Ben bağladım demiyorum ama bankanın verdiği teklif yanıltıcı bu konuda uyarmak için yazdım. Maliye bu teklif için %0 değil %10 stopaj kesebilir.
Printable View
İşte o orana %24.5 diyor ama sonunda hangisi yüksekse *brüt oran* olarak onu alırım dediğinde maliyenin tebliğine göre bu enflasyona endeksli değil enflasyon korumalı mevduat oluyor. Bu konuda forumdaşları uyarmak istedim.
Zira enflasyon korumalı olan mevduatta %0 stopaj yok. %10 var.
Bankaya tekrar sorarlarsa buradan bilgilenelim. Benim mt daha bir cevap veremedi.
İş B. açıklaması :
''366 gün vade ve üzeri açılan hesaplara enf. korumasına ek %0 stopaj uygulaması (yasal düzenlemeler çerçevesinde) yapılarak tasarruf sahiplerine vergi avantajı da sağlanıyor'' !
Tebliğin 6.sayfası 4.Madde:
4. Enflasyon oranına göre değişken faiz uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj uygulanır.
Banka %24.5 sabit faiz veya %3.75+enflasyon oranından hangisi yüksekse o *brüt oran* uygulanır diyor.
Bu tebliğin tarif ettiği mevduat türünün sabit faiz ile genişletilmiş hali. Ama sonuç olarak yine değişken bir faiz söz konusu. Eğer enflasyon %21'nin üzerinde gelirse %24.5 olan sabit oran da değişecek. Örneğin:%21+%3.75 = %24.75 olacak.
O açıdan bakarsak değişken faizli olduğu için %0 stopaj uygulanabilir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...5/20190501.pdf
1 yıllıklarda 1 yıl boyunca aynı bankada hesabı tutma zorunluluğu varm?
Bana mt telefonda şöyle dedi: İlave primi Enflasyon+%3.75 olarak belirliyoruz ama ilk açılış faiz oranını %24.5 yapıyoruz ve itfa tarihinde hangisi yüksekse (Enflasyon+%3.75 mi %24.5 mu?) o brüt oranı baz alıyoruz dedi.
Bu durumda tebliğdeki tanımı biraz esnetmişler ama sonuçta yine de enflasyona endeksli değişken faiz oluyor. Ama ek olarak alt limit eklemişler. (%24.50) .Maliye buradan şarlar mı onu kestiremedim.
Aşağıdaki linkte iş bankasının benzer oranı var.
366-370 gün arasında Primli olan Primli olmayan seçenek var. Farkını anlayamadım. Birinde tüfe +4 diyor birinde tüfe...
İncelerseniz sevinirim.
https://www.isbank.com.tr/TR/fiyatla...-oranlari.aspx
6 ay boyunca daha yüksek getiri elde edemeyeceğinizi düşünüyorsanız ona göre değerlendirebilirsiniz. 6 aylık süreçte 25 K dolar için 80 USD gibi brüt fark olacak gibi. Tam hesabınızı ve 6 ay boyunca çıkış yapamayacağınızı da göz önünde bulundurun eğer çıkış yaparsanız fondan %1.5 erken çıkış komisyonu ödeceyeceksiniz çünkü.
teşekkürler sn diproyal.
https://twitter.com/ForeksTurkey/sta...092688391?s=19
Sen kimsin ya, kimsin sen. Eyyy
Arkadaşlar, bu konudaki belirsizlik bugün itibarıyla çözüldü.Maliye bankalara bu tür ürünlerde de stopajın 0 olarak uygulanması gerektiğini bildirdi. Konu bu şekilde kapanmış oldu.
Bankalar Birliği sanırım bu soruyu sormuş.Gelirler İdaresi Başkanlığı da Bankalar Birliği’ne yazılı cevabını göndermiş.Bankalar Birliği de bugün tüm bankalarla bu üründe stopajın 0 uygulanacağını belirten yazıyı paylaştı. Yarından itibaren artık bankalardan da bu üründe stopajın 0 olduğu bilgisini kesin olarak öğrenebilirsiniz.
bu yıllık enflasyon korumalı kampanyaların hesaplama aracı neden bankaların web sitesinde yayınlanmıyor ? sır mı yani bu kimse hesaplayamasın diye :) müşteri temsilcileri bile hesaplayamıyor, gidip yan masalara soruyor.. iş bankası yapmış şimdi, yine yok hesaplama aracı
eskilerde bişey ararken aralık başı bi yazışmaya denk geldim.
Alıntı:
Originally Posted by zaxxss
dolarla kıyaslanınca 20 bin tl kadar eksi getiri.Alıntı:
Originally Posted by shorts
aman diyim.. dolar bu. öyle itmeye kakmaya gelmez.
Purple hocam dusuyor 🤔🤔🤔
Gece mb abanirsa 5.90 diyorlar???
Faiz haramdır diyen kişi primi olmayan hesap açar. Yani sadece enflasyon oranında artış olur ve parasını enflasyona karşı korumuş olur. Faiz yememiş olur.
Faizi çatır çatır yerim diyen kişi primliyi seçer. Enflasyon + 4 kadar parası artar.
Böyle komik örnekle anlattım ama gerçekten de işin özü budur.
+3.75 in anlamı, biz faizleri baskı altında tutmayı planlıyoruz, her zaman olduğu gibi enflasyonun altında faiz vereceğiz. Si bu kampanyaya dahil olursanız paranız (TL olarak) reel anlamda değer yitirmez midir?
Bir de acaba bileşikten gelen kaybı mı telafi edecekler diye düşündüm. Ancak 24.5 luk sabit faiz yararlanmadığına göre bunu planlamış olamazlar dedim kendi kendime.
Bu arada 24.5 un günlükteki bileşiği kaça gelir, kimse hiç düşündü mü?
Kamu bankaları sattı ama kime sattı belki ihtiyacı olan kurumlara veya şirketlere biz bunu bilemeyiz ...cikmasini istemese swap faizini 25.5 dan 24 e indirir mi ? İndiri di ve 6 liradan 6.15 e gitti...daha geçen ay doları çıkmasını istemiyor du yabancı TL bulmasin doviz almasın diye swap faizi 1000 lere gitmedi? Çıkmasını istemese yine aynı şeyi yapar faizinin indirmez...bakan bile söylüyor cari fazla verilecek diyor cari fazla nasıl verilir ??ihracat patlayarak eee bizde ihracat patlaması var mı yok o zaman ? İthalat iyice dibe çakılarak bunun içinde kurun yüksek kalması yükselmesi lazim ..6 yi 15 gündür dip yapan kur şu ara 6.10 dip yapmakta..her halükarda yükselecek geçen seçimde yüksek kurla girilmez deniyordu 5.15 ti seçime 5.70 le girildi ...unutma kurun yükselmesi secim için de bir bahane dış güçlerr ekonomimize saldırdı r hesabı :) 3 yıldır seçimlerde yükselen dolar ile bu tema gayet güzel kullanılıyor .