Bir kerede büyük artış yapıp zamanla indirmesi de makul. Erdem Başçı öyle yapmıştı.
En kötü GLP %15 olur. Daha altı intihar.
Printable View
Oturmak için aldığım evde önceliğim kesinlikle para değildir.Bu beğendiğim eve ne para isterlerse veririm demek değildir.Herkes iyi kotu hesabıni bilir..
Daire alacaksam güneydoğu cephe ve en üst kat ın bir ya da iki altını tercih ederim..Diğerlerine fiyat uygun olsa da bakmam.Manzara önceliğimdir.Okul ve alışveriş merkezlerine yakınlık önceliğimdir.Otopark önceliğimdir..Komşu onceligimdir..Bunlar olmazsa eve bakmam.Önceki aldığım ev bu şekildeydi.Bu evi aldığımın iki katına sattım.Aşağı katlar aylarca beklerken ben 1 ayda sattım.1 yılı biraz geçti.Şimdi ege sahilde müstakil villada oturuyorum.Hem arsa yatırımı yaptım hem ev aldım.Bu evi de aldıktan 2 ay sonra önceki sahibinin verdiği emlakçı aracılığıyla yüzde 15 fazlasını verdiler.Bir de piyasa ölü diyorsunuz.İstanbul'da 2+1 dairelere milyon tl fiyat bictikleri halde piyasa göcmüyorsa hala göcecegini konusuyorsak bu piyasa daha cok is yapar.
Maddiyat önceligim degildir diyorum..Evin sadece fiyatına bakarsak aldanıriz şöyleki zamaninda arkadasin birine ev ariyorduk 1200 tl civari fiyatlari olan bir sitede 850 ve 900 tl ye 2 ara kat daire bulduk..Dairenin biri 7.katta digeri 9. katta idi..Gittik gezdik ev guzel manzara filan sahane kuzey guney ana yola bakiyor okul karsisinda neyse ben fiyatlar çok iyi bu fiyata bu daireler olmaz mumkun degil dedim.Arkadasta buradaki bazi arkadaslar gibi piyasa öldü fiyatlar geberik bunlar bile cok su kadar fiyata su kadar yilda amorti eder ev matematige uyuyor dedi.Ben de burada 5 sene otururum dedi.Yalniz 9 mu tutsam 7 yi mi tutsam karar veremedim aksam hanimla istisare edek bi de o gorsun dedi..Sonra hanimla gitmisler ki 8.katta bi deli otururmus geceleri surekli bagirirmis..:)) 4-5 defa tutulmus daireler giren cikiyomus...:))
Yukarda arkadaşın biri ne zamandır takip ettiğim ve satılsa da alsam dedigim ev gecenlerde satılıga çıktı üstelik fiyatı da normal ama almayacağım demiş.Bizim bir arkadaş vardı yatirim hesabı olup sürekli nakitte bekleyen bist 75 bin civarında kağıtlara pahalı der bu fiyatlardan asla almam şöyle bi 68 70 gelsin ben de alacağım derdi..Nihayet 68 bine düştü aldı mı tabii ki hayır o zamanda 60 bini beklerim daha da düşer dedi.Beklemenin sonu yok..Ev fiyatı düser kredi artar, kredi düşer ev fiyatı artar.Sonucta kimse kolay kolay zararına malını vermez.Ha bir zorda darda kalmışın evini düşüreyim diyorsanız o başka..
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hiçbir şey sürekli yükselemez.....
1- Türkiye nin geçmişten gelen konut talebi vardı, 2005-2015 yılı talep patlaması oldu.
2- Diyorsunuz nüfus artıyor. doğru ama fakir halk çok çocuklu oluyor onlar da fakir oluyor ve onlar mı alacak.Zenginler çok çocuk yapmıyor ve eğitimi betondan önemli görüyor...
3- Burda konut fiyatının düşmesini istemeyenler çok...Kim onlar..Emlakçılar, Al-satçılar, Mütahaahitler, arsa sahipleri, bu sektörden beslenen 200 sektör, EN ÖNEMLİSİ DEVLET.
