hüstad atarlanmış yine :wave:
en son atar yaptığında 2de menderes almıştım sonrası malum
tahtacının veya patronun yakını mı?
Printable View
hüstad atarlanmış yine :wave:
en son atar yaptığında 2de menderes almıştım sonrası malum
tahtacının veya patronun yakını mı?
çok enterasan menderes topiğinde menderesi neden kötülüyor olabilir?
muayene tarafının dataları kapalı maalesef..
tarımda fason üretim tekraralıcı konumundaki osman akçanında datalarını göremiyoruz..
sadece gelirlerin çoğunun menderes tarafından geldiğini belirtmek için yazdım holding tarafında..
geçen yıldan bu yana borçluluk azaldıkça ileriye dönük favök ün net kara yansıması olumlu olur.. bu çeyrek bir sürpriz olur mu acaba diyorum. hazır stoklar sebebiyle ithalat azalmışken hem de ihracatçıya sağlanan tl krediler sebebiyle yabancı para borçlarında tl ye dönüş en yakından takip edilmesi gereken durum..
Mayıs ayının son 10 gününde ihracat sevkiyatları artmıştı.
Haziran ayında da artarak devam ettiğini düşünüyorum.
Stok değer artışı,
Elektrik ciro çok artmasa da favök katkısı
Tarım da ihracatın ve karlılığının arttığını varsayabiliriz.
Sanırım ilk çeyrekteki 70 milyondan fazla kıdem tazminatı gideri ikinci çeyrekte olmayacaktır.
900 milyon döviz açığının yüzde 36 kur artışı nedeniyle 324 milyon negatif etkisi olacak. Özellikle tarım ve tekstil ihracat artışı bu nedenle önemli
Bu görünüme 2.çeyrekte kar vekliyorum.
Sadece stok değer artışı döviz pozisyonundan doğan negatif etkiyi fazlası ile karşılayacaktır.
2023/3.Çeyrek bilanço çok daha iyi gelecektir.
Bu yüzden kısa vadede yükselir diye iddialı konuşamam. Uzun vade beklemeye devam etmeye kararlıyım
tarım tarafı en karanlık nokta.. kuru meyve ihracat rakamlarını takip edebiliriz, hatta oranlayıp akçanın ortalama yüzdesini bulabiliriz.. ancak menderes akçaya fason ürettiriyor sonra yine akçaya satıp akça ihracatı gerçekleştiriyor.. piyasa da bunu sevmiyor :)
mayıs itibariyle tekstil ihracatında iyileşme başlamış görünüyor..
döviz açık pozisyonunda dönem içinde azalma veya tl ye dönüş de gerçekleşmiş olabilir.. bu noktada 324m zarar max kur kaynaklı zarar olur.. hatta azalma devam ederse bilançoda en dibi gördük de diyebiliriz :) beni rahatsız eden akça res kapasite artışında yine euro ile borçlanacak olmaları umarım yanılırım..
burdan ayrıca genel kurula katılıp son derece akılıca sorular soran arkadaşa da teşekkür ederim..
özellikle trademark pi için açıklama aldırdı sağolsun.. stoklar noktasındaki sorular da önemliydi..
https://i.hizliresim.com/dsbeizm.jpg
Film yeni başlıyor ..
ya kredi durumu düzelecek yada başka yoldan para bulacaklar. kredi olmadı halka arz ve ortak arayışına çıkacaklardır alım yapılması da zaten bunun göstergesi..
3 direk olan 14mgw artış için yaklaşık tahmini gider 13m euro,
şuan onay alan res ve gesler . 200mgw res 50 mgw ges için firmalara bağlı 160 ile 220 milyon euro arası para lazım olacak.
piyasa değerimiz 100m euro bile değil.
Denizli ili tekstil ve hammaddeleri Haziran ihracati 26,55 mln usd ile gecen ayin yaklaşık %10 altinda gercekleşmis.
Ceyreksel olarak ise 1.ceyrek 80.76 mln usd iken 2.ceyrekte 81.02 mln usd ile 1.ceyreğe paralel bir görüntü sergilemis.
Ancak tl olarak daha fazla tabi ki.
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bence yeni enerji yatırımı yapılmamalı artık.
