:ok:,aynen,çünkü 24-26 konusuluyor sektör içinde,ilaç firmalarıda dertli,sanırım yılbası sürprizi olabilir,zaten vergilerde %100 üstünde artırılıyor...ytd.
Printable View
dolar bazında nerdeyse %200 seviyesinde para kazandı herkes
emlak, taşıt ve borsa olmak üzere
ülkede şu anda bütün enstrümanlar balon olmuş durumda. emlak ve borsa başta olmak üzere
emlakta yurtdışı satışlar nerdeyse tamamen durdu
piyasa oyuncuları aptal değil ! en ucuz enstrümanı hemen keşfedeceklerdir
inşallah hükümet aptal değildir bu enstrümanı onlara ucuzdan verme gafletinde bulunmaz
yok mu hükümet içinde bir aklı selim ???!
Ben sanmiyorum.
Yoksa, bu kadar gercekler ve rakamlar ortadayken, hangi kafa farkli bir algi yaratmayi secim stratejisi yapar.
Sokak roportajinda yasli biri konusuyor, Almanya'nin durumu cok kotu, isinacak gaz yok, odunu komuru buradan gidiyor.
Almanya'yi ruyasinda bile gormemis biri.
Adam yalan konusmuyor, inandiklarini soyluyor.
Asil yalancinin kim oldugunu biz biliyoruz ama bu adam bilmiyor.
Rekabet Kurumu, BİM, CarrefourSA, Migros, Şok ve Yeni Mağazacılık'a cezaya gerek olmadığına karar verdi
Rekabet kurumu : 13 teşebbüs hakkında dolaylı olarak marketlerdeki raf fiyatlarının artmasına sebep olabilecek rekabet ihlali türlerinden olan kartel ve/veya yeniden satış fiyatının tespiti sebebiyle;
• Coca-Cola’ya 272.159.349,36 TL,
• Eti’ye 173.263.933,89 TL,
• Pasifik Tüketim’e 106.002.255,94 TL,
• Pepsi’ye 92.506.885,85 TL,
• Frito Lay’e 87.954.615,82 TL,
• Düzey Tüketim’e 48.190.012,34 TL,
• Red Bull’a 25.711.530,05 TL,
• Unmaş’a 24.223.008,88 TL,
• Şölen’e 15.680.173,63 TL,
• Haribo’ya 10.204.678,30 TL,
• Kent Gıda’ya 8.775.984,66 TL,
• Glaxosmithkline’na 8.424.667,29 TL,
• Doğanay’a 5.553.551,61 TL
olmak üzere toplamda yaklaşık 878 milyon TL idari para cezası veril
RTE ve onu destekleyen yalamaları izledigi kesindir..peki alamanyada yasayan Türklere ne dersin,ülkemizim kıymetini bilin hersey bol ve ucuz süperrr ülkeymişiz,spiker soruyor o zaman buraya gelin,peşi kıvırıyor,yani davulun sesi uzaktan hos gelirmis,ortalama 3000-4000 euro alıyorlar,1000 euro kira verseler çok iyi geçinip tasarruf yapma imkanlarıda var,burada o para 60,000 yapıyor,bizde ortalama kazanç 5000-7000:he:
Medyanın ne kadar büyük bir güç olduğunu daha iyi anladım. Hedef kitle ne kitlersen kitle. Zamanında illüzyonist David copperfield vardı. Ne gösterileri vardı. İnsanlar gerçek sanırdı. Bizdeki cevherleri görseler...
Diger ülkeleri bilemem.
Ancak GER'de türkler geldiklerinden beri finansal olarak GER devleti icin her yil arti gelir yaratiyorlar (toplamda).
Son olarak bu konuda 3-4 yil önce okumustum bu bilgiyi. Son 3-4 yilda da pek bir sey degistigini sanmiyorum.
Enflasyonun boynunu tüik le kırmış olabilirler. Lakin gerçek enflasyon markete girdiğin an başlıyor yüzüne soğuk soğuk vurmaya. Belki abartılı olacak ama kredi kartılı yada kredili elde olan nakit ile ne alacaksam ne ihtiyaçsa yıllık gelecekte lazım olacaklar dahil hepsini aldım almaya çalışıyorum. Birim olarak da gram altın tercih ediyorum seçime kadar azar azar.
Dolara 3,5-7-9 baskıları oldu sonuç ortada. Burada da baskı olacak putin yardım edecek nereye kadar seçime kadar seçimden sonra putine deriz parayı kime verdiysen ondan al. Yada benimle iyi geçin bundan sonra putinin bizle iyi geçinmekten başka nefes borusu yok.