4- Şehirler artık doydu......
5- Arz fazlası var....görünen o ve herkes devletten teşvik, vergi indirimi, af falan istiyor, şu an için dayanmaya çalışıyor..
6- Bankalara inanılmaz bir baskı var,bankaların elinde de çok konut var icralık...
7- Fiyatlar insanların alım gücüne göre çok şişti
8- eskiler konuta yatırım 20 yılda, dükkana yatırım 10 yılda geri dönmeli derler böyleyse yaptıgın yatırım doğru , değilse yanlış derler..
9- şimdi bakıyoruz f/k konut ta bile 30-40 yıl olmuşşş
10-Bankaya bi iş için gidiyorsun abi 500.000 tl ye %15 bağlayalım diyorlar...
11- İktidarın bu kadar destekçisi yok ama kimse düzenim yıkılmasın gelirim kesilmesin, konut kredim var...vb. şeylerle seve seve iktidara oy veriyor ama onlarında suyu ısındı.bunu para babaları biliyor. bizim bilmediğimizi görüyorlar ve nakitte, dövizde kalıyorlar...
12- burayı okuyorum konut piyasası şöyle iyi, yok geçen sene aldım, bu sene şöyle sattım şaşırıyorum
13- Türkiye de adettendir 10 yıl bir sektör patlar ,bu konutta 2004 de başladı, 2015 de bitiyordu ki hükümet tarafından uzatmalara götürüldü ben bitişi 2019 ilk bilemedin ikinçi çeyrek olarak görüyorum......
14- Konutta al sat devri bitti bitiyor, bence tabiiiii
https://www.sahibinden.com/emlak-endeksi
sahibinden endeksine göre istanbul yüzde 5 değer kaybetmiş bir senede. Beşiktaş yüzde 17. Reel'de ne kadar göçmüş otur hesap et. Müteaitmisin, emlakçımısın, trollmusun, neysen artık işkembeden sallıyorsun. Heryer satılık kiralık ilanı dolmuş kimse ne alıyor ne tutuyor. yazdıkların tamamen hayal ürünü.
He canım he darda zorda kalmış müteaitin evini düşürcem. İstediğin kadar pembe tablo çizmeye çalış herkes ahaber seyretmiyor.
Bir link veriyon madem alt tarafa da baksaydın bari Catalca Silivru Sile İstanbul'da degil mi? Ya Edirne Nevsehir Denizli Türkiye de degil mi?
İstanbuldaki aşırı yüksek kimi daireler nedeniyle bu düşüş zaten.Hiçkimse bunların fiyatının normal olduğunu söylemedi.Ben de böyle birşey demedim.Diyelim ki 1 milyondan yüzde 5 inerek 950 ye düstü yahut 900 Bu da göçme sayılmaz.Düzeltme denilebilir.
Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları
2016-12 / 2017-11
https://i.hizliresim.com/ROzqXa.jpg
Cumhurbaşkanı*Tayyip Erdoğan, yeni dönem belediyecilik anlayışından hareketle bundan sonra yapılacak binaların 5 artı 1 esasına göre yapılması talimatı verdiğini, buna uyulmasını yakından takip edeceğini söyledi.
Erdoğan:*"Her yerde çok katlı binalar. Şimdi, Çevre Bakanımız Mehmet Özhaseki’yle konuştuk. Bundan sonra izni verilecek binaların 4 artı bir olmasını istedim. ‘Tüm Türkiye’de tüm belediyelerde bu sınırlar aşılmasın’ dedim. Sonra bakan bey bana geldi. Müteahhitlik açısından 4 artı birin kurtarmadığını söyledi. Sonra 5 artı bir olarak anlaştık. İzleyeceğim"
Bunun emlak piyasasına yansıması ne olur beyler bayanlar?
Boş boş konuşmayalım. Bilimsel... bankalar batak emlak sektörüne seçici kredi veriyor.
3 konut kredisi talebinden birine ret!
