye dayanarak yapılmış bilmiyorum..fikri olan var mı?
http://fs5.directupload.net/images/170514/wuv82crb.png
https://blog.variantperception.com/2...em-vulnerable/Alıntı:
Liquidity conditions have deteriorated meaningfully for EM equities. The left chart below shows that the steep drop in G7 Excess Liquidity points to a risk of much lower EM equity prices in about 3-4 months’ time.
https://i.hizliresim.com/nRB85g.jpg
Ülkemdeki bütün annelerimizin ve de onları yetiştiren anneannelerimizin ellerinden öperim, kutlu olsun
MERKEZ BANKASININ DOLARA MÜDAHALESİ VE SONRASI.
https://youtu.be/8h0FN26UWUw
GÜNÜN TİYOSU:
1 Kuruş sermaye ile başlayıp,
hergün %100 kazanırsanız,
Sadece 28 günde Milyoner olursunuz.
https://i.hizliresim.com/37dbG2.jpg
Tek yapmamız gereken rulette 28 defa kırmızının (ya da siyahın)geleceği bir seriyi yakalamak. :oleyo:
Hesap bilen müteahhit (mesela sembol isimlerden Alşi Ağaoğlu) ilk katı 1 lira, ikinci katı 2 lira hesabıyla 50 katlı gökdeleni satmış...
Yukardaki satranç daması hesabını ilk düyduğumda epey şaşırmıştım sonrası.
60 lı yıllardı.
Sonra yıllarda bizdeki enflasyon ve kriz dönemleri bende şaşırma duyusunu ortadan sildi attı.
Peki 28'lik seriyi mi beklemek, yoksa 26. seride kazancı cebe atıp bir daha mı denemek? :evil: 23. teki para bile fena değil aslında :kahkah:
Doları 3,15 den alıp 3,95 yaparak bankaları nasıl zengin edip ileride gelecek krize hazırlayıp sermaye yapılarını güclendirdikleri gibi değilmi :) Oda yetmedi birde borsada 2 ye katladılar. Tek sorun şimdi bunu hızlı birşekilde nasıl arz edecekleri. (Kesinlikle bu satış sebebide Türkiyenin ekonomik yapısı yada politik durumuyla ilgili olmayacak dışarıdaki bir olay bütün emleri etkiledi diyip malı dibine kadar gömecekler) Satarkende cünkü milyonlar var. Ama satarken daha kolay paraya gerek yok. 2 yıldan beri almayan yabancı evreka dedi bir anda mal almaya başladı. Olsa olsa sadece mal cıkmıştır yabancı bu yükselişte. Dolar tl kuru gercek değerinde değil bence aşırı pahalı bunun sebebide merkezin bilerek faizi arttırmaması bilerek ve goz yumarak birilerini kurtarmak icin müsade ettiler. Bütün risk masum hicbirşeyden haberi olmayan kyye yıkıldı ve dahada yıkılacak kurtuluşun başka caresi yok. Para kazanmayı değil paranızın değerini korumayı amac edinin.
Hem borsa hem dövizde olanlara. Cunku herşeyi merkez kontrol ediyor pozisyona göre herkesi ters takla attırabilir millet zannediyorki caresizler hicbirşey yapamıyorlar. Bunun icinde döviz yükselecek. Herkes kendinden cok emin hem dövizde olanlar hemde borsada olanlar. Bir rüyada yaşıyorlar. Yakında bankalar tahvil ihraclarına başlarlar vergisiz temiz net en aşağı yüzde 15 verirler kesin bakalım ne olacak.
Enerji faturasi cok agir olan bir ulkedir Turkiye, cari acik veren bir ulke.
Hersey yolunda gitse bile dolar degerlenecektir.
Aslinda cok degerli kisiler, sermaye sahipleri, durust is adamlar, melek yatirimcilar vs turunde cok kisi var, 80 Milyonluk bir ulke bu.
Ancak, hukuksuzluk her seyi durduruyor.
