eşit dağıtımla kaç lot gelebilir
Printable View
Hesaplama 50milyon lot uzerinden yapilip 40 milyon bireysele dagitilacak yazıyor. Ek satis 10 milyon için dagitim plani yok. Insallah birilerine peşkeş cekilmez. Bu konu bir an önce aciklik kazanmalı sosyal medya baskısı yapilmali yoksa man adasinda birilerine verilirse tahtayi 3 tavan sonra duman ederler
Elınde Gesan hıssesı bulunduran arkadaşlar için hayırlı uğurlu olsun .piyasa değeri üzerinden bakılırsa europower 9 mılyar pıyasa değerı ile bana göre pahalı bir arz ,bilmiyorum sizlerın düşünceleri nelerdıır .Zaten alım fırsatı vermeden 18/20 milyar civarı bir piyasa değerine ulaşacaktır .Ky de muhtemelen 80/100 tl aralığındakı bır fıyattan alım fırsatı bulacaktır .Gesan bır yıllı aşkın zamanda 30 mılyar pıyasa değerıne ancak ulaşabıldı .Sankı kısada europower da yapılacak yeni alımlar,risk oluşturuyor gıbı 23,7 fk ıle arz oluyor ,bizler ılk alımı muhtemelen 45-50 fk lardan yapmış olacağız ,kıyas yapmak pek doğru olmasa da Alfas smrtg gıbı şirketler bedava arz olmuş gıbı bır durum oluşuyor .Sizler neler düşünürsünüz acaba !!!
Europower gesandan daha değerli bi şirket olacak benim düşüncem. bu sebeple tavan serisini nerde bozar bilmiyorum ama ileri geri yapsa bile kısada çok rahat 25-30 milyar olacağını düşünüyorum. Bu tarz şirketleri artık ucuza bulamayacağız, alfas şu an en ucuzları gibi ama gesandaki potansiyel çok yüksek, europower ise tabiki bi tık daha fazla.. europower, gesan ve alfas üçlüsü bu sene sanki efsane olabilir düşüncesindeyim.
Yatırım tavsiyesi değildir, herkesin kendi kararını kendi vermesi doğru olandır.
Belkide biraz geç kalması bir yerde iyi oldu şirketin kasasına çok güzel bir nakit girecek bu sayede yatırımları ar-ge ve borçlar ı cok daha iyi kapatılacak yada değerlendirilecek...
Sayin kwon3
Degerleme konusunda size katiliyorum. Europower GESAN ilk halka arzinda 550 milyon TL civari defter degeri uzerinden muhasebelestirilmisti. Su an ki 9 milyar lik fiyatlama GESAN'nin artisina paralel fiyatlamanin oldugunu gosterir. Bunun uzerine kisa vadede halka harz edilen sirketlerin 2,3 kat ucurulmasi durumu gercegi de var.
Bu sirketin kisa vadede 100 TL'ye ulasmasi cok mumkun spekulsyonla. Ancak ondan sonra orta vadede yatayda kalma veya beklenmedik bir makro ekonomik bozulma olursa, panik satislariyla sert dusus getirebilir.
Bu nedenlerden dolayi kendi adima sirketi disardan izlemeyi tercih edecegim. Sirket uzun vade icin son derece olumlu gozukuyor, ancak fiyatlamasi kisa vadede benim alim kriterlerim icin pahali gozukmesi. Bir olcude ASTOR'un su an ki fiyatlamasi gibi, europower'da talep ve diger faktorlerden buyuk bir firsat sunmuyor, benim acimdan.
GESAN acisindan, Europower halka arzi, kasaya para girisi olmasada, muhasebelestirme acisindan F/K'ya olumlu yansiyacaktir. Ayrica GESAN finansal giderlerini indirekt olarak dusurup, kar marjini da yukseltecektir.
Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir.