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ekim'de, 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,8 düşerek 38 bin 593'e geriledi. Sektör temsilcileri, söz konusu gerilemede, banka kredi faizlerinin yükselmesi ve vatandaşların konut kredi başvurularının geri çevrilmesinin etkili olduğunu söyledi.
https://emlakkulisi.com/3-konut-kred...ine-ret/554950
Bunu da verdiğiniz siteden aldım.
https://emlakkulisi.com/konut-satisl...kosuyor/554843
[emoji1]
İyi o zaman sorun yok. TÜİK enflasyonu da %10 hesaplıyordu. :)
Dolar %30 artmıştı oysaki. :)
Ben lafa inanmam iner sokağa bakarım. Satılık ev konut sayısında senin mahallende semtinde bir azalma mı var artış mı var? Benimkinde bariz artış var. Hem de çok nezih bir konum. Öyle sorunsuz.
Emlak sektöründe tek kurtuluş yolu var.
Sektörde Kötü niyetli olan paydaşları (müteahhit, kiracı, alıcı, satıcı, emlakçı, site yönetimi) acımadan en hızlı şekilde cezalandıracak sistemi kanunları ve hukuk sistemini kurmak. Emlak sektöründeki basit davalar 1 Ay içinde maksimum çözülmeli. Sektördeki kötü niyetli olanlar hapis cezası almalı, Büyük para cezası almalı. Sahtekar olan her kimse sistem bunu aforoz edip cezalandırmalı. Kanunlar istisnasız ve kati olarak uygulanmalı.
Bunları yapsalar, sistem olsa emlak piyasası canlanır. Çünkü Türkiye aslında ucuz. Ama ucuz demek bela demek olmamalı yatırımcı için. Beladan uzak durmakta fayda var sistem düzelene kadar.
İşine geldiğine inanıyorsun ama...Tuik enflasyonu yüzde 10 hesaplıyorsa bu hesaplamanın sahte olduğunu değil icerikte hesaplanan ürünleri eleştirmeyi gerektirir..
Ben 2 yıldır sürekli izliyorum piyasayı..Bizzat sokak sokak geziyorum..1.5 senede kendime ait bir ev sattım bir ev aldım..Fiyatı (ederi) yüksek olan evlerin satışı biraz uzun sürüyor ama bir arızası yoksa mutlaka satılıyor..En son geçen gezmeye cıktım.Mezarlık manzaralı villalar bile satılmış.
Bu sektörden azıcık anliyorsan zaten bir eve ne kadar verilir ne eder fiyat balon mu degil mi hemen anlarsın.
İstanbul'da 40 senelik evlerin fiyatlarında düşüş olması gayet normal.Zaten büyük deprem beklenen bir kentte o kadar senelik evlerin o fiyatlara satılması mantik dışı..Millet zamaninda alıp etmis edeceği karı..Yüzde 17 düşük satsa ne olacak? Adam elden çıkarmaya bakıyor.
Bunun dışında nüfüsü sürekli artan büyüyen gelişen kentlerde fiyatların düşmesi hayalden öteye gitmez.
15 yıldır bakanı, mv si hakimi polisi hep inşaata betona çalışıyoruz.
Yeter da...
Şu emlak sektörünü nasıl ihya edebiliriz in çeyreği kadar teknoloji sanayi yazılıma ağırlık versek 10 seneye uçarız ama...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ev değil dert sahibi oldular..
Tapu, aidat, metrekare, ortak alan ve site yönetimindeki sorunlar nedeniyle son dönemde ulaşan şikayetlerde yaşanan artış dikkat çekiyor.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...dular-2118197/
Geçenlerde gecedeki reklamlardan biri 1+1 270 binden başlayan fiyatlarla kendi bünyemizde taksit aradım neyse dedim ayda 5 bin öderim veya 36 ay ara ödemede yaparım peşinatim yok dedim demezmi 270 bin nakitte normalde 330 bin taksitle 50 metrekare bile yok yakındır bu sektörün patlaması her yerde bu kadar reklam iyiye işaret değil fiyatlar aşırı derecede düşük hiç bir sektörde yok böyle bir kar marjı 100 e mal et 400 500 bine sat
HUAWEI TAG-L01 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
istanbul özelinde konuşuyorum:
her açıdan sürdürülemezlik var:
1. çevresel sıkıntılar: yeşil alan azlığı, kirlilik
2. facia trafik
3. nüfus yoğunluğu
4. fiyatların yüksekliği
şu anda hepsi birden önemli hale geldi. çarpan etkisi arttı ve dolayısıyla sürdürülemezlik oldukça yükseldi.
