Aslında asıl olay bankaların halt yemesi,şu altın standardının bozulması ilk günah.Al buyur borç borç borç,buyur sana sistemin kitlenmesi,tek yol trilyon trilyon dolar basmak.E sonunda iş karakolda bitecek elbet.
Printable View
Aslında asıl olay bankaların halt yemesi,şu altın standardının bozulması ilk günah.Al buyur borç borç borç,buyur sana sistemin kitlenmesi,tek yol trilyon trilyon dolar basmak.E sonunda iş karakolda bitecek elbet.
.
O gavur ne amaçla video hazırlıyor ?
panik/paranoya reytingi için mi ?(post 2008 modası - impending doom)
Yoksa sistem patlatacak kitle/halk hareketi oluşturmak/telkin etmek mi ?
İzleyici profili ne/hangi ülkelerin 'aydın kesimi' ? :yes:
Banka ticari kurumdur, batar çıkar.
Bunlar sisteme/temele saldırıyor.
TL hesaplara da abansanız, havaya uçar sistem.
Güvene saldırıyorsa bir gurup, amaç tektir.
Yahu FETO takımı tarikat kökenli, adamların uzmanlığı beyin yıkama/kitle manüpilasyonu..
bu adamlardan her mertebeden üye çıktı
Ver korkuyu, göster azabı(cehennemi),
anlatanı yücelt(bilgilendirici olarak geldik sana)
kendini kurtaracak yolu ima et (kurtuluş cennet/seçilmiş yolu),
felaketten yırtıp kendini kurtaracağın için(seçilmiş/akıllı - kıyamet)
sonrasında ödüllendirilcen(servetini koruycan, sefaletten yırtıcan, cennet)
takip et anlatanı(kurtarıcı)
telkin ettiği yol da, bir ülkenin finansal sistemini nasıl patlatırız..
AKmun delileri.. Hep aynı şablon..
Sn Hkm, 20 yıldır ABD nin patlayacağını konuşuyoruz, bu kadar zaman sonra şahsen ben patlamayacağına ikna oldum. Sistem o şekilde dizayn edilmiş, enflasyon yaratarak bu işi dünyaya ihale edecekler, her dolar bulundurandan vergi alacaklar yani..
Onu geçelim, bence başka bir sıkıntı olabilecek konu var nedense 'küçük' görülüyor. Rusya NATO krizine evrilirse son gelişmeler, şu an NATO Acil Müdahale Gücü görevi bizde, üstelik bunun tatbikatı yapılıyor, son safhası da 19 Mayıs-1 Haziran Romanya'da icra edilecek. Oradan bir kumpas kurup bize, haydi göreve denirse, çadır karışabilir, bilemiyorum hiç konusu geçmiyor, belki de süreç yavaş ilerliyor diplomasiyle çözülecek, Rusya zaten kuvvet kaydırmıyorum tatbikat yapıyorum diyor, öte yandan kaydırdığı birlikle biraz büyük ve de tatbikat olay mahallinde yapılmaz yani...Tabi kararlılığının caydırıcılığın aşamaları da olabilir bunlar kriz safhası içinde ilk top mermisi düşmeden, ilk hava bombardımanı başlamadan belli olmaz, belki de son moda hibrit savaş şeklinde ilerler..
Altıncısınız, o yüzden bence bu takip edilmeli, nedense biraz es geçiliyor..
Bankacılık sistemi suçsuz mu.Yahu bizim bankalar bile şimdi kanal istanbul projesini bile kredilendirirler.Devlet garantili bir proje neden kredilendirmesinler değil mi.E bu batık inşaat şirketlerinin kredileri yüzdürülüyor.Bu şirketler batmıyor ve hala ev satıyorlar,bankalar isteseler bu şirketlerden paralarını alırlar ama bunlar batar,neticede bunlar batar ama bunlardan artık ev alma olayı biter yeni kurbanlar olmaz.Bu batık kredileri tahsil etmeyip yüzdürerek sistemi ayakta tutan bankalar suçsuz mu.Sorsan e sistem batar denecek,peki böyle nasıl devam edecek bu işin sonu nereye varacak.
