Salla nasilsa belge yok, ispat yok. Forumda kim ne hikaye uydurursa iste yaziyor.
Printable View
Salla nasilsa belge yok, ispat yok. Forumda kim ne hikaye uydurursa iste yaziyor.
Her sallanan nedense sadece birine değiyor. Ama ben öyle rastgele sallamam. Edepsizlik benim kitabımda yoktur. Direk hallederim.
Zaten bu ülke ne çektiyse kahve köşelerinde , sokak başlarında halledilen işlerden çekti. Kimse okumayı sevmiyor. Din konusunda bile açıp okumak yerine ( eskisi gibi değil, kaynak bol ve kolay ulaşılabilir ) dedikoduyla hurafelere inanıp gidiyor. Adam namaz suresini yanlış okuyor telefondan sesli ve türkçe çevirili gösterdiğim halde bakmayı- dinlemeyi anında red ediyor. Daha neyi kime anlatacağız ki ?
Kiracı olsun ev sahibi olsun reşitseniz bilmiyorum deme hakkınız yok. Kat mülkiyet kanunu ve borçlar kanununun sizinle ilgili en fazla 10 maddesini ezbere bilmeniz gerekir. Böylece testi kırılmadan , kimse üzülmeden medeni ilişkilerinizi sürdürürsünüz.
Bazı alaylı emlakçıların gerçek amacını ve formatını bilmedikleri ama karşıdakine güya göz dağı için imzalattıkları Tahliye Taahhütnamesiyle ilgili çok kritik öneme haiz 3 şeyi yapan kiracı gülerek imzalasın. Bunları açık form ortamında yazmam. Sadece özelden ulaşan kiracı arkadaşlara ( kiracı kılığına girenleri bildiğimden cevap yazmam ) yazarım.
Amaç , iyi niyetli ev sahibini üzmemek. Kötü niyetlinin ise niyetini kursağında bırakmak. Kiracı ile ev sahibi düşman değildir. Ticaret yapan iki tacirdir. Haliyle ticaret kanunun da bile niyete atıf yapılır.
Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,7 artarak 150 bin 509 oldu.
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %40,6 artış göstererek 40 bin 610 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %27,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %63,5 artışla 170 bin 317 oldu.
Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %81,8 artarak 8 bin 630’a çıkarak zirve yaptı
oturmak için alabileceği eve parası yetmeyenler parayı daha iyi değerlendiremeyeceklerse düşük bütçeli bir ev almaları mantıklı olur. kiracıdan o kadar korkmaya gerek yok. işi sağlam kazığa bağlayıp, en yüksek kiraya verene evi vermektense ödeyebilecek olana verip düzgün bir emlakçıya verirlerse sorun yaşama ihtimalleri düşük.
şartları baştan koyun, depozito, depozito senedi, kira için 12 aylık ayrı senet, taahhütname, findeks, kefil alın. ite kopuğa vermezseniz bir şey olmaz. sizinle şartlarda pazarlık etmeye kalkana yol verin gitsin. iki mutfak dolabı 2 musluk kırsa 1 boya yaptırsan 10 15 bin para çıkar cebinden en az, o yüzden sağlam kazık önemli. bu açıdan emlakçıda önemli. çoğuna güvenilmez ancak sanılanın aksine emlakçı doğru fiyatı söyler size.
Düzmece zırva haberler.
Ablamın 20 yıllık kiracısı "karı-koca çalışan çocuksuz aile" olduğu halde ve kirası da 1100 lira gibi komik bir rakam olduğu halde son yıllarda canımızdan bezdirmişti.
Benzer şekilde hep ailelerle sorun yaşadık.
Öğrenci bulunamadığı dönemlerde bazen pes edip aileye veriyorduk ama hep pişman ettiler. Ayrıca ucuza ev verdiklerimiz de hep daha ucuz olsun istediler. "25 lira zam yapsam olmaz mı" diyenler oldu. Yüzsüzlükte ve fırsatçılıkta sınır tanımadılar.
Haberin içinde geçen "ah keşke aileye verseydim" "keşke ucuza verseydim" gibi zırvalıklara gülsem mi kızsam mı bilemedim.
Haberi uyduranın hayal dünyasındaki saçmalıklar işte.
Samanyolu TV'nin saçma sapan "ibretlik" dizilerine benziyor. :kahkah:
Bu arada; artik gecmisi konusup tartismak yerine gelecek tahminlerinizi yazalim.
Gectigimiz 2-3 yil, ondan onceki 2-3 yilin neredeyse tam tersi seklinde gecti konut piyasasi icin. Peki sizce onumuzdeki donem ne olur?