Ben de bir miktar pahalı buldum ancak konjönktür yenilenebilir enerji şirketlerinin çok agresif büyüyeceğini gösteriyor. Europower'ı 80 liradan alabilirsek ben kendimi şanslı sayacağım. Halka arz sonrası şirketin toplam kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinden çok daha fazla bir gelir elde edilecek. Nakit pozisyonu agresif bir şekilde güçlenecek. Yeni yatırımların daha az borçlanarak yapılması ihtimali artacak. 80 liradan alabilirsek (45-50 FK'lardan) piyasanın satışların büyük bir kısmını karşılayacağını düşünüyorum.
30 lot civarı gelir diye tahmin ediyorum.
Henüz inceleyemedim ama ek satış ile yaratılan fon da aynı amaçla kullanılacak diye biliyorum. Kime satılacağını okuyarak bulmaya çalışacağım. Bence bu 10 milyonun %80'inin de eşit dağılıma konu olması gerekir.
gesan arzından bu yana 14,5x yapmış. arzda europower değerlemesi 550 milyon. aynı oranda artış alsak 8 milyar yapıyor. europower mevcut değerlemesi 11 milyar %20 iskonto ile 9 milyardan arz oluyor bence normal. ayrıca bu değerleme ile kasamıza güzel para girişi olacak;
2,4 milyar toplam gelir
600 milyon patronlara
1,8 milyar şirket(europower) kasasına
500 milyon devam eden yatırımlar için
500 milyon arge-ürge için
300 milyon borç ödeme
500 milyon kasaya nakit sokulacak (muhtemelen hammadde mamül vs alımı için kullanılır)
Yaklaşık 1 yıldır %100 portföyü gesanda olan ve en az 2 yıl daha olacak olan birisi olarak 2023 ve daha sonrası yıllarda yenilenebilir enerjinin öneminin daha da artarak diğer sektörlere göre önde olacağını herkes gibi ben de görüyorum. Doğal olarak bu sektör içerisinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bazılarının pozitif ayrışacağı malumumuz. Ben kendi adıma sektör içerisinde bundan sonra da pozitif ayrışacak ilk 5 firmadan ikisinin gesan-eupwr ekürisi olacağını (arz sürecinin de pozitif katkısıyla) ön görüyorum. Bakalım zaman ne gösterecek... Borsadaki en çok kazandığım ve son kağıdım olacak olan gesanı olmamda ve taşımamda vesile olan sayın Keko'nun hakkını da unutamam...
Europower degerleme raporunu aslina bakarsaniz cok basarili bulmadim. Ozellikle satis tahminleri kismi tamamen sallama olmus gibi geldi. 2023, 2024 bir yere kadar dogru gibi de 2025, 2026, 2027 cok tutucu bir tahminleme olmus. Yenilebilir enerji talebi bu kadar yuksek oldugu surece bur rakamlari katlayacak satis gelirleri olmasini bekliyorum.
Peak PV konusunda da benzer dusuncelerim var. Tabii bu raporlari biliyorsunuz Gesan halka arz raporunda 2026'da elde edilecek satis miktarina GESAN 2022'de ulasmisti. O acidan cok fazla da ciddiye almamak lazim. Peak PV tam kapasiteye ulasinca da orada bir halka arz beklerim, muhtemelen yil sonu.
Genel olarak degerleme konusunda teknik yaklasim dogru, fiyatlama metodolojisi duzgun gozukuyor, paydaslar olarak en iyisini diliyorum
Bende 2002 de 47 yaşımda emekli olup 2005 de doğada orman içinde bir yer alıp, tavuk ve kangal köpek lerimle uzun yıllar mutlu sorunsuz yaşarken hastalandım ve o güzel yaşamdan kopmak zorunda kaldım. genç arkadaşlarım her şey boş hayat çok hızlı geçiyor bir bakmışsın bir ayak çukura girmiş bir an önce kendi hayatınızı yaşayın.
