Teşekkür ederim, selamlar.
Printable View
Geçmiş olsun sn. Hellistheothers. Günlük ve detaylı paylaşım yönünde oy kullandım.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Aylık veya 3 aylık olmali
Hastalığı atlaaniza çok sevindim. İnternetten sanal bir fikir alışverişimiz var ama tavrımız ve tarzınızla arkadaşım gibi oldunuz
Sn. Mask , Sn. Hayrani, Sn. Kemtuz çok teşekkürler iyi dilekleriniz için.
Mrb.hocam ben hisse ve fon şeklinde gitmeyi seviyorum .4/5 hisse var o büyük kağıtlardan bedelsiz filan.birde suc fonu var .yüzde yirmi beş hisse yetmsi beş fon .strateji nasıl sizce yanlısmi.malum hisselr olduğu için bı daha hisse fonlara ağır giremedim.paranim yüksek kisminuda fona ayirdimki suc fonuna .düşüşler olursa az etkileneyim.nasio hocam saygılar ...
Merhaba, hocam yani kişisel risk algınıza bağlı bir durum seçilen fonların kategorisi de, alınan hisseler de. O konuda bir tavsiyem gerçekten olmaz. Kanunen de mümkün değil zaten. Biz daha çok kurguları yaptıktan sonra iyi olan fona nasıl karar veririz. Hangi kategoride hangi fonlar iyi. Bir fonun iyiliğine nasıl karar veririz. Fon portföyünü nasıl dağıtmalıyız, nasıl bir sepet oluşturmalıyız ona odaklanıyoruz.
Suc ile ilgili beklentiniz nedir bilmiyorum. Ama defansif bir değişken yani mevduattan bir tık iyi getiri umuyorsanız, söylediğinizden de anladığım o, o kategoride, 3-4 tane en iyi fondan biri bence.
Evet hocam suc fonundan beklentum o .para piyasa fonundan fazla getirsin .araştırdım fonları içinde hisse oranı fazla olmayan eib suc bı kaç tane daha var .bu fonda karar kıldım .geçmiş getirileribe baktım yalandan yere para piyasasında beklemişim gibi geldi 6 ay .elimde hisse de var zaten al sat filan çok asirida risk almadan belki bı getiri hedefim var .bakalım hayırlısı .saygılar ..sağlıkla kalın..
sayın hellistheothers,
Maaşından ve birikmiş parasından başka malvarlığı olmayan biri kendisini nasıl emekli ilan edebilir? Emekli ilan edince her ay gelen bir para olmayacak ve ara ara fon satarak geçinecek belki. Emekli ilan edebilmesi için ne kadar birikmişi olmalı nasıl hesaplanabilir?
Maaşlı çalışmadığım için dışarıdan gazel okumak, ukalalık etmek istemem. Ancak ben 6-7 yıl önce başladığımdan beri şu şekilde bir strateji izliyorum. Piyasalarda trade ederek kazandığım paranın üçte birini yatırım fonları yani emeklilik kurguma ayırdım. Bu da günlük 150-200 lira gibi bir meblağ yapıyor benim için. Sürekli aktardığım miktar o. Belki maaşlı çalışan da bir miktarını , üçte biri olmasa da beşte birini ,onda birini her ne ise, tasarruf ederek düzenli bir aktarım yapabilir.
Ayı piyasası varsa shortlarsınız, açığa satarsınız, ayı olursunuz. Ayrıca ben Türk piyasalarında değil, kriptolarda, forexte, bir çok başka piyasalarda trade ederek geçiniyorum. Her trader'ın trade ettiği para azalır, artar, ama bir stabilite de sağlayabilirsiniz bir süre sonra piyasanın temel kuralları ile inatlaşmazsanız. Neredeyse 15-16 yıldır işim bu. Ama ben de ilk 5 yıl sürekli para kaybettim.
Ama zaten bunlar bambaşka bir konu. Kimseye de tavsiye etmem. Çok stresli bir iştir.
Benim asıl kastım kişinin geliri her ne ise, bu gelirin bir kısmından tasarruf ederek uzun vadeli fon yatırımı için para aktarabilir. Esnafsa günlük kazancının belli kısmını, ücretli ise bir kısmını ayırarak yapabilir belki. Zaten ben asla bunu böyle yapmalısınız demiyorum, ben bu şekilde yapıyorum sadece onu söylüyorum.
Yanlış anlaşılmaması açısından altını çizerek söyleyim, ben yatırım fonlarını trade etmiyorum, sadece biriktiriyorum yaşlılık günlerim için.
