Sayfa 128/359 İlkİlk ... 2878118126127128129130138178228 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 1,017 - 1,024 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by BaHtıÇıktı Yazıyı Oku
    Batı'nın bahtı da bir yerlere güveniyor galiba inancıyla ilgili bir sıkıntı olmadığı kesin... kısmet hocam bir gün bir çınarın altında çay içerken konuşuruz bunları)
    O çayı içeriz de, sen yine de bir düşün bunu.. Fastweb Mali Analiz'den de Fintables'tan da daha iyisi yapılabilir. Bak adam Fintables'ı yaptı, Hedef Sermaye Girişim Ortaklığı şirkete ortak oldu, büyümeye devam ediyorlar. Fintech geleceği olan bir sektör. Borsadan kazanacağın milyon dolarlara da alt yapı olur
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Daha önce hiç dikkatimi çekmemişti, şimdi gözüme çarptı. Başlık şimdiye kadar 99,994 kez izlenmiş.. 5 kere daha izlense de tarihe kayıt düşsem 99,999 şeklinde, tabi ki yakalayabilirsem.. Sanki başımız göğe erecek ya
    Clausewitz

3. Olmadı yakalayamadık maalesef, bir anda 100,051 izlenme oldu. Sistem güncellemeyi nasıl yapıyorsa artık..

Neyse boş işlerle uğraşmayalım.. Fintables'ın Radar kısmı Fastweb Mali Analiz'in benzer işi gören Şirket Puanlama kısmından filtreleme ve hızlı sonuç verme yönüyle daha etkin çalışıyor. Filtreleme kriterlerinde benim kafamda olan ve Fastweb Mali Analiz'de bulabildiğim bazı opsiyonlar maalesef mevcut değil, ama buna da alışırız. Ama Fastweb Mali Analizde olmayan bazı ekstra filtreleme özellikleri de mevcut. O bonuslar eksiklikleri fazlasıyla örtmek için yeterli. Zannedersem kendim bir alternatifini oluşturana kadar Fintables ile idare edeceğiz. Zaten koyduğumuz kriterlere göre filtreleme yaptıktan sonra seçtiklerimizi detaylı incelemeye tabii tutuyoruz her halükârda..

Eleştirel bakabileceğim yönleri Özsermaye Kârlılığı, Aktif Kârlılık ve ROIC değerleri, piyasada yaygın olarak kullanılan formüllerden başka bir formül kullanıyor olsalar gerek, diğer mali analiz programlarından farklı. Ama sonuçta her şirkete aynı formül uygulandığı için bir şirketi diğerine anlamsız bir rakam/değer karşılığında tercih etme durumu olmayacak.
    Clausewitz

4. İyi Şirket = Büyük Şirket...?? Böyle bir denklem ile yatırım hayatına soyunulduğunda genelde sonuçları bizi tatmin etmiyor. Çünkü bir şirketin büyük olması değil, bizi ne kadar büyüteceği önemli.. Başka bir başlıkta da benzer şeyleri yazdım, burada da kısaca değinelim. Şirketin büyük olması önemli olsa idi, dünyanın en büyük şirketine gider yazılırdık doğrudan.. Ama işin aslı pek de öyle olmuyor genelde. Gıda sektöründen bir alım yapmaya karar verdiniz diyelim. Misal gittiniz büyük diye Ülker aldınız, başkası da gidip AVOD aldı. 5 sene sonra siz 3 kat büyümüş, diğer şahıs 15 kat büyümüş olabilir. Şimdi bir önemi kaldı mı Ülker'in AVOD'dan daha büyük bir şirket ya da marka olmasının? Hangi şirketin daha hızlı büyüme potansiyeli ve bunu fiyatına yansıtma potansiyeli daha fazla? Asıl bunlara odaklanılmalı. Kim daha çok yatırım yapıyor ve üretim kapasitesini artırıyor? Ve bu yatırımlar satışlarına yansıyacak mı, marjlarını olumlu etkileyecek mi ve sonuçta şirket şu kadar yılda yüzde kaç büyüyecek? İsimleri rastgele verdim, özel bir sebebi ya da anlamı yok. Tabii ki gözden kaçırılmaması gerekli başka bir konu da büyüme finansal açıdan sağlıklı mı? Hızlı büyüme çabasında batanlar da az değil.

