Bahri haklı dostum.
Domates fiyatlarına bak.
Peynire bir bak.
Peynir ekmek klasik yemektir.
Onu da yemek zorlaşıyor...
Atinaya giden varmi?gidelebilecek yermi?
Kolay gidebilecegim yerler ariyorum.yemek kulturu olan.galiba yunanistan bizim icin en kolayi.fakat vize var.asi pasaportu zorunlu olursa yandik.
Zeytin tereyağı reçel vs arasında kaynamasın diye tekrar yazıyorum.
Affınıza sığınarak tabi...
%20 net faiz ile bir sene TL faize bağlayan arkadaşlar moraller nasıl?
Doların günlük 10-20 kuruş bindirme yapacağı konusunda uyarmıştık.
TCMB faiz arttırırsa %25 ile bağlamak varken %20 ile bağladınız.
TCMB faiz arttırmazsa günlük 20 kuruş bindirmelere hazır olun.
Bakın bu kaçıncı dayak yiyişininz TL'de kalarak.
2018 Temmuz, 2020 Kasım ve şimdi 2021 Mayıs.
Aynı hataya iki defa düşen suçu kendinde aramalı.
Eee hocam ne yapalım? 8.50 dolar mı alalım?
Sene sonu 9.50 olacaksa dolarını al %2 faize at TL faizden az getirmez.
Üstelik kafan da rahat olur.
Ey Ameriga, höyyytt katil İsrail, sen kimsin ya Macron dendikçe,
Fayiz sebeptir enflasyon sonuçtur dendikçe,
Esnafımıza 100 senelik fayizsiz kredi müjdesi dendikçe,
Suriyeli kardeşlerimize 40 milyar dolar harcadık dendikçe... vs vs vs
Tansiyonun yükselmez, sinirlerin zıplamaz, saçların beyazlamaz.
Yasal Not : Yatırım tavsiyesi değildir.
Bizim çapamız fiyatları yaza kışa kısaca zamana ve uretim fazlaligi ya da noksanligina göre değişen, hatta bazıları birer emtia şeklinde uluslararasi piyasalarda fiyatlanan tarim ürünleri olmamalı...
Bunların her soyledigi yalan anlayamadinizmi?
Euro/TL ve sepet kur tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü
https://www.bloomberght.com/dolartl-...i-asti-2280251
Belediyeden boyna mesaj geliyor.verginizi odeyin diye.peki kira odeniyormu!kira alamiyoruz ki odeyelim.
Kissak nolucak.eksi veriyoruz her ay.faiz geliriyle geçiniyoruz.
Atina'da tarihi bölge hariç bir numara yok. Mecidiyeköy gibi. Selanik daha sevimli. Yaza denk getirirseniz Halkidiki ye de uğrarsınız. Yakın yerlerde bence en iyisi Bükreş hariç Transilvanya bölgesi
16th cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yeni hiç bir şey almıyorum evde iki kişiyiz bir tane eski model arabam var ev kiram yok gıda için 2000tl elektrik, su , apartman aidatı, internet, 2 telefon 1000tl ulaşım cep harçlığı görünmez giderler 1000tl toplam 4000tl minimum kıyafet yok, dışarda yemek yok fazla km yapmak yok böyle bir hayat ne kadar devam eder ki
Tl'de kalanlar külliyen zarara gidiyor.1 Yıllık sepet kur artışı bugün itibariyle yüzde 29.. Ciddi gerçekçi bir faiz artışı yapılması gerekiyor.İnsanlar üç beş kuruş fazla kazanayim diye yıllık bağlıyor onu da kur artışı süpürüp götürüyor ve zarara sürüklüyor çok yazık..
M1 en dar para arzı yıllık yüzde 30 artmış yani para arzı hızla artıyor eninde sonunda sepet kur para arzını takip ediyor o da bugün itibariyle maalesef 30..
Bankalarda satmaya basladi mevduatciyi.hic rekabet yok.hatta dusurmek icin can atiyorlar.keser doner sap doner gun gelir hesap doner.
Üstadım kızmayın da dövizde %30 artış varken neden %19 faize razı geliyorsunuz?
Size TL'de kalacaksınız diye sözleşme mi imzalattılar?
Sokakta bir vatandaş gelse bana 100TL ver, sana seneye 89TL olarak geri vereceğim dese ne dersiniz?
E o zaman TCMB'ye neden 100TL'nizi verip bir sene sonra 11TL'sinin hiç edilmesine razı oluyorsunuz?
Paranız mı bol yoksa çok mu cömertsiniz.
Bir yerden cesaret edin girin dövize.
Ben EUR 10.01 iken tüm parayla EUR'ya girince forumda çok hakaret eden olmuştu.
Şu an iki aylık faizini kazandım.
YTD.
Forumu okuyorum da kimseyi hedef almadan söylemek istiyorum
Enflasyonun %30 olduğu yerde %19 ile TL faizi yapıyor insanlar.
Sonra da tutumlu olmaktan, herşeyin ucuzundan veya az az almaktan bahsediyor.
Yani mealen ben yiyemiyorum al TCMB sen ye diyorsunuz.
Halbuki dövize geçseniz, harcayacağınız kadarını bozup market alışverişinizi yapsanız yaşam standartlarınızı değiştirmenize gerek kalmaz.
Neyse, dolar illa 9.50 olacak ki dövize geçenler olacak.