Tebrikler sayın Hell bir akrabamda tüm geçimini borsada traderlık yaparak sağlıyordu. 90 lı yıllardan itibaren borsadaydı.Bursa akbankta sabit koltuğu olan biriydi sonrasında bir karadenizli olarak mütahitliğe geçiş yaptı. Çok iyi kazandığını bildiğim ender kişilerdendi. Trade harici uzun süreli hisseleri vardı şimdi hiç dokunmadan izliyor.
Sizin uzun süreli hisseleriniz yatırım fonları sanırım.
Evet hocam biraz o mantıktalar yatırım fonları benim için. Onlar satmak üzere değil 50-55 yaşımdan sonra bir gelir sağlasın diye duruyorlar.
Trade işinde olağanüstü bir para kazandığım yok ama yıllardır bir şekilde onunla hayatımı geçindirdim hepsi o aslında. Oradan kazandıklarımı da emeklilik yatırımı olarak gördüğüm fonlara aktarıp oradaki portföyümü büyütmeye çalışıyorum.
Hocam geçmiş olsun.,sevindim atlattığınıza
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçmiş olsun tekrardan, sağlığınıza kavuşmuş olmanıza sevindim.
Fon kısmından ziyade sizden özellikle kucoin, kripto para borsalarında nasıl/neye göre ve ne vadede trade yaptığınızı merak ediyorum. O tarafta da uzun vade düşündüğünüz, her ay bir miktar alınabilir projeler var mı?
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
gunaydın fonların ıcersınde hangi hisseler var ve ne oranda nasıl gorebılırız acaba
Kap'tan fon bilgisi bulunabileceği gibi Tefaş'ta ilgili fonda;
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TDG
Grafiklerin olduğu "Fon Profili" kısmının sol alt köşesinde "KAP Bilgi Adresi" göreceksiniz. Bu linke tıklayarak KAP sayfasına ulaşabilirsiniz.
KAP sayfasında "Özet ve Genel Bilgiler" sekmeleri bulunuyor. Buradan "Özet Bilgiler" seklemsini tıklıyoruz.
Özet Bilgiler altında "Son Beş Bildirim" kısmına girdiğinizde "Portföy Dağılım Raporları" bildirimlerini incelerseniz PDF formatında içerik bilgilerine ulaşılabilir. Ancak tüm kurumların şeffaf ve detaylı bir şekilde içerikleri paylaşmadığını akılda tutmak da yarar var.
sn meesut
tskler ama nnf fon ile ilgli hıcbır sey cıkmıyor garibime gitti
gırıpte gorebılen var ise ltf lınkını atabılır mı
sti arama nıyetındeyım
tkf cok net cıkıyor mesela
sn. hellistheothers,
Mesela Osman Menkul gibi kucuk sayilabilecek bir araci kurumda fonlari alip saklamak guvenilir midir? yoksa garanti gibi bankalari tercih etmek mi daha iyidir?
Takasbank'ta durmuyor mu üstadım bunlar zaten? Banka veya aracı kurum neyi değiştirir? Ben Burgan kullanıyorum telefon açtığımda direk müşteri temsilcime bağlanıyorum. Hisse senedi hacmim yüksek değil, komisyonu da standart %0,1 yani patlarsak bilmiyorum tabi, varsa risk bizde taşıyalım fonları.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...47540&page=271
Burada cevap yazdilar konuyla ilgili sagolsun bir kac kisi.
Mesele uzun vade yatirim olayina geliyor. Alip unutacaksaniz buyuk bir kurumla calismak iyi. Onun disinda banka iflas bile etse sizin menkullerinize MKKden erisim olur ama ugrastirir tabi
Yok hocam o tür bir riskten bahsetmiyorum ben. Aynı bankada başka yatırımlarım da var. ( döviz, altın vs. ) Herhangi bir risk öngördüğümden değil. Ben mevduatımı da özel bankada yapmıyorum. Batar diye değil, kamu üzerinden yürütüyorum 20 yıldır. Eski kafalıyım. Bir dijital pishing, dolandırıcılık olursa, süreçler daha çabuk yürüyebilir vs. diye düşündüğümden. Herkesin risk algısı farklı. Benim risk eşiğim çok düşük. Ben 100 liradan fazla eft yapılamayacak şekilde ayarlamış adamım internet şubeyi.
Serbest olmayan yatırım fonları çıkaran kurumdan bağımsız zaten. Geçmişte kapanan kurumların fonları bile ya başka kurumlara geçti yönetimi ya tasfiye olup herkes pay fiyatından çıktı. Herhangi bir risk sözkonusu değil.
Yani benim söylediğim yanlış anlaşılmış. Yatırım fonunu büyük bir kamu bankası ya da başka yerde tutmak arasında elbette fark yok.