yeteri kadar sermayeniz varsa yüksek temettü veren hisselerden sepet yapın günlük al satlarla zaman kaybetmeyin strese girmeyin şimdi bahçey e gidemediğim için evde hisselerle oyalanıyorum
hepinize önce sağlık sıhhat sonra bol kazançlar diliyorum
ssss
Asıl tavsiyeler bunlar bence... Ben de hep o gününü bilmediğim geleceğe çalışıp duruyordum; ev taksiti araba taksiti, daha güzel ev taksiti ardından daha güzel araba taksiti... Hayalimde bir yelkenli alıp yazın okul tatili gibi işe uğramamak var ama taksit yatır hisse al taksit yatır hisse al; olmuyor anasını satayım bir türlü... Sonra bir gün eşim hastalandı ve aynı yıl eşimin tedavisi sürerken annemi de benzer hastalığın nüksetmesinden kaybettim... O bana "kalk borusu" oldu resmen... Ölüm hemen köşenin arkasında bekliyor; diğer taraftan biz durmaksızın mal gibi kimin harcayacağını bilemediğimiz paraları biriktiriyoruz...
ANi bir karar verip çok sevdiğim arabamı sattım, bütün TUPRS'larımı sattım ve aldım hayalimdeki yelkenliyi... O hareketi yapmasam sattığım tüpraşlar şimdi bana aynı tekneyi rahat rahat alırdı ve V90'ım da bende kalırdı... Ama geçen yaz 2 ay 10 gün boyunca yaptığım geziyi yapmamış olurdum... Eski kafamda olsam dövünürdüm ama şimdi şükrediyorum; geçen yaz 2,5 ay denizdeydim; önümüzdeki yaz haziran girer girmez çıkacağım ve Eylülde döneceğim... Dönebilecek miyim hatta gidebilecek miyim; onu da bilmiyorum tabi...
Eskiden 1 gün yaşamak için çalışırdım, 1 gün de biriktirmek için... Artık kısa vade hedefim 1 gün hiç canımı sıkmadan çalışmak, 1 gün de yaşamak... Hisselerle ilgilenirken bir tek done var elimde: 3 yıl sonra bana kaç TL temettü verecek... GESAN dahil hiçbir hissenin TL fiyatı yok benim gözümde, hepsi kaç EREGL ediyor kaç TUPRS ediyor olarak değerli veya değersiz (tabi şu an bu yüzden hepsi çok değerli)...
Bu bakış açısını kaybetmemek lazım diye düşünüyorum... Kâr zarar hesaplarında ihmal etmediğimiz "paranın zaman maliyeti" bizim hayatlarımız için de geçerli ve borsadan farklı olarak bizim zamanın telafisi de yok... Bu hisseler sahibini yaşatmak için var olmalı, veraset intikal vergisine konu olmak için değil... İyi pazarlar herkese...
ufak tefek bir firma arzını bu kadar büyütmeyin,
geçen yıl 10 TL den arz olur deniyordu :he:
aşırı abartmışlar,
sanırım Z kuşağında arza katılım çılgınlığı var ki, 40 TL den ..... :he:
nokta ...... nokta ......
https://m.youtube.com/watch?v=cnXJg3OuPWA
astorun ürettiği trafolar bu tür tırlarla taşınıyor, aradaki fark :ok:
link eklediğim için 1 hafta ceza yiyeceğim, yine de sorun değil :oleyo:
ilk önlisans sürecinin tamamlandıgı be GES ve RES santarallerine 1,5 milyar dolarlık yatırımın sahaya yansıması beklenmektedir deniliyor...Yakında güzel ihale haberleri alırız inşallah...
Su an elektrik piyasasi da, yenilenebilir enerji sektoru de talepleri karsilamak icin canla basla calisiyorlar. Yenilebilir enerji icin buyume kanali daha da uzun vadeye yayilacak. Ayrica Turkiye'nin etrafinda ki ulkelerin de bu konuda talebinin kabaracagini biliyoruz.
Tukiye'de buyumenin yavasladigi noktada, Afrika, orta dogu ve dogu Avrupa pazari Turk firmalari icin buyuk firsatlar sunuyor, bu nedenle 2030'a kadar buyume kanali yenilenebilir enerji ve depolama sektoru icin cok acik.
Buyuk ihtimal elektrik sektoru icin de ayni uzun donemli bir buyume kanali mevcut. Turkiye'deki buyume doygunluk noktasina ulastiginda, elektrik sektoru icinde , yurt disina acilarak buyume sureci uzatilabilir.
