Az biraz daha aldım az önce.Maaşı alana kadar az daha dursun burda :)
Biraz daha ekleyeyim.
Bakın maaşı alana kadar yükselir artık.
Ytd.
Printable View
Az biraz daha aldım az önce.Maaşı alana kadar az daha dursun burda :)
Biraz daha ekleyeyim.
Bakın maaşı alana kadar yükselir artık.
Ytd.
Süt alacaktım elim son anda buraya kaydı alırken.Hayırlısı olsun.
Bir dahakine bize neyi almadığını söyle de biz de onu alalım hocam :)))))))))))))))))))))
Senin almadığın uçuyor :)
İşin şakası bu. Nasipten öte birşey yok. Herkes nasibini yer. Geçen bir arkadaş yollamış , Arena da son 8 senenin en çok kazandıran hisselerindenmiş. Aslında onun da ilk 5 senesi boş , 2019 Ekim ayı ile , 2021 şubat ayı arasında yaptı ne yaptıysa.
Ama inşaallah o kadar olmasa da yine bir 3-4 kat önümüzdeki 2 senede yapacak.
Bu arada Paynet 2021 yılını 6,5 milyar liralık işlem hacmi ile kapatmış. 2020'de 4 milyar TL idi bu rakam. Yani %60'dan fazla büyümüş Paynet yine.
Bu durumda Paynetten gelecek katkı da katlanarak artmış olmalı. Genelde yıllık bilançolar Şubat ayının ilk 10 günü içinde geliyor. Bakalım sanırım 25-30 gün içinde gelir bilançomuz.
Emirhan abi Sayın sorpressa ben ve sen süt ve süt ürünleri grubundan arkadaşız :) sizin sevdanız bitmemiş anlaşılan süte ama ben de çoktan bitti :) Arenaya geldim bende.
Peki abi bilançolar nasıl gelir gider tablosu arena da çok açık şekilde mi? Yoksa sütte ki gibi oradan gelir oradan gider derken ne olduğunu anlayamıyordum ben. Patron şeffaf mı yani kısacası?
Hocam biz de ağırlıklı Arenadayız ama Sorpressa hocamın hep bir gözü PETUN ve sütte :) Çünkü orası çok ucuz kaldı hakikaten. Oradaki sorun tahtacı. Et , süt ve suyun tahtacısı muhtemelen aynı ve çok karaktersiz biri. Orada onun keyfi yerine gelince hisseler gidecek ama mutlaka gidecek. Hiçbir tahtacı hisseyi bu kadar ucuz tutamaz yoksa basayım derken kaptırır hisseyi. Bunu et için söylüyorum. Süt PD/DD açısından iyi ama F/K kötü orada.
Benim arenaya ağırlık vermemin tek sebebi , arenada en kötü geride kaldı bilanço açısından. 2021 4. çeyrekte net kar hakkında şüphelerim var ama ciro , EFK ve öz sermaye coşacak. 2022'de daha da çoşacak , bu sefer net kar da katılacak bu coşkuya.
Arena'da , USD artışı nedeniyle TL büyüme çok fazla olacak bu sene , yanına bir de Brightstar eklenince , 2021 TL cirosunun 2 katından fazla olacak 2022 TL cirosu
Bu 2 kat büyümenin brüt kara , oradan EFK'ya oradan net kara yansıması da katlamalı olacak. Çünkü bu şirket 6 milyar ciro yaparken diyelim %5 brüt kar marjı ile 300 milyon brüt kar elde ederken , 13 milyar lira ciro yaparken aynı brüt kar marjı ile 650 milyon TL brüt kar elde edecek.
Bu aradaki 350 milyonun da aşağıya doğru yansıması da hep olumlu olacak.
Mesela bu sene 6 milyar ciro yaparken , 300 milyon brüt kar elde edecek ve yönetim ve pazarlama gideri 130 milyon civarı olacak .
Ama seneye 13 milyar ciro yaparken , brüt kar 650 milyon lira olurken , yönetim ve pazarlama gideri belki de 275-300 milyon arası olacak.
Yani 2021'de brüt kardan yönetim pazarlama giderini çıkarınca 170 milyon lira kalırken i seneye buradan en az 350 milyon lira kalacak.
Bu aradaki 180 milyon lira da bizim extra vergilerimizi ve finansman giderimizi kat kat karşılayacağı için net karımızı çok düşüremeyecek.
