Cakacaklarin senin küre göstermiştir .MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Cakacaklarin senin küre göstermiştir .MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yok valla 35 e kadar gider diyordum
28.72 maliyet inşallah altına gelmez
1TL nominal değerli hisseye 0,15 TL biraz hayal kırıklığı yaratacaktır.Kar vergi dairesine verilene yakın geldi, gelecek için umut veriyor ama temettüde cimriler.
Hayal kırıklığı bir kar payı dağıtımı.Imtiyazlı hisseler ve yönetim kurulu yüksek payı alırken diğer hissedarlara kaşık ucuyla verilmiş.bistte Imtiyazlı hisseler acilen kalkmalı deva yönetiminin adil bir yol izlemelidir.
Geçen yıl dağıtılan kar neydi, hatırlayan var mı? toplam 200 civarı bir kar dağıtılacak bu yıl..daha fazla da alabilirdi babalar, buna da şükür.
Arkadaşlar her yıl bu hikayeye neden üzülüyorsunuz, bu iş böyle. Sanki ilk kez oluyor...zaten bu 200 milyon her paya eşit dağılacak, bundan sonra da böyle olacak dense, kağıt 5 tavan çeker.
Bilanço hayırlı olsun özet olarak; son çeyrek hasılat 741m brüt kar 448 milyon olmuş brüt kar marjı kabaca %60 ihracat rakamı döviz bazında geçen yılın çok hafif üzerinde gerçekleşmiş görünüyor. Son çeyrek faaliyet giderlerinde önemli artışlar olmuş (muhtemelen kur etkisi) Döviz pozisyonunda 30 Eylül finansallarına göre pek bir değişiklik yok 44m usd + 52m eur döviz pozisyon fazlası var. Önümüzdeki süreçte 2022 ilk çeyrek artan ilaç satışları ile zamların hasılat tarafına ve çeyrek etkisini ve ihracat kalemindeki gelişimi takip edeceğiz. Beklentiler devam ediyor diye düşünüyorum .
Maden bulmuş gibi aynı konu neden yazılıyor anlamıyorum. İmtiyazlı paylara fazla temettü yıllardır var zaten. Ne bekleniyordu ki hayal kırıklığı yaratmış gibi yorum yapılıyor. İmtiyazlı paylar olmasa zaten hisse bunun iki katı fiyatta olur.
Sayın velay karın yüzde 10u için imtiyaz var. Şirketin kasasında epey para var. Bunu günü geldiğinde ya tüm hissedarlara dağıtacak ya yeni şirket alacak ya da kasada parası ile satacak. Eğer karı tümden dağıtırsa HBK olarak bakınca kabataslak 4-5 arası temettü düşüyor. Tabi deva temettü hissesi değil onu da dikkate almak gerek
İhracat için çok heyecan yapmıştım ama boş çıktı 39.2 milyon %6.5 artış hayal kırıklığı oldu.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sevgili Cauntionary mantıklı ve objektif yorumlarınıza teşekkür ederim TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Haklısınız hocam, hakkı tabi adamların aslında... Şirketi bu aşamaya getirdiler, esas sözleşmeye yazdıklarını uyguluyorlar. Aslında bu olumlu bir işaret olarak da algılanabilir, isteseler bu imtiyazin mislini katakulli ile de goturebilirler, adamların iş yapışı düz ve net.
Ulan yıllar geçti karlar paso arttı hala 1.15 milyar karda gelmiş. Hala brüt 15 kuruş kar. Harca harca bitmez. 330 bine 1350 tl!!! Boş beleş bi kağıt. Değer yatırımcıları. Siz tutmaya devam edin, ben satılacağı sene alırım
Dağıtılabilir karın yüzde 10 u a grubu 5 kisiyeydi yine bizede 5 kurustu galiba , bu sene kesenin ağzını açmış :)TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yanlış hatırlamıyorsam 2020 yılı toplam 20m temettü dağıtıldı. Bu sene toplam 27m temettü dağıtacak.