Oyleki bankalar, mudilerin paralarini caliyor, ( kredi kart aidati, dosya masrafi vs.)vatandas tuk.hak.heyetlerine gidip kazandigi halde ancak icra takibi yaparak parasini kurtarabiliyor. Ben bu isi 3 kez yaptigim icin iyi biliyorum.
Turkiye, mevcut kaynaklari ve insan gucu ile her turlu zorlugu asar.
Ancak eger siz hukuku islevsiz hale getirirseniz, bu potansiyeli yok edersiniz.
Turkiye'nin en temel sorunu budur.
Dolar değerlensin değerlenmesin demiyorumki ama aşırı değerlendi illaki bir yerde enflasyon oranı kadar dengede buluşacak bu arada tl de olanların parası sadece enflasyon oranı karşısında eridi onuda dengelemek zorundalar. 2 yıldan beri borsada olanlar ayva zaten ama orası riskli yatırım ve garibanın işi olmaz orda. Yatırım yapan bilerek yapıyor volotilite şart yoksa borsada para kazanamazlar. Heleki sıcak paraya sürekli ihtiyac duyan bir ülkede. Benim şirketim olsa ve gelecek bir finansal kriz olsa şirketimi riske atacağıma hisselerimi satar kendime kaynak yaratırım heleki bu fiyattan hic acımam. Dolar borcummu var dolar alırım yoksa yatırım yapmaya ihtiyacımmı var bu parayla onu yaparım. Nasılsa o parayı sana 2 yıldan once geri vermiyeceğim. 2 yıl sıfır faiz. Oh mis. Şu koşullarda biri size 2 yıl oranlı sıfır faizli para verse ne yaparsınız. Heleki birde iş sahibi iseniz milli piyango vurmuş gibi birşey. Bizim ileri zekalılar gidip araba alıyor ev alıyor gidip borsaya yatırıyor. Hadi dolar alıyorlar tamam onda kabul adamın dolar borcu vardır sütten ağzı yanmıştır yoğurdu üfleyerek yer. Peki dolar borcu olamyanın ithalat ihracat yapmayanın işi ne sacma sapan işlere kalkışmak.
Basima geleni anlatiyorum.
Bir bankadan Kredi Kart Aidati olarak hesabimdan alinan parayi geri istemek icin subeye gittim.
Gnl.Md'luge muracaat edeceksiniz dedi , Gnl.Md'luge yazdim, ilgili subeye gidin dediler, subeye tekrar gittim.
Bu defa bana 300 sayfa, 3 kg gelen bir fotokopi yigini verdiler, bulun secin buradan dediler, aklinca zorluk cikartiyor.
Ben de bu evrak yiginini, bir dilekce ekinde Tuk.Hak.Heyetine goturdum, muracaat yapacagim, ilce kaymakam vekili ilgileniyor bu konuyla, bana once sert tavirlar icine girdi, ben de bakin dedim, bu muracaati almazsaniz benim icin fark etmez, bunu BIMER uzerinden Basbakanliga gonderecegim dedim, adam degisti, yumusadi ve aldi evraklarimi.
Muracaat evrakindaki form'da ne kadar para talep ettiginizi yazmak zorundasiniz, ( benim beklentim 650 TL.gibi bir rakkam) bunu net bilemedigim icin,( o tarihlerde ust limit 1300 TL.idi ) 1.295 TL. yazdim. 2 ay sonra, heyet kazandigim teblig etti ve ben karar evraki ile ilgili bankaya gittim.
Icraya gideceksiniz dediler, karara ragmen odemiyor, seni tekrar yokusa suruyor, neyse, icra muracaatinda bulundum ( o da oyle bir dert ki anlatamam.)
Aradan 3 ay gecti baktim hesabima icra dairesinden 1.219 TL. para yatirilmis.
Bankanin avukati da itiraz etmis.
Fakat, banka avukati hakim'e bu meblag bu kadar degil diyemiyor, cunku Hakim soracak, madem biliyordunuz, neden adama zamaninda bildirmediniz.
