Ankarada marketlerinbir kısmı margarin ve tereyağlarını raflardan toplatmış sağlam zam geleceği söylentisi varmış
Printable View
Ankarada marketlerinbir kısmı margarin ve tereyağlarını raflardan toplatmış sağlam zam geleceği söylentisi varmış
Reel olarak ne var sorusunun cevabı yok, her şey muhabir bankalar üzerinde bir kayıttan ibaret, istenirse full nakite de geçilir, işlevsel olmaz, ne kadar nakit var=çarkı çevirecek kadar. (Sistemde) Mesela Rusya' nın Ukrayna işgali öncesi uçaklar dolusu nakite geçtiği konuşuldu, ama hepsini geçemedi, çoğuna bloke kondu.
Vatandaşın DTH ı olarak bakılırsa mevzuya, amaçları şu, DTH dan KKM ye dönse herkes DTH' ın ZK sı kadar daha piyasaya müdahale imkanına kavuşacaklar, bütün mevzu bu, yoksa bu DTH da aslında sadece elektronik bir kayıttan ibaret ve bunun yarattığı zorunluluklardan ibaret, banka üstünde para tutmuyor, bi şekilde hesabını kitabını yapıp hedge ediyor.
Herkes satsa, hatta 80 öncesi gibi yasaklansa ve ticaret yapan şirketlere ayrı bir mekanizma kurulsa bile, dolar iki ülkenin enflasyon farkı, ödemeler dengesi ve satın alma paritesinden (aynı malın üretim maliyeti) ibaret. Faizi arttırsalardı genişlemeye değil de sıkılaşmaya gitselerdi, enflasyon fışkırmazdı, dolar da bu kadar artmazdı, iki tilkinin de kuyruğu birbirine bağlı.
Yani, aslında dolar artmıyor, TL değer kaybediyor, çünkü TL ye değer kaybettirmek istiyorlar, enflasyon aslında gizli vergidir. Kriz çıkmasın seçim öncesi diye bu yola girdiler, ABD de aynısını yapıyor, ama onun parası rezerv para, dünya ticaretine hakim, enerji kaynakları var ve enerji ithalatını önemli ölçüde azaltmış, enflasyonu ihraç edebiliyor.
Bütün MB lere 'Güç Yüzüğü' dağıtılmış, yoktan para var edebiliyorlar, FED'e de bütün bu güç yüzüklerine hükmeden 'Yüzüklerin Efendisi' verilmiş...adamlar kendi ülke para birimine müdahale eder gibi dünya rezerv parasının değeriyle oynayabiliyorlar.
Erdoğan: "İnşallah önümüzdeki şubat, mart aylarıyla birlikte enflasyonu da kontrol altına almış olarak yolumuza devam edeceğiz."
Erdoğan: "Geçtiğimiz hafta yapılan Çankırı Dodurga seçimleri, Anadolu irfanının bir göstergesi olarak siyasi tarihimizdeki yerini almıştır."
"Yani, aslında dolar artmıyor, TL değer kaybediyor, çünkü TL ye değer kaybettirmek istiyorlar, enflasyon aslında gizli vergidir. "
Teşekkürler , Naci Ağbal olayı başka bir durum ancak Lütfü Elvan a "ben faizi savunan arkadaşımla yol yürüyemem denmesi " bu enflasyonun düşünülerek mi buraya çekildiği konusunda bence soru işareti yani başka bir düşünce vardı ki bonece kendi şirketleri için borç çevirme faizini düşük tutmak ,ancak ilginç olan , faiz artışı hariç Ege Cansen in bazı politikaları desteklemesi ..
Sagolun aydınlatıcı oldu demek ki aldın" aldın say verdim say mantığı "
Bu işin ilmi, faizi arttır, kuru kontrol altına al sıkılaşmaya git yoksa enflasyon coşacak derken,
Siyaset, öyle yaparsak kriz çıkar, işsizlik hortlar, iflaslar olur, seçimi kaybederiz dedi.
Aslında olay bundan ibaret...
O günkü şartlarda iflaslar vardı zaten. Bir çok şirket yüksek kur sebebiyle iflas edecekti. Hatta Şahenk, Ülker Grubu borcunu TL ye çevirdi o günlerde. Muhtemelen yüksek faiz de çok fire vereceğini düşündüler. Hem işsizlik hem üretim de patlama olacaktı. Bir nevi Fed Bernarke gibi yapmayı denediler ekip iyi olmayınca damat bombası vs olmadı. Ege Cansen i sürekli okuyorum bizim durum için yüksek faiz ile çözülmez demişti. Şuan köpüğü alsalar zamanında bence çok doğru yapmış olabilirlerdi. Ama köpüğü almadan üstüne köpürte köpürte gidiyorlar.
Her yerimiz açıldı zaten, inceldiği yerden kopacak, ya da büyük bir kredi bulacaklar uzun vadeli, pazarlık yapıyorlardır, her an 180 derece dönebilirler, tünelin ucundan ışık bekliyorlar, belki de gelen trendir...