Kısıtlı zamanda merak ettiğim alanlara baktım.
ihracat rakamındaki büyüme vergi bilançosundan hesapladığımız kadar olmamıştır (400 mtl gördüğümüz rakamın konsolide karşılığı 370tir. Sn yarımada ortağın belirttiği gibi; iskonto vardır ve/veya konsolidasyon farkı oluşmuştu. USD bazlı büyüme %6.5ta kalmıştır. Bu rakam, beklentimin gerisindedir. %10 altı büyümeyi Deva gibi bir ürün portföyü olan ve çok ruhsatı olan bir firma için mütevazi sayıyorum.
Çok yi gördüğüm konu, bürt kar marjının son çeyrekte %60ı muhafaza etmesidir. Q3te de öyle idi ve acaba tek seferlik mi, diye merak etmekteydim. %60ın tekrarlanmış olması sevindiricidir.
Yıl toplamında satış, kutu bazında 156 miodan 150.5 milyona gerilemiştir. Pandeminin akut ürünlerindeki etkisi olduğunu dünüyorum (2021de ilk çekrekte pandemi etkisi yoktu.. 2021de pandemi etkisi tam olarak yok olmadı).... firmaya sorulabilir..
TL ciroda Türkiye sıralaması geçen sene 7. İken bu yıl 6. olmuşuz.
Esas faaliyet karındaki büyümeyi, kurdan arındırarak baktım (kur, tek seferlik bir gelir olduğu için): 639 milyondan, 837ye çıkmıştır.. %31 büyüme.. fiyat zammımız %20 idi, kutu adedimiz ise 2021de %4 küçüldü. Buna rağmen, kurdan arındırılmış esas faaliyet karındaki büyüme çok olumludur (brüt kardaki gelişmenin etkisi). Yıl toplamında da BK %si %54ten %58e çıkmıştır (bu rakamın yanına yıllık bazdaki kur artışlarını da koymak lazımdır). Sevindirici gelişmedir. Q1 2022deki sektör büyümesini takip edelim. Şirketin ciro büyümesine brüt kar yüzdesinin büyümesinin eşlik etmesi çok değerli olacaktır.
Uzun vadeli bir yatırımcı olarak en çok baktığım alan, ar-ge olmaktadır. Ar-gesi sayımız 315ten 381ye çıkmıştır. PH da şunu belirtmektedir:
"............ Geçen yıl ciromuzun yaklaşık %8'ini Ar-Ge'ye ayırdık. Önceki yıl olduğu gibi bu yıl da DEVA, sektörümüzde Ar-Ge'ye en çok kaynak ayıran şirketler arasında 1. sırada yeraldı. (*Ar-GE 250, 2020). Ar-Ge çalışmalarımızın bizi daha da ileriye taşıyacağına inancımız tam.................. "
Yeni yatırımları toplamı 550 milyon tl.. hasıl olan naktin önemli kısmı yatırıma gitmiş durumda.
Biyoteknoloji, onkololoji solid, ar-ge yatırımları devam ediyor ya da bitmiş durumda:
"........ 2021 yılında tesiste, yeni Ar-Ge merkezi binası, yeni biyoteknoloji binası, tüm tesislere hizmet edecek merkezi stabilite binası ve yeni solid onkoloji binası yatırımları başlamıştır. Yeni Ar-Ge merkezi devreye alınmış olup diğerlerinin 2022 yılı ve 2023 yılı ilk çeyreği içinde devreye alınması planlanmaktadır. Biyoteknoloji binasının devreye alınmasıyla biyoteknoloji Ar-Ge ekibi faaliyetlerine bu binada devam edecektir........"
biyoteknolojidne beklentimiz büyük.. bu satırlarda değer verdiğim haberler vardır .. yatırım ilişkilerinden bu haberler yıl içinde ortaklara iletilmişti.
12 tane daha yeni etken madde üretmişler (bunlar gelecek olan yeni moleküller / ürünlerdir):
"..... 12 İlaç etken maddesinin (API) validasyon serileri üretilmiştir..............."
Bir başka deyişle, 12 tane daha ilaç aktif maddesini yerli olarak üretmeyi başarmışlardır. Şirketin geleceğimni inşa etmeye, büyümenin devamını temin etmeyde devam etmektedirler.
