Rekabet kurulu, başkanlık sisteminde tepeden gelen talimata aykırı mı hareket edecek? Bence yapamaz :wave:
Printable View
ekmek zammı ve gündemdeki af konuları ile fransız ihtilalini hatırlayan benden başka kimse var mı?
PTTbank ?? incelemeniz yararınıza olabilir.
Herkes faiz oranlarından şikayet ediyor, döviz azıcık gerilese döviz alacağız diyor ama, bu kezde ya dahada düşerse diye cesaret edemiyor. İşte püf noktası burada. Bankalarda sizin bir halt edemeyeceğinizi bildiğinden kabul edersen bu kardeş diyor.
Benim gibi fizikiyi cebinde taşıyacan, esnafa ucunu gösterecen, esnaf isterük diyecek ve kardeş payı yapacan. Elbette böyle deli saçmasına inanmayacan. aklın var fikrin var.
Özel sektör bonolarında bu sene çok seçici olmak lazım.
Geçen senenin en çok kazandıran Borçlanma fonu TPF idi. TACİRLER PORTFÖY ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI FONU.
Bu fon riski yüksek özel sektör bonoların itfasının yapılamamasından dolayı bu sene ciddi zarar yazmış. Yılbaşından bu yana %16 zarar etmiş fon.
http://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TPF
şimdi vakıfın sitesine baktım da korkunçmuş hakikaten..
https://i.hizliresim.com/Q2mzmr.png
160K tl ye 500 e kadar yolu varmış gibi görünüyor. akıl alır gibi değil.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonom...-yedi-2665149/
Enflasyon canavarı bürokratın başını yedi
15 yılın rekorunu kıran eylül enflasyonunun açıklanmasının hemen ardından, TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alındı. Kulislerde, görev değişikliğinin nedeninin yüksek enflasyon olduğu konuşuluyor.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Enflasyonla etkin mücadele başlamış durumda.Çok yakında meyveleri görülecektir.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
vakıfbank internet,mobil eft ücreti
Giden EFT 5.00TL 0.00 5.00TL 0.00 BSMV dahildir. 08.10.2018
Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) yıl sonu için yüzde 20.8 tahmin edilen enflasyon hedefi 15 gün içinde aşıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylül ayında üretici fiyat artışı (ÜFE) yüzde 10.9, tüketici fiyat artışı (TÜFE) ise 6.3 oldu. Yıllık artış ise ÜFE'de yüzde 46.2, TÜFE'de yüzde 24.52 oldu. Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan ekonomistler, üretici ve tüketici fiyatlarındaki büyük farkın, ufuktaki yeni zamların göstergesi olduğunu vurguladı.
Ekonomist Uğur Gürses, yüzde 46.2'lik üretici maliyeti artışına rağmen tüketici fiyatlarındaki yüzde 24.5'lik artışı, “Üreticiler ya bu artışı fiyatlarına yansıtacaklar ya da cepten yiyecekler. Bu da daha ufukta fiyat artışı var demek “diye yorumladı.
bence yönetim tasarruf sahibi insanlara en fazla "açıklanan enflasyon" kadar faiz vermek istiyor.. zaten enflasyonun ne olduğu hep biliniyor. ve mevduat faizi enflasyonla aynı seviyeye çekilmeye çalışılıyor.. (belki 1-2 puan reel faiz)
tabi asıl sorun şu? açıklanan enflasyon doğrumu? esasen bilindiği gibi enflasyon kişiye göre değişir.. faizi bu şekilde kontrol etmek dolar da baskı yaratırmı? evet bence yaratır.
bankalar da yeni soygun stopaj oldu (buradakiler biliyor tabi de) stopaj %5 ve bu 30 kasımda tekrar bir açıklama yapılmazsa %15 e çıkacak.. bankacılar emekli, yaşlı , depresyon da, hayatı zor yaşamış olan insanların "hayata bakışından" faydalanıp amca, teyze, kardeş senin vadeni 30 kasıma yapalım böylelikle stopaj avantajının son günü bir ay daha bu nimetten faydalanabilirsiniz.
tabi 30 kasımdan sonra 32 gün yatırdığınızda yıllık bilanço sonunu kaçırıyorsunuz.. esasen türkiye de ezilenin daha çok ezilmesi, dar gelirli doğal insanların daha çok sömürülmesi, depresyonda olan insanların daha çok soyulması kaçınılmaz gibi görünüyor insan zihniyetine göre zira buradakiler argo tabirle bunu "yemez"
peki kim yiyiecek emekli mehmet amca, ev hanımı ayşe teyze, majör depresyondaki fatih arkadaşımız , asgari ücretle çalışan zar zor çocukları için dişinden tırnağından arttırmış zihniyet bozukluğunu anlamamış veya bunu idrak edip hayattan soğumak istemeyen hakan kardeşimiz..
aynaya bak ve .......
