10 üzerine atacaktı ya, bizde artık mutlu olacaktık ya, işte anlam veremediğin satışlar bunun için, 10 üzerine atmadan önce belki silkeleme yapıyodur:yahoo:
Printable View
Güne Bakış (Anadolu Yatırım)
23 Nisan tatilinin ardından BIST100 endeksi haftaya, küresel tarafta risk iştahındaki zayıflığın yanı sıra içeride siyasi gelişmelerin eşliğinde zayıf bir başlangıç yaptı. Dolar tarafındaki sakin seyirle birlikte USDTRY günü 4,09 seviyesinin aşağısında tamamlarken, BIST100 endeksinde kayıp %0,79 oldu.
Yeni günde küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor... ABD 10 yıllıklarının 3 seviyesi üzerine yerleşmesiyle Wall Street endekslerinde satışların öne çıktığını görüyoruz. Dünkü sert kayıpların ardından ABD vadelileri yeni günde değer kaybını sürdürürken, Asya piyasalarında da görünüm satıcılı (Shangai -%0,31, Nikkei -%0,30) An itibariyle gelişen ülke kurlarının genelinde dolardaki ivmelenmeyle birlikte kayıplar görülürken, USDTRY'de an itibariyle işlemler hafif yükselişle 4,0895'den geçiyor.
Piyasaların odağında Merkez Bankası olacak... Bugünün ana gündem maddesi saat 14:00'da açıklanacak TCMB faiz kararı olacak. Son dönemde gerek jeopolitik gerekse siyasi gelişmelerin eşliğinde yükselen kurların TCMB'yi daha fazla sıkılaştırmaya zorlayabileceğini daha önceki raporlarımızda da belirtmiştik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Özellikle gıda fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı olarak beklenen düzeyde gerilemeyen TÜFE'nin yanı sıra katılığın sürdüğü çekirdek TÜFE ve yükselişini sürdüren ÜFE TCMB'yi sıkı duruşunu korumaya itmektedir. Bu noktada Merkez Bankası'nın yükselen kurların enflasyona yansımalarını bertaraf etmek adına sıkı duruşunu artırmasını beklemekteyiz. Keza Merkez Bankası ve hükümet kanadının gerektiğinde daha fazla sıkılaştırmaya gidilebileceğini ifade eden açıklamaları piyasada bu beklentiyi oluşturmuş durumda. Piyasa genelinin de geç likidite penceresinde 50 ila 75 bp arasında faiz artışı üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Mevcut durumda piyasayı %12,75 olan geç likidite penceresi borç verme faizinden fonlayan TCMB'nin haftalık repo faizi %8'de, faiz koridoru ise %7,25-9,25'de bulunduğunu da hatırlatalım.
Bugün TCMB'nin faiz kararı dışıında Avrupa ve ABD tarafında önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
Bu aylik raporlar:
http://666kb.com/i/dsy1l51vj4f1diwp7.jpg
Temettumuz yaklasiyor, temettu ile ilgili teknik bilgilerin faydasi olur ortaklarina.
(28-29 Nisan haftasonu)
* 27.Nisan.2018 gunu kapanista elde bulunan hisselerden temettu alinacak.
* Ertesi gun satis yapilsa bile yukardakiler temettu almak icin yeterli.
* 1 lota 0,25 lira. Yani 1000 (bin) lotunuz varsa 250 lira temettu alacaksiniz.
* 3.Mayis.2018'de hesaba gececek temettu parasi.
* Hisse fiyati 27.Nisan.2018 kapanisindan 0,30 lira dusecek. 9.30 kapanmissa, 9.00'dan acilacak 30.Nisan.2018'de.
* Fiyattan dusen brut temettu (0,30), hesaba gecen net temettu (0,25). Aradaki %15 fark stopaj vergisi.
Matematiksel olarak yatirimciya temettunun bir katkisi yok.
Daha önce yazmıştım. 10.30 ortalama ile Halk satıp , 4.29 la Yapı Krediye girip burada yazmıştım. yapı Kredinin bilançosunun çok çok iyi geleceğini biliyordum. beklenen oldu. 4.35 le satıp Halk bankasını 9.84 le tekrar yakaladım. Zamanlama uygun oldu sadece. Halk Bankasının tekrar eski yerine geleceğini kim bilebilirdi ?