Ülkeyi dingonun ahırına çevirdiler...
Kasiyere, ‘Başın neden açık’ diyen Faslı şahıs sınır dışı edilecek
İstanbul’da bir markette kasiyerin başının açık olmasını ve alkol satılmasını eleştiren Fas uyruklu M.A.E.’nin görüntüleri tepkilere sebep olmuştu. Polisin gözaltına aldığı M.A.E.’nin Türkiye'deki oturumu iptal edilerek sınır dışı edileceği öğrenildi.
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem...arari-7532295/
Eğer doğruysa bu sene ocakta olduğu gibi elektrik ve doğalgaza %150 zamlarla uyanmayacakmışız. Gerçi zaten doğalgaz ödemelerini Rusya erteledi. Eşektriğin de çoğu doğalgaz santrallerinde üretiliyor herhalde...Yalnız seçim sonrsına çok büyük zam birikiyor...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz ve elektriğe ocak ayında zam yapılmayacağını duyurdu.
https://www.borsagundem.com/haber/do...ayacak/1710538
Eyt yasası önümüzdeki seneye kaldı. Bunun önümüzdeki seneye kalmasının sebebi Reisin emrine rağmen olması mümkün değil. Muhtemelen eyt finansmanı ve eyt kıdem tazminatının piyasaya girmesiyle otomobil, konut, arsa, altın, döviz, beyaz eşya, mobilya sektöründe hareketlilik sağlayacaktı. Hem asgari ücret, zammı, memur ve emekli zamları, hem yeni yıl zamlarıni piyasa kaldıramayacak yada enflasyona etkisi olacak diye geciktirildigini düşünüyorum.
Geçen eyt kıdem tazminatının alabileceği ikinci el araba piyasasındaki rakamlara baktım . Eyt lilerin %10 u kadarı ikinci el araç alsa ülkenin en büyük araç ilan sitesinde o kadar araç yoktu.
Emeklilik yasası çıkarılırken bir kaç cılız ses dışında itiraz gelmedi , mezarda emeklilik falan lafları az biraz hatırlıyor gibiyim ama kesinlikle ciddi bir direniş olmadı , sağ ve satılmış sol birlikte hareket etti , isin ilginç yanı , sağ kesimin yaşlıları hakiki solcuların kazandırdığı hakları alabilmek için onlardan önce bankaların önünde kuyruğa girmeleri . Ne tezatlar ülkesiyiz , boyle oldukça burnumuz bolluktan kurtulmaz.
Basit bir matematik ile hem eyt nin tazminatı hem asgari ücret memur işçi emekli zammı bunlar piyasaya ciddi etki edecektir.
EYT yasası çıktığında bunu Anayasa Mahkemesine RP götürmüştü. Anayasa Mahkemesi solcu üyeleri itirazı redetmişti. AKP de bunun nimetlerinden faydalandı.Neyse düdüklenen kesim alkış tutarak Yaşa Reis diyorlar.Emekli olanlar da fakirleştikçe gençlere saldırıyor çıkar telefonu modundalar.
Neyse EYT seçimden sonra belki vizyona girecek
Bu nasıl popilistlik böyle.
Asgari ücret 2022 Temmuzunda zamlanmıştı. Temmuzdan bugüne 5 aylık enflasyon %14 Aralık ayı %3 çıksa olsun olsun %17-18 enflasyon. Nasıl oluyorda %50 üstünde bir zamdan bahsediliyor.
Bu durumda 6 aylık enflasyon zammı ile %17-18 zam alacak emekli taş mı yiyecek. 12 milyon emekli aklını başına topladın. Bu iktidardan önce Sözde kılıçdaoğlunun batırdığı sistemde bile en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerindeydi. 11.300 gün primle iş hayatım boyunca asgari ücretin 3 katından fazla değerle prim ödedim.Bu ülke de ne yazık ki çalışana üretene değil tembele hırsıza değer veriliyor. Hükümet yine patronun parasıya asgari ücret şovu yapacak. Aynı şovu devletin kasasından çıkacak emekli içinde bekliyoruz.
L20 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu arada 17-25 Aralık haftasındayız. Youtubeda birkaç videoya rastlamasam ben de unutmuştum. Özellikle bohçacının o dönemki ateşli lafları...nereden nereye...
Birileri ekranlarda yine başladı ; asgari ücreti beklemeden zamlar geliyor vb. yok 2. el araç piyasası coşmuş, yok konutlara bir tur daha zam geliyormuş falan.