-------------------------------------------------
Petrol Hikayesi ???
https://www.tradingview.com/x/8mgnoRh5/
Konut kredileri iyice sınırlandı, neredeyse vermemek istiyor bankalar, kim ve nasıl alacak bu evleri şimdi.
Boş eve 160 TL elektrik faturası gelmiş .
Acaba ışık vs mi açık unuttum diye düşünmüyor değilim
Bir buzdolabı bir derin dondurucu bu kadar çekiyor yada başka bir şey var
İstanbul da Abdullah Türkoğlu, tabanca ile yaraladığı kişinin ailesi tarafından açılan tazminat davasının geri çekilmemesi üzerine dehşet saçtı. Önce davanın avukatı Servet Bakırtaş'ı bürosunda öldüren Türkoğlu, daha sonra kendisine dava açan Öznur Tufan ı silahla vurarak öldürdü.
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem...li_gelismeleri
Mutehassis hekimi basindan vur, oldur.
Her ay onlarca kadini oldur.
Neymis cadir devleti degilmis, hadi canim sende.
burada hep dolardan kkm ye gecenler eleştirilmiş yanlış olduğu yazılmış onların zarar göreceği yazılmış ama aslında kkm dolar düşüşünden koruyan bir yatırım değilmi doları aldığınız andaki fiyatını sabitliyorsunuz cıkarsa cıktığını düşerse sabitlediğinizi+faizi alıyorsunuz
biri bana dolar tutmak yerine kkm yapmanın neden yanlış olduğunu ayşe teyzeye anlatır gibi anlatabilirmi???
Dolarını bozup kkm yaparsan sadece kur farkını alırsın yani yani 1.000 doların varsa gene 1.000 doların olur
Ama o parayı dolar olarak bankada faizde tutarsan paran en az 1003 dolar olur
Ama tl var ise kkm yaptığında %17 artı varsa kur farkı alırsın. Yani mevduatını her ihtimale karşı dolarla sigortalatırsın. Dolar artmazsa sorun yok 1.000 tl 1004 tl olur ama kur farkıda alırsan örneğın dolar %10 artarsa 3 ayda 1.100 tl alırsın.
-Paranızı KKM'de tuttuğunuz zaman ya yıllık %14 faizin vadeye tekabül eden kısmını alıyorsunuz,ya da bu süre içinde döviz kuru daha yüksek prim yapmışsa, bu artış tutarını alıyorsunuz.Ama yıllık enflasyonun %175 olduğu bir ortamda(ENAG),döviz kurundaki artışın yıllık %14 faiz getirisinin altında kalması eşyanın tabiatına aykırı,yani aslında birinci seçenek gerçekte ihtimal dışı.
-O zaman ya paranızı dövizde tutabilirsiniz ya da döviz kurundaki artış kadar TL vermeyi taahhüt eden KKM seçeneğini tercih edebilirsiniz.
KKM'de kalırsanız paranızı %0 dolar faiziyle tutmuş oluyorsunuz ve belli bir vadeyle bağlıyorsunuz,dolar tevdiat hesaplarında ise artık %5 civarında faiz teklif ediyorlar.Ayrıca döviz tevdiat hesaplarında istediğiniz an vadeyi bozup anlık alım satım firsatlarını kullanabilirsiniz,KKM hesaplarında ise vadesinden önce hesabı kapatırsanız hesap açım tarihi ve hesabı kapatma tarihi itibariyle hangi tariheki çevrim kuru aleyhte ise o uygulanır ve yatırma tarihine göre elinize daha az döviz geçer.
Deniz hocam önce değerli katkılarınız için teşekkür ederim..Kkm'yi ben şahsen ileride olabilecek bir faiz artışına karşı bir sigorta olarak da görüyorum..Sizce faiz artışı gibi bir ihtimal yok mu?Bu hükümet daha önce de defalarca söylediklerinden çark etmedi mi? Saygılar..Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
KKM konusunda benim gördüğim oyun teorisi şöyle.
Elinde dövizi olan bir yıllık dövizin artışının TL karşısında %14 den daha aşağıda olacağını düşünerek aradan gelen farkla elindeki doları artırmayı düşünerek bu hamleyi yapıyor.
Mesela %7 artış olsa( olmaz ya mesela dedik) %7 dövizini artıracak.
MB artışı %14 e ayarlar aaltına düşürmez ise bir yıl sonunda aynı dolar ile ayrılmış olacak bankalarda parayı bedavaya 1 yıl boyunca kullanmış olacak.
Özetle KKM ye para yatıran biri dövğz artış hızı %14 altında dövizini artırır üstünde ise oyundan başabaş çıkar zamanı kaybeder.
8 Temmuz Cuma günü motorin grubunda 2,10 TL'lik bir indirim yapılması bekleniyor.
Doğru söylüyorsunuz,bundan önce de defalarca hükümet söylediklerinden çark etti,bu sefer de çark etmesi ihtimal dışı değil.Ama ekonomi yönetimi çark etse bile ,faiz artırsa sizce ne kadar artırır,mesela TUİK enflasyonu kadar %78'e politika faizini yükseltebilir mi.Bence ,hele de seçime 1 yıldan az bir süre kala kalmışken bunu yapması pek mümkün değil,belki %14 politika faizini mesela %24'e yükseltebilir ama enflasyonun çok yüksek olması ve enflasyona kıyasla çok düşük kalmaya devam etmesi nedeniyle hiç bir etkisi olmaz,kimsenin yatırım tercihini değiştirmez.