Şahsi fikrim enerji ilerleyen yıllarda çok ucuzlayacak, bu da son yıllarda yapılan yatirimların geri dönüş suresini uzatacak.
Kredi ile yapılan yatırımların şimdikiler gibi kendi kendini ödemesi çok zor olabilir.
tarıma yatırım yapardım ben olsam.. alarko gibi..
hele menderes bu konuda çok tecrübeli..
ev testilinde büyüme çok zor.. her yerde inanılmaz atıl kapasite oluşmuş durumda..
enerji tarafında tüketim bakımından tr hala ab nin çok gerisinde..
tl bazlı kredi bulmak koşuluyla enerji yatırımı olabilir..
elektrikli araçlar önemli bir yer alacak ilerde.. ve çok daha düşük maliyetle üretilebiliyor artık.. tıpkı ges panel üretim maliyetindeki 10da1 fiyatlara düşüşü ilerleyen yıllarda elektirikli araçlarda da göreceğiz..
Sayın minikyatırımcı çok güzel bir noktaya parmak basmış
Alalım elimize abaküsü ve kerat cetveli yapalım bakkal hesabını
Türkiye'de yıllık 28 milyar litre mazot ve 2 milyar litre benzin tükettirilir
1 lite mazot 22 km götürür 1 litre benzin 15 km yol götürür.
Yani Türkiye'de araçlar yılda (28 milyar x 22 km) + (15 km x 2 milyar ) = 646 milyar km yol yapıyor
Varsayım Türkiye'deki araçların 25% i elektrikliye döndü
646 milyar km x 25/100 = 161 milyar km yol elektrikli araç ile yapılacak
Elektrikli araçlar 100 km de 18 kWh elektrik tüketir.
Yılda 161 milyar/100x18= 29 miyar KWh elektrik extra gerek ( yani 29 milyon mWh)
29 milyon MWh/365 = günlük 79.500 mWh yani günlük 79,5 GWh elektrik gerekli
Hesap Erdal Baggal hesabıdır. Para sayarken kullandığı 100 100 200 tekniği kullanılmıştır
Kuru meyve ihracatındaki Pazar payı inanılmaz gerçekten. Özellikle alınan Tomra'dan sonraki artış dikkate şayan....
Kaliteli ürün 1. önem konusu odluğu için satışlar Türkiye fiyat ortalamasının üzerinde yapılıyor.
Ben 3. nesil akçadan umutluyum. Sadece hesap verilebilirlik, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerine dikkat etsinler yeter
Ortak şu anda ve önümüzdeki 3-5 yıl için kesinlikle haklısınız ama benim dediğim 7-10 ve daha uzun vade için.
Mndrs son aldığı 300 mw a yakin depolamali elektrik uretim lisanslarini önümüzdeki 5 yılda ancak faliyete geçirebilir. O zamana kadar da yenilenebilir enerji yatirimları bir hayli artmış ve elektrik fiyatlarida ucuzlamış olur diye düşünüyorum.
Tabi ki yanılma ihtimalim her zaman var.
Syn Uc_kirkbes, geçen yıl okudugum bir makalede Tr de ki tüm araçların elektrikliye dönüşmesi halinda mevcut elektrik tuketiminin %100 artabilecegini öğrenmiştim.
Tabi ki bu bile müthiş bir talep ama tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımları çok yüksek bir ivmeyle devam ediyor.
Ben mndrs için daha verimli olabilecek sektörler olabilecegini düşündüğüm icin elektrik üretim tarafina daha fazla yatırıma gerek yok diye düşünüyorum.
Mesela minik yatırımcı nin dedigi tarim sektörü çok önemli olacak ilerleyen dönemlerde. Alarko kılı kirk yardı ve bu sektöre büyük bir yatırım yapma karari aldı. Alarko holding gibi çok çok sağlamcı bir şirket boş yere bu sektöre yatırım yapmaz.
tarım önemli.. tarımda ihracat daha önemli.. tarımsal ihracatta katma değerli ürün çok daha önemli..
domatesle salça veya ketchap satmak çok farklı..
alarkonun yakın zamanda tarım tarafını tamamladıktan sonra, gıda tarafına yükleneceğini düşünüyorum.. gıdada da tam entegre bir yapı oluşturacaklardır.. herkes gözden kaçırıyor gıda kısmını.. herkes tarıma odaklı.. gıda tarafı için enterasan işler bizi bekler :)
Üstadlar hedef kısa da sizce ne olmalı . Teşekkür ederim
Kısa uzun vade bizim hedeflerimiz var ama bizim hedeflerin anlamı yok.