Gelelim temettü konusuna: temettü konusu, hiç bir şekilde yatırımcı dostu olmamıştır. Bireysel yatırımcıya yine orantısısz güç kullanmışlardır. Ancak, konu hakkındaki perspektifim de değişmemiştir: yeteri kadar nakit biriktiğinde daha yüksek oranlı (%15 eşik üzeri) temettü dağıtmak zorunda kalacaklardır (nakiti şirket alımına vb harcamazlarsa).. Aksi durumda; kendileri de hep %10luk temettü ile yaşayacaklardır. Bu durum benim için yeni bir şey değildir. Ama bist fiyatlamasında baskı unsuru olduğu için önemli bir konudur. Konudan aşırı derecede bıkıp da şirketi spk, cimer vbye şikayet etmek isteyen varsa, bu durumun bireysel hissedarlara karşı orantısız güç olarak kullanılduığını şöyle açıklamak mümkün:
Senaryo 1:
1. yıl:
Kar : 1000
Temettü: 160
Bist yatııcmsısı 10dan pay alır.
2. yıl :
Temettü: 160
Bist yatııcmsısı 10dan pay alır.
2 yılda dağıtılan toplam kar 320dir. Toplamda da 2 yıl içinde 20den pay alırız.
Senaryo 2:
1. yıl:
Temettü: 0
2. yıl :
Temettü: 320 (bu kısım sadece 2.yıl karından ya da 1.yıl karından dağıtılır.. kritik konu bu dağıtımın 2 yılın karına atfen olmamasıdır)
Bist yatırımcısı 170ten pay alır.
2 yılda dağıtılan toplam kar 320dir. Toplamda da 2 yıl içinde 170den pay alırız.
Örnekte de görüleceği üzere; şirket nakit durumuna göre, kar dağıtımını %15 olan eşik değeri 1 tık üzerinde tutarak, bireysel hissedarla karın adil paylaşımından kaçınmaktadır.
Her 2 senaryoda da dağıtılan kar 320 olmasına rağmen, 2.senaryoda alacağımız kar payı birinciden oldukça yüksek olmaktadır.
Elbetteki mülkiyet hakkı kutsaldır ve ana hissedar için bu imtiyaz kazanılmış haktır. Ancak, bireysel yatırımcının da dağıtılmamış kardaki hakkı şirket içinde tutularak, müteakip yılda bu kaynaktan şirketin tüzel kişiliği ve dolayısıyla imtiyaz sahibi ortak da mükerrer olacak şekilde yararlanmaktadır. Bu da hakkaniyete ve ortakların kardan adil yararlanma ilkesine aykırıdır.
İmtiyaz sahibinin müktesep hakkına halel getirmeden olacak çözüm de şudur: imtiyazı sadece dağıtılan kısım üzerinden kullansın. Yani; 160 dağıtıyorsa, 160dan imtiyazını alsın (1000den değil), kalanı birlikte paylaşalım. İmtiyaza ilişkin kazanılmış hak da şirket içinde kalsın; ta ki tamamı dağıtılana kadar.
Yani; imtiyaz, dağıtımda değil, kar paylaşımında olsun.
Önerdiğim çözümün hukukta karşılığı var mı bilimiyorum ama finansal olarak böyle bir çözüm var. SPK zorlamadan bu değişmez.. SPK zorlasa dahi mülkiyetin anayasa tarafından da korunma altına alınmış olması gibi ilkeler dolayısıyla hukuken değiştilemiyor da olabilir.
Kendi adıma kafamda şöyle formülüze ettim: şirket imtiyaza ilişkin %10u alıyor. O rakam bizim değil. Bundan sonra da dağıttığı oran %1se, temettü dağıtımı 1dir; %10 hiç bize ait değildir. Firmaya atfettiğim değeri de bu imtiyaz kadar iskontoluyorum.