Benim tahminim; konutta usd ve reel bazli tepe noktalara yakiniz artik, dunyada baslayan ve turkiyenin de muhtemelen ileride baslayacagi parasal sikilasma sonrasi konutta reel fiyat gerilemesi kacinilmaz..
Yabancilara konut satisinin yasaklanmasi, multecilerin en azindan bir kisminin gonderilmesi, ukrayna savasinin bitmesi gibi senaryolarda konut fiyatlari reel olarak baya geri cekilebilir.
Ben bu noktadan yatirim icin konut almayi mantikli gormuyorum, konut yatiriminin tek esprisi ucuz sabit faizli kredi idi fakat onu da kestiler.
Dunya resesyona girerken sadece konut degil, bir cok emtianin fiyatlarinin geri cekilmesi muhtemel.
Turkiyede alicinin tekrar guclu oldugu donemin gelmesi icin konut arzinin artmasi sart, onun icin de emtia fiyatlarindaki dusus etkili olacaktir.
Tabiki ytd, ayrica turkiyedeki enflasyon goz ardi edilmemeli, tahminlerim tamamen reel fiyatlar uzerine.
satın elinizdeki evleri ucuzlayınca alırsınız
Kiracı haberine kurgu, düzmece diyen arkadaşlar var. Hangi haber kurgu değil ki? Hoşunuza gidene inanıyor, gitmeyene saçma diyorsunuz. Mesela bir gayrimenkul şirketi sahibi bugün tv ye çıkıp; konut çok iyi bir yatırım aracıdır, önümüzdeki dönemde fiyatlar artmaya devam edecektir, alım düşünen kişiler için şu anki fiyatlar fırsattır kaçırmayın dese hoşunuza gider di mi? Kurgu filan demezsiniz :)
Emlak lehine veya aleyhine olması fark etmeksizin, haber olarak sunulan herhangi bir kurguya inanmaya ihtiyacım yok sayın Boymatlı.
Yaşanmış yeterince kiracı tecrübem var.
Karşınızdaki kişileri "basit düşünen ilkel insanlar" gibi görmeyin.
Burası hisse.net.
Ağaları kızdırmayalım ama bir taze haber daha...
Fahiş zam yapan ev sahipleri kira almakta zorlanıyor
https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...niyor-7257071/
bunun fahiş zamla alakası yok ki millet kira ödeyemiyor
ülkede konut arzı krizi var dolayısıyla arz artmadıkça hem kiralar hem ev fiyatları yukarıya gidecek
kredi karını ödeyemeyenlerin oranı geçen yıla göre %87 artmış
kirasını ödeyemeyenlerde muhtemelen o orana yakın artmıştır
tüketici kredisini ödeyemeyende
karşılıksız çeklerde protesto edilen senetlerde o oranda artmıştır
bak ne demişiz o haberin içinde ne demiş o kiralar ödenmiyor diyen emlakçı
Alıntı:
Türkiye'nin birçok bölgesinde emlak piyasasında hareketliliğin başladığını belirten Özelmacıklı, “Gerek memur tayinleri nedeniyle gerekse de yaz mevsiminin gelmesiyle şehir değişikliklerinin artmasıyla gayrimenkullerde hareketlilik hızlandı. Bayram sürecinde durgunlaşan emlak piyasası bayram sonrası hareketlilik kazandı diyebiliriz” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.
Sn djoz, her ne kadar çok sık girmesem de Hisse.net te üyeliğim eskidir, forumdakileri az çok tanıyorum. Dediğiniz gibi düşünsem tartışmaya dahi girmem. Genel olarak haberlerin kurgu olduğuna dikkat çekmek istedim, şahsi değildi, söylediklerim amacımı aştıysa affola.
%11 dolar bazında getirisi olan eurobondlar var. Aylık 500 dolar kiranız olsa 6000 dolar yıllık eurobond geliri kirayı karşılar. Ortalama %10 getiriden 60000 dolarlık eurobond yeterli olacaktır. 1 m tl lik yatırım 8000 tl civarı kirabızı 20 sene karşılar. Güvenlik marjı olarakta 200 bin daha alırsınız. 1,2 m ile 20 yıl rahatsınız. 1.2 m ile hangi wvi alabilirsiniz.
NOT:Rakamlar çok fazla yuvarlanmıştır.
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2 yıl önce bi arkadaşım bana benzer öneride bulunmuştu. O zaman eurobond yıllık faizi %6-7 gibiydi. Şu anda eurobond dan elde edeceğin getiriyi dükkandan kira olarak alamazsın demişti. O zaman da kafama yatmamıştı, şimdi de yatmıyor. Eğer 2 yıl önce arkadaşın dediğini yapıp dükkanı satıp eurobond alsaydım, zararda idim. Çünkü eurobond faizi %11 e yükseldi. Faizin %15 e çıkmayacağının garantisi yok. Ha dersen ki itfaya kadar bozmadan 20-25 yıl beklerim, belki o zaman belki kârlı olabilir ama doların enflasyonunu da hesaba katmak lazım.