Şu anda ABD 10 yıllıklarının şowunu izliyoruz. Bu yükseliş 3.1 da son bulur. Global satış dalgası izliyoruz..
Yakında ABD de nasıl düşük büyüme olur ınu izleyeceğimizi tahmin ediyorum.
Gün Içi Yorum(Seker Yatirim)
Güne yurtdisindaki negatif egilime ragmen pozitif baslayan BIST-100 endeksi sonrasinda gelen satislarla günün ilk yarisini %0,54 düsüsle 109.462'den kapatti. ABD tahvil faizleri 2013 sonundan beri en yüksek seviye olan %3,03 seviyelerini test ederken, ABD borsalarindaki satis baskisi vadeli endekslerle devam ediyor. ABD borsalarindaki satislar genele yayilirken, BIST'te bu kervana katildi. Petrol fiyatlarindaki geri çekilme sinirli sekilde devam ediyor. Bu egilimin devami sinirli da olsa BIST'in yurtdisi borsalardan pozitif ayrismasina katki saglayabilir. BIST'in negatif egilimden çikmasi için hem global risk alma istahinin hem de EM'lere yönelik fon akimlarinin devam etmesi gerekiyor. Bugün piyasalarin ana gündem TCMB faiz karari olacak. Ortalama piyasa beklentisi TCMB'nin GLP faiz oraninda 50 baz puan artis yaparak %13,25'e yükseltmesi yönündedir.
TCMB'den 50 baz puan ve üzeri gelecek faiz artisinin TL'de deger kazançlarini güçlendirmesi beklenir. Her en kadar faiz artis karari BIST için genel olarak pozitif olmasa da mevcut durumda yapilacak faiz artisinin BIST tarafindan pozitif algilanmasi beklenir. TCMB'nin faizlerde degisiklik yapmamasi durumunda TL'de deger kayiplari olustugunu görebiliriz. Karar sonrasi BIST'te gün içi dalgalanma olusmasi beklenmektedir. Kisa vadede BIST'te dalga boyu küçülse de dalgali seyrin devam edecegini, yükselislerin halen tepki niteligine olduguna ve satis baskisinin genel olarak devam edebilecegini düsünüyoruz. Ancak yurtdisi piyasalardaki saticili seyre ragmen BIST ikinci yarida tepki alimlari ile kayiplarini geri alarak pozitif tarafa geçebilir. Endeksin negatif egilimden çikmasi için hem 50 GHO'nin geçtigi hem de asagi kirdigi orta vadeli yükselis trendin geçtigi 113.800-114.000 araligini yükselen hacimle yukari kirmasi gerekiyor. Endeks kisa vadede bu aralik altinda kaldikça yükselislerin tepki niteliginde kalmasi ve düsüs kanali içinde satis baskisinin devam etmesi beklenmektedir. Kisa vadede endeksin 200 GHO'nin geçtigi 109.4000 altindaki kapanislarda ilk hedef 108.000'ler olmak üzere düsüs kanali dip seviyeleri olan 106.000-106.600 araligina kadar düsüsünü devam ettirmesi beklenmektedir. Momentumdaki güçlü görünüm gün içinde BIST'te tepki alimi denemelerinin devam edecegine isaret ediyor. Endeks kisa vadede 110.600 üzerinde tepki yükselisini 112.500'lere dogru devam ettirebilir.
Seker Yatirim Menkul Degerler A.S.
www.sekeryatirim.com
http://share.matriksdata.com/Images/...1330596343.png
Ben bunlara çok gülüyorum, hedef fiyat var da zaman yok. O fiyata ne zaman gelecek? Bir ara gelir elbette..
Gelmeyince de zaten güncellenip yeni hedef verilir..
Sıkıyorsa daha önceki hedeflerinin gerçekleşme oranlarını da yazsınlar altına parantez içinde de görelim..
http://666kb.com/i/dsy83i67l916hfytn.jpg
Citibank'in TAV'a hedef fiyatlarini daha once yazmistim (Yanliz 3 seneden sonra tutturdu!)....
---
Hahahaha. Adamlar ne zaman agizlarini acip rapor cikarsa hisse ellerinde patlamis.