BENDE BUNU ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM....
ÜFE-TÜFE farkı=46,2-24,5=21,7
Bir şirketin bunu yansıtmaması için % 21,7+0,1 kar marjı ile çalışıyor olmalıdır...
TR de % 21,8 kar marjı ile çalışan hangi sektörler varmış çok merak ettim doğrusu...
Bugünlerde...
5 puanı anlayabilirim...
%10 kar marjı ile çalışıyorsunuzdur
Üfe ,tüfe arasındaki fark 5 puandır
5 puanı yansıtmazsınız kar marjınız 10-5=5 e düşer
Ama 21,7 puanlık farkı anlamam mümkün değil...
Bu fark kapanmazsa beli bir süre sonra işletme iflas eder...
saygılar/başarılar
Gönderinin sonunda kafamda bir şimşek çaktı...
Bir nedeni daha olabilir...
Üreticilerin elini rahatlatan...
Oda şudur efendim...
Üretici "STOKLU" çalışıyordur
1-2-3-x ay/gün stoklu çalışıyordur...
"First in-first out" kuralınca 1-2-3 ay öncenin maliyetleri ile satıyordur(tüfe) ama bu ayki Üfe si +21,7 olmuştur...
Türkiye genelinde stok miktarı ne kadardır acaba?
Genel olarak işletmelerimiz kaç ay stoklu çalışmaktadır bilmiyorum?
Bu konuda bir çalışma varsa okumak isterdim...
Bu stoklar bitince Tüfe nin %46 lara yükselmesi/yakınsaması beklenir ki aksi takdir de zararına satıştan işletme İFLAS eder
HANİ STOKÇULUK KÖTÜ BİRŞEYDİ?
saygılar/başarılar
reis kızılcahamamda konuşuyor.
bu ten bu canda oldukça imf gitmeyiz dedi,2 ay içerisinde ekonomiyi toparlamışlar şu an problem bitmiş gibi anlatıyor,krizi fırsata çevirecekmişiz,fırsatçılara teslim olmayacağız dedi,biraz da cehape liderine giydirdi.
bakalım gerçekten toparladık mı.
Benim hisse başlıklarındaki bir diğer adım "BİLANÇOLARIN EFENDİSİDİR"
Halka açık şirketlerden,borsaya kote olanlarından stoklara dair bir fikir edinmeye çalışacağım...
Mesela bir örnek vereyim...
DOAS:Doğuş Otomativ...
31.000 araç stoğu vardı...
2ç bilançosuna göre...
Dolaysıyla bu araçlar Haziran kurları ile maliyetli ve bu kurlarla satıyor (Doas ın otomobil tüfesi)
Ama yeni araçlar bugünkü kurlarla stoklara giriyor (Doas ın bugünkü üfesi)
Aradaki fark da belki gerçekten %21,7 (bakmadım)
Borsa da takip ettiğim bir kaç şirketten şirketlerin genel olarak kaç ay/gün stoklu çalıştıklarına dair bir fikir edinmeye çalışacağım...
saygılar/başarılar
Erdoğan: McKinsey ile olan danışmanlık sözleşmesini iptal ettim.
Arkadaşlarıma söyledim bunlardan fikri danışmanlık hizmeti bile almayacaksınız dedim.
mc kinsey çöp oldu.
Reis diyor ki:
"Dövizle işi olmayan sektörlerde de büyük fiyat artışları yaşandığına dair büyük şikayetler alıyoruz. Bunun adı fırsatçılıktır. Millletimizi fısatçıların insafına terk etmeyeceğiz, bunu böyle bilsinler. Kendilerine gereken yaptırımları uygulayacağız. "
Bu söylemi satın alan o kadar çok insanımız var ki...
Bu başlıkta bile var...
Gösterin bize dolarla işi olmayıpda büyük fiyat artışı yapanları dediğimiz de cevap:TISSSSSSS
saygılar/başarılar