Aynen hocam, kişilik özellikleri bunlar. :) Müşterilerle iletişimde olduğum dönemde kişilik özelliklerini kıyaslamak için pek çok örnek karşıma geliyordu. Daha içeri girişinden, oturuşundan, sorularından nasıl birisi olduğunu çözmeye başlıyorsunuz, ona göre davranmayı öğreniyorsunuz. Sizin rakamlarla aranız iyi, analitik yapıda bir düşünce biçiminiz olduğu da paylaşımlarınızdan anlaşılabiliyor. Daha çok mühendis, doktor vb. kişiler bu gruptan çıkar. EFT kısıtınızdan bahsetmeseniz de tahmin ederdim açıkçası. :)
Mesela bu yapıda kişiler, detaylara takıntı seviyesinde önem verirler, kısa-orta-uzun vade planları çok nettir ve bu hedeflere ulaşmak için azami gayreti gösterir, değişkenlere-engellere-olumsuzluklara karşı hızlıca adapte olur ve yeniden planlama yaparlar.
Olumsuz tarafları kendi yakın çevrelerine hayatı biraz zehir edebilirler, ama dünyayı da daha güzel, daha güvenli, daha yaşanılabilir bir yer haline getirirler. Bu arkadaşların evlilik hayatları da biraz eşin yapısına bağlı olarak çalkantılı veya harika olabilir. Dediğim gibi yapıları biraz detaycı, otoriter, ben bildimci olduğundan, aynı karakterde bir eş durumunda çatışma kaçınılmazdır. Bu yapıda kişilere daha mülayim, sakin karakterli eşleri tavsiye ederim. Bir de bu arkadaşlar bazı şeylere kafayı o kadar takarlar ki, sorunu kendilerince çözmedikçe, geceleri uykuları kaçar.
Fonlardan biraz uzaklaşıp, hoşgörünüze sığınarak da paylaşmak istedim. :)
Sn hellistheothers; öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Açtığınız bu başlıkta paylaşılan bilgiler sayesinde yatırım fonlarını tanıma fırsatım oldu. Birkaç gün içerisinde neredeyse tüm sayfaları okudum. Şöyle bir sorum olacaktı; TEFAS sitesi haricinde yatırım fonlarının geçmiş verilerini esnek bir şekilde inceleyebileceğimiz bir platform var mıdır? hisse senedi dolar euro gibi menkul değerlerin geçmiş verilerini internet üzerinden gecikmeli de olsa takip edilebildiği birçok site bulunmakta; fonlar için bunu göremedim.
Merhaba hocam. Ataonline sitesi bu konuda fena değil. Sanırım tradingview altyapısını kullanıyor.
https://www.ataonline.com.tr/Fon/TKF
grafikler ve fonları birbiri ile ya da başka ürünler ile grafiksel olarak da karşılaştırmak ( kıyasla butonu ile )mümkün olabiliyor. Attığım linkte son 3 harfi , izlemek istediğiniz fon kodunu koyarak yürüyebiliyorsunuz.
Site bazen zor yükleniyor, şu anda ben açamadım mesela.
Henüz kurgulamadım döviz tarafını net olarak. Ancak spesifik olarak fonları ismiyle önermiyorum , bu şekilde bir yaklaşımım yok. Hukuken de etik olarak da doğru değil o şekilde bir tavsiye. Herkesin risk algısı , portföyünün risk derecesi farklı.
Ama kendi portföyümde ne olduğunu, hangi fonları taşıdığımı zaman zaman paylaşıyorum. Başka arkadaşlar da kendi portföylerini paylaşıyor.
Büyük özel banka fonlarını almıyorum aktif yönetilmedikleri ve sürekli benchmarklarının gerisinde kaldıkları için, onu net söyleyebilirim.
Son portföy durumunuzu paylaşabilir misiniz, eskiden sadece siz yazıyordunuz takip edebiliyorduk...
ALE-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hocam saygılar iyi günler anket sonucu ne oldu. Hsyf rating paylaşımlarınız devam edecek mi ? Sabırsızlıkla bekliyoruz.
Hocam sanırım bende kumarbaz bir ruh var. Ya herrü ya merrücüyüm. Sepet olayını yapamıyorum. Piyasa ortalama 3 yılda bir dalgalanmış. Ben dibi gördüğümüze 3 yılın başında olduğumuza inanıyorum. O yüzden tüm portföyü hsyf a kaydıracağım. Elimde tuttuğum %25 oranındaki dolarıda ilk yükselmede bozup fon alacağım. Belki Mac ın serbest fonu kurulursa o olabilir.