10-2015'te 29.50 fiyati vermisler hisse en tepede 22 iken. Hisse dusmeye baslamis bunlarin raporundan 1 ay sonra.
Gaza gelmisler.
12-2015'te 28.90 vermisler hisse 20 iken. Dusmeye devam...
05-2016'da 25.00 vermisler hisse 16 iken. Dusmeye devam...
10'a kadar dustu.
En son yine en tepede 08-2017'de 25.00 vermisler 22 iken. Hisse 16'ya kadar indi.
Bir yazmayin bari be Citibank.
TCMB, GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ BORÇ VERME FAİZ ORANINI 13.5 % OLARAK belirledi (ÖNCEKİ: % 12.75)
MB faiz artırımının hiçbir şeye etkisi olmadı. Kur yarım saat düştü o kadar.
DXY 91'e dayandı, dolar güçlü..
Endeks ise zayıf, 100 bin yolculuğuna düşe kalka, sindire sindire devam ediyor.
halkbankta da ya haber gelecek, ya da yine büyük biri operasyon çekip silkeleyecek, yoksa bir şey olacağı yok, azar azar süzülüyor.
haftaya temettüleri alalım bari, elimiz nakit görsün. temettüyü geri hisseye yatıracak olanlar belki biraz talep yaratır.
[QUOTE=gundwane;2066324]Nasıl yane
Sayın Gudwane dediğim gibi şans ; Sadece ilgili bankanın bilanço beklentisi idi. Her zaman olmaz. ABD 10 yıllıklardan kaynaklı olarak çift dip yapmış olacak ki, fiatlar zaten aşırı iskontolu hale geldi. Bankalar en çok düşen oldu, yükseliş de gene bankalarla olacaktır. Yakında seçim sonucunu satın almaya başlayacaklardır diye düşünüyorum. Selamlar.
Sayın TH.. ABD hazinesi ile ilgili olarak gerek yaptırımlar gerekse mevzuata aykırılıktan hiçbir banka yöneticisine ceza verilmemişken nasıl olur da Atilla beye ceza verebilirler ? Ceza hazinece bankalara verimiştir . Ayrıca anılan tarihlerde İrana yaptırımlar nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırılmış da olabilir ki hakimin savcıdan istediği cevaplardan biri de budur.
Geri dönüşü olmayan , ilişkilerde kırılma meydana getirecek bir hukuksuzluğa sebebiyet veremeyecekleri inancı oluşmaya başladı bende.
Ayrıca ABD 10 yıllıklarında kaynaklı ; küresel bir satış dalgasının derinleşeceğini düşünüyor musunuz, iyi gelen ve gelmekte olan ilk çeyrek bilançolara rağmen ? Selamlar..
[QUOTE=Ayan;2069796]Sayın TH.. ABD hazinesi ile ilgili olarak gerek yaptırımlar gerekse mevzuata aykırılıktan hiçbir banka yöneticisine ceza verilmemişken nasıl olur da Atilla beye ceza verebilirler ? Ceza hazinece bankalara verimiştir . Ayrıca anılan tarihlerde İrana yaptırımlar nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırılmış da olabilir ki hakimin savcıdan istediği cevaplardan biri de budur.
Geri dönüşü olmayan , ilişkilerde kırılma meydana getirecek bir hukuksuzluğa sebebiyet veremeyecekleri inancı oluşmaya başladı bende...........[/QUOTE]
Jüri 6 suçun 5 inden Atilla'yı suçlu buldu maalesef, o yüzden Hakimin HA'ya bir hapis cezası vermesi hemen hemen garanti. Bu noktada Hakim kanunların belirlediği alt ve üst sınırları dikkate alarak bir hapis cezası verecek. Savcının talep ettiği 15 yıl 8 ay ile savunmanın talep ettiği 5 yıl arası bir şey olur herhalde. Hakimin yerinde ben olsam alt sınırdan bir ceza verirdim zira sizin de dediğiniz gibi daha önce benzer suçlardan dolayı hiç bir banka yöneticisi hapis cezası almamıştı. Ayrıca ABD-TR işbirliği bu mevzu dolayısıyla çok zarar gördü ve bunun mitige edilmesi icap ediyor. Bu durumda da benim beklentim HA'nın Başkan'ın affına mazhar olup tahliye edilmesidir.