Doğru sorular sorulmadan, doğru cevapları bulmak ancak rastgele olur diyorum. Büyük şirket değil sizi büyütecek şirket, ucuz şirket değil, fiyatı büyüdükçe ucuzlayabilecek ya da ucuz kalabilecek şirket diyorum..
    Son düzenleme : deva-i dert; 30-07-2023 saat: 01:30.
    Clausewitz

5. Dünyanın en kolay işi, şirketleri fd/favök ya da f/k ya da pd/dd ya da üçünün kombinasyonu ile sıralayıp bunlara göre ucuz bulduklarımızı almak.. Peki bu formul, yani bu şekilde ucuz olduğunu düşündüklerimizi almak bize gerçekten kazandırıyor mu? Ya da kazandıracak mı?

Mesela neredeyse reel olarak hiç büyümeyen, piyasada dolgunluğa erişmiş büyükçe bir şirket 5 fd/favökle işlem görürken çok büyük rakamlarla büyüyen ufak bir şirket 12 fd/favökle işlem görüyor. Ve diyelim ikisi de aynı sektörde. Hemen ucuz olanına atlıyor insanlar, diğeri pahalı çünkü. 3 sene sonra bakıyor ki, büyük olanı yine ucuz, küçük olanı yine pahalı. Ama büyük olanının 3 senede 2 katına çıkmış fiyatı, küçük olanın fiyatı ise 12 katına.. Şimdi ne anladık biz bu ucuz olma işinden???

Ucuz olan mı yoksa fiyatı büyüdükçe aynı ucuzlukta kalabilen mi önemli?
    Clausewitz

hocam selam ışıklar plastiki inceliyordum da son kap'ta abd satın alımıyla üretimin 11.500 ton artacağı öngörülmekte.
    borfin kullanıyorum, bu şirket yıllık ne kadar üretim yapıyor hangi kısımdan bakılıyor. ben sadece satış tutarını görebiliyorum.
    bilgi verebilir misiniz?
    bir de ben yatırım yaparken en çok dikkat ettiğim hususlardan biri halka açıklığı çok yüksek şirketleri direkt eliyorum, siz ise buna dikkat etmiyorsunuz gördüğüm kadarıyla.
    sebebini merak ettim, misal avod malın yüzde 93'ü halka açık. bana son derece olumsuz bir durum gibi geliyor.
    ''dokuz ayrı kadınla ilişkiye girerek, bir ayda çocuk sahibi olamazsınız''
    ''yazdıklarım yatırım tavsiyesi değilidir.Acemi lafıyla iş yapmayın''

7.  Alıntı Originally Posted by tosunpasa Yazıyı Oku
    hocam selam ışıklar plastiki inceliyordum da son kap'ta abd satın alımıyla üretimin 11.500 ton artacağı öngörülmekte.
    borfin kullanıyorum, bu şirket yıllık ne kadar üretim yapıyor hangi kısımdan bakılıyor. ben sadece satış tutarını görebiliyorum.
    bilgi verebilir misiniz?
    bir de ben yatırım yaparken en çok dikkat ettiğim hususlardan biri halka açıklığı çok yüksek şirketleri direkt eliyorum, siz ise buna dikkat etmiyorsunuz gördüğüm kadarıyla.
    sebebini merak ettim, misal avod malın yüzde 93'ü halka açık. bana son derece olumsuz bir durum gibi geliyor.

Borfin'de bu konuyla ilgili bir bilgi bulamazsınız. Bu tip bilgiler genellikle faaliyet raporlarında olur. Ben bir kaç dönemlik faaliyet raporlarını taradım, üretim kapasitesi ile ilgili net bir cevap bulamadım. Bu sebeple doğrudan şirkete (Işık Plastik'e) cuma günü email gönderdim. Gönderdiğim e-mailde şu soruları sordum, ancak bana henüz dönmediler.