Bu faktorleri goz onune alarak, iyi yonetilen, yatirimci dostu firmalari belirleyip bu makro ekonomik buyume firsatindan yararlanmak kucuk yatirimcinin lehine olacaktir.
Kucuk yatirimcinin gucu sabir ve dogru analiz, al sat ile uzun vadede surdurulebilir kar uretebilen kisi sayisi son derece kisitlidir.
yılda 1 GW üretim yapacak peak pv yi 36 milyon$ ile değerlemişler. alfas geçen yılı 0,79 GW üretim ile tamamladı şu anda 800 milyon$.
Eupwr için iyi olmasada bizler için iyi. Ucuza mal almak için firsat oluyor. Arzdan pek bir sey gelmez ama ilk tavan bozdugu yer daha uygun olacaktir. Yani arz fiyati 40 olunca 60 70 araliginda alim firsati verebilir. Arz fiyati 60 olsaydi 100 den önce tavan bozmazdi
Bu hareketli günler bir geçsin hep beraber yenilenebilir enerji sektöründeki şirketlerin ileride düşebilecek marjları hakkında konuşalım. Özellikle bu hafta kesinlikle ekran bakmamak gerekiyor. Yarın tarihi zirvesini geçmesi çok kolay olmayacaktır. Akabinde oraları destek yapması gerekiyor. Volatil sert hareketler bekliyorum. Bu sebeple ekran başında olup lot kaybetmek istemiyorum. Bu hafta olağanüstü durumlar dışında girişim elektriği takip listemden çıkaracağım ki görüp etkilemeyeyim.
Peak PV Europower istiraki, fiyatlamaya su an etkisi dusuk te olsa, onemli olan Europower fiyatlamasi ki onun solo degerlemesi peak haric 6.5 milyar TL. 2021'deki ilk gesan arzinda 550 milyon TL'den 13 kat yukseltilmis. Bu da gesan in bu gunku fiyatina paralel. Buyuk bir firsat sunmuyor.
20 Nisan'da tahta aciliyor, 15 Mayis'a kadar 12 gun var. Ilk tavan 6. 7. Gunde bozulursa, 15 Mayis'a kadar 60-70 araliginda alim firsati verir gibi. Secim ikinci tura kalirsa daha bile uygun fiyatlara gelebilir.
Tabii bu arada diger sirketlerde alternatif olarak firsat sunabilir. Oynakligin yuksek olacagi bir aya giriyoruz.
Yukarida yazilanlar yatrim tavsiyesi degildir.
SM-A515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
66.950 ye alış yazdım, bakalım gelecek mi ??? :ok:
Ramazan geçsin çayın yerine ikame edeceğim içecekler olabilir Mehmet.
Behiç Harmanlı'nın konuşmasını dinledim (twitter'den).
Ben bu senedi beklerim, zamanı gelince satarım diyordum ama Gueno gibi 3-4 yıl elimde duracak herhalde.
İnşallah dediklerini yapar, bende emekliliğin tadını çıkarırım....
:whistling:
arz a kadar gesan acaba 100 gösterirler mi diye içimden geçmiyor değil.
kafasına da vurabilrler bi yerde.
günlükçü çorbacıyı dökmek için. herşey olabilir.
-panel üretimimiz 2 değil 2,5 GW olacakmış yılsonunda
-hücre yatırımı tahmin ettiğimiz gibi yolda :) teşviklerden de faydalanacağız.
-Trafolarda kapasite artışları yolda
-almanya, abd, ukrayna yatırımları yolda
Her zaman dediğim gibi bu firmayı yönetenlerin vizyonları çok daha başka bir seviyede olduğu için rakipsiz görüyordum nitekim behiç bey de aynı şekilde düşünüyor :)
Gideceğimiz yol biraz şuna benziyor, ürettiğimiz ürünlerin alt kırılımlarında da üretici olma yoluna gidip, fazlasını piyasaya satacağız. Gesan büyük işleri toplayıp kalanı piyasaya bırakacak fakat başka kalemler satmak şartıyla bırakacak bu işleri. Sasa nın polyesterde yaptığının daha kompleksini biz elektrik alanında uygulayacağız gibi görünüyor.