Bu forumda on yıldır ev fiyatları düşecek denildi ama hala düşecek.
İstanbul da şuan kiralık evler adeta karaborsa! Anadolunun ücra köşelerinde bol arazili yerlerde düşer ama metropolde nasıl düşecek?
Daha kentsel dönüşüm bile bitmedi. her ilçede binlerce eski binalar duruyor.
Yakın zamanda ciddi bir gerileme olacağını hiç sanmıyorum.
Tabi ki, temennim düşmesi yönünde fakat seçim arefesinde konut kredileri 20 yıla çıkarsa? Olmaz mı?
19.07.2022
Pandemi sonrası negatif faiz furyası haricinde ev fiyatları son 8 yıldır dolar bazında düşüyor. 2019 yılında ortalama bir ev 2016 öncesi dolar bazlı fiyatların yarısına satılıyordu. 2011-2016 arası ev alanlar çok zarar ettiler. Reel faizlerin eksi %50'lerde olduğu şu ortamda dahi dolar bazında ancak 2015 öncesi fiyatlara geldi. O da iyi prim yapanlar hepsi değil. Ha arada dolar enflasyonu da ayrıca zarar olarak hanelerine yazıldı.
https://twitter.com/AhmetBuyukduman/...336384/photo/1
2019-2021 arası ev alanlar haricinde son 10 yılda gayrimenkul yatırımcısı reel olarak para kazanmadı.
Atilla Yeşilada konut hakkında bu sefer çok iddialı konuşmuş:
49. dakikadan itibaren:
https://youtu.be/44ul9vy_cbk?t=2947
Kiracım yaklaşık 2 sene önce girdi, şu anda 3.750 TL kirada oturuyor, aynı sitede aynı evler çok ev olmasa da, 10.000 TL'den kira'ya veriliyor. Geçen sene kiracım % 14'lük zam istediğimde bile 1 saatten fazla benle pazarlık yaptı ve 150 tl indirtti.
Mesleklerini bildiğimden (karı koca memur) kendi maaşlarına da en az enflasyon kadar zam geldi. Sizce yapılması gerekli 2 tarafa hak geçmeyecek "ahlaklı" artış oranı ne olmalıdır? Ben enflasyon oranında artış yapmayı planlıyorum, kabul etmez ise, izlenmesi gerekli yöntem nedir sizce?
Ben %64 zam yaptım. Ev sahibim mutlu oldu :)
Bence %50-75 arası zam olabilir.
Memurlara TÜİK'in açıkladığı TÜFE enflasyonu oranında zam yapıldı.
Bence kiralayan kişinin 2 sene önceki maaş bordrosu örneği alınmalı.(karı koca memur olduğundan herhangi birinin alınması sonucu değiştirmeyecektir.)
Sonra da 2 sene önceki kira bedelinin maaşa oranı hesaplanmalı.
kira artışı yapılacak ayda da 2 sene önceki oran aynen kira bedeli olarak alınmalı.
Örnek vermek gerekirse 2 yıl önce kira bedelinin 3.600 olduğunu varsayalım.
eşlerden maaşını esas alıdğımız kişinin maaşı da 7.800 olsun.
bu durumda maşın (3.600 x 100/7.800=)%46,15 oranı kadar kısmını kira bedeli hesaplanmıştır.
2 yıl sonraki maaşı ise 15.300 olduğunu varsayalım.
Bu durumda (15.300 x %46,15=) 7.060 .-TL kadar bir kira bedeli ödemesi gerekir.
Ben ev sahibi olsaydım, kiracımın % 30 zam aldığı ve enflasyonun da % 30 olduğu bir ortamda % 14 zammı kabul etmezdim. Hele hele 1 saat pazarlık yapıp %14 oranından bile 150 lira düşmesini asla kabul etmezdim.
Evet haklısınız kabul etmemem lazımdı fakat 1 sene önce girdiklerinden ve bu tip konuşmalar çok da hoşuma gitmediğinden uzadıkça uzayacaktı. İşin kötüsü kiracı bunu sezdiği anda, avantaja çevirmeye çalışıyor. Korkarım bu sene de aynı pazarlığı yapmak isteyecek. Yani hak geçmeyecek ahlaklı tutarı isteseniz bile pazarlık edecektir. Benim kafamdan geçen enflasyon kadar artış.. Eğer kabul etmez ise, çıkın o zaman diyeceğim. Çünkü enflasyon altındaki artış oranında, geçen seneki mağduriyet üzerine bir kez daha benim hakkım yenmiş olacak.