Oylece kaldi.
Yani ben hukuksuz olarak 650 TL. yerine 1.219 TL. almis oldum Bankadan.
Hukuksuzlukta benim tarafim bu, varin gelin bankalarin yuzbinlerce hesap sahibine yaptigini siz dusunun.
3,95 sizce aşırı değerli değilmiydi. Fed faiz arttırmazza 3,50 üzerinde duracağına eminmisiniz. Yatay kanala bağladı fed faiz arttırmadı 3,50 -3,6250 arasında 6 ay size doları taşıttırdı olamazmı. Eylülde fed faizi gene arttırmadı. 2 ay daha taşıttırdı. Aralıkta arttıraracak diyelim kasımda bir başlar dolar almaya yılsonunsa kadar hedefine ulaşır zaten.
30 senedir takip ederim piyasayi 80 lerde 90 lardaki yuksek enflasyon doneminde
cebindeki turk lirasi her gun deger kaybeden vatandasin beyni oyle dumura ugratilmis
ve korkutulmuski adam amerikan dolari almayi yatirim yapma zannediyor.
halbuki amerikan parasi volatil donemlerin disinda enflasyonun goturusunu bile karsilamaz.
80 lerde 90 larda Turkiye ha batti ha batacak diyen akli evvel ekonomi koseleri, yazarlari
halen ayni yerdeler, bu yazarlarin gaziyla turk lirasinda kalmayan ve turk lirasi ile
bu ulkenin varliklarina yatirim yapmayanlar halen ayni hallerine devam ediyorlar,
halen kriz var Turkiye batacak diyorlar.
gazetelerin medyanin kose yazarlar Turkiye batti batacak gazi verirken onlarin
patronlari tahvilde bonoda, faizde hamuduyla goturduler parayi, gariban
vatandasda seyretti o yuksek enflasyon doneminde.
Cok iyi anliyorum o zaman maasini alan adamin doviz almasini
cunku cebindeki turk lirasi bir ayda yuzde 10 deger kaybediyordu. ama o zamanlarda degiliz son 15 senedir.
son 6 ayda yapilan spekulasyonlarla dolar 2.9 lardan 3. 90 lara cikabildi ancak.
Heleki 3.9 lardan crash olacak diyenlerin gazina gelip alanlar bilmiyorum
su an ne haldeler.
peki bu surede akli basinda secimler yapip hisse alanlar ne kazandilar,
en az kazandiran yuzde 50 kazandirdi,
alin karel, 1.6 dan 3. 6 ya
tupras 57 den 95 e
thy 4 lerden 6. 60 a
dolarin 2, 90 oldugu zaman 2.9 olan kront 16. 5 ye kadar cikti su anda 14 lira.
saymama luzum yok,
kim ne derse desin ;
Turkiyeye guvenen ve Turkiyenin varliklarina yatirim yapan uzun
vadede ihya olur.
Bakin,
Sıkı para politikasi uyguluyorlar.
Turkiye'nin doviz cinsinden odemesi gereken yillik miktar ortada.
Bu sartlar bana bir belirsizligi haber veriyor.
3.95 cok yuksekti diyemiyorum, 3.57 de cok dusuk diyemiyorum.
Ancak hissettigim, bu belirsizligin daha cok sayida insani dolara cekecegi yonunde.