Hayır düşünmüyorum. ABD gösterge 10 yıllıkların yıllık getirisi şu anda %3.02 civarında. %3.1 seviyesi çok kritik bir seviyedir. Ayni zamanda çift tepe oluyor, 3.1 seviyesinde çok güçlü bir direnç var, buranın kalıcı olarak yukarı kırılması çok zor. Öte yandan ABD Hazinesinin yaptığı diğer tahvil arzlarında talep düşük, getiriler yüksek oluşuyor yani fiyatlar baskı altında, bugünkü 2 yıllıkların arzında aynen böyle oldu. Benim beklentim bu durumun geçici olduğu yönündedir, 10 yıllıkların yıllık getirisinin yeniden %2.5 civarına inmesini bekliyorum.
ABD şirketleri çok güzel kârlar açıklamaya devam ediyorlar. Citi, JPMorgan, BoA'nın da aralarında bulunduğu 5 banka 30 milyar dolar 1Ç net kârı açıkladı. Caterpillar, 3M, Boeing gibi şirketler de beklentinin üzerinde kâr açıkladılar. ABD borsalarının temel itici gücü olan kârlılık faktörü tam gaz devam ediyor.
Eğer olur da Başkanlık seçiminde Akşener işbaşına gelirse, ilk yapması gereken şey TCMB Başkanını, HALKB Yönetim Kurulunu, BİST Başkanını ve TVF Yönetim Kurulunu kovmak olmalıdır. Bunlar mevkilerinin gerektirdiği aksiyonları almadılar, görev ve sorumluluklarını yerine getirmediler, ayrıca bilgi tecrübe ve kapasiteleri de yetersiz olduğu gibi yeterince profesyonel değiller.
BİST'teki ve HALKB'deki salınımlar; makul bir yatırım vadesi ile birlikte hissede kalma gücü olanlar için problem değildir. Zamanı gelince hissedeki ve bankadaki olumsuzluklar telafi edilir.
Bugünkü kapanış 8.68 oldu. Halka açık olan kısmın piyasa değeri 611Mx8.68=5.3 milyar tl yapıyor. Bankanın 2018'de elde edeceği yıllık konsolide net kâr kadar hemen hemen. Halka açık olan kısım kabaca %50 olduğuna göre, 2018 F/K'sı 2 dir. Bu durum bana komik geliyor. Eğer banka batıyorsa bu durum normal karşılanabilir, ama batmıyorsa gerçekten de komiktir. Peki, bu banka batar mı? Teorik olarak pekala mümkündür. Borsada işlem görüyor olsun veya olmasın hiç fark etmez, her şirket böyle bir risk taşır. Ama pratik anlamda HALKB'nin batması imkansızdır. TR'nin 5. büyük bankası olan, bankacılık sektöründeki toplam aktiflerin %10'una sahip böyle bir banka batarsa veya batmasına izin verilirse tüm ekonomi çöker ve böyle bir riskin altına hiç bir hükümet giremez. Hani İngilizcede "too big to fail" diye bir terim var ya (batmayacak kadar büyük), bizim banka işte bu kategoridedir.
Bankanın batma riskinden bahsediyorum ama yanlış anlaşılmasın, bana göre böyle bir risk hemen hemen sıfırdır. Bunu şundan gündeme getirdim: Hissenin şu anda 2018 F/K'sı sadece 2 dir ve normal şartlarda böyle bir rasyo a) batık şirketlerde, b) mali tablolara güvenilmemesi durumunda, c) gelecek karanlık ise, d) piyasa böyle kelepir bir yatırım fırsatının farkına varamamışsa, e) mevcut bir risk çok aşırı bir şekilde fiyatlanmışsa görülür.