1970 de altın standardı terk edilince millet sınırsız dolardan ürktü altını 35 dolardan on yılda 850 dolara götürdü.O ne demiş bu ne demiş amacı neymiş bunlar ayrı konular,realitelere bakınca cidden insan korkuyor.Yahu adamların bismillahı 2 trilyon dolar basmak.Bu kadar para enflasyon yapmayacak mı e bu bizleri fakirleştirmez mi.
Takip etmezmiyim sayın achiles.Emin olun altından para kazanayım diye hiç içimden geçmiyor.Çünkü biliyorum ki benim tahmin ettiğim senaryo gerçekleşirse çok para kazanırım ama o para bana mutluluk getirmez.O kadar acının olduğu dünyada para kazanıyorum diye sevinilir mi.
Bunları ben uzaylı ırklar var filmlerde, merkezi beyinle yönetilen, beyni öldürünce acilen geri çekilirler, ya da merkez gemisini patlatınca bütün havadaki savaş uçakları 'zınk' diye yere düşer, onlara benzetiyorum.
Özetle, 'şeye sürülecek' akıl yok bunlarda, bunların tek gücü karınca veya arı gibi sürü halinde hareket edebilmekte, biraz akıl olanları cümle kurabilenleri zaten ön planda.
Bunları 'yok sayın', en büyük ceza bunlara bu. Daha da girmeyeyim akşam akşam bu mevzuya..
Bankalara bir şey olmaz, bütün finans sistemi birbirine entegre, Avrupa, ABD, dünya. Zibir gibi türev finansal enstrüman var. Kaldı ki Rusya zamanında moratoryum ilan etti de ne oldu, topladı döndü yine oyunda. Mesele herkesi hep oyunda tutabilmekte, niye seni oyun dışına çıkarsın menfaati ne, dünya kadar kredisi var, yeniliyor, v.s. v.s.
Bu kadar bu konuyu dillendirmek bile hatalı. Rezerv eksi, niye, yabancılar çıktı gitti, uzun zamandır, niye, dış politikadaki sorunlardan dolayı. Ya dış politikada düzelirse, kaldığımız yerden devam, tipik bağımlı sıcak paraya hasret gelişmekte olan ülke spazmları. Faizi veya kuru kontrol altına almayı tercih etmek siyasetin görevi, Ağustos 2019 da faizi düşürmeselerdi, şu an farklı bir hikaye konuşuyor olurduk kurda, ama ekonomik kriz aynı veya değişik bir yüzüyle karşımıza çıkardı. Bu cari durum, işin hikayesi, cari açık vermeyi engelleyemediğimiz sürece ise senaryo hep aynı olacak, dolar hep yukarı.
Uzun mevzular..kısaca FETÖ cüleri 'yok sayın', geçin..tavsiyem kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramıyorlar..ve heryerdeler..
Sn achiles ben meslek olarak alakasız bir meslek seçtim ama sevdiğim ders matematikti ilgi alanım hep sayılardı .Borsayı ekonomiyi falan ondan seviyorum.Bu matematikle amerikanın işi çok ama çok zor.Bir takvim var ve o takvim tıkır tıkır işliyor veya işletiliyor.Pax americana nın sonu geliyor.
yasemin'le gece jimnastiği:
1 sene önce 10 tl den 100 bin dolar aldım. %5 netle senelik faize yatırdım. bugün 105 bin dolarım var. dolar bugün 15 lira. yıllık enflasyon %20. 1 sene önce yıllık tl mevduat faizi net %10 idi.
105 bin dolarımın kur maliyeti nedir?
a) 10 tl
b) 11 tl
c) 12 tl
d) 15 tl
e) hiçbiri
Sn Hkm, onu dedim zaten;
ABD' nin aynen '1929 daki gibi patlayacağını' biz 20 yıldır konuşuyoruz :)
Patlamayacaklar..patlama kapalı bir ortamdaki çok hızlı bir yanma sonucu hacim genişlemesidir. Bunlar açık, yayılmış, her yeri sarmış, ABD patlayacak=Dünya patlayacak olmuş...Eh dünya patlarsa, ne eldeki altın işe yarar, ne o elinizde iken size yaşam şansı kalır :)
Belki de 50 yıl sonra patlayacak...niye bir insan ömrü nisbetinde düşünüyorsunuz ki? Kaçtım saygılar..
bana da b)11 tl olsa gerek gibi geliyor ama..
e) hiçbiri : 1,10/1,05 x 10 = 10,47 tl mi diye de bi düşünmedim değil.