O yüzden hep diyorum 2022 çok farklı olacak diye. Bir de USD sabit kalırsa , o zaman net kar 250 milyon liranın bile üstüne çıkabilir seneye. Paynet ve güneş enerjisi işinin de her sene daha çok katkı getirdiğini ve karlılığa olumlu etki ettiğini unutmayalım.
Patronların şeffaflığına gelince. Yaşar Holdingten iyiler onu söylüyeyim. Operasyonel anlamda çok başarılılıar ama maalesef bilgi paylaşımı ve şirketi yatırımcılara tanıtma anlamında eksiklikler var. Kendilerini ancak güzel bilanço ile ifade ediyorlar. Güzel bilanço açıkladıkları sürece bu sorun teşkil etmez ama kötü bilanço gelince bu şirketin gerçek değeri yansımıyor borsaya.
Anlatmaları gereken çok şey var ama anlatmıyorlar. Altın değerindeki şirket bronz fiyatına işlem görüyor şimdilik.
Geçen sene yatırımcılar bu konuda çok eleştiri yapınca , CEO ve Paynet CMO'su hem televizyonlara hem de online webinarlara katılıp şirketi tanıtmaya çalıştılar ama bizim istediğimiz daha rakamsal ve finansal bir tanıtımdı. Yoksa nalburdan alışveriş yaparken de biz oradayız tarzı bir tanıtım çok kişiye birşey ifade etmedi :)
Fakat yine de ben şirket üst yönetimini , vizyon anlamında ülkenin çok ilerisinde görüyorum.
Büyük patronlar Hintli ,Redington grubu.
Yönetimdekiler büyük ölçekli bir durum olursa kap a bilgi yolluyorlar genelde.
Ama şirketi ararsanız bilgi anlamında çok yardımcı olacaklardır kanaatimce.
Bunun dışında Perea Capital Partners,Amerika merkezli bir fon, şirketin %16,38 ine sahip.
Geçmiş sayfalara vakit buldukça bakma durumunuz olursa çok daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bu arada yazmayı unuttum,hayırlı uğurlu olur inşallah herkes kazanır.
Yeni gördüm bende 1 kademe derinlik var.
Fiyat düşmesin ama aynı zamanda yükselmesinde,burda kapansın gibi birşey olmuş.
https://i.hizliresim.com/2y4qsyx.jpg
5 dk önce paylaşılmış.
https://i.hizliresim.com/eflgf0f.jpeg
Kaynak:https://mobile.twitter.com/fintables
Birde Brightstar bilançoya girince kıyaslamak lazım.
Price/Earnings-to-Growthtan,teknikten,fk dan vurun abalıya,abalı Q1 de mahcup etme bizi.
Tabii ki de ytd.
Ytd.
İndes ile Arena karşılaştırması her rasyoda doğru olmaz. Çünkü İndes muhasebeyi TL tutuyor , Arena ise USD.
Bu karşılaştırmada en basitinden PD/DD yanlış. Çünkü bu oran 3. çeyrek öz sermayesine göre yapılmış. Ama 4. çeyrekte öz sermaye 1 milyar TL2nin üzerinde olacak. O zaman da PD/DD otomatik olarak 1,1 seviyesine kadar düşecek.
Halbuki , İndes muhasebeyi TL tuttuğu için onların öz sermaye çok artmayacak. Dolayısıyla PD/DD 2,8 civarında kalmaya devam edecek.
Aynı mantıkta öz sermaye karlılığı da aldatıcı. Çünkü İndes muhasebeyi TL tuttuğu için , öz sermayesi çok büyümüyor TL olarak. Öz sermaye çok büyümediği için öz sermaye karlılığı yüksek görünüyor.
Arena ise muhasebeyi USD tuttuğu için , USD yükseldikçe öz sermaye yükseliyor , öyle olunca öz sermaye karlılığı düşük gibi duruyor.
F/K açısından bakarsak , yine muhasebelerin TL tutulması İndese net karlılıkta avantaj sağlıyor , Arena USD tuttuğu için , USD artınca net kar düşük görünüyor. Kurun sabit gittiği bir ortamda Arena daha karlı olabilir çünkü brüt kar marjı daha yüksek.
Tüm bunlara rağmen , İndes de sektörün ucuzlarından. Ama aralarındaki ucuzluk , pahalılık farkı bu tabloda gösterildiği kadar değil.
F/K farkının bu derece fazla olmasının bir sebebi de , Arenanın 2021 1 ve 2. çeyreklerde çok kötü net kar açıklamasından kaynaklanıyor. 2022 2. çeyrek finansal tablolar açıklandığında bu 2 kötü gelen çeyrek denklemden çıkıp yerlerine süper sonuç gelen 2 çeyrek eklenince , bu aradaki fark Arena lehine kapanacak.