Bugün bir ayçiçek yağı gördüm markette 5lt.lik. Fiyatı 59 tl idi. Epey cazip geldi. Fakat yağın şişesinde kızartma yağı yazıyor. Sağını solunu çevirdim. Hiç bir yerde ayçiçek yağı yazmıyor. Muhtemeln gıda kodeksine göre içeriği ayçiçek yağı olmaya yetmeyecek kadar değişik olduğu için öyle çıkıyorlar.
Aynı durum biliyorsunuz tost peynirinde de var. Tost peynirini kaşar peyniri diye satıyorlar ama ''tost peyniri ya da kahvaltı peyniri'' adı altında satılan ürünler başka peynirlerden elde ediliyor ve ambalajda hiç bir yere kaşar peyniri ibaresini koyamıyorlar.
Kaşar peyniri ile aynı reyonda satıyorlar ve insanlar kaşar peyniri gibi alıyorlar.
İnternette kaşar peyniri tost peyniri farkı diye aratırsanız çokça bilgi var.
Çok haklısın üstat,Tlde kalmak paranın yok olmasını seyretmekle eşdeğer... Uygun bir yerden dövize altına atlamak lazımdı, maalesef o trende kaçtı,şimdi atlarız faiz artırırlar zararımız iyice katlanır.. Milli paramız için çok üzgünüm bu şekilde olmamalıydı, hergün herşeye zam geliyor ve bu zamlara dolar altın felan yetişemiyor bu iş koşar adım sefalete gidiyor..
Şu devirde ne dışarıdan yemek yenir, ne marketten bilinmedik markalardan alışveriş yapılır. Durum bence o kadar kötü ki bilindik diye bilinen markalar bile yenmez durumda.
Hilenin en az olabileceği ürünleri tüketmeye çalışıyorum.
Yemeksepeti'nden dünya kadar sipariş verirdim önceden. Pandemi de bahanesi oldu son 1 buçuk senede sadece 1 kere sipariş verdim.
An itibariyle dolar 8,51 i geçti pazartesi ne olur bilmiyorum
Bayram devalüasyonu
Geçen yıl ki kredi büyümesi sırasında çekilen kredilerin %78'i yine finansal/menkul yatırımlara dönmüş verilere göre. Yani sanılan aksine üretime, yatırıma dönmüyor. Üretim , yatırım için güvenli bir hukuk iklimi, sürprizlerin olmaması , veri güvenilirliği gibi bir çok başka şey gerekiyor.
80 lerin sonu 90ların başında %80-90 kredi faizi vardı, ülke %9-10 büyüyordu her yıl.
İlk 500 büyük şirketin yarısına yakını yatırım amaçlı kredi kullanmıyor.
Kobilerde bu oranın çok daha yüksek olduğu biliniyor. 3-4 puanlık faiz yükselmesinin yaratacağı soğuma sanılandan çok çok daha düşük olabilir.
Ekonomi yavaşlamasına bir sürü başka birincil etken var.
Kredi ile büyüme arasında bir ilişki var ama o kadar kesin ve matematik olmayabilir.
Yani kredi faizinin çok çok daha yuksek olduğu dönemlerde. esnaf iş yapıyor, inşaatlar durmuyordu. Ki reel faiz da çok daha yüksekti.
Ulusal para TL'nin tasarrufunun teşvik edilmemesinin çok çok daha acı maliyetleri olacaktır/oluyor/olmaya da devam edecek.
Risk primi yüksek, cds'i 400 üstü bir gelişen ekonomide yerel paraya hatırı sayılır bir reel faiz verilmezse, asla durmaz bu döngü.
gel gör ki var olan resmi enflasyona güven yerlerde. Böyle bir coğrafyada, böyle jeostratejik risklerle dolu, kutuplaşmış bir ülkede, hem de güvenin olmadığı inanılmayan tüik verisinin 2 puan fazlası faiz verip üstüne de stopaj keserlerse dolarizasyon durmaz / durmayacak.
Allah askina bu halka egitim mi verilecek nasil cehalletten kurtulacaksak kurtulalim yoksa bu ulke kalmiyacak yerinde.bu kadar cehalletle ne secim kurtarir nede baska bir sey.
TÜİK'in mevduat reel getiri oranlarını dikkate alarak hesaplarsak, 2016 Nisan ayında bankaya 100 lira yatıran bir tasarruf sahibinin, 2021 nisan ayında elinde reel olarak 93,5 lira kalmış oluyor. Aynı beş yılda Merkez Bankası reel kur endeksi de, 100'den 60,2'ye gerilemiş oluyor.
https://cdn.yenicaggazetesi.com.tr/n...4135730151.jpg
Reel efektif kur gerçekten 60 seviyesinde olsa bu ülke gani gani cari fazla verir,ihracat patlar..
Malum reel efektif kur ülke enflasyonundan majör ülke enflasyonunun çıkarılması ile hesaplanıyor. Reel kur 60 seviyesi çok değersiz bir Tl'yi işaret eder,hal böyleyken Tl'nin değer kazanması beklenirken niye tersine değer kaybediyor?
O zaman tekrar soruyu soralım niye ihracatımız patlamıyor? Niye fazla vermiyoruz? Yoksa reel kur endeksinde bir problem mi var?
Cevabı mutlaka çok sayıda bilen olacaktır..
Fiyatlar uçmadan önce oradan 5 lt erken hasat filtresiz sızma alır,
Yeşil cam litrelik şişelere böler hava almadan muhafaza ederdim.(Malum zeytinyağının baş düşmanı ışık ve oksijen temasıdır.)
Saf olarak içilebiliyordu ve tadı nefisti.
Ama geçti o günler maalesef.