Ahanda buraya yazıyorum. En geç mayıs ortasına kalmaz elinde aracı, krediyle aldığı evi olanlar yandım anam diye satacak adam ararlar. Nedenini yazamam. Sadece yaşayarak öğreneceksiniz. Ekranda pazarlanandan uzak duran, kendi çevresinde keşif yapanlar kazançlı çıkacaktır.
Yatırım tavsiyesi ve araç- konut tavsiyesi değildir.
Insanlar gecinemiyor kardesim.
Eger TUIK'in verileri ile hesaplama yaparsaniz, gercek fiyatla karsilasinca ac kalirsiniz.
Isci kesiminin 9.000 TL. ( bugun icin 480 USD.) talebi gayet yerinde, Emekliler icin ise gelecek hukumet asil isi yapacaktir.
Onlar icin bir benchmark olussun yeter.
1975-2022 arası asgari ücret dolar karşılığı
https://geziplani.net/yillara-gore-asgari-ucret
Ülke 2008 den sonra tepe aşağı giderken asgari rampa çıkıp duruyor.Neyse herşeyin hayırlısı.
Bir evin bedeli maksimum 15 yıllik kira bedeli olarak hesaplanır. Türkiye'de durum değişti. Bundan on sene önce aldığın ev bedava gibi. Eski evleri bilmiyorum ama yeni konutların arsa ve inşaat maliyeti 1,5 milyonun üzerinde kentsel dönüşüm var, arsa sahibine %50 ye yakın veriyor yani bir daire sana bir daire kendine yapıyor böyle bir durumda yeni konutlar için fiyatların düşmesi uzun yıllar alır.
bu noktada ciddi bir paradokstan bahsetmeden geçemeyeceğim.
eğer konut fiyatlarının bu seviyeleri normal ise dolar için bu seviyeler anormal derecede düşük.
konut fiyatlarda 1 yılda dolar bazında %200 den fazla artış gösterdi. 500 bin liralık evler 2.5 - 3 milyon bandından işlem görüyor.
dolar - emlak makasının çok yakında kapanacağını öngörüyorum.
makroekonomik verilerin hiçbiri sürdürülebilir olmadığı gibi, bu sektör içinde değil.
Artik hesaplari farkli yapmak gerekiyor.
500.000 TL. ye ev var mi ? Yok.
Ya 1.000.000 TL. belki.
Peki 1.000.000 TL, bugun alsan kac dolar yapar, boluyoruz 18.80 'e , 53.191 USD yapar.
Bu parayla 50.000 adet Eurobond aldik, 6 ayda bir % 4.3 faiz odemeli, yillik % 8.60, yilda ne getirir, 4.300 USD.
Bu da 80.840 TL yapar.Aylik 6.700 TL.
Enflasyona yenilmeyecek, dolar kuruna gore her yil artacak bir gelir. ( Eurobond vadesine gore de ki 10 yil.)
Simdi adam bu hesabi bilse ve yapabilse ev alir mi ?
Ya cocuklara kalirdi, ee dolar kalsin daha iyi degilmi ?
Bu 50.000 dolar ana parani 10 yil sonra bi tamam geri aliyorsun, tuttugun sure de kira'ni faiz geliri ile oduyorsun.
Ya bizim semtlerde 6.700 TL. kiraya ev yok.
Tasin o zaman Hakkari'ye birader ne diyelim.
Burada anlatmak istedigimiz, ev alamamak dunyanin sonu degil.
Doğalgaza %150 zam yazmış geride bir arkadaş ,
asgari 9000 olursa %200 bile mümkün :)
Tahminim düz 10.000 :oleyo:
herşeye zam gelir, öyle böyle değil :)
ekmek soğan ve az tuz :)
Bandırıp yiyeceğiz artık :)
Prim ödeyenlerin malum şahıslara borcu yok yuksek prim ödeyenler zaten okumuş kesim oy vermez oy veren avantadan emekli maaşı alanlar bazı avukatlar geçmişte çok adamı yalancı şahitlerle is yeri kapandı bunlar tanık sahibi öldü veya bilmiyoruz orada çalıştım diyerek mahkemede ,ziraat pangasindan kalan prim borcu için kredi de çekerek cebinden para çıkmadan emekli oldular .Çok azı sgk yakaladı emekliliği iptal etti .Köyden hayatında çıkmamış istanbul , ankaradan emekli olanlar var tanıdığım unlar için gençlerin geleceği bizim de şu anımiz karartiliyor.
Herkes bir gün asgari ücretli olacak slogan bu .