Yani bu tabloda fark İndes lehine olabilir ama 6-7 ay sonra işin rengi döner. Bir de o zaman bakmak lazım.
THY sattık Arena aldım iyi yaptık kötü mü bilmiyorum :)
Eskiden tekniği açılışta çok hızlı bir şekilde az bir lotla düzeltirlerdi hisselerde.
Madem alt fiyatlarla ilgili bir sıkıntı var,bu strateji ile amaç nedir anlamak mümkün değil.Milyonlarca lotu var by nin açılışta 15-20 bin feda etsinler teknik ile ilgili bir düzeltme ihtiyacı varsa.Ky olarak sabır çekerim ben.
Benim gördüğüm bir grup ısrarla 0.898 usd ye getirmek istiyor diğer grup ise bu şekilde buna müsade etmem malınızı alırım elinizden diyor.Ya da yanlış görüyorum,tahtada amaçsız işlemler var sadece.
Her durumdada kendim için madem hissedeyim sırasıyla Q4-Q1-Q2 beklerim ben.Taht savaşlarında kolaylıklar dilerim BY hissedarlarına.
Ytd.
Bence yapmak istedikleri k/y nın sinir uçlarıyla oynayıp elindeki malı sattırmak.
İnşallah bir gün terste kalıp tüm mallarını kaptırırlar
İnşallah bir babayiğit çıkarda malları alınca teknik öyle değil böyle düzeltilir dersi verir o düşsün diye artniyetli olanlara.
Laleli esnafı kafası var bunlarda diyordu legendmr.Adam doğru tespit etmiş.
Parea veya gizemli alıcı alış yapmadıkça bunlar istediği gibi at oynatırlar. Nasıl olsa şirketin yapılan manipülasyonlar karşısında hiç sesi soluğu çıkmıyor
Bilişim hisselerinin çoğunu kızarttılar.
Düzeltin artık ne düzeltecekseniz.Mümkünse bir daha da bozmayın diyeceğim ya kime?
Ytd
Bakalım bu sene temettü ödeyecek mi?. Kredi borcunu ödeyebilmek için bu sene temettü ödememe kararı alırsa çok sasirmayacagim.
Yatirim tavsiyesi değildir.
Arenanın güneş enerjisi işi nedir Emirhan abi? Güneş enerjisi ile ilgili yazılımlar mı yoksa direk üretim mi? Teşekkür ederim.
-Hiçbir şey bilmiyorum yatırım tavsiyesi değildir.
dört gözle yolu beklenen hsbc nihayet alıma başladı..
Üretimi yok bu konuda. Arena ticaret şirketi , üretici değil.
Set Solar panellerinin , Nexans kablonun ve Huawei invertorün distribütörlüğünü yapıyor.
Ama yaptığı sadece ekipman satışı değil. Danışmanlık , projelendirme ve hatta finansmana kadar anahtar teslim tesise kadar bir hizmet veriyor.
Hatta bu konuda şirket içinde Arena enerji diye ayrı bir bölüm açıldı ve profosyonelce bu işe girdiler. Ancak işin çağı hakkında çok detay bilgiye sahip değiliz.
İlk başta bu işten senede 300 milyon lira ciro katkısı bekliyoruz demişlerdi. Kur arttı şimdi bu meblağ 500-600 milyona çıkmış olmalı ama gerçek ciro ne kadar bilmiyoruz.
Ama 600 milyon bile olsa , 2022 beklenen cirosu olan 12-13 milyar lira içinde bu işin payı max. %5 seviyesinde kalıyor. Geleceği çok parlak ve karlılığı yüksek bir iş. Dünya temiz enerjiye doğru gidiyor. Bu durumda bu iş önümüzdeki 15-20 senenin gittikçe büyüyen bir işi olacak. Bu pay %5'lerden daha yukarı gider 1-2 yıl içinde.
HSBC 25 bin lot aldı ama 13 üzerinden alış yapmadı. Belli ki artık 13 liranın altında alıcıyım bunun altına indirmeyeceğim mesajı veriyor.
Bunu geçen de yamıştım , 13 liranın altında satanın daha alttan alma ihtimali çok yok. Buralardan satan Ya tamamen vedalaşır yada daha yukarıdan almak gibi zararına iş yapar.