"KAP'a bildirilen son açıklamanızda UG Plast Inc Hisselerinin tamamının alındığı ve yeni müşteri kazanımlarına ilaveten üretim kapasitesinin 11,500 ton artması beklendiği belirtilmiştir.

1) Bu ilave üretim kapasitesi bundan önce mevcut olan üretim kapasitesinin ne kadarına tekabül etmektedir? Yani üretim kapasiteniz % kaç arttı bu alımla?

2) Bu yeni alımın ciroya %, esas faaliyetlere % kaç artış sağlaması beklenmektedir?

3) Yeni alınan bu fabrika için herhangi bir yatırım öngörülmekte midir?"

Cevap geldiğinde burada paylaşırım.

AVOD ile ilgili sorunuza gelince.. Evet fiili dolaşım oranı önemli bir oran ve yüksek halka açıklık durumu bir problem teşkil edebilir. 952 nolu mesajımda bu konuya zaten değinmiştim, onunla ilgili niçin bir istisna uyguladığıma dair de şunları tekrar yazayım:

1) AVOD zaten çok ufak bir firma, 1 milyar TL civarında Piyasa Değeri. 2 Milyar TL değerli ve % 47'si halka açık bir şirketin lotlarını toplamak ile 1 milyar Piyasa Değerli % 94'ü halka açık AVOD gibi bir şirketin lotlarını toplamak arasında çok büyük bir fark yok aslında tahta yapıcılar açısından (birisinin fiyatı çok aşırı değerlenmemişse).

2) Ayrıca İhracaat Oranı çok yüksek (% 92,52) ve Net Döviz Pozisyonundan döviz kuru artışı sebebiyle gelmesi muhtemel kambiyo kârı 1 yıllık net karının % 23'ün e yakın.. Yani döviz kurları artışından 2 yönlü bir faydası olacak.

3) % 16,85 Finansal Borç Oranı, % 12,76 Net Finansal Borç Oranı ve 1,15 Net Finansal Borç /FAVÖK oranı ile finansal yapısı oldukça defansif.

4) Ayrıca 1 yıl içerisinde teslim edilmek şartıyla ABD kaynaklı yeni tek bir siparişi 8.770.000 USD (mevcut kurla 236 Milyon TL) 649 Milyonluk yıllıklandırılmış satışlarının 1/3'ünden fazla ağırlık teşkil ediyor. Tek bir iş siparişinin (mevcut müşteriden bile olsa) yıllık satışlarının 1/3'ü gibi bir rakam olması bence işlerinin de dönemsel olarak iyi gitme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Ya da belki ben öyle inanmak istiyorum.

Benim için şimdilik bu sebepler almak için kafi nedenlerdi. Aldığım tarihten bu yana da (20-22 gün içerisinde) de % 20'nin biraz üzerinde prim yaptı. Yani aldığıma şimdilik pişman da etmedi. Sonrasını elbette garanti edecek bir süreç değil. Bundan sonraki adım gelecek bilanço ve sonuçlarına ve sonraki beklentilerime göre şekillenecek. Belki tutmaya devam eder, belki bilanço sonrası çıkarım. Son alımlarım zaten nerdeyse tamamen konjonktürel idi.

Doğru ya da yanlış karar verdiğimi ölçecek bir done henüz yok. Belki onu alacağıma daha fazla BRLSM alsam belki daha mutlu olurdum. Ancak bunu alıp, yaşayıp gördükten sonra ölçebiliyoruz ancak. Elimde çok iyi performans göstermeyen hisseler de oldu. Mesela geçen çıktığım EGGUB gibi. Şimdilik beni rahatsız edecek olumsuz bir durum yok. Sonrasına sonra bakarız. YTD.

Selam ve saygılar.
    Son düzenleme : deva-i dert; 30-07-2023 saat: 18:33.
    Clausewitz

Cevabınız için teşekkür ederim sayın hocam.

Sayfa 128/359 İlkİlk ... 2878118126127128129130138178228 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •