Originally Posted by
bitpire
olayları normalize etme peşinde değilim, ekonominin durumu ortada berbat, amma bu kadar panik olacak durum yok. hiç mi kriz görmediniz yav?? venezuela özelinde başka enteresan durumlar var ki o da likidite krizi. yani para yok, dolar yok, çeşmelerden petrol akacak neredeyse ama paranın sistemdeki rolü kalkınca bütün sistem tıkanmış ve çökmüş. tedarik ve kısıtlı üretim zinciri bozulmuş. para olmayınca olan bu.
tr abd ile anlaşacaktır, bakın örnek olarak aselsan, roketsan vs vs var gözbebeği, üretiminin çoğu abd ve ona yakın devletlerle bağlantılı lisanslı vs, atak'ın motorları pratt whitney, abd olmaz dediği anda bantta kalır helikopterler, ne satarsın ne üretebilirsin.. bunlar sıkı çok detaylı üretim anlaşmaları öyle sanayi ustası gibi başka motor alayım takayım falan yok, amele tayfası kıro tayfası bu forumda falan atıp tutuyor ama o işler öyle değil. bunlar ülkeler arası ciddi işler, kafasız adamların çevireceği işler değil, kenar mahalle delikanlısı gibi yürümez orada işler.. devlet de bunları gayet iyi biliyordur merak etmeyin. . tr bunu istemez, aselsan vs türkiyeye çok ciddi paralar kazandırır çünkü. boşverin hamasi nutuklar vs iç politikaya dönük. ey almanya ey hollanda ey rusya diyorduk şimdi ne oldu, abd ile de aynı olacak. tr avrupanın dibi, 3 saat uçuş mesafesi bir sürü önemli ülke var. güney amerika ülkeleri dünyanın bir ucu abd top koşturuyor. ama türkiye ve osmanlı varlık süresi boyunca osmanlı avrupayla iç içeydi, millet tarihte bilmiyor ... ha olmadı ipler koptu. o zaman bunun sonuçları olacaktır, tam kestirilemez ne olacağı ama bana göre çok zayıf ihtimaldir.
geçen gün 4 sent örneği verildi borsa için, bunu 4 cent olarak alıp yürürseniz hatalı çıkarsınız. borsada 4 sent almak analitik düşünceden uzak bilgisizce bir laf, bir: doların alım gücü, iki: şu ankinden çok daha farklı ekonomik sistem ve şirketler söz konusu, hem dünyada hem türkiyede.. 4 senti çıpa alamazsın, çok çok büyük bir global krizde belki... o zaman bütün dünyayı o seviye çekeceksin. benim gençliğimde çocukluğumda mark dolar göremezdin çok, 100 dolar 100 mark 1000 mark çok büyük paralardı. gerçi şimdi yine büyük paralar oluyor.öyle yurtdışına çıktım gezdim geldim nereye yapıyorsuyn, her yer demir perde ülkesi, bir tek zengin ülkeler birbirine açık. globalizm falan daha ortada yok, abdde enstitülerde teorisyenler tarafından konuşuluyor ama hazırlığı yapılıyor... hükümet yüzyılın fırstanı tepti har vurdu harman savurdu harman kalmadı tarım bitti., 2000lerin başı o zamana kadarki en ılıman liberal dünya iklimine sahip yıllar olarak anılacaktır muhtemelen.
2008 2009 burada amerika battı ingiltere yattı almanya mahvoldu yazıyorlardı nerede onlar. neyse o zamanlar en azından abd batmaz öyle diyince 1-2 salak çıkar sen vatan hainisin derdi şimdi herhalde 100 kişi falan başlar vatan haini demeye.
neyse ipler koparsa tamamen ne olur bilemem. kendi senaryom kopmayacağıdır.