O yüzden uzun vade tutmak isteyenler için bu seviyeler hiç uygun yerler değil satmak için. Artık Arena için en kötü geride kaldı. 13 liralar diptir. 2022 bilançoları geldikçe bu seviyelerin çok ucuz olduğu anlaşılacak.
HSBC'nin alıma devam edeceğini tahmin ettiğimi yazmıştım. Nitekim 4-5 gün üstüne tekrar geldi ve çok az aldı geçmişe göre. Ama kendini göstermesi yeterli bence.
Bundan sonra da devam edecektir. Hisse 13i50 üzerine çıkabilirse , bir önceki zirve olan 14,40ın da üstüne çıkar.
Hayırlısı ile bekleyelim bakalım
Emirhan hocam, artan enerji maliyetleri sebebiyle güneş enerji kurulumunda ciddi artış beklentisi var. Geçen hafta ışık ökte de 2022 yılının favori sektörlerinden birisi olarak bunu gördüğünü ifade etmişti. Sanayide 3-4 katına çıkan elektrik enerji maliyeti sözkonusu çünkü.
Acaba sektörde set solar ve ekipmanlarının pazar payı % kaç bilginiz var mıydı ?
Teşekkürler yorumlarınız için.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
[QUOTE=Dandanakan;5711646]https://www.tradingview.com/x/a1tBUUP4/
https://www.tradingview.com/x/t6jk65qG/
Sende bu hisse gerçekten varmı varsa neye göre aldın ceo defalarca ekonomi kanallarında açıkladı şirketin faaliyet raporlarında detayları ile yazıyor olmadı aç yatırımcı ilişkilerine öğren yeni satınalmadan haberin varmı?? İşbirliği invertör konvertör yani enerjinin ana kolunda yok böyle sorular görünce dayanamıyorum muhtemelen kırılacaksın ama haddimede değil
Pazar payı hakkında çok bilgim yok hocam ama bu işin önümüzdeki yıllarda çok büyüyeceği kesin.
Hem dediğiniz gibi enerji maliyetlerinin artması nedeniyle şirketler kendi tükettikleri enerjinin en azından bir kısmını karşılamak için Güneş ve Rüzgar enerjisi işine girmek isteyeceklerdir , hem de çevresel nedenlerden dolayı karbon ayak izini belli bir seviyenin altına indirmek için bu işlere girmek zorunda kalacaklardır.
Mesela kademeli olarak karbon ayak izini belli bir seviyeye indirmeyen firmalar , bir tarihden sonra ya Avrupaya ihracat yapamayacaklar yada extra vergi ile karşılaşıp rekabet güçlerini kaybedecekler.
Dolayısıyla , öyle yada böyle , ya ekonomik şartlar ve zorlamalar nedeniyle , yada çevresel hassasiyetler nedeniyle yenilenebilir enerji işi her sene artan hacimlerle devam edecek. Bu büyüyen pazarda var olmak önemli. Pazar payı veya ciro elbet kademeli olarak artacaktır.
Bende bu hisse gerçekten var, Bilişim sektörü olduğu için aldım. Bazı arkadaşlar bilir yatırımcı ilişkilerinden herşeyi öğrenmeye çalıştığımı öğrendiğimi ve forumda paylaştığımı fakat Arena yatırımcı ilişkilerinden henüz e-maillerin dönüşleri yapılmadı. Evet herşeyi hazır beklemeden açıp okumak lazım, böylece kendine de birşeyler katmış oluyorsun hak veriyorum serzenişine fakat Emirhan06 finansal okur yazarlığı bana göre iyi olduğundan ondan öğrenmek bana keyif veriyor.
Henüz az bir zaman oldu ve şu ara vaktim iş yoğunluğundan kısıtlı, önümüzdeki günlerde kendi araştırmamı da yapacağım, Teşekkür ederim.
Eyvallah dostum Enerji işi kulağa çok hoş gelmişti bir çok kişi enerjide var diye hisse aldığını biliyorum çoğu hayal kırıklığı yaşadı enerjinin üretim tarafında olmadığını yönetim açıkladı projelere finans desteği vede ara parçalar konvertör vs vs ayrı bir iş kolu olarak enerjiyi ayırdılar fakat yeşil enerji buna benzer projeler için finans şirketleri kredi için varlar ayrıca avrupa birliği fonları para vermek için istekliler yani türk bankaları mütahitlere bile krediyi kısmış durumdalar varsa yoksa yeşil enerji buna benzer projelere para bol sağlıcakla esen kal
Benim esas beklediğim ivme fintek ayağından gelecek dünya devi fintekler amazon alibaba gibi devlerle iş birliğine gitti gidiyor bizde bankalarla açık bankacılık mevzuatı bir türlü çözülemedi oda müşteri hesap güvenliklerini hala nasıl sağlayacaklar tartışılan bir konu ayrıca brishtar dağıtım ayağı ivmelendirecek hem ciro hem satış arena işleri böyle
Bence HSBC'deki kişi teknikten anlıyor neden?