:he: hangi kuru istiyorsunuz ?
koyulan para 10... paranın ölü/minimum maliyeti.. 11
bir iş yapılması durumunda da ek kazanç oluşacak.
iş ->döviz almak, sermaye 1000K TL
iş yapmasaydım -> 1000K->1100K
iş yaptım ama para maliyeti yok(sıfır faiz) -> 1500K-1000K->500K(yıl sonu)
iş yaptım ama para maliyeti var(faiz 10% döviz sıfır)->1500K-1100K-> 400K(yıl sonu)
iş yaptım ama para maliyeti var, aldığımın da getirisi var(faiz 10% döviz 5%) ->1575K-1100K-> 475K(yıl sonu)
iş yaptım ama para maliyeti var, aldığımın da getirisi var, hemde enflasyon var
(enflasyon>faiz -> enflasyon belirleyici)-> 1575K-1200K -> 375K(yıl sonu)
enflasyondan arındırılmış net kâr -> 375K(yıl sonu)
Açılan pozisyon: 100K doviz kur: 10
Para maliyeti: 1100K
Yıl sonu tutar: 1575K Yıl sonu kur : 15
Satış esnasında....
100K usd ile hangi kurdan alırsam 500k (herşey hariç), 15tl ye gelince net kazanırım ? -> 10
100K usd ile hangi kurdan alırsam 400k (Tl faiz dahil), 15tl ye gelince net kazanırım ? -> 11
100K usd ile hangi kurdan alırsam 575k (tl faiz hariç usd dahil), 15tl ye gelince net kazanırım ? -> 9.25
100K usd ile hangi kurdan alırsam 475k (tüm faiz dahil), 15tl ye gelince net kazanırım ? -> 10.25
100K usd ile hangi kurdan alırsam 375k (enflasyon dahil), 15tl ye gelince net kazanırım ? -> 11.25
Referans -> 7.sınıf matematik faiz problemleri :he:
Adalet Bakanlığı raporuna göre geçen yıl 17 cezaevi yenilendi.
26 bölgede cezaevi yapımı ise devam ediyor. Raporda 188 bin 437 kapasiteli yeni ceza infaz kurumu ve ek bina hizmete açıldı denildi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...vleri-6350813/
Yakında ülkede aynı duruma gelir
Milletin dolardan kaçıp reel mallara yığılmasını tetikleyecek mekanizma tam olarak bu değil mi zaten?
İthal ürünlere ürünlerin kaynağında oradaki sözde enflasyon oranının üstünde zam gelmeye başlarsa dolara da 1.5-2% faiz verirlerse (ki gelişmiş ülkelerde bu bile yok) kimse dolarda durmaz.
İhtiyacı olan varsa arabasını evini alır, onlara gerek yoksa hisse alır, garanticisi ise fiziksel altın/gümüş alır.
Benim için ABD'deki enflasyonun göstergelerinden birisine açtım baktım;
2018 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $25680
2019 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $26395 (2.8%)
2020 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $26670 (1.1%
2021 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $27155 (1.8%)
Önceki yıllara da baktım genelde ortalama 2% civarı geziyor. Tabi kimse MSRP fiyatından almıyor bu aracı ama yine de bir fikir veriyor ne olup bittiğine dair.
https://cars.usnews.com/cars-trucks/ford/mustang
Türkiye'de de insanlar ithal mal tüketiminden mahrum kalmamak için, yani alım güçleri düşmesin diye döviz alıyorlar. Dövizin alım gücü kendi vatanında düşmeye başlarsa dövizde kimse durmaz. O zaman da faizleri arttırmaları gerekir ki dolar sıfıra gitmesin. Faizler artarsa da herkes gırtlağına kadar borçlu olduğu için ortalık bok olur.
