Ekimden bu yana sallansa da bugun 121 bence dogru yolda. Trump çini dövmezse
Printable View
Selamlar.
Yeni denk geldim - paylaþmak istedim.
Biliyorsunuz kaldýraçlý endeks eft'leri var. 3x kaldýraç çok tehlikeli - ancak kaldýraçlý kaldýraçsýz bir sepet oluþturarak riski minimize edebilirsiniz.
Þu linkten bulabilirsiniz. 22 yýlda parayý 30'a katlamýþ belli bir DD ile.
Aþaðýda link:
https://testfol.io/?s=aPkWNc3c6sl
Öðrendiðim yer 50% kaldýraç, 50% kaldýraçsýz sepet öneriyor. Ancak bence 25% kaldýraçlý, 75% kaldýraçsýz daha iyi. Belli bir dd ile iyi bir getiri.
%25 QLD, %75 QQ. 20 yýllýk test aþaðýda:
https://testfol.io/?s=io86CZNngBL
Yaklaþýk 19-20% yýllýk getiri. %62 DD ancak bu 20 yýllýk getiri unutmayýn.
Merhaba. 3x kaldýraç deðil. %75 kaldýraçsýz, %25 2x kaldýraçlý. Son 20 yýl analizinde (link yukarýda) yýllýk %20 getiriyor.
Eðer dolar düþecek ile endiþeliyseniz, örneðin EUR'a karþý, currency-hedged ETF'ler var. Ancak bir yýlda %18 kaybedenler var iki yýl önce.
A currency-hedged ETF is an exchange-traded fund that tracks the values of overseas securities, without exposing the investors to excess currency risk. It does this by holding forward contracts for the base currency as part of its portfolio, which gives a payoff if the currency price increases.
Yurtdýþý hisse vergi beyaný için bir yere denk geldim. Nedir ne deðildir - bilemem.
Ancak, 5.040 TL çok ucuz. Ben 3 yýl önce vergi beyaný için 35.000 TL ödemiþtim.
Þurasý:
www.hissevergibeyan.com
https://www.hissevergibeyan.com
Altýnda yazan:
Firma Ankara Ticaret Odasý (ATO)'na kayýtlýdýr. ATO Disiplin Kurulu, meslek onuruna veya meslek düzen ve geleneklerine uymayan eylem ve davranýþlarda bulunan üyeler hakkýnda disiplin cezalarý uygulamaktadýr. Detaylý bilgi için ATO Tüketici Rehberi linkini kullanabilirsiniz.
Burasýda var. Oldukça popüler gibi. Bazý %40 indirim kodlarý ile fiyat düþüyor.Ben kendim hesaplýyorum ama bunuda alýp bir kontrol etmek istiyorum.
https://www.kolayvergi.com
Evet güvenlik kýsmý benimde hoþuma gitmedi.
Evet vergi donemi geldi hesaplama icin hangi platforma karar verdik. Kullananlar geri bildirim verirse guzel olur.
Ben oturup hesapladim ama bu platformlarla test etmek istiyorum
Tapatalk kullanarak iPhone aracılıÄıyla gönderildi
https://x.com/nasdaqsmallcaps/status...211451846?s=46
Midaslilar hadi yine iyisiniz
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ýþ Yatýrým ile çalýþýyorum. Ancak büyük bir kurum olduðu için hantal.
Midas ile ilgili sorularým var (baþka aracý da olur güvenilirse)
2. DRIP konusu var. DRIP yapýyorlar mý? Yani otomatik az masraflý temettü otomatik yatýrýmý. Tam Türkçesi'ni bilmiyorum-söyleyemedim. Anlatmak için aþaðýdaki kaynaklarý göstereyim sizin için buldum:
https://stockevents.app/tr/help/divi...ment-plan-drip
https://docs.familiarize.com/tr/glos...nt-plans-drip/
3. Yurtdýþýnda hesabým olan bir yatýrým kuruluþu var: Swissquote.
Bana bir email yollamýþlardý. Hisselerimizi ve menkul kýymetlerimizi kiralýyorlarmýþ büyük kuruluþlara. Neredeyse %5 kadar ekstra getirisi var. Anlaþýlabilir kýlmak amacýyla: sanki elinizde duran hisselere ekstra faiz alýr gibi. Aþaðýda link. Midas veya baþka aracýda var mý?
https://www.swissquote.com/en-ch/pri...o&utm_content=
Belki bu konular çok bilinen konulardýr.