Konut piyasasının nabzı :)
Ev sahibi önce emsallere göre bakıp fiyat belirliyor, bakıyor talep yok, fiyatı azar azar indirmeye başlıyor. Talep gelmeye başlıyor ama bakıyor ki sarı sitede emsallerde fiyat yine uçmuş, eyvah ucuza mı gidiyor yoksa diyor, tekrar fiyatı yükseltiyor. Şimdilik bu döngü böyle devam ediyor.
Favoriye Eklendiğindeki Fiyat
2.530.000 TL
İlanın Şu Anki Fiyatı
2.250.000 TL
Favoriye Ekleme Tarihi: 27 Mayıs 2022
Tarih Fiyat
Favoriye Eklendiğindeki Fiyat
Favoriye Ekleme Tarihi: 27 Mayıs 2022
2.530.000 TL
31 Mayıs 2022 2.230.000 TL
03 Haziran 2022 2.550.000 TL
04 Haziran 2022 2.150.000 TL
10 Haziran 2022 1.950.000 TL
12 Haziran 2022 2.480.000 TL
13 Haziran 2022 2.800.000 TL
18 Haziran 2022 2.300.000 TL
23 Haziran 2022 2.560 TL
05 Temmuz 2022 2.560.000 TL
06 Temmuz 2022 2.360.000 TL
11 Temmuz 2022 2.660.000 TL
16 Temmuz 2022 2.990.000 TL
20 Temmuz 2022 2.150.000 TL
Şu Anki Fiyat
Son Değişiklik: 20 Temmuz 2022
2.250.000 TL
Son 1 haftadır satılık emlak sitesindeki toplam ilan sayısını takip ediyorum.
Her gün yeni ilave ilan geliyor ve satılık sayısında artış var gözüküyor.
Ben de konut peşinde olduğumdan 3 yıldır kelepir bulamadım. :kahkah: Son 20 gündür satıştan umudunu kesenler afişleri indirdiler. Emlakçılarım ise dükkan kiralarını zor öder oldular. Piyasa durgun. tayin döneminde bile bu durgunluk iyi değil diyorlar. Kendi açımdan konuttaki rüzgarı kaçırdığım için şimdi en ucuz kalan dolara geçerek sonbahara biraz kazanıp, uygun bir daire almayı deneyeceğim.
Benzer fiyatlama davranışını çoğu ilanda görüyorum. Bir konutun gerçek değeri 2 milyon mu? yoksa 3 milyon mu? net olarak belli değil, herhangi bir kıstas yok. Sadece benzer ilanlar referans alınarak fiyatlama yapılıyor. Artık kim kimi kandırabilirse.
Emlakçılarla ilgili düzenleme gerçekten çalışıyor mu bilmiyorum.
Mesela emlakçı derse ki evi ilana koydum ama satılmadı, ev sahibi benden sonra kendisi satmış olabilir, kaça sattığını bilmiyorum derse ne olur? Aramızda emlakçı veya yakını varsa net bilgi verebilir.
2001 yılında %68,5'luk enflasyona rağmen %10'luk kira artış sınırlaması 19.07.2001 tarihinde, 2001/303 e. 2001/333 k. sayılı kararı ile anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir.
%80 enflasyona karşın %25 kira artışının iptali söz konusu olabilir. İptal edilirse geçmiş kira bedelleri kontratta yazan artış oranına göre tekrar istenebilir hale gelecek.
%25 artış yapan kiracılarınıza bu artış oranını kabul etmediğinizi, kiracınızın ilgili kanun maddesine göre artış yaptığını, ancak kontrattaki artış bedelini istediğinizi belirten bir yazı ile noterden ihtarname çekin. Elinizde yatan kirayı kabul etmediğinize ait belge olsun.
Gerçekten çok önemli bir konuyu yakalamışsınız. Yalnızzz yıl 2001 değil 2022 . Anayasa mahkemesi ! pardon hangi anayasa, hangi mahkeme ? Daha dün Danıştayın kendi başsavcısının bile ısrarla direndiği İstanbul Sözleşmesi meselesini nasıl hallettiğini gördük. İncir çekirdeğini doldurmayan konulardan büyük siyasi cezaların çıktığını ama gerçek suçlardan şahane siyasi beraatlerin verildiğini her gün izliyoruz.
Zaten kira veya diğer serbest piyasa işleyişine müdahale başından yanlış. Çok elzemse tüm piyasaya komple müdahale edilir. Devlet kendi ürünlerine zam yapmayarak işe başlar. O nedenle zaten 1 yılla sınırlı olan bu konudan hiç bir şey çıkmaz , çıkamaz !
En doğrusu Ahlak ve vicdanla hareket etmektir.