Ancak, tekrar etmekte fayda var: şirket 3 yılda 4-5 milyar tl kar briktirdiğini ve bu parayı da şirket alımına vb harcamadığı tahmini ile (ki şirket alsa da o da bizim için başka bir fırsattır), yüksek oranlı temettü dağıtımına geçmek zorunda kalacaktır. Bir başka deyişle, temettü konusunun biz bireseller üzerinde baskı unsuru olmasının ömrü uzun olmaz.. yeter ki şirket kar etmeye devam etsin. Foncuların da artık sabırsızlanıyor olduğunu düşündüğümüzde onların da yüksek oranlı temetü bekliyor olmalarına şaşırmamak lazımdır. Bir başka deyişle, her yıl 100 milyonluk temettü foncuları kesmez (tatmin etmez). Ya daha büyük temettü alacaklar ki o zaman biz de alacağız, ya da şirketi satacaklar.. Yukarda belirttiğim gibi; birikecek naktin kullanımı bakımından bir opsiyon da birikecek nakitle şirketin bir başka şirketi satın alması olur. O da başka bir hikaye olur.
Net olduğum konu: temettü konusu beni yıldıramaz; yeter ki şirket karlı bir şekilde büyümeye devam etsin.
Özetle, vergi bilançosundan elde ettiğimiz bilgilerin üzerine faaliyet raporudan bazı bilgileri eklemiş olduk; gidişatı anladık. Q1 ve Q2deki büyümeler ve %60lık brüt kar marjının nasıl değişeceği konu ilerleyen çeyreklerde belirleyici faktör olacak. %60ı etkilecek olaylar:
1-zam (%37.4 oldu, aurıoca Aralık 2021de Devanın da bazı ürünlerini etkileyen bir ara ve kısmı zam da vardı.),
2-kademeli olarak; döviz kuru
3-satışta pahalı ürünlerin payı
Hayırlı olsun
Sayın @Maslak1 kutu bazında 2020 yılı pazar payimiz %5.7 iken 2021 %5 e düşmüş. Sizce şirketin bir tercihimi bu yoksa pandemi kaynaklı ürün gamı nedeniyle mi?. İhracata gelecek olursak ülkemizin ilaç ihracatı 2021 de %3 civarında büyüdü şirketimizde ise ihracatta %6.5 buyume var . Bu veriler ışığında yurtdışında da pandemi etkisi ile daralma olduğu bu nedenle ihracatta ivme kaybı olduğu sonucu çıkarılabilir mi ?
temettü konusuna aşırı derecede odaklanıp, şunlar gözden kaçmaz umarım:
1-Q1de sektörde devam eden güçlü büyüme (pandemiden çıkış)
2-şirketin %60lık brüt kar oranına ulaşması
3-yeni ürünler,
4-biten yeni fabrika yatırımları: biyoteknoloji, yeni nesil onkoloji ilaçları: tesisler kullanıma alındıkça büyümeye katkıları...
5-yeni ar-ge merkezi ve ar-ge kadrosunun 315ten 382ye çıkması
6-12 tane yeni yerli molekül sentezledik.
vb
sayın garipy,
pazar payı: 2021de satış kanlarına artan oranda DMO satışarı eklendiç. iqvia bbunu raporlamıyor ve bu satış her firmada yok.. bunu eklemden toplam pazar payı görülmez ama iqvia bunu raporlamıyor. oysa bu rakam 2020de çok küçük ya da yoktu..
bkz faaliyet raporu
"..........DEVA Holding ilgili dönemde Devlet Malzeme Ofisi'ne 56,2 milyon TL değerinde 13,0 milyon kutu ilaç satışı gerçekleştirmiş olup söz konusu satışlar IQVIA verileri içinde yer almamaktadır............."
pazar payına deva için bu rakam ve toplam pazar içinde muıadil rakam eklenmeli. bu olmadan pazar payında gerileme ya da artış var diyemeyiz.
zaten firma da bu handikapı yönetmek için bu notu yazmış:
ayrıca, firma bu yıl sıralamda 6. olmuş. geçen yıl 7. idi.
