Originally Posted by
adestim
Beyaz Eşya: Beyaz eşya iç satışları Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre %16 gerilerken Eylül'de sona eren özel tüketim vergisi (ÖTV) indiriminin ardından ikinci ayda da düşüş kaydetmiş oldu. Beyaz eşyada %6,7 olarak uygulanan ÖTV, Şubat'ta üç ay için sıfırlanmış ÖTV teşviki daha sonra Eylül sonuna kadar uzatılmıştı. Satışlar, teşvikin son ayı olan Eylül'de %21, Ocak-Eylül'de ise %23 artmıştı. ÖTV desteğinin canlandırdığı taleple ilk üç çeyrekte güçlü yükseliş kaydeden iç satışlar, teşvikin sona ermesiyle birlikte Ekim ayında %5 gerilemişti. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından açıklanan verilere göre, talepteki düşüş Kasım'da artarak devam etti. İç satışlar bir önceki yıl aynı aya göre %16 gerileyerek 556bin adet oldu. Ocak-Kasım dönemi iç satışlar ise %17 artışla 8,1mn adet olarak gerçekleşti. Talep düşüşü üretim rakamlarına da yansırken, Kasım ayında beyaz eşya üretimi %5 gerileyerek 2,4mn adet oldu. Üretim Ocak-Kasım'da ise %9 artışla 26,5mn adet olarak gerçekleşti. Beyaz eşya ihracatı Kasım'da %2 artışla 1,9mn adet, Ocak-Kasım döneminde ise %6 artışla 18,9mn adet oldu. (Kaynak: Reuters)