13 rakamı altına düştüğü anda topluyor ve hisseyi 13 rakamında tutmak istiyor bunu dünde gördük, 13 rakamı çok önemli bir rakam çünkü 13 üstünde kaldığı her gün değerli ve her an yeni bir atak gelme ihtimali çok yüksek.
https://i.hizliresim.com/ez09cau.PNG
180dk.
beyaz ortalamayı kesmeye yakınız güzel bir görüntü var,yeşil yatay eksenide kestik mi tamamdır.
Görünürde son 1 aylık dilimde tek alıcı bu adam. Aslında tahtayı bıraksa belki daha aşağıya gelecek fiyatlar ve oralardan alma şansı da var. Şimdiye kadar 1.1 milyon lota yakın aldı ve ortalama maliyeti sanırım 12,70 civarı.
Eğer tahtayı bıraksa ve ara ara satış yapsa belki daha da aşağıdan toplayabilirdi bu kadar malı. Ama bence o da zamanla yarışıyor şu andan itibaren. Alacağı mal miktarı fazla olduğu için , 2022 1. çeyrek bilançosu gelene kadar almak istiyor ne kadar alacaksa.
Bunun için de yaklaşık 3,5-4 ayı var. Çünkü o da biliyor ki 2022 1. çeyrek bilançosundan sonra bu şirketin değerlemeleri değişecek ve çok kişinin dikkatini çekecek. Oraya kadar pozisyonunu almak istiyor.
Bu yüzden de ne çok acele ederek , ne de çok yavaş davranarak buralardan alabildiği kadar almaya çalışıyor. O da bu şirketin önümüzdeki dönemi için bu fiyatın ucuz olduğunu biliyor. Maalesef bunu bilmeyen çok insan var ki buralardan mal satıp duruyorlar.
Neyse biz görevimizi yapıyoruz buraya yazıyoruz okuyan inanan ona göre hareket eder , inanmayan da satar gider. Zaman gösterecek kimin haklı çıkacağını.
Son 3-4 alışının tamamını son 40-45 dakika yaptığı için tahta oraya kadar sakin gidiyor. Saat 5'den sonra HSBC gelirse hareketleniyor , gelmezse sakince gevşiyor.
Geçen de yazdım bu benim hoşuma gitmiyor. Yani tek adama endekslenmek ve ona göre hareket yapması hoş değil aslında. Adam bıraktım almayı derse ne olacak 9 liraya mı gideceğiz. Yada satsa.
Bu şirketin değerini tek alıcı belirlememeli ama maalesef şu an için talep yok hisseye. İnşaallah 2021 son çeyrek bilançosunda net kar sürpriz yapıp çok iyi gelirse , o zaman başlayacak asıl değerleme. Yoksa ilk çeyrek sonuçlarını bekleyeceğiz.
Genel anlamda endeksin de önü açık. Çünkü Borsa önümüzdeki 1-2 yıl alternatifsiz kalacak gibi duruyor.
Banka faizleri düşük ve belki de 5-6 ay sonra daha da düşecek. USD da hareketini yaptı ve kontrol altına alındı alınan kararlar ile. Daha doğrusu kur korumalı mevduat olunca kimsenin USD almasına ve tutmasına da gerek kalmadı. Hatta şimdi bu kanal şirketlere de açıldı. Bu saattden sonra şirketler de USD satışına geçecektir diye düşünüyorum. Boşuna elde USD tutmanın anlamı kalmadı iş için gerekli tutarın dışında .
Faiz ve kur tarafının getirisi düşük kalınca , gayri menkul de yeterince arttığı için , borsa git gide alternatifsiz kalacak 1-2 ay içinde.
Bu da hem yerli hem yabancı yatırımcının borsaya geri döneceğini gösterir. İşlem hacimlerinden anlarız bu girişi.
1-2 ay sonra borsaya yönelişin artacağını göreceğiz diye tahmin ediyorum. Çünkü paranın gidecek başka yeri kalmadı.
https://i.hizliresim.com/hsix2mh.PNG
INDES ARENA korelasyonu