50 günlük basit hareketli ortalama 9.28 dedir. Hissede kalıcı yükselişin başlaması için önce bu seviyenin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Çıkış trendinin başlaması için de 8.23x1.20=9.88 in üzerinde kapanışlar olmalı. Kabaca hisse 10 tl sınırının üzerine kendini atmadığı sürece hissedeki çıkışların kalıcı olmasını beklemek doğru olmaz. Daha önce dediğim gibi 10.00 tl aşağı kırılmadan önce psikolojik "destek" görevini görüyordu, aşağı kırıldıktan sonra görev değişti ve psikolojik "direnç" oldu. Tren değişim seviyesi olan 9.88 10.00'a çok yakın olduğu için bu 2 seviyeyi tek 1 seviye olarak görmek icap eder, yani 10.00 tl olarak. İşte beklentimiz ve hedefimiz burasıdır. İlk etapta 9.28'in üstü, sonra 10.00'ın üstü.
Peki, 8.23'ün altını görebilir miyiz? Pekala mümkündür. Ne demiştim? Piyasa tanım itibariyle "manik depresif bir şizofrendir". Zaman zaman yataktan hep sol taraftan kalkar ve her şeyi kötü görür, aşırı karamsardır, elindeki malları yok pahasına vermekten çekinmez. Zaman zaman da sağ tarafından kalkar ve elindeki malları fahiş fiyatlardan verir. İşte bizim şu anda içinde bulunduğumuz ortam da aşırı karamsarlığın ön planda olduğu bir ortam, bu yüzden piyasa elindeki malları yok pahasına vermekten çekinmiyor.
Aylık kapanışlara göre son 7 yıllık grafik aşağıda. Nisan 2018 çubuğu hala "ters çekiç" şeklindedir. Bu formasyon genelde diplerde oluşur. Bakalım, 8.23'ü aşağı yönde kırıp kırmayacağımızı yakında anlarız.
https://invst.ly/79xqo
HALKB'de Ağustostan bu yana tanık olduğumuz türden sert satışlar normalde 8 ayda sona erer. Doğal ömürleri bu kadardır. Ha eğer genel şartlar destekliyorsa yani borsa satış baskısı altında ise bu süreç 1 yıl kadar alabilir. Ancak şu anki şartlar bunu desteklemiyor, münferit bir olayla karşı karşıyayız HALKB hissesinde. Hisse son 8 ayda TL bazında %50'ye yakın düştü, dolar bazında ise daha fazla düştü. Öyle bir seviyeye indik ki 1 yıllık konsolide kâr halka açık olan kısmın tamamını satın alabiliyor. Acaba ben aşırı iyimser davranıp tahtadaki manik depresifliğe karşın manik optimistlik sergiliyor olabilir miyim? Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek.
halkbank hisse başlığından feryatlar yükseliyor, ortam gergin, yeni gelenler olmuş, banka batar mı korkusu doruklarda..
alışırlar :)
Geçen sene ilk çeyreğe göre kâr dusecek beklentisi var. 800 civarı bekleniyor. Yıllık 5 milyar kârı nasıl buldunuz sayın TH ?
SM-A320F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
[QUOTE=TRENDHOUND;2069827]ABD Pentgondsn bir Yetkili, Pentagon'daki Türkiye yanlılarının ne düşündüğünü şöyle özetledi: 30 yıl sonra 'Türkiye'yi kim kaybetti?' başlıklı makaleleri okumak istemiyoruz. Washington'daki saygın savunma muhabirlerinden Mark Perry'nin geçen hafta The American Conservative dergisinde üst düzey Amerikalı yetkililerle konuşarak hazırladığı makalede, Pentagon içerisinde Türkiye'yi destekleyen NATO yanlıları ve YPG'yi destekleyenler arasında yaşanan tartışmayla ilgili bilgiler verildi. Buna göre, NATO'nun içindeki üst düzey sivil ve askeri yetkililer, Türkiye'nin ABD'nin terör örgütü YPG'ye verdiği destek nedeniyle Rusya'ya yakınlaştığını söyleyerek ABD Savunma Bakanı James Mattis'e uyarılarda bulundu. Mattis'i eleştiren kişilerin arasında Türkiye ve Avrupa'ya bakan ABD