şöyle bir bilgimiz de var: Türkiey pazarı 2021de kutuda %9 küçüldü. deva ise kutuda %4 küçüldü ama bunun içimnde ihracat da var. ihrcat çok büyümedi. sanırım bu 2 bilgi ile birlikte (pazardan daha az küçüldük), pazar payının büyüdüğü tahmin edilebilir. sıralamamıızn yukarı gitmesi de buna işarettir.
ihracat: TR toplam ihracatı 2021de büyüme bakımından yavaşladı. konu benim de dikkatimi çekti. nedenini araştırmaya fırsatım olmadı. öğrendiğimde burdan paylaşırım. devayı anlamak için faydalı bir bilgi olabilir. belki de pandemi etkisidir. özellikle akut üürnlerde öyle bir durumn olma ihtimali olabilir; haklısınız.
valla ortak ben temettü mevzusuna hiç bakmıyorum...bu yıl iyi niyet gösterisi olarak bir şeyler değişebilir mi diyordum, ama anladığım bu hakkı şirket satılana kadar kullanacaklar...bir de şunu diyebilirlerdi, yatırımlarımız var, bu yıl hiç temettü dağıtmıyoruz diyebilirlerdi..bahsettiğim iki durumda da şirket hissesi çok olumlu etkilenirdi.
bu durumda odaklanmamız gereken operasyonel sonuçlar..orada da ihracat biraz hayal kırıklığı oldu...ancak 2021'de ihracat pazarlarında önemli atılımlar yapıldı hem ruhsatlar alındı, hem de yeni yöneticiler atandı..bunun karşılığını 2022'de görebiliriz. umarım 2022'de en az %20 büyürüz ihracatta. ayrıca PH nin mesajında özellikle ihracata vurgu yapması önemli, bu nedenle 2022'de ihracatta patlama bekliyorum artık.
ciro olarak da, daha önce yazdığım gibi %70 e yakın bir büyüme bekliyorum...brüt kar marjını yeni ve pahalı ürünlerin katkısıyla %60 da tutabilirlerse harika olur...ağırlıklı jenerik ilaç üreticisi bir firma için bu oran herhalde sayılı firmada vardır.
@maslak1,
toplam pazar kutu sayısında 2,423 milyondan 2,600 milyona çıkmış (ivqa)..yani pazar %7,3 büyümüş kutu bazında..faliyet raporu 16. sayfa.
şunu da belireyim, düşük fiyatlı ürünlerden yüksek fiyatlı ürünlere geçiş olduğu için bu veriye çok önem vermiyorum ben..önemli olan tl bazında pazara göre ne yaptığımız..orada da 1 sıra yükselmişiz ama pazar büyümesi %29 iken biz %25 büyümüşüz.
2020 yılı faaliyet döneminde; konsolide finansal tablolarımıza göre vergi sonrası 651.448.684 TL, Türk Ticaret Kanunu ve 213 sayılı
Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen solo mali tablolarına göre 635.636.677 TL kâr elde edilmiş olup,
Sermaye Piyasası Mevzuatı, tüm ilgili yasal düzenlemeler, Şirket Esas Sözleşmesinin 20.maddesi ve Şirketimiz kâr dağıtım politikasına uygun olarak; 2020 hesap dönemine ilişkin toplam dağıtılabilir net dönem kârının yaklaşık %3,14’üne(çıkarılmıs sermayenin % 10’una) denk gelen, 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 0,10 TL (net 0,0850 TL) nakit kâr payına tekabül eden, birinci ve ikinci kâr payı toplamı brüt 20.001.929 TL tutarındaki kâr ile Şirket Esas Sözleşmesi ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde hazırlanan kâr dağıtım tablosuna göre diğer hak sahiplerine verilecek kâr 12.04.2021 tarihi itibariyle dağıtılmıştır.
2021 yılı karından da temettu olarak sermayenin %.15.i dagıtılacaktır. Yani dagıtılan oranda %.5.lik artış vardır.
Şöyle yorumlar var imtiyaz sahipleri alabilecekleri maksimum karı dağıtıyor ama c tipi hisselerle dağıtım oranı %3 civarinda ama kimse şunu düşünmüyorum c tipi hisseler içinde dağıtabilir karın çoğunu dağıtsa oda patrona gidecek sonuçta orada da %83 sahipliği var . Yani küçük yatırımcı karın %90 nin sadece %17 si oda 179 milyon yapıyor . Şirket agresif temettü dagitsa patron ve east pharma ya 1 milyar nakit çıkışı olur. Ozamanda zaten şirketin içi tamamen boşalmış olur.