Halk oyunlari ekibimiz Macaristan'a iltica etmis iyimi.
http://www.mynet.com/haber/guncel/so...iler-3535752-1
Neden acaba ?
Cennet gibi ulke, hukuk devleti (!)
Adalet heryede(!)
Rahat batiyor bunlara rahat.:he:
Bugün vob topiginde biri fetöcü olabilirler demiş ciddi ciddi. Artık insanın asabı ve ruh hali bozulmaya başlıyor.
emlak bitik ve çökecek bence.
hele İstanbul'da yaşanmaz artık.
Ne gibi bir neden olabilir acaba Macaristan'a iltica etmek için? Türkiye İran mı, Kuzey Kore mi?
yaptığım bırkac basıt hesapla.
100.000 tl ile 02.01.2014 tarihinde usd almış ve bugüne kadar aylık vadelı yapmış olsaydık yaklaşık değeri 47.000 usd tl karsılıgı 181420 TL - aynı ana paramızı yaklaşık 4 yıl aylık vadelı mevduatta tutsaydık 174.000 tl bileşik getırısı oluyor. usd tutan azda olsa karda ama kur asagı gelırse cokda fark kalmayacak.
01.01.2016 tarihinde usd almış ve bugüne kadar aylık vadelı yapmış olsaydık yaklaşık değeri 35000 usd tl karsılıgı 135100 TL - aynı ana paramızı yaklaşık 3 yıl aylık vadelı mevduatta tutsaydık 150.000 tl bileşik getırısı oluyor. usd tutan zararda. bilgi amaçlıdır
İstanbul da yolların asfalt yerine beton olması lazım. Ama rantiyeciler ve rüşvetçiler asfalt yoldan vazgeçmez. Yap yap boz tekrar yap boz tekrar yap!
Türkiye'nin İlk Beton Yolu 11 Yıldır Bozulmadı
Afyonkarahisar'da 2004 yılında deneme amacıyla yapılan Türkiye'nin ilk beton yolu, onarım ve bozulma olmaksızın 11'inci yılını tamamladı.
https://www.haberler.com/turkiye-nin...880625-haberi/
Asfalt yolu yapmayı beceremiyoruz. Beton yapsınlar daha iyi olur binanın yerini alır
GM 5 Plus cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
k.kore'den kaçtı iltica etti japonya'ya falan diye hiç haber duymadım.. aynı şekilde iran'dan kaçarak iltica etti' haberi de duymadım.. iranlılar kitlesel halde zaman zaman türkiye'ye geldi, şah devrilince ve sonra ırak-iran savaşı döneminde.. 1990 gibi istanbul nüfusu 7 milyon falanken istanbul'da 500.000 iranlı vardı.. bi ülkeden kaçanlar hiç bir zaman alt sınıf olmaz, üst sınıf kaçar, kaçmaya onun gücü vardır, kaybedecek bir şeyleri olması lazım ki- kaybetmemek için kaçar.. suriye giib nüfusun yarıdan fazlasının göç etmek zorunda kaldığı gibi ekstrem keyys değildi iran örneği
zaten sokakta karşıdan geldiğini gördüğüm herifin iranlı mı, erzurumlu mu, yoksa gürcü mü olduğunu ayırdetmek imkansızdı benim gibi bir egeli için.. iranlıların hemen hepsi mükemmel türkçe konuştuğu için, herhangi bir kürt aksanını hemen farkedebildiğim halde iranlıda böyle aksan farkı görmezdim..
bugüne dönersek, yurtdışına avrupa'ya falan turistik gezilerde şehrin kalabalığı içinde kimin türk olduğunu/olabileceğini %80-90 tahmin edebiliyorum uzaktan.. yurtdışına gitmek lazım- bu ülke yaşanmaz oldu' korosunun seslendirenleri de aynı güruh.. hepsi çift okey boşta rahatlığına erişmiş maddi olarak, ama asgari ücretle 4 kişilik aile geçindiren kitle adına duyduğu kaygıdan ölüyor nerdeyse:)
bu ülkede yaşanmaz diyenler gitse, ülke rahatlar
İran yada Kuzek Kore nasıl ki?
Herkesin kendine göre nedeni var. Onlar da büyük ihtimal kalanlara nasıl bir nedenle kalıyorlar diyor olabilir😂😂
Şaka bir yana son 8-10 yılda pek çok arkadaşım gitti. Şikâyetçi olup geri dönen görmedim.
Bu 8-10 yılı siyasetle bağdaştırmayın yaş itibariyle çıkabilecek konuma gelme dönemidir bu.
https://www.ntv.com.tr/video/dunya/k...Ak-FcAW1yT1vdw
Iran'dan kaçmaya gerek yok sınır kapıları açık. Vize alabilen atlayıp uçağa abd, avrupa uçuyor. Alamayan TR yerleşiyor...
Dediğiniz gibi hep imkânı olan çıkıyor. Çünkü gariban adamın bir canı var onu da riske atmak istemiyor.
Ve bu ülkeyi 30 yıldır yönetenler ( daha öncesini yaşamadım bilmem) azıcık "bu ülkede yaşanmaz" diyenlere kulak verse bu ülke hem bunu diyenler hem de buna karşı çıkanlar için daha yaşanılabilir bir yer olurdu.
Ülkeden şikayetçi olup yurtdışına "taşınma" fırsatı kovalayanların hepsi gidebilse Türkiye'de kişi başına düşen GSMH Pakistan seviyesine iner. Kültür, eğitim ve bilgi erozyonunu hayal bile edemiyorum.
Bakın güzel de bir örnek var, ülkeden asla gitmeyecek birinin yazdığı doktora tezi...
https://eksisozluk.com/erzurumda-yaz...-tezi--5516468
Türkiye kadar kolay para kazanılacak yer varken adam neden gitsin ki ?
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Abowww , gidenler kimlermiş ?
''Bu iktidar döneminde muteber olan, para kazanan, servetine servet katan, ihaleler alan işadamlarının Londra'da 10-12'şer tane ev satın aldığını hatta birbirlerini teşvik ettiğini duyuyorum.''
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/di...tan-isadamlari
Vahdettin de ingiliz gemisine binmişti !
Tesadüfff
Bunlar ornek sayilmaz.
Bunlar onceden de hirsizdi.
Simdi gercek sartlari konusalim.
Is muracaatina gidecek yol parasi olmayan belki onbinler var.
500 bini olan icin ikinci 500 bini kazanmak pek onemli degildir.
Sifirda olan birinin ilk 10 bini cok onemlidir.
Turkiye, tum koseler cok saglam tutuldugu icin, yeni gelene yer acmanin cok sert reaksiyon gosterildigi ulkelerden biri.
Hatirlarmisiniz, Tunus'ta, Univ.Mezunu bir yurttasin isporta tezgahi ve malini aldiklari icin kendini yakmisti.
Bizim ulkemizde henuz bu tur reaksiyon yok.
Ama yakindir.
Cunku is konusunda bicak kemige dayandi.
Bloomberg de konuşuyorlar ...
- kiracınızı kaybetmeyin
-tefe/tüfe yi baz almayın
-zam yapmayın
Is'te bu yuzden dibe vuramiyoruz.
ABD'de durum boyle olmadigi icin ac adam 20 dolar icin cinayet isler.
Ama bizdekinden cok daha hafif nedenlerle toplumsal olaylara varan tepkiler verir.
Ingiltere, Tv'lerde kamu duyurusu yapar, cebinizde 20 pound nakit bulundurun, bos yere olmeyin diye.