Doların yükselişi merkez kontrolünde yapılan spekulasyondu ve bir daha olması imkansız bankaları kurtarmak amaclı bilincli yapılan bir operasyondu dışarda bankaların bulunan dolarları ozellikle amerikan borsadsındaki hisselerde yatan paralarını ülkeye yüksek kurdan sokmak icin yaratılan bir fırsattı. Cumhurbaşkanı dedi bir daha bu karları bulamıyacaksınız size bir fırsat verdik canınıza okuyacağız ya bizim istediğimiz gibi hareket edeceksiniz yada batacaksınız. Sizin doneminiz bitti demek istedi. Onlarda hisselerini şişiriyorlar şimdi o karları bilancolarında acıklasalarya bu kadar cok karlar nerelerden geliyor batık kredileri nasıl sakladılar anlatsalarya. Devletin gorevi zengini zengin etmek değil garibanı artan enflasyon karşısında korumaktır. Eninde sonunda bu gercekleşecek. Bankalarda bunun karşılığında anırsalarda kanırsalarda piyasayı fonlayacaklar nerde gorulmus bu karlar. Borsadada millet para kaybetmiş kimsenin umrunda değil. İsterse donuna kadar kaybetsin. Daha secimlere cok var. Millette alınacak birşey kalmadı sadece ucuz işgücü ve boğazına kadar borcu var.
Borsa endeksi uzun vadede kaç dolarmış şu anda kaç dolar karşılaştıranız daha rasyonel bir yaklaşım olur.
Birde ilave olarak thy hissesini 8-9-10 liradan alanlara yukarıdaki örneği vermezseniz iyi olur.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Yaw yükseği düşüğü mü kalmış artık bu işin?
Dolar alanlar al-sat, indir-bindir yapmıyor ki hala anlamamakta diretiyorsunuz. Kenef çukuru müptelalarının geri kalanı da birazdan damlar buraya.
Burada dolar/altın kovalayan adamların çok azı bu varlıklara hisse muamelesi yapıyor. Hemen hepsi alıp üstüne yatıyor. 3.95 de olsa alıyor, 3.40da olsa alıyor. Çünkü TL'nin hangi kumarbazlar tarafından idare edildiği belli değil. Bu kadar.
borsa endeksi 16 sene once 20 centti simdi ise 2.5 dolar yapmis bir 12 kat
amerikan dolari o zaman 1.7 liraydi simdi ise 3.5 lira. yani sadece 2 katina cikmis
yok sizin o hesabiniz hepten yanlis thy hissesini
2 lradan alanlar onun 1o liraya cikisini seyrettiler.
dolar 2, 90 iken thy 4 liraydi neticede kiyas eszamanli olmali degilmi?
uzun vadede thy yi 10 dan alanlar bile kazanacak
ama dolara bel baglayanlara birsey diyemem.
15 sene once dolar 1,7 liraydi simdi ise 3,5
15 senede yuzde yuz.
15 senede 10a 15e katlamayan hisse kaldimi?
dolar alanlar al sat indir bindir yapmiyorlarsa
uzun vadede yaptiklari sadece hamallik..
Benim sahsen boyle bir suphem vardi. Dolari hukumet ve bankalar birlikte kontrol edip hareket ettiriyorlar. Peki vatandasa surekli panik havasi pompalayip her gun dolar aldiranlar kimler?......Vatandaslar bir istisna eseri olarak bu defa hakli cikip kazanabileceklermi?....Dogrusu bu hususta derin suphelerim var.
Ülkenin yüzde 70 i dolardaysa ben tek birşey bilirim o dolarları epey bir sürece adama yedirirler. Maksat burda zamanında doğru pozisyonda olmaksa bana gore hane halkı yanlış pozisyonda. İleride dolardan daha karlı olacak pozisyonlar var artık.
En komiği de şu;
"TCMB Doların değerini bilerek yükseltti ki yurtdışındaki dolarlarını getirip pahalıdan bize çakabilsin."
Oldu. Alkış. Bravo. Helal olsun gücü herşeye yeten TCMB'ye.
Herşeye pataküte zam gelmesi de kesin TCMB'nin planı dahilinde gerçekleşiyordur. :evil:
Önümüzde uzun bir yaz var yaz sonunda kim haklı cıkacak göreceğiz. Siz hala tren kalkıyor modunda olacaksınız biz parayı cebe indirmiş. Dolarını zaten 3,25 den alıp 3,75 üzerinde satan icin bir problem yok zaten. Esas fatura masadan son kalkan ve 3,72 üzeri dolar alanlara kesildi.