İmtiyaz konusunu savunduğum için yazmadım ama şirketin bu durumunu bilerek aldık ve herhangi bir sürpriz yok.
2021 de gayet kötü bir yıl geçirdi deva ve piyasada fazlasıyla cezasını kesti diye düşünüyorum. 2022 ilk aylarda iyi beklentiler yarattı. Türkiye ekonomisi 2022 de 2021 e nazaran büyümesi oldukça yavaşlayacak tır . Dünya ekonomisinde yavaşlama sinyali vermektedir . Az büyüyen Türkiye ve dünya piyasasında ilaç sektörü gıda sektöründen bile daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.
60 dan fazla ülkede 930 ürün ruhsatı ve ekonomi Bakanlığı'nın markalaşma programına alınmasıda
Gayet olumlu,
TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sektör ile karşılaştırma yaparken sadece beşeri ilaç cirosunu almak gerekiyor geçen yıl 1673 olan ciro bu yıl 2138 olmuş ciro büyümesi %28
herkesin gözden kaçırdığı çok en önemli nokta yıl sonu stokun 960 milyon tl gelmesidir. bu stok şubat zammı ile ki yılbaşından sonra da daha arttığını düşünüyorum en az 360 milyon tl ekstra gelir yazacak , ilaç sektörü hariç bist’teki tüm sektörler ve firmalar stoklarını yeni fiyattan güncelledi biz bu güncellemeyi ilk çeyrekteki bilançoda göreceğiz. yani güncel f/k benim için en fazla 4.28 dir. zaten ilk çeyrek sonuçları geldiğinde dediğim gibi yeni fiyattan satışları ve stok güncellemesini herkes anlayacak. banka mı soydun vs gibi laflara hazır olun. ilaç depoları ortalama 45 eczaneler 90 günlük stok ile çalışırken bu sene zamdan önce depolar 15 günlük stoka düştü, firmalar ilaç göndermediğinden…
Bir diğer durum şu an karaborsa mal satan bir şirketin ortağısınız, depolarda ve eczanelerde hâla ilaçların en az %20 si yokta .. temmuz ayı için sektörün yeniden zam istediğine bu yüzden piyasaya kısıtlı mal gönderdiğine dair bir söylenti var ama henüz söylenti işte…
Şu an bist’te temettücüler revaçta olduğu için yapılan yorumları normal karşılıyorum, bize yakın fiyattaki ereğli 4 tl temettü veriyor yarı fiyatımızdaki egeser 2 tl temettü dağıtıyor, ister istemez mevcut güncel bist’teki konjonktür devayı temettü dağıtım politikasından dolayı baskılamaya çalışacaktır.
Not: kimseye al-sat-tut demiyorum sadece kendi fikir ve bilgilerimi paylaşıyorum.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
üşenmesem güzel bir analiz yazacaktım twitter da...3-5 ana konu var, biri de stok konusuydu:) benim merak ettiğim geçtiğimiz yıllarda ne kadarlık stok vardı, 2.330 luk yıllık satış için 960 lık stok bence büyük rakam, tarihsel olarak oran ne civardaydı buna geriye dönük incelemek lazım. ilaç yokluğu ve yüksek zam beklentisi nedeniyle stoğa çalışmış olabilirler.
doğru yaklaşım...bu durumda sektör ortalaması kadar büyümüş oluyoruz.
bir de 2020'de pandemi etkisiyle kolonya tarafında ciddi üretim rakamları vardı...2021'de bu iş kolunda üretim çok düşmüş..ana iş olan beşeri ilaç alanında büyüme %30 üzerinde bile olabilir.
stok seviyeleri
2020 12/ 577 milyon tl
2021 3/ 607
2021 6/ 681
2021 9/ 735
2021 12/ 975 Milyon
Paranın borçlanmanın maliyetinin arttığı kur riskinin zıpladığı şu dönemde bu stok artışı spor olsun diye yapılmadı herhalde ?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi