Bu arada döviz+yabancı hisse diyenler KUB'u unutmasın
Printable View
Bu arada döviz+yabancı hisse diyenler KUB'u unutmasın
elimdeki tüm hisselerimi+hisse içeren fonlarımı sattım...yarın bir kısmı hesaba geçecek...ve yarın ne alacağıma karar veremiyorum...iyi mi? ppf de mi kalsın?
Pratikte, aktif yönetilmeyen bütün işlemlerini en orta vadeli eurobondları taşıyan bir fonun getirisinin usd/try nin getirisinin altında kalma ihtimali var mı ? ideal koşullarda.
Mesela TPE'ye baktığımda tüm periyotlarda usd/try getirisini geçmiş. 5 yıl sonra da bunun yaklaşık böyle olma ihtimali nedir sizce. Atıyorum o süreçte usd/try %80 artarsa aynı içerikli bir fon daha üstünü mü daha altını mı getirir ? Bunların arasındaki korelasyon nedir ?
Ama belki de sadece usd/try değerlenmesini değil, o süreçte dolar mevduat faizini de ekleyip karşılaştırmak gerek.
sn.hellistheothers(nikiniz çok zor yazarken akla karayı seçtim)
Ben euorbond fonlarının aktif yönetildiğini sanmıyorum.Yeni para girişinde alıyorlar eurobondları öyle tutuyorlar.
Belki dönem dönem değiştiriyorlardır ama pekte sanmıyorum.
Yerli eurobond fonları sadece şu halde doların gerisinide kalır.
Bizim CDS'ler yükselmeye başlar ama dolar kuru baskılanarak yükselmesi engellenir.
İşte o zaman bu fonlar ciddi zarar yazarlar.
Bu tuhaf durum dönem dönem oldu.
Bu hal dışında yerli eurobond fonları dolarla aynı gider hatta kuru geçer.
Yabancı eurobond fonlarıda o ülkelerin CDS'inden etkileneceği için içinde bulundurduğu tahvilin ait olduğu ülkenin durumu etkili olur.
Ama onlarda o ülkelerde anormal şeyler olmadıkça her halukarda dolara eş değer getiri sağlarlar.
Ama tabi tüm bu fonlarda %10 stopajda var.Stopaj getiriyi törpüleyecektir.
son 2 yıl getirisi (usd/try %44)
% 59
% 70
% 65
% 69
son 3 yıl getirisi....(usd/try:%195)
%193
%205
%195
%213
son 4 yıl ,,,, ( usd/try %237)
%242
%252
%238
son 5 yıl getirisi ........(usd/try:%254)
% 266
% 270
dbh...fpe....ake..ıpv
uzun dönemde usd/try altında kalmıyorlar...eurobond olanlar..
ama ''yabancı borçlanma''olanlardan usdtry getirisi altında kalanlar var..mesala ARE 3,4,5 yıllıklarda hep usdtry altında...
(not:19 haziran TARİHİ BAZ ALINARAK HESAPLANMIŞTIR DÜN GECE...)
TLE.........................TDG
00..........2015........17,62
36,87......2016........26,29
15,57......2017........11,93
29,94......2018........32,25
26,71......2019........22.63
yarın TLE alayım...elimde bi o yok dermişim..
Boşta kalan para olursa Aktifbank'ın Nkolay bonosu iyi iş görüyor.
Tüm PPF'lerden daha yüksek getirisi, şunda %9.
Para 60 gün kalırsa +1 puan daha ilave ediyor, oluyor %10.
Günlük faizli olduğundan esneklikte sağlıyor.
Ama bonoyu topluca değilde örneğin beşer bin beşer bin alırsanız istediğiniz an o kısmı bozdurup başka fon alma imkanınız oluyor.
Sonuçta FIL Fıba'nın, Nkolay Aktifbank'ın.
KAP'TA ''Performans Sunum Raporu '' diye bişiler var her fon için...ben yeni gördüm...oldukça faydalanıyorum...görüpte şimdiye kadar bakmayanlar varsa (benim gibi ) bi baksınlar,belki sevecekledir. :)
Salgın öncesi kademeli olarak TCD alıp satıyordum, getirisi iyi de oldu ama mart ayından sonra aldığımın fazlasını geri verdim, TCD nin düşüşü de kötü oluyor, aslında panik yapıp satmasaydım zarar yerine yine iyi kazanacaktım, bir daha almam diyordum ama insanda bağımlılık yapıyor.
GMA ve EIB şu anda azda olsa var, ben de beğeniyorum en azından riskleri düşük, OPB ve FID de takibimde salgın öncesi onlar da vardı ama tekrar almadım riski yüksek olan değişkenleri almak için borsada düzeltme bekliyordum ama gelmedi, bu seviyelerden de almaya cesaret edemiyorum yoksa değişken ve hisse fonlardan sepet olayı benim de aklımda.
Biliyorsunuz bloomberg terminalde var tabi paralı. CDS olarak resmi yani getiri hesaplarında onun rakamlar daha net. İnvesting gevşek, eğer bir gün önce çıkışsa ertesi sabah inmiş, inmiş se çıkmış gösteriyor. bir amaçları vardır ben bilmiyorum. paragarantide CDS var. oradaki rakamlar bloomber terminal ile aynı. Bunun dışında, bulursak haberleşelim. anlık yayın yok
Hocam yanlış anlamayın ama fonlar al-sat yapılırsa bence işin mantığı kayboluyor. Endeksin doyduğunu satış geleceğini, ya da dibe geldiğini alım geleceğini bilmek yani trade ederek para kazanmak mümkünse ( ki bunu beceri ile yapabiliyorsa insan ve elbette bu mümkün olabilir ) zaten fon yerine viop da alım satım kontratı ile fondan kazanılacak olanın 10 misli kazanılırdı. Ya da hisse alınıp satılıp aynı getiri elde edilir. Ama yatırım fonu almak zaten know-how'ı satın almak, riskleri başkasına yüklemek bir anlamda.
Fonları ( başarılı ve bist100'ü geçebilenleri) alıp, satmamak gerek kanımca, başarısında muazzam bir değişim olmadıkça ( dışsal nedenlerden kaynaklanmayan ). Ama belki şu yapılabilir. En fazla biriktirmeler belki sadece gevşemelerde yapılabilir.
Ben yaklaşık 3 yıldır TKF taşıyorum mesela. Bu dönemde getirisi %150 civarı olmuş tefaşa göre ama ben artırımları sadece endeksin kırmızı olduğu günlerde yaptım ve hiç satmadım. Toplamda benim getirim %176 olmuş maliyetten hesapladığımda. Ama tefaştan rakamlara baktığımda endeks çıktığında hisse fonların yatırımcısı artıyor, düşünce azalıyor, tersi olması gerekirken. Bizim endeksimiz 37 yıldır 0.5 cent ve 5 cent arasında oynuyor, eninde sonunda salıncak gibi aynı yere dönüyor hep dolar bazında . Endeksin üstünde fonların relatif yaptığı cebe kalıyor sadece zaten. bist 100 ile aynı getiriyi yapan fonlarda uzun vadede dolar bazında hiç bir şey getirmiyor. Endeksi geçenlere girip, satmadan beklemek lazım kanımca.
Ben bütün içtenliğimle söylüyorum bist100 -2% yaparken -1% düştüğü zaman bendeki fon seviniyorum.. bist 100 %3 yaparken benim fon %2 yaptığında sinirim bozuluyor. Çünkü yıllardır şunu gördüm, cebime kalan sadece endeksten fazladan yaptığı getirisi, çünkü endeks geliyor gidiyor, eninde sonunda aynı yerlere hep dönüyor. Bütün dünya göçerken bırak göçsün o da, bir tık, bir nebze herkesten az düşse yeter.
TKF fonu mesela , aylık ortalama %2-2,5 geçmiş endeksi. En ortalama senaryo ile bist100 5 yıl sonra yine burada 110,000 de olsa.( on kere düşse çıksa ama sonunda yina buralarda olsa ) aylık %2 den yıllık 24 , 5 yılda %120, bileşikte %140'ı aşan getiri yapar, endeksin hiç çıkmadığı senaryoda dahi. Ki bunun içinde 5 yıllık enflasyon, o kadar şirket büyümesi vs. var. Yine de aynı yerde kalsa diye hesaplıyorum.
Bence temel strateji şu olmalı. Benim stratejim bu en azından.
1. Doğru hisse fonu al ( Asla sıradan endeks kadar getiren pasif yönetilen değil, endeksi düzenli geçebilen )
2. Asla satma. ( Çünkü cingözlük yapıp artık endeksin burası zirvesi demek akıllıca olmaz, büyük dalgalar kaçabilir, kimse zirveyi , dibi bilemez )
3. Endeks çıkarken izle, endeks her düştüğünde biriktir. Az düşerse az ekle, daha çok düşerse daha çok ekle.
4. Fonun rakamsal getirisine bak ( normal getiriye değil, bist100e göre getiriye ), içeriği ile ilgilenme. Yani hatice değil netice kısmı ile ilgilen. Ancak düzenli olarak fon yöneticisinin değişip değişmediğini kontrol et. Değiştiyse performansı takip et, düşerse fonu değiştir. Başka iyi olana geç.
mart başında ARE ye girmiştim. Her gün ılık ılık aşağı gitti. Ha bugün çıkar ha yarın çıkar diye bekliyorum. tam tersine iyice kötü oldu. dedim battı balık. aldığım fonun çeyreği kadar ilave ettim. hala gidiyoruz aşağıya bir çeyrek daha koydum. daha dibe gitti. vazgeçtim çıkacağım. internet gitti. ertesi gün. hisse senetlerinde biraz yükselme oldu. oradan aldım. tam yarı parasını daha girdim. gidecek yeri kalmadı fonun aşağıda. çok güzel bir deneme oldu. bu method çok iyi kazanıyor. çok haklısınız.
Ama tabi yine bir kez daha altını çiziyorum. ARE fonu bilmiyorum açıkçası, emerging market bonolarına yatırım yapıyormuş , neyle kıyaslamak gerek, benchmarkı, dayanağı ne vs. Bunları bilmiyorum.
Ben sadece bizim yerli piyasadaki hisse fonları için konuştum. Ve bu strateji sadece ve sadece bist100'ü düzenli geçebilen hisse fonlar için geçerli.
Şu anda hali hazırdaki hisse fonların %90'ı çöp. Fon gitmiş, endeksi oluşturan hisseleri ağırlıkları oranında almış ve endeksle birebir aynı gidiyor, onların uzun vadede bir halta yarayacağını düşünmüyorum açıkçası. Endeksle aynı giden bir hisse fonunu alan biri, şu an bir araba satıp girse, üç yıl sonra kazanmış gibi görünse de fonlarını satıp aynı arabayı alır, reel getiri elde etmesi zor. Getirileri ilüzyon gibi, yani sadece nominal olur. O yüzden hep aynı kelimeyi söylüyorum, relatif. relatif,relatif. Endeksi gecmesi gerekiyor.
İyi hisse fon ( aktif yönetilen, endeksi geçen ) ile sıradan hisse fon arasındaki fark, ölüm ile yaşam gibi. Çok büyük fark.
Tabi asla yatırım tavsiyesi değil, sadece kişisel görüşlerimi, deneyimimi paylaşıyorum.
eıd ile tkf'yi uzun zamandır taşıyordum. Bunlara yakın zamanda mac ilave ettim. üçünü taşıyorum. dediğim gibi endeksin üstünde kaldıkları müddetçe de taşımaya devam edeceğim. yönetimleri kap'tan takip ediyorum isim olarak değişip değişmediğini.
iyi hisse fon, yani endeksi geçebilen fon tanımıma uyan toplam 6-7 hisse fondan biri olduğunu düşünüyorum eid'in de.
bu arada tkf son 1 ayda relatif oalrak bist100 ün epey gerisinde kaldı. devam ederse sıkıntı.
saygılar.
Fon seçmek, portföy yapmak şuan çok zor.
Doğru tabi al-sat yapmak fonlarda yanlış oluyor ben de sonradan anladım hatta çoğunu sattığıma pişman oldum, düştükçe almak gerekmedikçe satmamak daha mantıklıymış, geriye fon tercihlerini iyi yapmak kalıyor. Bundan sonraki alımlarda bu şekilde bir strateji izleyeyim.
Bazı fonların TEFAS'ta ilan edilen değerlerinin daha sonra değişmesiyle ilgili olarak GPG fonu güzel bir bilgi notu yayınlamış.
Özetle saat 10.30 öncesi değerler değişebilir bunu bilin demişler.
https://twitter.com/gpg_info/status/...314875392?s=20
https://twitter.com/gpg_info/status/...746166272?s=20
birden fazla fon taşıyorsan portföyü dengelemek için , baktın bir fon çok değer kazandı , belki oradan bir parça satıp , diğer fonlara yayım stratejisi profesyoneller tarafından uygulanmıyor mu ?
not : forumda sürekli birileri birilerine hakaret ediyor ve bu hiç bitmiyor... bu durumda burada yazmak için insanda istek kalmıyor... maalesef