Tahtayı patron yönetiyor.
Farkında iseniz başka hisselerde gelse 3-5 gün tavan yaptıracak haberlerin bile bir gün olumlu etkisi olmuyor.
Tahta tamamen baskı altında
Patrondan başkasının sözü geçmiyor çok belli.
60 milyon hisseyi 20-30 liradan alacak güçte spekülatör yok piyasada. Patron da bunu kullanıyor.
Ya satıp kurtulacaksınız, ya da patronun keyfi gelene kadar sabredeceksiniz.
2022 de 1 milyar kâr açıkladığında bile hakkı ile yükselemedi hisse.
Ben sabredenler tarafındayım.
aynen öyle.. fiyat hareketlerine ben de hakim pay sahibinin yön verdiğini düşünüyorum.. fiyat üzerindeki kontrolü kaybetmemek için de sahip olduğu imtiyaza rağmen diğer adi payları satmıyor.. yeni 3.neslin iş başına geçmesini bekleyeceğiz.. yanlış bilmiyorsam 4 tane çocuk var iki aileden.. bunlar illaki bir pay sahipleri sözleşmesi yapacaklardır..
20 senedir herhesi bıktıran bir kağıt..
Hisse fiyatının bu kadar ucuz olmasına rağmen aracı kurum ve yatırım şirketlerinin hiç birinin şirket hakkında rapor yazmaması, tavsiye listelerinde yer almaması da ilginç aslında.
Yüzde 10-15 yükseliş hedefleriyle şirketler analiz edilip tavsiye listelerine konuyor. 2.40 FK ve 0.56 pddd ile mndrs ise görmezden geliniyor.
Neden Acaba?
Üstelik MNDRS aylardır yıldı pazarda işle görmesine rağmen
tekstil tarafındaki aşağı ve yukarı ivmelenme tüm herkesi uzak tuttu şirketten..
aslında enerjinin tam olarak kosolidasyonu belli bir stabiliteyi de beraberinde getiriyor.. tarım tarafındaki kuru gıda faaliyetleri de şirketin karlılığını ve cirosunu kontrol altında tutmak için kullanılıyor.. bunu yaparken de çok fazla ilişkili taraf işlemi yapılıyor.. piyasa da bunu sevmiyor (benzer olarka bkz tatgıda).. o vakit aracı kurumlar rapordan imtina ediyor.. enerji gibi kuru gıda tarafı da osman akça tarımla birleşse çok daha güzel olur.. zira asıl ihracatı yapan osman akça tarım.. menderes ona satış yapıyor.. bçylece ilişkili taraf işlemlerinden birini azaltmış olur.. diğer ilişkili taraf işlemi ise aktur gayrimenkulün menderesle artık hiç bir bağı kalmayan muayene şirketine taşınmazlarını kiralaması.. bu nispeden küçük tarıma göre..
rasgele yaşadık :yahoo:
hadi gene iyisiniz tahsisli sermaye artırım haberi spk tarafından revize edilerek gene yollandı. 200 trilyon borç ödemesinde kullanacak. Bakalım minik yatırımcılarınız bir daha uğrarmı foruma !!!
Kotu haber degil ki bu ahreket ne alaka?
aklıma gelmişken hatırlatayıp tahsisli sermaye artırıpta ve onunla da borç ödeyecem diyen bir firmanın kağıdı normalde 1 hafta tavan gider, minik yatırımcılara duyurulur
Bildiğimiz küfürler yetmez oldu
Du biraz daha küfür öğrenek
Kesin kendi adamları basıyor hisseye peach in house
Yarın yine tabanlar bu ……… lar
Sermaye 275-285 milyon arasına çalacak , anladığım spk enerji yatırımını tarım alacaklarını tahsil et onlarla yap dedi bu arttırımı finansmanda kullan oldukça olumlu yarın büyük ihtimal karar açıklanır