Peki bu kadar para basılıp bu kadar harcama yapıldıktan sonra enflasyon olmaması mümkün mü? Asıl soru bu.
Şahsi fikrim ülkede ekonomik ve siyasal bu kadar olumsuzluk olmasına rağmen dolar fiyatını hala makul seviyelerde tutabiliyorlar.Son dönemdeki artış olmasa 7 civarı dolanıyor olacaktı.
Dün gece foruma giremedim, yazılanları ancak şimdi okuyabildim, arkadaşlar.:yes:
Hahhh... Tamam bunlar da yola geldi etten, buttan, rakıdan bahsetmeye başladılar, şimdi sıra iki bacaklilara gelir derkene, küttt... yine konu paraya geldi!:vk:
Yahu, sizin dininiz, imanınız para mı?:kahkah:
Simitcilerin bile satis yaptigi koselerden avanta topluyor bunlar.
Bunun fikir babasi da Melih GOKCEK.
Bu topluma her turlu melanet bunlardan geldi.
Yoksa neden CHP'li belediyelerin yaptigi nakit ve yemek kampanyalarini durdurmaya calissinlar.
Soru tam olarak ne anlamadım özür, yani genel olarak çelişmiyoruz, mutabıkız.
Makro ekonominin enstrümanları arasında doğrusal bir ilişki yok, aynı yön var, nedensellik var, dönemsellik var ama lineer değil ilişkiler, adamlar bunu çözmüş görünüyor. Yani para basmadan da, para arz çarpanıyla oynayıp M2 yi, tahvil-petrol-emtia arzıyla oynayıp M3 ü, bunların daha alt enstrümanlarının vadeleriyle de oynayarak, ekonomilerini kontrol edebiliyor görünüyorlar.
Komple bu şekilde değil ama, bizde Rusya'ya dair yapılan bir çalışmayı okumuştum, konusu; milli gelirinin yarısını petrol ve doğalgazdan elde eden Rusya' nın, artan/düşen petrol fiyatlarından etkilenmesi incelenmiş, yani bu haliyle, bizim merak ettiğimiz denklemin çok küçük bir kesiti bu.
Aklımda kaldığı kadarıyla, petrol %1 artınca, dış ticaret %1.01 artıyor, milli gelir % 0.1 artıyor, ve bu bağımlılığa rağmen petrol fiyat artışıyla rublenin reel efektif döviz kuruyla bağı yok. Hatta anlamlandırmadıkları için arada bağ olmasa da var gibi kabul etmişler.
Bu işi karışık matematik modellemeleriyle yapıyorlar, önce eşitlik ve eşitsizlikleri kuruyorlar ki asıl meselelerden biri de bu, bütün veriye ulaşıp doğru kurmakla başlamak işe, sonra bunların tamamını ortaklaşa bilgisayar programları yardımıyla optimize ediyorlar, veya bu haliyle yürütüyorlar denebilir. En sonunda katsayılar çıkıyor ortaya, işte o zaman tablo netleşiyor veya irdelenecek gerçek nedensellikler ve bunların katsayıları elde ediliyor.
Yani çok fonksiyonlu bu ekonomi modeli, bazı etkiler ertelenebiliyor, bazıları öne çekilebiliyor, bağlar nedensel ve katsayılı, dönemsel olarak da değişiyor. Bizim durumumuzsa, iki boyutlu doğrusal ve yine aynı şeyi söyleyeceğim bir insan ömrü nisbetinde/ölçeğinde/oransal olarak düşünme eğilimindeyiz. ABD uzun vadeli TÜFE endeks grafiği ortada, endeks yani bileşik faiz etkisi gibi, sadece hafiften açısını arttıracaklar, uzun bir zaman dilimine ayarlayacaklar, kimse hissetmeyecek ve hiç acımayacak...Bunu yapabiliyorlar, ya da bu toplam denklemi büyük oranda çözmüş görünüyorlar.