Selamlar
-DRIP konusu var Midasta. Hesaba yatan temettüleri otomatik hisse al seçeneði var. Komisyon da almýyor.
-hisse kiralama Midasta yok biliyorum. TR'de olan kurum da yoktur.
Benim de bir sorum olacak; Avrupa'da bir banka hesabý ile ilgili. ZEN haricinde Avrupa'da hesap açabileceðimiz masrafsýz banka tavsiyesi var mýdýr? Zen swifte izin vermiyor sadece SEPA içinde transfer var. Kart özelliði güzel.
Kolayvergiye üye oldum. Midas ekstrelerimi yükledim. Ben zaten hesaplamýþtým bir yerde kendi hesabýmý kontrol etme amaçlý denemek istedim. Daha çok temettü gelirim var. Onlarý benim hesabýmdan farklý kurla hesaplamýþ ondan tam tutmadý.
2-3 gün sonra midasta vergi dökümünü verdi. Onlardaki tutarlar %99 oranýnda bendeki hesapla tuttu. Sadece bir temettü ödemesinde farklý ödemeler görünüyordu. Ýlettim vergi durumu farklý olan bir ETF'den kaynaklanýyormuþ. O tür Etf'lerdeki özel durumuda hesaplamaya katacaklarýný söylediler. Ay sonuna doðru tekrar vergi dökümünü alýp kontrol edeceðim.
Alým satým iþlemlerim pek fazla deðil. Onda rakkamlarý tutturamadým. Üfe-tüfe maliyet ve stopajýn hesaplama mantýðýndan olabilir. Onlarýda bir ara kontrol edeceðim.
Bu arada alým satým iþlemlerinde 2024 yýlý için zarardayým. Bunu beyan edip, seneye kar edersem oradan düþebiliyormuyum? Bu konuda bilgi alabilirsem sevinirim.
Kur konusu benimde kafamda soru isareti. Normalde kur konusunda merkez bankasi sanirim her gun 15:30 da kur acikliyor. Bu bir sonraki gun icin hesaplama kuru diyen var (resmi gazete ile ilgili sanirim) Bu nedenle bir gun onceyi alin diyen var. Bir kismi ben hisseyi mesaiden sonra satiyorum bu kur gecerli diyen var.
Ben anlamadim.
Yurtici ufeyide cozmeye calisiyorum.
Araci kurumlarin vergi isine girmeme mantigini anliyorum.
Sonuc kur getirisi vergiye tabi oldugundan kar orani oldukca dusuyor.
Benim bildigim ayni donem icinde mahsuplasma var.
Ama bu isler karisik. Beni asiyor. Bu nedenle uzmana danisin.
Tapatalk kullanarak iPhone aracñlñÃñyla gönderildi
https://tr.linkedin.com/pulse/tcmb-k...met-aras-orhan
2021 hala gecerli mi bilmiyorum.
Kur olayýnda kafa karýþýklýðý var ama midas bana göre doðru hesaplýyor. TCMB her gün 15:30da ertesi günkü kuru açýklýyor. Çeþitli iþlemler için geçerli kurlarýda yayýnlýyor. TP.DK.USD.A.YTL (USD) ABD Dolarý (Döviz Alýþ) kur listesi þeklinde açýklanan kur kullanýlýyor. Bu listede þu an 05.03.2025 kuru36,4011 olarak görünmekte. TCMB Gösterge niteliðinde kurlar sayfasýna bakarsanýz 04.03.2025 kuru olarak bu kur yer almakta.TP.DK.USD.A.YTL verisini excel olarak indirilebilirler.
Maliye ve Merkez bankasý için bunun bir gerekliliði vardýr. Ama bizim için gereksiz bir olay. Gösterge niteliðindeki günün kuru kullanýlacak dese en azýndan normal vatandaþ için sorun kalmayacak.
Çok iþlemi olanlar MB sayfasýna üye olup, bir yýllýk
Komisyonun ne þekilde dahil edileceðini bende bilemiyorum.Midas'ýn dökümüyle karþýlaþtýrýp çözemeye çalýþacaðým.
Ancak maliyeden herhangi birinin oturup bunlarý hesaplamayla uðraþacaðýný pek sanmýyorum. Orada hesap uzmanlarý vs var ama bizim çapýmýzda beyannameler için oturup detaylý bakacaklarýný sanmam. Sonuçta beyanname tl üzerinden veriliyor. Ýçersinde hisse temettü ekstreleri vs yer almýyor. Yinede ben bir ihtimal soran olursa ve boþ zamaným olduðundan detaylý hesaplamaya çalýþýyorum.
Bir tecrübe paylaþayým, iþine yarayan olursa ne âlâ...
Midas'ýn vergiye esas gelir dökümü göndereceðini bildirmesinden önce, kendim Midas'tan vergi beyanýna esas olacak extre istemiþtim.
Onlarca sayfalýk doküman geldi, þirket yetki belgeleri, imza sirkülerleri vb. dahil...
Sonra sanýrým oluþan talep nedeniyle, "Midas vergiye esas kazanç" ibaresi ile özet bir extre gönderdi.
https://intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan/ adresinden "vergiye esas kazanç" ibresi ile belirtilen rakamý girdiðimde çýkan rakamý görünce benzer durumdaki bir arkadaþ ile tuttum vergi dairesinin yolunu.
Tahsilat servisinden bir beyefendiye durumu anlattýk. Extreleri verdik. Sanýrým o da ilk defa böyle bir iþlem yapýyordu.
-Midas'ýn stopaj kesintisi yapýp yapmadýðý,
-Baþka gelir kalemlerimiz olup, olmadýðý... Varsa neler olduðu.
-2024 yýlýna ait vergiden düþülebilecek, saðlýk-eðitim vb. harcamasý yapýp yapmadýðýmýz...
vb. sorulardan sonra.
Benim de "G.Ý.B Hazýr Beyan" sitesinden bulduðum rakamý ödeyeceðim vergi olarak bildirdi.
Diðer arkadaþýmýzýn ise vergiye esas gelir olarak beyan edilen rakamý 227.000 TL civarý olduðundan,
baþka da vergiye tabi geliri olmadýðýndan 230.000 TL'lik muafiyet sýnýrý altýnda olduðunu ve G.Ý.B Hazýr Beyan sayfasýndan görülen 40.000 TL vergiyi ödemesine gerek olmadýðýný belirtti. Özetle 3.000 TL'lik fark ile 40.000 TL vergiden yýrttý.
Ezcümle 2025 yýlý için benzer bir durum yaþanýrsa aklýnýzda bulunsun;
O yýl için açýklanan vergiden muaf rakama(atýyorum 300.000 TL olsun) yakýn bir kâr söz konusu ise:
1-Eðitim-saðlýk harcamalarý ile,
2-Al-sat ile ilgili rakamýn altýna inerek "vergiden kaçýnýlabilir"...
Bu da bize güzel ders oldu. :notr:
Baktýðým iþlemde midas alým maliyetini Yi-üfe artýþý ile hesaplayýp satýþ tutarýndan çýkarýyor. Sonra alýmdaki ve satýmdaki komisyon tutarlarýný, o günlerdeki tl karþýlýðýný hesaplayarak bu kardan düþüyor. Yani alýmda ödenen komisyona bir yi-üfe hesaplamasý yapmýyor.
Vergi sistemi zaten çok saçmalýk içeriyor. 229.999 tl bile olsa vergi ödemiyorsunuz. Aynýsý Eurobond gelirleri içinde söz konusu. Oysa burada da kademeli olmasý lazým. Misal 300 bine kadar sýfýr, üzerinde kalan kýsma %15 vs gibi.