KKM çok hoştur. Durma bankaya koştur.
döviz büroları ayrışıyor galiba
https://www.nadirdoviz.com/
17,38
Doktorlar iki gün greve gitmiş ilaç yazdıracaktım bayramdan sonra veya özel hastane, konyada bir doktor öldürülmüş 2 gün greve gitmişler , doktorların bayram tatili öncesi 2 gün greve gitmesi iyi niyetli bir eylem değil.Bugün gidip yarın islerinin başında olsalardı tamam ancak bu Konyadaki doktor için istanbuldaki 2 gün kafa izni yapıyor demek .
Ben sağlık personeline şiddete kesin karşıyım ancak personel su anda bütün Turkiyeye şiddet uyguluyor .Amerikada olduğu gibi doktor hatası nedeniyle olum tespiti için hastaya tazminat hakki doktora da sigorta gelmeli ,bu sorunu çözer.Ayrıca adli olaylar az da olsa iskandinav ülkelerinde bile olur.
Eski avukatım , yanlış sünnet nedeniyle küçük bir çocuğun iki noktadan çatallı işeme yaptığını mahkemeye ve adli tıp a tespit için gittiğinde sonucun bunun normal olabilecek bir durum olduğu sonucu çıktığını söylemişti.
Türkiye de doktorlar zor şartlarda ve cahil hastalarla mücadele ediyor ancak sağlık hizmeti , pastanecilik gibi keyfe keder bir iş değil .Bu iki günlük grev çok yanlış bir karar , iki gün olması , ve bayramdan önceye getirilmesi iyi niyet taşımıyor.Nasıl sa bir şey olmaz mantığının bir sonucu. Doktorları ve diğer personeli kınıyorum , bayramdan sonra bir ara günde ve 1 gün yapabilirlerdi.
Özel hastanedeki doktorlar bugün yarin grev yapıyorlar mi , bu şımarıklık bütün sağlık sistemini özelleştirmeye götürüyor. Daha az paraya daha çok çalışınca anlayacaklar ayrıca tıp fakülteleri de ücretli olacak tam miçacaklar.Cahil halk 10 defa soruyor derdini anlatamıyor çalışanı sıkıyor evet doğru ama pek çok hekimin ana baba si da benzer kişiler.
Ben İstanbulda sağlık ocagina gittim ve içeride kimse yok kapı kilitli bir yazıyla grev kararı açıklanmış yani kilitli ve içeride değillerdi , gördüğümü yazdım ayrıca hastanede olup hasta bakmamak ayrı olay onu da desteklemem .2 gün olması dediğim gibi çok yanlış aciller de 2 hekim 1000 hastaya bakamaz.
Herkes gücü kadar etki eder.....
https://www.hakandoviz.com/canli-veri/
https://www.altinkaynak.com/canli-kurlar/
https://www.nadirdoviz.com/
Görmüş geçirmiş birisi olarak siz demi sn. desidero74 ? Emlak başlığında bütün birikimi çökmüş gibi bağıran ev sahiplerini okudukça ( çaresiz kiracıların sesi kısık ) burada da savunmasız sağlıkçıların kısık sesine kulak vermek vermek daha doğru.
Her meslekte toplumun değişik katmanlarından insanlar vardır. Ama eğitimin kattıklarıyla genel doğrularda buluşturulurlar. Verilen emek, katlanılan maddi maliyet, diğerlerinin paraya kavuşma yaşıyla olan farklar vb. konuları düşününce doktorluk gerçekten çok zor meslek. Randevu sisteminde hasta başına 5-10 dakika verilince zaten resmen muayene değil tanışma oluyor.
Tüm bu sistemsel sorunlar doktorların suçu olamaz. Algıyla vatandaşa böyle inandırılıyor. Ama vatandaş işine geldiğinde - avukat kesiliyorya - bu konunun aslını da pek ala biliyor . lakin mücadele etmesi gereken mercilere laf söylerse başına geleceklerden korktuğundan kolay yolu seçiyor. Pandemide bizler günde 1-2 saat maskeye bile katlanamazken ; adamlar gün boyu koruyucu giysilerle robot gibi çalıştılar. Vaatler verildi, tutulmadı. Benim kuzen 5 yıllık polis ( lise mezunu ) yılbaşında 8500 tl. maaş alıyordu. Kendi kardeşi asistan doktor 7000 tl. alıyordu. Bayramda babamı ziyarete geldiklerinde ikisi bu konuyu konuştular.
AKP iktidarından önce mevcut olan kamu personel rejimini çok bozdular. resmen işin içinden çıkılmaz oldu. Aynı işi yapan aynı statüde , aynı yerde çalışan iki memur bile farklı maaş alır oldu. Her ortamda herkesi birbirine düşürmenin başka şekli icad edildi.
yani , bizler de daha bilinçli olmak zorundayız.