Biz mesela hep dolarla sembolikleştiriyoruz olayı, aslında reel efektif kur bizi ilgilendiren, DXY gibi düşünün, dış ticaret yaptığımız ülkelerin aynı ticaret oransal ağırlığında, oluşturulmuş bir döviz sepetine karşı TL nin durumu ne, buna bakılmalı. Bunun enflasyondan arındırılmış haline göre 94 dibindeyiz, bu nasıl okunmalı. Ya gereğinden fazla TL değer kaybetti, ya gerçekten 94 krizi kadar kötüyüz ama etkilerini öteleyebilmeyi öğrendik, ya da bu şekilde iki boyutlu bakmak anlamlı değil, ekonomik büyüme de bu denkleme girmeli, bilemiyorum.
Faiz mi, dolar mı? 80 lerden bu yana tartışmasız faiz. Ama bu dönemsel bir şey uzun vadede. Belki de dolar 89 larda dip yaptı 105 lere atak yapacak bu sene herkes için dünyada cevap dolar+faiz olacak, ama 5 yıl sonra belki DXY 65 ler seviyesine düşecek. Halkımızın dolara bakışı, altın tasarrufu mantığıyla aynı, pratik olarak enflasyondan korunma aracı, rahmetli nenem okuma yazma bilmezdi ama altın fiyatlarını historical data şeklinde hafızasında muhafaza ederdi, 'Naciye' nin düğününde küçük altını 120 TL den aldıydım' şeklinde hatırlayabilirdi...dolar da aynı..
Selamlar..uzun mevzular..karışık..hayat geçiyor, 70-80 senelik limit tanınmış, en değerli enstrüman 'zaman'..fazla da şaapmamak lazım yani..coronadan evlere hapsolduk can sıkıntısı ve kıllanma hikayeleri hepsi..
Birazdan Corona pasaport... pardon, poşetimi alıp gezdirmeye çıkacağım.:he:
Güncel aşı tablosu :
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bf41d9c607.jpg
bakalım başkan Biden , karadenizde , özellikle ukranya -kırım-donbas probleminde Türkiyeye ne rol verecek...
bu rol başkan Putin'in tepkisi ne olur ???
..................................................
bir de sürpriz kurumlar vergisine yapılan extra zam işi var...
daha önce gayrımenkul kira vargisinde gider yöntemi olarak götürüde oranı % 25'ten % 15' düşürmüş ( yani yaklaşık vatandaşın % 66'lık ekstra yük getirmişti...) -ardından bir de % 40'lık vergi dilimi deveye almışlardı...
bunlar yeni vergi sürpizlerinin daha başlangıçı ...
Türk vatandaşından kaldıramıyacağı yeni yükler getirmek gelirleri artırmaz aksine düşürür...
vergi tahhakuk rakamlar şişer ama tahsilat ?
yahu en basiti işveren asgari ücret için kamuya çalışan başında 1.400 tl ödeme yapmak zorunda...
Sağlık bakanlığı :
Toplam aşı sayısı 16.625.380
1. Doz aşı sayısı 9.496.195
2. Doz aşı sayısı 7.129.185
Soru şu, ABD'de enflasyon olmayacağının garantisi var mı?
Fiyatı her sene 2% artan otomobillere 5% 5% diye zamlar gelmeye başlarsa dolara ne olur? Otomobil kolayıma geldiği için örnek verdim. Standard Iphone'a da çok değil 2 sene önce falan 2 kat zam yaptılar.
Orada da Türkiye'de olduğu gibi insanlar daha ucuz modellere, ikinci ellere yönelebilir tabi. O zaman yeni modelleri kim alacak?
Etti 3 soru. :)
4. soru, enflasyon rayından çıkarsa, dolarda kim niye kalır?
benim dolar grafiğine bakış açım böyle, bu grafiği birkaç aya alıntı yapabilirim https://i.hizliresim.com/xkMRcc.png
Tümgeneral Ala, geçen Miraç Kandili için bir tebrik kartı hazırlıyor ve yayımlıyor. Ala, mesajda şu ifadelere yer veriyor: Miraç Kandili nin başta şahsınıza, ailenize ve dahi Türk milleti ile âlem-i İslama sağlık, huzur ve muvaffakiyetler getirmesini Yüce Rahman dan niyaz eder, saygılarımı arz ederim.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...erligi-1825276
3.yildiz tamam.