Ordusu'nun Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Kumandanı General Curtis Scaparrotti de bulunuyor. Scaparrotti'nin mart ayında Washington'a yaptığı ziyaret sırasında Mattis'i köşeye çekerek ciddi bir şekilde uyardığı, aynı endişeleri YPG yanlısı ABD Merkezi Komutanlık (CENTCOM) Kumandanı General Joseph Votel'e de aktardığı belirtiliyor. "1960'LARDAN BU YANA NATO'DAKİ EN CİDDİ KRİZ YAŞANIYOR" Üst düzey Pentagon yetkilisi, Türkiye ve ABD arasında yaşanan YPG krizini, 1960'lı yıllarda Fransa'nın askeri kanattan çekilişinden bu yana NATO ittifakına en büyük tehlikeyi oluşturduğunu söyledi. Kaynaklar, General Scaparrotti'nin özellikle Savunma Bakanı Mattis'i Türkiye'yi kızdırmaması konusunda tavsiyede bulunduğu, Türkiye'nin mülteciler gibi elinde pek çok araç olduğunu söylediği ifade edildi. Aynı yetkiliye göre, Scaparatti geçen ay Senato'da, ABDYPG işbirliğinin geçici olduğu ve asıl evliliğin Türkiye ile olduğunu hatırlattı. haber 7
MANSET 24https://www.manset24.com/gundem/abd-de-catlak-buyuyor-mattis-e-turkiye-uyarisi-h47301.html
Manset 24
Bankanın toplam konsolide aktifleri 321 milyar tl idi 2017 sonunda. 2017 konsolide net kâr 4.04 milyar tl oldu. Yıl sonu rakamına oranla aktif kârlılığı %1.25. 2018 sonunda aktiflerin %18 artacağı öngörülüyor yani kabaca 380 milyar tl ye çıkacak. ayrıca NIM'de iyileşme bekleniyor, sonuçta da %1.3 lük bir aktif kârlılığı öngörülüyor. Bu durumda da 2018 konsolide net kâr 380x0.013=5 milyar tl olacak demektir. Beklenti bu yönde.
Hocam, diğer bankalara oranla HALKB'de konsolide kâr rakamı bankanın solo kâr rakamından ciddi bir marjla daha yüksektir. Bunun nedeni, HALKB'nin bünyesindeki iştiraklerin konsolideye katkısının önemli oranda olması. Bankanın bünyesinde bulunan iştirakler 1 düzineye yakındır ve bunlar konsolideye olumlu yönde ciddi katkı yapıyorlar. İştiraklerin arasında tabii aslan payı Halk Bankası'dır. Unutmayın, HALKB hissesinin bünyesinde bankanın tüm iştirakleri mevcuttur. Bu durumda da bakılması ve takip edilmesi gereken rakamlar "konsolide" rakamlardır.
Tipik KY tepkileridir bunlar Hocam. KY'lardan feryatların yükselmesi, korkunun doruklarda olması, panik halinde ciyak ciyak bağırmaları aslında gayet olumlu gelişmelerdir çünkü KY'lar kontra (ters) indikatör olarak görülür.
Bildiğiniz üzere adet itibariyle BİST'teki yatırımcıların %90'ı KY statüsündedir. 1 milyon 50 bin olan toplam kayıtlı yatırımcıdan 940 bini KY'dir. (KY'nin tanımı: Borsaya ayırdığı yatırım portföyü 50,000 (elli bin) TL'yi aşmayan yatırımcı.)
Psikolojik analiz kapsamında KY'lara bakarak kerteriz alma (yön belirleme) prensibi yüzyıllar boyunca borsada uygulanan bir prensiptir. Örneğin ABD'de "odd lot" güruhu KY statüsündedir. 1 lot 100 hisse demek, 1 lotun altı demek 100 hisseden az hisse demektir, işte "odd lot" türü al-sat yapanlar bir hissede 100 adedin altında işlem yapanlar demektir. Bu lotlardaki işlemlerin ağırlık merkezi hangi yönde ise, "KY'lere kontra takılma" prensibi gereği o yönün tersi yönde pozisyon açılır.
Eğer KY'lar aşırı iyimserseler tırsacaksın çünkü büyük ihtimal zirve ulaşılmak üzeredir, korkudan ciyak ciyak bağırıyorlarsa, panik halinde sağa sola koşuşturup duruyorlarsa mala gireceksin çünkü büyük ihtimal hisse dip yapmak üzeredir. Yüzyıllar boyunca piyasalarda başarıyla uygulanmış bir prensiptir bu.