Originally Posted by
deva-i dert
Borfin'de bu konuyla ilgili bir bilgi bulamazsınız. Bu tip bilgiler genellikle faaliyet raporlarında olur. Ben bir kaç dönemlik faaliyet raporlarını taradım, üretim kapasitesi ile ilgili net bir cevap bulamadım. Bu sebeple doğrudan şirkete (Işık Plastik'e) cuma günü email gönderdim. Gönderdiğim e-mailde şu soruları sordum, ancak bana henüz dönmediler.
"KAP'a bildirilen son açıklamanızda UG Plast Inc Hisselerinin tamamının alındığı ve yeni müşteri kazanımlarına ilaveten üretim kapasitesinin 11,500 ton artması beklendiği belirtilmiştir.
1) Bu ilave üretim kapasitesi bundan önce mevcut olan üretim kapasitesinin ne kadarına tekabül etmektedir? Yani üretim kapasiteniz % kaç arttı bu alımla?
2) Bu yeni alımın ciroya %, esas faaliyetlere % kaç artış sağlaması beklenmektedir?
3) Yeni alınan bu fabrika için herhangi bir yatırım öngörülmekte midir?"
Cevap geldiğinde burada paylaşırım.
AVOD ile ilgili sorunuza gelince.. Evet fiili dolaşım oranı önemli bir oran ve yüksek halka açıklık durumu bir problem teşkil edebilir. 952 nolu mesajımda bu konuya zaten değinmiştim, onunla ilgili niçin bir istisna uyguladığıma dair de şunları tekrar yazayım:
1) AVOD zaten çok ufak bir firma, 1 milyar TL civarında Piyasa Değeri. 2 Milyar TL değerli ve % 47'si halka açık bir şirketin lotlarını toplamak ile 1 milyar Piyasa Değerli % 94'ü halka açık AVOD gibi bir şirketin lotlarını toplamak arasında çok büyük bir fark yok aslında tahta yapıcılar açısından (birisinin fiyatı çok aşırı değerlenmemişse).
2) Ayrıca İhracaat Oranı çok yüksek (% 92,52) ve Net Döviz Pozisyonundan döviz kuru artışı sebebiyle gelmesi muhtemel kambiyo kârı 1 yıllık net karının % 23'ün e yakın.. Yani döviz kurları artışından 2 yönlü bir faydası olacak.
3) % 16,85 Finansal Borç Oranı, % 12,76 Net Finansal Borç Oranı ve 1,15 Net Finansal Borç /FAVÖK oranı ile finansal yapısı oldukça defansif.
4) Ayrıca 1 yıl içerisinde teslim edilmek şartıyla ABD kaynaklı yeni tek bir siparişi 8.770.000 USD (mevcut kurla 236 Milyon TL) 649 Milyonluk yıllıklandırılmış satışlarının 1/3'ünden fazla ağırlık teşkil ediyor. Tek bir iş siparişinin (mevcut müşteriden bile olsa) yıllık satışlarının 1/3'ü gibi bir rakam olması bence işlerinin de dönemsel olarak iyi gitme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Ya da belki ben öyle inanmak istiyorum.
Benim için şimdilik bu sebepler almak için kafi nedenlerdi. Aldığım tarihten bu yana da (20-22 gün içerisinde) de % 20'nin biraz üzerinde prim yaptı. Yani aldığıma şimdilik pişman da etmedi. Sonrasını elbette garanti edecek bir süreç değil. Bundan sonraki adım gelecek bilanço ve sonuçlarına ve sonraki beklentilerime göre şekillenecek. Belki tutmaya devam eder, belki bilanço sonrası çıkarım. Son alımlarım zaten nerdeyse tamamen konjonktürel idi.
Doğru ya da yanlış karar verdiğimi ölçecek bir done henüz yok. Belki onu alacağıma daha fazla BRLSM alsam belki daha mutlu olurdum. Ancak bunu alıp, yaşayıp gördükten sonra ölçebiliyoruz ancak. Elimde çok iyi performans göstermeyen hisseler de oldu. Mesela geçen çıktığım EGGUB gibi. Şimdilik beni rahatsız edecek olumsuz bir durum yok. Sonrasına sonra bakarız. YTD.
Selam ve saygılar.