Ayrýca ortak hesaplarda, misal eþiniz çocuklarýnýzla bu yatýrýmý yaparsanýz gelir kiþi sayýsýna bölündüðünden vergi dilimi altýnda da kalabiliyorsunuz. Midasta ortak hesap var mý bilemiyorum. Ama banka üzerinden yapýlan iþlemlerde bu imkan olabilir
Merhaba , Nkolay FX den ucuz oldugu icin dolar aldim ve Midasa gondermek istiyorum. Ama Nkolay sistemi doviz cinsi eft yapilamamaktadir seklinde uyari veriyor. Nkolay dan dolar alip Midas a aktarabilen var mi acaba ? Tesekkurler.
Ilave ; Nkolay dan baska bankaya transfer etsek oradan Midas a transfer etsek olur mu acaba ? Tesekkurler.
Midasta temettü yattýðýnda Brüt ve net tutar gösteriliyor. Hesabýnýza Brütten %20 kesilmiþ olan net tutar geçiyor. Ayrýca temettü geri yatýrýmýný seçerseniz bu temettü neti ile sýfýr komisyonla ayný varlýktan otomatik alýnýyor. Ancak yatan tutarýn tamamýyla alým yapýldýðýndan genelde kesirli alým yapýlýyor. Misal 30 dolar fiyatý olan bir hisseden 10 dolar temettü alýrsanýz 0.3333333 adet alým yapýyor:)
Teşekkürler.
Uzun süre IBKR’de işlem yaptım. Normalde yabancılar yani ABD vatandaşı olmayanlar için temettüden kesinti %30 ama Türkiye ile vergi anlaşması nedeniyle basit bir form vardı, doldurup IBKR’ye gönderirsen %20’ye düşüyordu. O yüzden sormuştum biz bişey yapıyor muyuz, form vs dolduruluyor mu diye.
Sent from my iPad using Tapatalk
Evet eglenceli gunler yasiyoruz.
Guzel zarar ediyorum. Ders cikarmaktan ote yapacak birseyim yok.
Portfoyde cinlide olacak, avrupalida olacak, amerikalida olacak. Cipte olacak, yazilimda, endustride , tuketici urunleride
Aslinda amac basit tahvil faizini yenmek.
Moral bozmak yola devam
Dunde piyasadan guzel bir tokat yedim. Yurtdisi borsalara yatirim yaparken gunluk, yuksek asagi ve yukari hareketleri kabullenmistim. Turkiyede gecmiste selale deneyimi yasamistim. İlk yurtdisi selale deneyiminide yasamis oldum.
Peki su anda ne yapmayi dusunuyorum. Eger Turkiye borsasinda olsam hisselere bakar. Yeni para sokmaktan ziyade daha hisseler arasi rotasyon yapardim. Kopugu olup bu surecte iyi dayak yemis guzel hisseye gecerdim.
Ama bizim sansimiza dolar/tl de hizli bir hareket oldu. Bu da ozellikle bizim karmasik vergi hesabimiz nedeniyle bu hareketi yapmayida guclestiriyor.
Sonucta boyle zamanlarda ortada kacan bir firsat yoktur. Acele etmeden zamana yaymayi. Kaldiracli veya kredili islem yapanlarin panik hareketlerini izlemeyi. Azar azar islem yapmayi tercih ederim. Bu da gelir bu da gecer
Yatirim tavsiyesi degildir.
Trumpet piyasalarý tarumar etti maallesef
Yarýn ne olacaðýna dair bir fikrim yok. Hala büyük resmi görecek parçalara sahip deðilim. Çin nasýl strateji izleyecek bilemiyorum. Gümrük tarifeleri ile, ülkeler teþvik paketleri ile mi yoksa amerika ile anlaþarak mý çözecek bilemiyorum. Fabrikalar mý taþýnacak yoksa yeni pazarlar mý oluþacak bilemiyorum.
Ben kendi adýma batý medeniyeti tarafýný seçtiðim için çin riskini azaltýp yerel firmalara odaklanacaðým. Coðrafi daðýlým yapacaðým. Tabi ki yavaþ yavaþ ilerleyeceðim.
Yeni sistem herkese hayýrlý olsun. Deðiþtirmeyeceðim þeyler için üzülmek yerine adapte olmayý tercih ederim.